marieke

Meer gestarte dan opgeheven bedrijven in 2012

In het jaar 2012 zijn in totaal meer ondernemingen opgericht dan opgeheven. Dat bleek eerder deze week uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Overigens kwam het totaal aantal gestarte bedrijven wel lager uit dan in het jaar daarvoor. In 2012 werden 144.000 bedrijven opgericht, tegenover 162.000 ondernemingen in 2011.

Daarentegen nam het aantal opheffingen in 2012 juist toe naar ruim 97.000. Slechts acht procent van deze opzeggingen waren faillissementen, aldus het CBS. De populairste sectoren voor startende ondernemers zijn de bouw, handel en zakelijke dienstverlening. Overigens worden in deze branches doorgaans ook de meeste bedrijven opgeheven.

Bouw

Zoals eerder aangegeven liep het aantal starters in 2012 in alle branches terug. In totaal ging het om een daling van twaalf procent. De grootste daler van vorig jaar was de bouwsector (twintig procent). Hier ging het met name om minder zelfstandige specialisten (stukadoors, loodgieters etc.) die in dat jaar voor zichzelf zijn begonnen.

Eenmanszaak

De eenmanszaak als rechtsvorm is de laatste jaren steeds meer in opkomst bij startende ondernemers. In 2007 was nog 55 procent van de nieuwe opgerichte bedrijven een eenmanszaak. Na vijf jaar is dit aantal opgelopen tot 66 procent. Met name in de bouwsector worden veel van dit soort ondernemingen gestart (tachtig procent), gevolgd door de zakelijke dienstverlening en IT- en informatiedienstverlening. In de handel is dit aandeel veel kleiner (61 procent). In de horeca start de helft van de bedrijven als eenmanszaak.

Lees het hele bericht op CBS.nl.

Gepubliceerd op:
10-04-2013

Wat vind je van dit artikel?

x0
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Veel (startende) ondernemers vragen zich af: is een ondernemingsplan echt nodig? Een bedrijfsplan is niet verplicht, maar blijkt in veel gevallen wel onmisbaar. IkGaStarten brengt in kaart wanneer je wat op papier moet zetten. Met handige tips, short-cuts en een voorbeeldplan.

Bedrijf starten zonder ondernemingsplan: is dat handig?
Bedrijf starten zonder ondernemingsplan: is dat handig?

Als ondernemer hoop je dat klanten of opdrachtgevers straks bij jou een product of dienst afnemen (en niet bij de concurrent). Met behulp van de marketingmix leer je hoe jij de doelgroep het best kunt benaderen.

Voeg een marketingmix toe aan je ondernemingsplan
Voeg een marketingmix toe aan je ondernemingsplan

Ondernemingsplan maken

Een goed ondernemersplan schrijven is de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf. In een bedrijfsplan maak je jouw plannen concreet en breng je kansen en eventuele obstakels in kaart.

In de artikelen op deze pagina lees je alles over het maken van een businessplan. Hierbij komen ook de volgende tips van pas:

Meest gelezen op IkGaStarten:

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.