marieke

Minder startende ondernemers in België

Sinds het begin van dit jaar zijn er minder startende ondernemers in België. Het aantal inwoners dat een eigen bedrijf start, is aan het afnemen. Karel van Eetvelt, de voorzitter van de Unie van Zelfstandige Ondernemers (UNIZO), noemt de recente daling 'onrustwekkend'.

In het eerste kwartaal van 2012 begonnen vier procent minder Belgen voor zichzelf dan in dezelfde periode in 2011. Dat blijkt uit recente cijfers van UNIZO en studiebureau Graydon. In de eerste drie maanden van dit jaar gingen 19.292 nieuwe Belgische ondernemingen van start tegenover 20.169 startups in 2011, een daling van 4,35 procent.

Vergrijzing

UNIZO was eerder uitgegaan van nog slechtere cijfers. Afgelopen april bracht de organisatie cijfers naar buiten waaruit zou blijken dat de daling van het aantal starters twaalf procent bedroeg. Die schatting wordt nu gecorrigeerd. Omdat er in 2011 een recordaantal Belgische starters waren, komt de daling van 4,35 procent niet als een grote verrassing, maar Van Eetvelt maakt zich wel zorgen. Ondernemers worden hard getroffen door de vergrijzing, zo zei hij op Radio 1.

Lees het hele artikel op NUzakelijk.

Gepubliceerd op:
05-06-2012

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ondernemingsplan maken

Een goed ondernemersplan schrijven is de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf. In een bedrijfsplan maak je jouw plannen concreet en breng je kansen en eventuele obstakels in kaart.

Opstellen ondernemersplan

In de artikelen op deze pagina lees je alles over het maken van een businessplan. Hierbij komen ook de volgende tips van pas:

Meest gelezen op IkGaStarten over het opstellen van een ondernemingsplan:

Ondernemingsplan maken: de meest gestelde vragen

  • Wat is een ondernemingsplan? Een ondernemingsplan wordt ook wel businessplan, bedrijfsplan of ondernemersplan genoemd. In het ondernemingsplan beschrijf je onder meer je doelen, de markt, hoe je de marketing aanpakt en maak je een financieel plan.
  • Hoe ziet een ondernemingsplan eruit? Het ondernemingsplan bestaat uit 7 onderdelen, waaronder het marketingplan en het financieel plan. Je beschrijft hierin je plan van aanpak om je onderneming tot een succes te maken. Download de verschillende voorbeeldplannen per branche die je verder helpen.
  • Waarom een ondernemingsplan schrijven? Voor startende ondernemers die financiering nodig hebben is het noodzakelijk een ondernemingsplan te schrijven. Ook als je geen directe financieringsbehoefte hebt, is het schrijven van een ondernemersplan belangrijk. Het geeft je inzicht in de levensvatbaarheid van je onderneming
  • Is een ondernemingsplan verplicht? Een ondernemingsplan opstellen is niet verplicht. Als je startkapitaal nodig hebt voor je onderneming, is het wel noodzakelijk een ondernemersplan te schrijven. Zonder een goed onderbouwd financieel plan kom je niet in aanmerking voor financiering.
  • Hoe maak ik een ondernemingsplan? Aan de hand van diverse gratis voorbeelden van ondernemingsplannen kun je zelf een ondernemersplan opstellen. Per hoofdstuk wordt uitgelegd hoe je een ondernemingsplan schrijft.
Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.