Stappenplan: een eigen zaak beginnen

Stappenplan: een eigen zaak beginnen

Je eigen bedrijf starten, hoe doe je dat eigenlijk? Waar moet je beginnen? Dat is dé vraag die veel startende ondernemers zichzelf stellen als zij een eigen zaak beginnen. Met dit stappenplan ben je klaar voor de start van je bedrijf.

Hier zetten we de algemene zaken voor je op een rij, maar let op: per branche, beroep en gemeente gelden mogelijk ook andere (specifieke) verplichtingen.

Wist je dat je al vanaf je start in kunt zetten op groei? Lees er alles over in Checklist schaalbaarheid: denk groter.

Stap 1: rechtsvorm kiezen

Als jij jouw bedrijf straks gaat inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK), moet je ook aangeven welke rechtsvorm het best van toepassing is op jouw zaak.

De rechtsvorm die jij kiest, heeft onder meer gevolgen voor de aansprakelijkheid van de organisatie en bepaalde belastingverplichtingen.

Weten welke rechtsvorm bij jou past? Lees het artikel Rechtsvormen: welke vorm past bij jou? Veruit de meeste startende ondernemers kiezen voor de eenmanszaak, maar het kan zijn dat een bv, vof of stichting beter aansluit bij jouw bedrijfsvoering.

Stap 2: ondernemingsplan schrijven

andres

Hulp nodig bij je ondernemingsplan?

Deze gratis voorbeelden van de Rabobank helpen jou met het maken van een goede start.

Bekijk jouw voorbeeldplan

Starters zien soms op tegen het schrijven van een businessplan, maar wanneer je hier serieus mee aan de slag gaat kan het je veel brengen:

 • Je brengt je zakelijke kansen in kaart
 • Je krijgt je risico's goed in beeld
 • Je weet wie je potentiële klanten zijn
 • Je bent op de hoogte van relevante marktontwikkelingen
 • Je maakt meer indruk op mogelijke investeerders

Toch nog moeite met het schrijven? Leg eens een voorbeeld naast je eigen plan. Hier kun je gratis een goed voorbeeldplan downloaden.

Stap 3: inschrijven bij de KvK

Een bezoek aan de Kamer van Koophandel (KvK) is verplichte kost voor (bijna) iedereen die een eigen zaak begint. Om te kunnen ondernemen, moet jouw bedrijf ingeschreven staan in het Handelsregister.

Je bent verplicht je uiterlijk een week na je start in te schrijven. Inschrijven kost je eenmalig vijftig euro. Let op, ook deze kosten mag je aftrekken.

Bij het starten van een eenmanszaak, commanditaire vennootschap, vof of maatschap ga je zelf naar een KvK-kantoor bij jou in de buurt om het bedrijf in te schrijven.

Schrijf je bedrijf in bij de KvK en ontvang direct een KvK-nummer. Het fiscale btw-nummer volgt later per post.

Goed om te weten: de Belastingdienst stuurt je ongeveer na een week per post een btw-nummer toe als je btw-plichtig wordt bevonden.

Gaat het om een rechtspersoon, zoals een bv of nv? Dan regelt meestal de notaris deze inschrijving voor jou.

Stap 4: zakelijke rekening openen

Vaak is de eerstvolgende logische stap: een zakelijke rekening openen. Zakelijk bankieren is een goede manier om overzicht te houden en te voorkomen dat jouw zakelijke en privéadministratie straks hopeloos door elkaar lopen.

Mocht je jouw administratie straks willen uitbesteden aan een boekhouder, kan het ook zijn dat een zakelijke rekening een minimale vereiste is.

Benieuwd of een zakelijke rekening ook relevant is voor jou? Lees het artikel: 4 voordelen van een zakelijke rekening.

Stap 5: vergunningen aanvragen

Als ondernemer moet je in veel gevallen rekening houden met het aanvragen van diverse vergunningen, bijvoorbeeld een bouwvergunning als je een bedrijfspand wilt verbouwen.

Daarnaast krijgen ondernemers vaak te maken met milieuvoorschriften op het gebied van onder meer geluid, energie en afvalstoffen.

De regels die op jou van toepassing zijn, kunnen per regio, vakgebied en type onderneming verschillen.

Let op!Ook als je een bedrijf aan huis wilt beginnen, moet je mogelijk rekening houden met bepaalde voorwaarden. Check hoe dit zit bij jouw gemeente.


Lees ook het artikel: Huisvesting, wat zijn jouw mogelijkheden als starter?

Stap 6: zakelijke website (laten) maken

Een beetje startup kan tegenwoordig eigenlijk niet zonder een zakelijke website, die je vervolgens kunt promoten op de bekende social media-platforms.

Je kunt de website laten ontwerpen door een professioneel bureau of - als je een beetje handig bent - zelf een (iets simpelere) variant maken. Het ligt aan jouw specifieke wensen en budget of dit een wenselijk alternatief is.

Zorg dat de content (teksten, beeld etc.) voldoen aan de huidige SEO-trends, zodat de website bij de eerste zoekresultaten in Google en Bing verschijnt. Ook hiervoor kun je een gespecialiseerde tekstschrijver inhuren.
Lees hier hoe je een eigen website maakt.

Stap 7: verzekeringen afsluiten

Een ongeluk - of het nou om een lichamelijk of psychisch probleem gaat - zit in een klein hoekje.

Waar je als werknemer nog kon rekenen op de steun van je werkgever, ben je als ondernemer zelf verantwoordelijk voor de (financiële) gevolgen van ziekte en ongelukken.

Denk daarbij aan het afdekken van persoonlijke risico's, maar reken ook het afsluiten van zakelijke premies mee.

Bij de Rabobank kun je via Interpolis direct meerdere persoonlijke en bedrijfsrisico's in één keer afdekken. Bekijk de populairste verzekeringen voor ondernemers en zzp'ers

Stap 8: klanten en opdrachtgevers vinden

Last but not least: acquistie plegen moet een van de belangrijkste punten op jouw takenlijstje worden.

Een gebrek aan nieuwe klussen betekent immers dat jij weinig geld verdient en dat kan de uiteindelijke groei van jouw bedrijf in de weg staan.

Netwerken loont: een actieve houding levert vaak nieuwe contacten én opdrachten op.

Je zult zien dat er met een actieve netwerkhouding snel nieuwe contacten op je pad komen. Ga dus niet achter je computer zitten wachten tot er aanvragen binnenkomen, maar ga actief op zoek: 

 • Plan regelmatig cold calling-sessies in
 • Ga naar netwerkbijeenkomsten
 • Laat je horen op social media

Meer concrete tips vind je in de checklist Klanten en opdrachtgevers werven doe je zo.

Stap 9: ondernemer voor de belasting? 

Als ondernemer kun je veel belastingvoordeel krijgen, zoals startersaftrek. Dan moet je hieraan voldoen: 
Zelfstandigenaftrek 2017 - gif

Lees ook Wanneer ben ik ondernemer voor de Belastingdienst?

Schijnzelfstandigheid voorkomen

Let ook op dat je opdrachten niet aangemerkt kunnen worden als verkapte loondienst. Vroeger werkte je als zzp'er op basis van een VAR-verklaring.

Met een geldige VAR, die werd verstrekt door de Belastingdienst, toonde je aan dat er geen sprake was van verkapte loondienst/schijnzelfstandigheid.

De VAR werkte in de praktijk niet goed en er zou in 2016 een nieuw systeem komen: de wet DBA met modelovereenkomsten. Deze wet is nu van de baan. Rutte 3 wil in plaats daarvan een opdrachtgeversverklaring invoeren. 

Op dit moment deelt de belastingdienst alleen boetes uit voor schijnzelfstandigheid in gevallen waarbij er echt kwaadwillendheid in het spel is. 

Lees meer over Rutte 3 en ondernemen

 

Bijgewerkt op: 05-06-2018

Wat vind je van dit artikel?

x150
x16

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Het aantal ondernemers groeit. In het vierde kwartaal van 2017 startten bijna 50.000 nieuwe bedrijven. Dat was 8,5% meer dan in 2016 (bron: kvk). De meeste starters beginnen als zzp'er. De rechtsvorm die daarbij hoort is de eenmanszaak.

Studenten bedrijf starten
Studenten bedrijf starten

Ondernemingsplan maken

Een goed ondernemersplan schrijven is de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf. In een bedrijfsplan maak je jouw plannen concreet en breng je kansen en eventuele obstakels in kaart.

In de artikelen op deze pagina lees je alles over het maken van een businessplan. Hierbij komen ook de volgende tools van pas:

Meest gelezen op IkGaStarten: maak een bedrijfsplan in 10 stappen.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 1.600 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.