Starten zzp'er met zaak

Stappenplan: een eigen zaak beginnen

Je eigen bedrijf beginnen, hoe doe je dat eigenlijk? Waar start je? Het is dé vraag die veel startende ondernemers zichzelf stellen. Met dit stappenplan ben je klaar voor de start van je onderneming.

In dit artikel zetten we de belangrijke algemene zaken voor je op een rij voor het beginnen van een eigen bedrijf. Geïnteresseerd in een specifieke stap? Klik hieronder om direct naar een bepaald onderwerp te gaan:

Let op: per branche, beroep en gemeente gelden mogelijk ook andere (specifieke) verplichtingen.

Stap 1: rechtsvorm kiezen

Iedere onderneming moet ingschreven staan in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Daar moet je direct aangeven welke rechtsvorm het best van toepassing is op jouw bedrijf.

Soorten rechtsvormen

De rechtsvorm die je kiest heeft onder meer gevolgen voor de aansprakelijkheid van de organisatie en bepaalde belastingverplichtingen. Er zijn veel rechtsvormen om uit te kiezen, klik op de links om meer te weten te komen over een bepaalde rechtsvorm:

Welke rechtsvorm past bij mijn bedrijf?

Moeilijk kiezen? Hier lees je welke rechtsvorm bij jou past. Veruit de meeste startende ondernemers kiezen voor de eenmanszaak. Maar het kan natuurlijk ook zomaar zijn dat een bv, vof of stichting beter aansluit bij jouw bedrijfsvoering. 

Stap 2: inschrijven bij de KvK

Een bezoek aan de Kamer van Koophandel (KvK) is verplichte kost voor (bijna) iedereen die een eigen bedrijf begint. Om te kunnen ondernemen, moet jouw bedrijf namelijk ingeschreven staan in het Handelsregister.

Dat moet uiterlijk één week nadat je gestart bent. Maak online een afspraak en ga vervolgens naar een KvK-kantoor.

Kosten KvK-inschrijving

Hier word je door een medewerker ingeschreven in het register, dat kost € 50. Dit zijn kosten die je mag aftrekken van de winst. Je ontvangt direct een KvK-nummer. 

Wordt jouw nieuwe zaak een rechtspersoon, zoals een bv of nv? Dan regelt doorgaans de notaris deze inschrijving voor je. 

Btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer

Goed om te weten: de Belastingdienst stuurt je ongeveer na een week per post een btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer toe als je btw-plichtig bent.

 • Het btw-identificatienummer zet je op je facturen, offertes en website
 • Het omzetbelastingnummer gebruik je om aangifte omzetbelasting te doen bij de Belastingdienst.

Voor 2020 was er maar één nummer: het btw-nummer. Deze was echter gekoppeld aan je BSN, waardoor het privacygevoelig was. Uiteindelijk werkt de Belastingdienst toe naar één veilig nummer voor klanten en belasting betalen.

Stap 3: ondernemingsplan schrijven

Starters zien soms op tegen het schrijven van een ondernemingsplan (ook wel businessplan genoemd). Maar wanneer je hier serieus mee aan de slag gaat, dan kan het je veel voordeel brengen:

 • Je brengt je zakelijke kansen in kaart
 • Je krijgt je risico's goed in beeld
 • Je weet wie je potentiële klanten zijn
 • Je bent op de hoogte van relevante marktontwikkelingen
 • Je maakt meer indruk op mogelijke investeerders

Stap 4: zakelijke rekening openen

Het openen van een zakelijke rekening is vaak de eerstvolgende logische stap. Zakelijk bankieren is een goede manier om overzicht te houden voor wat betreft je inkomsten en uitgaven. Ook voorkom je hiermee dat jouw zakelijke en privé-administratie straks hopeloos door elkaar lopen.

Stap 5: vergunningen aanvragen

Als ondernemer moet je soms rekening houden met het aanvragen van vergunningen. Denk aan een bouwvergunning voor als je een bedrijfspand wilt verbouwen.

Milieuvoorschriften voor starters

Daarnaast krijgen ondernemers vaak te maken met milieuvoorschriften op het gebied van geluid, energie en afvalstoffen. De regels die op jou van toepassing zijn kunnen per regio, vakgebied en type onderneming verschillen.

Ook als je een bedrijf aan huis wilt beginnen, moet je mogelijk rekening houden met bepaalde voorwaarden. Check hoe dit zit bij jouw gemeente.

Stap 6: zakelijke website (laten) maken

Een beetje bedrijf kan tegenwoordig eigenlijk niet zonder een zakelijke website, die je vervolgens kunt promoten op de bekende social media.

Je kunt de website laten ontwerpen door een professioneel bureau of - als je een beetje handig bent - zelf een (iets simpelere) variant maken. Het ligt aan jouw specifieke wensen en budget of dit een wenselijk alternatief is.

SEO-proof website

Zorg dat de content (teksten, beeld etc.) voldoen aan de huidige SEO-trends, zodat de website bij de eerste zoekresultaten in Google verschijnt. Ook hiervoor kun je een gespecialiseerde tekstschrijver inhuren.

Stap 7: verzekeringen afsluiten

Een ongeluk - of het nou om een lichamelijk of psychisch probleem gaat - zit in een klein hoekje. Waar je als werknemer nog kon rekenen op de steun van je werkgever, ben je als ondernemer zelf verantwoordelijk voor de (financiële) gevolgen van ziekte en ongelukken.

Denk aan het afdekken van persoonlijke risico's, maar reken ook het afsluiten van zakelijke premies mee.

Bij de Rabobank kun je via Interpolis direct meerdere persoonlijke en bedrijfsrisico's in één keer afdekken.

Stap 8: klanten en opdrachtgevers vinden

Last but not least: acquistie plegen moet een van de belangrijkste punten op jouw takenlijstje worden. Een gebrek aan nieuwe klussen betekent immers dat jij weinig geld verdient en dat kan de uiteindelijke groei van jouw bedrijf in de weg staan.

Netwerken loont: een actieve houding levert vaak nieuwe contacten én opdrachten op.

Nieuwe klanten vinden

Je zult zien dat er met een actieve netwerkhouding snel nieuwe contacten op je pad komen. Ga dus niet achter je computer zitten wachten tot er aanvragen binnenkomen, maar ga actief op zoek: 

 • Plan regelmatig cold calling-sessies in
 • Ga naar netwerkbijeenkomsten
 • Laat van je horen op social media

Meer concrete tips vind je in de checklist Klanten en opdrachtgevers werven doe je zo.

Stap 9: ondernemer voor de inkomstenbelasting? 

Ben je ondernemer voor de btw? Dat betekent niet automatisch dat je ook ondernemer voor de inkomstenbelasting bent.

Als je in die categorie valt, kun je veel belastingvoordeel krijgen, zoals zelfstandigenaftrek en startersaftrek.

Ondernemerscheck

Om een indicatie te krijgen of je door de Belastingdienst als ondernemer wordt gezien, kun je de ondernemerscheck doen. Hier beantwoord je anoniem vragen als:

 1. Ben je een starter of ben je al een tijdje bezig?
 2. Ben je actief opzoek naar nieuwe klantenn?
 3. Word je doorbetaald als je ziek bent?
 4. Werk je alleen voor je laatste werkgever?
 5. Kun je zelf bepalen waar en wanneer je werkt?

Schijnzelfstandigheid voorkomen

Let ook op dat je opdrachten niet aangemerkt kunnen worden als verkapte loondienst. Vroeger werkte je als zzp'er op basis van een VAR-verklaring.

Met een geldige VAR, die werd verstrekt door de Belastingdienst, toonde je aan dat er geen sprake was van verkapte loondienst/schijnzelfstandigheid.

Wet DBA

De VAR werkte in de praktijk niet goed en er zou in 2016 een nieuw systeem komen: de wet DBA met modelovereenkomsten. Deze wet is nu van de baan. Het kabinet wil in plaats daarvan een opdrachtgeversverklaring/webmodule invoeren. 

Op dit moment deelt de belastingdienst alleen boetes uit voor schijnzelfstandigheid in gevallen waarbij er echt kwaadwillendheid in het spel is. Mocht dit veranderen, dan lees je dat hier.

Bijgewerkt op: 16-06-2020

Wat vind je van dit artikel?

x326
x34

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ondernemingsplan maken

Een goed ondernemersplan schrijven is de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf. In een bedrijfsplan maak je jouw plannen concreet en breng je kansen en eventuele obstakels in kaart.

In de artikelen op deze pagina lees je alles over het maken van een businessplan. Hierbij komen ook de volgende tips van pas:

Meest gelezen op IkGaStarten:

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.002 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.