Stappenplan eigen zaak beginnen

Stappenplan: een eigen zaak beginnen

Je eigen zaak beginnen, hoe doe je dat eigenlijk? Waar start je? Het is dé vraag die veel startende ondernemers zichzelf stellen. Met dit stappenplan ben je klaar voor de start van je onderneming.

Ga je een eigen zaak beginnen? Dan staat je een groot avontuur te wachten! In dit artikel zetten we de belangrijke algemene zaken voor je op een rij voor het beginnen van een eigen bedrijf. Geïnteresseerd in een specifieke stap? Klik hieronder om direct naar een bepaald onderwerp te gaan:

Let op: per branche, beroep en gemeente gelden mogelijk ook andere (specifieke) verplichtingen.

Stap 1: rechtsvorm kiezen

Iedere onderneming moet ingschreven staan in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Daar moet je direct aangeven welke rechtsvorm het best van toepassing is op jouw bedrijf.

Soorten rechtsvormen

De rechtsvorm die je kiest heeft onder meer gevolgen voor de aansprakelijkheid van de organisatie en bepaalde belastingverplichtingen. Er zijn veel rechtsvormen om uit te kiezen, klik op de links om meer te weten te komen over een bepaalde rechtsvorm:

Eigen zaak beginnen? Eerst een rechtsvorm kiezen

Moeilijk kiezen? Hier lees je welke rechtsvorm bij jou past. Veruit de meeste startende ondernemers kiezen voor de eenmanszaak. Maar het kan natuurlijk ook zomaar zijn dat een bv, vof of stichting beter aansluit bij jouw bedrijfsvoering. 

Stap 2: inschrijven bij de KvK

Een bezoek aan de Kamer van Koophandel (KvK) is verplichte kost voor (bijna) iedereen die een eigen zaak wil beginnen. Om te kunnen ondernemen, moet jouw bedrijf namelijk ingeschreven staan in het Handelsregister.

Dat moet uiterlijk één week nadat je gestart bent. Maak online een afspraak en ga vervolgens naar een KvK-kantoor.

Kosten KvK-inschrijving

Hier word je door een medewerker ingeschreven in het register, dat kost € 50. Dit zijn kosten die je mag aftrekken van de winst. Je ontvangt direct een KvK-nummer. 

Wordt jouw nieuwe zaak een rechtspersoon, zoals een bv of nv? Dan regelt doorgaans de notaris deze inschrijving voor je. 

Btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer

Goed om te weten: de Belastingdienst stuurt je ongeveer na een week per post een btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer toe als je btw-plichtig bent.

 • Het btw-identificatienummer zet je op je facturen, offertes en website
 • Het omzetbelastingnummer gebruik je om aangifte omzetbelasting te doen bij de Belastingdienst.

Voor 2020 was er maar één nummer: het btw-nummer. Deze was echter gekoppeld aan je BSN, waardoor het privacygevoelig was. Uiteindelijk werkt de Belastingdienst toe naar één veilig nummer voor klanten en belasting betalen.

Stap 3: eigen zaak beginnen? Eerst een ondernemingsplan schrijven

Starters zien soms op tegen het schrijven van een ondernemingsplan (ook wel businessplan genoemd). Maar wanneer je hier serieus mee aan de slag gaat, dan kan het je veel voordeel brengen:

 • Je brengt je zakelijke kansen in kaart
 • Je krijgt je risico's goed in beeld
 • Je weet wie je potentiële klanten zijn
 • Je bent op de hoogte van relevante marktontwikkelingen
 • Je maakt meer indruk op mogelijke investeerders

Stap 4: zakelijke rekening openen

Ga je een eigen zaak beginnen? Het openen van een zakelijke rekening is vaak de eerstvolgende logische stap. Zakelijk bankieren is een goede manier om overzicht te houden voor wat betreft je inkomsten en uitgaven. Ook voorkom je hiermee dat jouw zakelijke en privé-administratie straks hopeloos door elkaar lopen.

Stap 5: vergunningen aanvragen

Als ondernemer moet je soms rekening houden met het aanvragen van vergunningen. Denk aan een bouwvergunning voor als je een bedrijfspand wilt verbouwen.

Milieuvoorschriften voor starters

Daarnaast krijgen ondernemers die een eigen zaak beginnen vaak te maken met milieuvoorschriften op het gebied van geluid, energie en afvalstoffen. De regels die op jou van toepassing zijn kunnen per regio, vakgebied en type onderneming verschillen.

Ook als je een bedrijf aan huis wilt beginnen, moet je mogelijk rekening houden met bepaalde voorwaarden. Check hoe dit zit bij jouw gemeente.

Stap 6: zakelijke website (laten) maken

Een beetje bedrijf kan tegenwoordig eigenlijk niet zonder een zakelijke website, die je vervolgens kunt promoten op de bekende social media.

Je kunt de website laten ontwerpen door een professioneel bureau of - als je een beetje handig bent - zelf een (iets simpelere) variant maken. Het ligt aan jouw specifieke wensen en budget of dit een wenselijk alternatief is.

SEO-proof website

Zorg dat de content (teksten, beeld etc.) voldoen aan de huidige SEO-trends, zodat de website bij de eerste zoekresultaten in Google verschijnt. Ook hiervoor kun je een gespecialiseerde tekstschrijver inhuren.

Stap 7: verzekeringen afsluiten

Een ongeluk - of het nu om een lichamelijk of psychisch probleem gaat - zit in een klein hoekje. Waar je als werknemer nog kon rekenen op de steun van je werkgever, ben je als ondernemer zelf verantwoordelijk voor de (financiële) gevolgen van ziekte en ongelukken.

Denk aan het afdekken van persoonlijke risico's, maar reken ook het afsluiten van zakelijke premies mee.

Bij de Rabobank kun je via Interpolis direct meerdere persoonlijke en bedrijfsrisico's in één keer afdekken.

Stap 8: klanten en opdrachtgevers vinden

Last but not least: acquistie plegen moet een van de belangrijkste punten op jouw takenlijstje worden. Een eigen zaak beginnen kan niet zonder klanten. Een gebrek aan nieuwe klussen betekent immers dat jij weinig geld verdient en dat kan de uiteindelijke groei van jouw bedrijf in de weg staan.

Netwerken loont: een actieve houding levert vaak nieuwe contacten én opdrachten op.

Nieuwe klanten vinden

Je zult zien dat er met een actieve netwerkhouding snel nieuwe contacten op je pad komen. Ga dus niet achter je computer zitten wachten tot er aanvragen binnenkomen, maar ga actief op zoek: 

 • Plan regelmatig cold calling-sessies in
 • Ga naar netwerkbijeenkomsten
 • Laat van je horen op social media

Meer concrete tips vind je in de checklist Klanten en opdrachtgevers werven doe je zo.

Stap 9: ondernemer voor de inkomstenbelasting? 

Ben je ondernemer voor de btw? Dat betekent niet automatisch dat je ook ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Als je in die categorie valt, kun je veel belastingvoordeel krijgen, zoals zelfstandigenaftrek en startersaftrek.

Wil je een eigen zaak beginnen? Probeer er dan direct achter te komen of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.

Ondernemerscheck

Om een indicatie te krijgen of je door de Belastingdienst als ondernemer wordt gezien, kun je de ondernemerscheck doen. Hier beantwoord je anoniem vragen als:

 1. Ben je een starter of ben je al een tijdje bezig?
 2. Ben je actief op zoek naar nieuwe klanten?
 3. Word je doorbetaald als je ziek bent?
 4. Werk je alleen voor je laatste werkgever?
 5. Kun je zelf bepalen waar en wanneer je werkt?

Schijnzelfstandigheid voorkomen

Let ook op dat je opdrachten niet aangemerkt kunnen worden als verkapte loondienst. Vroeger werkte je als zzp'er op basis van een VAR-verklaring.

Met een geldige VAR, die werd verstrekt door de Belastingdienst, toonde je aan dat er geen sprake was van verkapte loondienst/schijnzelfstandigheid.

Wet DBA

De VAR werkte in de praktijk niet goed en er zou in 2016 een nieuw systeem komen: de wet DBA met modelovereenkomsten. Deze wet is nu van de baan. Het kabinet wil in plaats daarvan een opdrachtgeversverklaring/webmodule invoeren. 

Op dit moment deelt de belastingdienst alleen boetes uit voor schijnzelfstandigheid in gevallen waarbij er echt kwaadwillendheid in het spel is. Mocht dit veranderen, dan lees je dat hier.

Veelgestelde vragen over een eigen bedrijf beginnen

 • Wat heb ik nodig bij het starten van mijn eigen bedrijf? Je hebt in elk geval een goed idee, een rechtsvorm en een inschrijving bij de Kamer van Koophandel nodig. Vaak is een ondernemingsplan ook geen overbodige luxe. Volg dit stappenplan: eigen zaak beginnen voor een goede start van je bedrijf.
 • Ik wil een eigen onderneming starten, maar waarin? Veel mensen dromen van een eigen zaak starten, maar weten nog niet zo goed waarin. Kun jij ook nog wel wat inspiratie gebruiken? Ontdek met deze checklist: voor jezelf beginnen stap voor stap wat bij jou past.
 • Ik wil een eigen bedrijf starten, moet ik een ondernemingsplan maken? Een ondernemingsplan schrijven is een belangrijk onderdeel van je start als ondernemer. Het helpt je om je plannen concreet te maken en is zelfs onmisbaar bij het aanvragen van financiering.
Bijgewerkt op: 11-01-2021

Wat vind je van dit artikel?

x360

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ondernemingsplan maken

Een goed ondernemersplan schrijven is de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf. In een bedrijfsplan maak je jouw plannen concreet en breng je kansen en eventuele obstakels in kaart.

Opstellen ondernemersplan

In de artikelen op deze pagina lees je alles over het maken van een businessplan. Hierbij komen ook de volgende tips van pas:

Meest gelezen op IkGaStarten over het opstellen van een ondernemingsplan:

Ondernemingsplan maken: de meest gestelde vragen

 • Wat is een ondernemingsplan? Een ondernemingsplan wordt ook wel businessplan, bedrijfsplan of ondernemersplan genoemd. In het ondernemingsplan beschrijf je onder meer je doelen, de markt, hoe je de marketing aanpakt en maak je een financieel plan.
 • Hoe ziet een ondernemingsplan eruit? Het ondernemingsplan bestaat uit 7 onderdelen, waaronder het marketingplan en het financieel plan. Je beschrijft hierin je plan van aanpak om je onderneming tot een succes te maken. Download de verschillende voorbeeldplannen per branche die je verder helpen.
 • Waarom een ondernemingsplan schrijven? Voor startende ondernemers die financiering nodig hebben is het noodzakelijk een ondernemingsplan te schrijven. Ook als je geen directe financieringsbehoefte hebt, is het schrijven van een ondernemersplan belangrijk. Het geeft je inzicht in de levensvatbaarheid van je onderneming
 • Is een ondernemingsplan verplicht? Een ondernemingsplan opstellen is niet verplicht. Als je startkapitaal nodig hebt voor je onderneming, is het wel noodzakelijk een ondernemersplan te schrijven. Zonder een goed onderbouwd financieel plan kom je niet in aanmerking voor financiering.
 • Hoe maak ik een ondernemingsplan? Aan de hand van diverse gratis voorbeelden van ondernemingsplannen kun je zelf een ondernemersplan opstellen. Per hoofdstuk wordt uitgelegd hoe je een ondernemingsplan schrijft.
Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.