Stappenplan: een eigen zaak beginnen

Stappenplan: een eigen zaak beginnen

'Waar begin ik?' Dat is dé vraag die veel startende ondernemers zichzelf stellen als zij een eigen zaak willen beginnen. Hier zetten we de algemene zaken voor je op een rij, maar let op: per branche, beroep en gemeente gelden mogelijk ook andere (specifieke) verplichtingen.

Stap 1: rechtsvorm kiezen

Als jij jouw bedrijf straks gaat inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK), moet je ook aangeven welke rechtsvorm het best van toepassing is op jouw zaak. De rechtsvorm die jij kiest, heeft onder meer gevolgen voor de aansprakelijkheid van de organisatie en bepaalde belastingverplichtingen.

Veruit de meeste startende ondernemers kiezen voor de eenmanszaak, maar het kan zijn dat een BV, VOF of stichting beter aansluit bij jouw bedrijfsvoering.
-> Meer weten? Lees het artikel Rechtsvormen: welke vorm past bij jou?

Stap 2: ondernemingsplan schrijven

Starters zien soms enorm op tegen het schrijven van een bedrijfsplan, maar naarmate zij er serieus mee aan de slag gaan, merken ze al snel dat dit plan juist bijdraagt aan het in kaart brengen van de zakelijke kansen, risico's en potentiële klanten.

Daarnaast komt een goed ondernemingsplan, waarvoor je bijvoorbeeld ook onderzoek doet naar ontwikkelingen in de markt, van pas als jij op zoek bent naar investeerders en wilt langsgaan bij banken en andere potentiële investeringspartijen. 
-> Toch nog moeite met het schrijven van een businessplan? Leg eens een voorbeeld naast je eigen plan. Hier kun je gratis een goed voorbeeldplan downloaden.

Stap 3: bedrijf inschrijven bij de KvK

Een bezoek aan de Kamer van Koophandel (KvK) is verplichte kost voor (bijna) iedereen die een eigen zaak begint. Om te kunnen ondernemen, moet jouw bedrijf ingeschreven staan in het Handelsregister.

Bij het starten van een eenmanszaak, commanditaire vennootschap, VOF of maatschap ga je zelf naar een KvK-kantoor bij jou in de buurt om het bedrijf in te schrijven. Bij de inschrijving ontvang je direct een KvK-nummer. De Belastingdienst stuurt je ongeveer na een week per post een btw-nummer toe.

Gaat het om een rechtspersoon, zoals een BV of NV? Dan zal de notaris meestal deze inschrijving voor jou regelen.

Startersvoordeel ZZP

Winkel beginnen?

Als kersverse detaillist moet je veel zaken regelen. Zo moet je de betaalmethoden voor jouw winkel selecteren. Ga je gebruikmaken van cash, pin of contactloos betalen? Bij de Rabobank mag je deze producten gratis uitproberen.

Meer weten

Stap 4: zakelijke rekening openen

In veel gevallen is de volgende logische stap om een zakelijke rekening te openen.

Dit is een goede manier om overzicht te houden en te voorkomen dat jouw zakelijke en privéadministratie straks hopeloos door elkaar lopen.

Mocht je jouw administratie straks willen uitbesteden aan een boekhouder, kan het bovendien goed zijn dat een zakelijke rekening een minimale vereiste is.

-> Benieuwd of een zakelijke rekening ook relevant is voor jou? Lees het artikel: 4 voordelen van een zakelijke rekening.

Stap 5: vergunningen aanvragen

Als ondernemer moet je in veel gevallen rekening houden met het aanvragen van diverse vergunningen, bijvoorbeeld een bouwvergunning als je een bedrijfspand compleet wilt gaan verbouwen. Daarnaast krijgen ondernemers vaak te maken met milieuvoorschriften op het gebied van onder meer geluid, energie en afvalstoffen.

De regels die op jou van toepassing zijn, kunnen per regio, vakgebied en type onderneming verschillen. Let op: ook als je een bedrijf aan huis wilt beginnen, kun je te maken krijgen met bepaalde voorwaarden. Neem daarvoor contact op met jouw gemeente.
-> Wat komt er zoal kijken bij het huren of kopen van een bedrijfspand? Dat lees je in dit artikel: Huisvesting, wat zijn jouw mogelijkheden als starter?

Stap 6: zakelijke website (laten) maken

Een beetje startup kan tegenwoordig eigenlijk niet zonder een zakelijke website, die je vervolgens kunt promoten op de bekende social media-platforms. Je kunt de website laten ontwerpen door een professioneel bureau, maar het is ook mogelijk om in eerste instantie zelf een (iets simpelere) variant te maken.

Het ligt aan jouw specifieke wensen en budget of dit een wenselijk alternatief is. Zorg er wel voor dat de content (teksten, beeld etc.) op de website voldoen aan de huidige SEO-trends, zodat de website straks sneller bij de eerste zoekresultaten op Google en Bing verschijnt. Ook hiervoor kun je een gespecialiseerde tekstschrijver inhuren.
-> Lees voor meer tips de artikelen over het opzetten van een eigen website

Stap 7: verzekeringen afsluiten

Een ongeluk - of het nou om een lichamelijk of psychisch probleem gaat - zit in een klein hoekje. En waar jij als werknemer nog kon rekenen op de steun van je werkgever, moet je als ondernemer voortaan zelf de risico's afdekken. Denk daarbij aan het afdekken van persoonlijke risico's, maar reken ook het afsluiten van zakelijke premies mee. Bij de Rabobank kun je via Interpolis direct meerdere persoonlijke en bedrijfsrisico's in één keer afdekken. Klik hier voor meer informatie.
-> Lees hier alles over verzekeringen voor ondernemers en ZZP'ers.

Stap 8: Klanten en opdrachtgevers vinden

Het vinden van klanten en opdrachtgevers is een van de belangrijkste punten op jouw takenlijstje.

Want een langdurig gebrek aan nieuwe opdrachten betekent dat jij maar weinig inkomsten hebt en dat kan de uiteindelijk groei van jouw bedrijf in de weg staan.

Gelukkig is het vaak zo dat - met het uitbreiden van jouw zakelijke netwerk - er vaak ook nieuwe relaties op je pad komen. Een assertieve houding is hierbij een must.

Blijf dus niet achter jouw computer wachten tot nieuwe aanvragen vanzelf binnenstromen, maar plan regelmatig cold calling-sessies in, ga naar netwerkbijeenkomsten en neem een actieve houding aan op social media.
-> Meer concrete tips vind je in de checklist Klanten en opdrachtgevers werven doe je zo.

Stap 9: status ZZP modelovereenkomst

Tot het voorjaar van 2016 werkte je als ZZP'er meestal op basis van een VAR-verklaring. Met een geldige VAR, die werd verstrekt door de Belastingdienst, toonde je met succes aan dat er geen sprake was van een vaste dienstbetrekking tussen jou en de opdrachtgever.

Omdat dit in de praktijk voor de Belastingdienst moeilijk te controleren bleek, is op 1 mei 2016 een nieuw systeem van modelovereenkomsten ingevoerd. De wetswijziging veroorzaakte veel onzekerheid bij ZZP'ers én opdrachtgevers over de mogelijk nadelige financiële gevolgen.

Eind november 2016 maakte staatssecretaris Wiebes van Financiën bekend dat de wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) (en daarmee de strengere controle op de samenwerkingsverbanden tussen ZZP'ers en opdrachtgevers) wordt uitgesteld tot 1 januari 2018.

Dat betekent dat de Belastingdienst in 2017 nog niet actief gaat controleren of er bij het uitvoeren van een opdracht sprake is (geweest) van een vast dienstverband. Lees meer op deze pagina: Wiebes stelt nieuwe wetgeving ZZP'ers uit.

Tips van de redactie

Ondernemer worden: ben jij er klaar voor?
Een goed bedrijfsplan schrijven? Zo doe je dat
9 subsidies en regelingen voor startende ondernemers
Starten als freelancer: 5 aandachtspunten
10 manieren om de start van je bedrijf te financieren

Bijgewerkt op: 02-01-2017 Gepubliceerd op:
20-11-2012

Ondernemingsplan maken

Een goed ondernemersplan schrijven is de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf. In een bedrijfsplan maak je jouw plannen concreet en breng je kansen en eventuele obstakels in kaart. In de artikelen op deze pagina lees je alles over het maken van een businessplan. Hierbij komen ook de volgende tools van pas:

Meest gelezen op IkGaStarten: maak een bedrijfsplan in 10 stappen.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met handige tips.

Gratis voorbeeldplannen

Ondernemingsplan voorbeeld

Op zoek naar een goed voorbeeld om naast je eigen ondernemingsplan te leggen? Op Rabobank.nl kun je diverse voorbeeldplannen gratis downloaden.

Bekijk de voorbeeldplannen

Ondernemende vrouwen
Vrouw promoblok - 3

Wist jij dat een op de drie Nederlandse ondernemers een vrouw is? Hier vind je een overzicht van artikelen en interviews met vrouwelijke ondernemers.

Alles over vrouwelijke ondernemers

Bedrijf starten?

bedrijf starten

Hier komt meer bij kijken dan je denkt. Kom alles te weten over rechtsvormen, namen, de KvK en andere zaken die je nodig hebt om een goede start te maken.

Zo start je een bedrijf

Wat is IkGaStarten?

IkGaStarten is een online initiatief van de Rabobank, de bank voor startend Nederland. Bedoeld voor startende ondernemers én voor mensen die nu nog in loondienst zijn, maar overwegen om ook de sprong te wagen. Iedere dag plaatsen wij hier nuttige informatie en tips die het leven van de ondernemer makkelijker en leuker maken. Rabobank kan jou onder meer op weg helpen met een zakelijke rekening en relevante verzekeringen.

Zakelijke rekening nodig?
X
Startersvoordeel

Bij de Rabobank is dit voor startende ondernemers het eerste jaar gratis.

sluiten

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
     

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.