Stappenplan: een eigen zaak beginnen

Stappenplan: een eigen zaak beginnen

'Hoe begin ik?' Dat is dé vraag die veel startende ondernemers zichzelf stellen als zij een eigen zaak beginnen. Hier zetten we de algemene zaken voor je op een rij, maar let op: per branche, beroep en gemeente gelden mogelijk ook andere (specifieke) verplichtingen.

Stap 1: rechtsvorm kiezen

Als jij jouw bedrijf straks gaat inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK), moet je ook aangeven welke rechtsvorm het best van toepassing is op jouw zaak.

De rechtsvorm die jij kiest, heeft onder meer gevolgen voor de aansprakelijkheid van de organisatie en bepaalde belastingverplichtingen.

Veruit de meeste startende ondernemers kiezen voor de eenmanszaak, maar het kan zijn dat een BV, VOF of stichting beter aansluit bij jouw bedrijfsvoering.
-> Meer weten? Lees het artikel Rechtsvormen: welke vorm past bij jou?

Stap 2: ondernemingsplan schrijven

Starters zien soms op tegen het schrijven van een businessplan, maar wanneer zij hier serieus mee aan de slag gaan, blijkt al snel dat dit plan juist bijdraagt aan het in kaart brengen van de zakelijke kansen, risico's en klanten.

Bovendien komt een goed ondernemingsplan, waarvoor je bijvoorbeeld ook onderzoek doet naar relevante marktontwikkelingen, van pas als jij op zoek gaat naar investeerders.

-> Toch nog moeite met het schrijven van een businessplan? Leg eens een voorbeeld naast je eigen plan. Hier kun je gratis een goed voorbeeldplan downloaden.

Stap 3: bedrijf inschrijven bij de KvK

Een bezoek aan de Kamer van Koophandel (KvK) is verplichte kost voor (bijna) iedereen die een eigen zaak begint. Om te kunnen ondernemen, moet jouw bedrijf ingeschreven staan in het Handelsregister.

Bij het starten van een eenmanszaak, commanditaire vennootschap, VOF of maatschap ga je zelf naar een KvK-kantoor bij jou in de buurt om het bedrijf in te schrijven.

Schrijf je bedrijf in bij de KvK en ontvang direct een KvK-nummer. Het fiscale btw-nummer volgt later per post.

Goed om te weten: de Belastingdienst stuurt je ongeveer na een week per post een btw-nummer toe als je btw-plichtig wordt bevonden.

Gaat het om een rechtspersoon, zoals een BV of NV? Dan regelt meestal de notaris deze inschrijving voor jou.

Stap 4: zakelijke rekening openen

Vaak is de eerstvolgende logische stap: een zakelijke rekening openen.

Zakelijk bankieren is een goede manier om overzicht te houden en te voorkomen dat jouw zakelijke en privéadministratie straks hopeloos door elkaar lopen.

Mocht je jouw administratie straks willen uitbesteden aan een boekhouder, kan het ook zijn dat een zakelijke rekening een minimale vereiste is.

-> Benieuwd of een zakelijke rekening ook relevant is voor jou? Lees het artikel: 4 voordelen van een zakelijke rekening.

Stap 5: vergunningen aanvragen

Als ondernemer moet je in veel gevallen rekening houden met het aanvragen van diverse vergunningen, bijvoorbeeld een bouwvergunning als je een bedrijfspand wilt verbouwen.

Daarnaast krijgen ondernemers vaak te maken met milieuvoorschriften op het gebied van onder meer geluid, energie en afvalstoffen.

De regels die op jou van toepassing zijn, kunnen per regio, vakgebied en type onderneming verschillen.

Let op: ook als je een bedrijf aan huis wilt beginnen, moet je mogelijk rekening houden met bepaalde voorwaarden. Check hoe dit zit bij jouw gemeente.
-> Meer weten? Lees het artikel: Huisvesting, wat zijn jouw mogelijkheden als starter?

Stap 6: zakelijke website (laten) maken

Een beetje startup kan tegenwoordig eigenlijk niet zonder een zakelijke website, die je vervolgens kunt promoten op de bekende social media-platforms.

Je kunt de website laten ontwerpen door een professioneel bureau of - als je een beetje handig bent - zelf een (iets simpelere) variant maken. Het ligt aan jouw specifieke wensen en budget of dit een wenselijk alternatief is.

Zorg dat de content (teksten, beeld etc.) voldoen aan de huidige SEO-trends, zodat de website eerste bij de eerste zoekresultaten in Google en Bing verschijnt. Ook hiervoor kun je een gespecialiseerde tekstschrijver inhuren.
-> Lees hier hoe je een eigen website maakt.

Stap 7: verzekeringen afsluiten

Een ongeluk - of het nou om een lichamelijk of psychisch probleem gaat - zit in een klein hoekje.

En waar jij als werknemer nog kon rekenen op de steun van je werkgever, ben je als ondernemer zelf verantwoordelijk voor de (financiële) gevolgen.

Denk daarbij aan het afdekken van persoonlijke risico's, maar reken ook het afsluiten van zakelijke premies mee.

Bij de Rabobank kun je via Interpolis direct meerdere persoonlijke en bedrijfsrisico's in één keer afdekken.

-> Bekijk de populairste verzekeringen voor ondernemers en ZZP'ers.

Stap 8: Klanten en opdrachtgevers vinden

Last but not least: acquistie plegen moet een van de belangrijkste punten op jouw takenlijstje worden.

Een gebrek aan nieuwe klussen betekent immers dat jij weinig geld verdient en dat kan de uiteindelijke groei van jouw bedrijf in de weg staan.

Netwerken loont: een actieve houding levert vaak nieuwe contacten én opdrachten op.

Je zult zien dat er met een actieve netwerkhouding snel nieuwe contacten op je pad komen. Ga dus niet achter jouw computer zitten wachten tot er aanvragen binnenkomen, maar ga actief op zoek: 

 • Plan regelmatig cold calling-sessies in; 
 • Ga naar netwerkbijeenkomsten;
 • En laat je horen op social media.
   

-> Meer concrete tips vind je in de checklist Klanten en opdrachtgevers werven doe je zo.

Stap 9: status ZZP modelovereenkomst

Vroeger werkte je als ZZP'er op basis van een VAR-verklaring. Met een geldige VAR, die werd verstrekt door de Belastingdienst, toonde je aan dat er geen sprake was van een vaste dienstbetrekking tussen jou en de opdrachtgever.

Omdat deze werkwijze schijnzelfstandigheid in de hand werkte, is op 1 mei 2016 een nieuw systeem van modelovereenkomsten ingevoerd.

De wetswijziging veroorzaakte veel onzekerheid bij ZZP'ers én opdrachtgevers over de mogelijk nadelige financiële gevolgen.

Weetje: de handhaving op de wet DBA is opnieuw uitgesteld en gaat nu pas in op 1 juli 2018. 

Eind 2016 werd de wet DBA (en daarmee de strenge controle op samenwerkingsverbanden tussen ZZP'ers en opdrachtgevers) uitgesteld tot 1 januari 2018. In het voorjaar van 2017 werd de opschorting opnieuw verlengd (naar 1 juli 2018).

Dat betekent dat de Belastingdienst op dit moment nog niet actief controleert of er bij het uitvoeren van een opdracht sprake is (geweest) van een vast dienstverband.
-> Lees meer: Modelovereenkomst voor ZZP'ers in 2017: dit zijn de regels.

Bijgewerkt op: 27-06-2017

Ondernemingsplan maken

Een goed ondernemersplan schrijven is de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf. In een bedrijfsplan maak je jouw plannen concreet en breng je kansen en eventuele obstakels in kaart. In de artikelen op deze pagina lees je alles over het maken van een businessplan. Hierbij komen ook de volgende tools van pas:

Meest gelezen op IkGaStarten: maak een bedrijfsplan in 10 stappen.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met handige tips.

Gratis voorbeeldplannen

Ondernemingsplan voorbeeld

Op zoek naar een goed voorbeeld om naast je eigen ondernemingsplan te leggen? Op Rabobank.nl kun je diverse voorbeeldplannen gratis downloaden.

Bekijk de voorbeeldplannen

Ondernemende vrouwen
Vrouw promoblok - 3

Wist jij dat een op de drie Nederlandse ondernemers een vrouw is? Hier vind je een overzicht van artikelen en interviews met vrouwelijke ondernemers.

Alles over vrouwelijke ondernemers

Gratis PDF's voor starters

Gratis whitepapers voor startende ondernemers

Alle informatie die je nodig hebt in één PDF: met deze whitepapers ga je goed voorbereid van start met je bedrijf:

 • Ondernemingsplan in 10 stappen
 • Bedenk de perfecte bedrijfsnaam
 • Bereken je uurtarief
 • Een administratie opzetten doe je zo
   

Download gratis PDF

Wat is IkGaStarten?

IkGaStarten is een online initiatief van de Rabobank, de bank voor startend Nederland. Bedoeld voor startende ondernemers én voor mensen die nu nog in loondienst zijn, maar overwegen om ook de sprong te wagen. Iedere dag plaatsen wij hier nuttige informatie en tips die het leven van de ondernemer makkelijker en leuker maken. Rabobank kan jou onder meer op weg helpen met een zakelijke rekening en relevante verzekeringen.

sluiten

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.