Stappenplan: een eigen zaak beginnen

Bijgewerkt op 07 april 2023
10 min  leestijd
362.611
Marieke Leijnen
Auteur: Marieke Leijnen
Image
Getekende afbeelding van een vrolijke jongeman die achter zijn bureau zit waarop een laptop staat

Je eigen zaak beginnen, hoe doe je dat eigenlijk? Waar start je? Het is dé vraag die veel startende ondernemers zichzelf stellen. Met dit stappenplan ben je klaar voor de start van je onderneming.

In dit artikel zetten we de belangrijke algemene zaken voor je op een rij voor het starten van een eigen zaak. Direct meer lezen over een specifieke stap? Klik dan op één van de links hieronder: 

  1. Rechtsvorm kiezen
  2. Inschrijven bij de KvK
  3. Ondernemingsplan schrijven
  4. Administratie opzetten
  5. Zakelijke rekening openen
  6. Vergunningen aanvragen
  7. Zakelijke website maken
  8. Verzekeringen afsluiten
  9. Acquisitie
  10. Ondernemerscheck
  11. Groeien en leren

Let op: per branche, beroep en gemeente gelden mogelijk ook andere (specifieke) verplichtingen. Zorg er dus voor dat je op de hoogte bent van de wet- en regelgeving die in 2023 voor jouw situatie geldt.  


Stap 1: rechtsvorm kiezen

Iedere onderneming moet ingeschreven staan in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Daar moet je direct aangeven welke rechtsvorm het best van toepassing is op jouw bedrijf.

Soorten rechtsvormen

De rechtsvorm die je kiest heeft onder meer gevolgen voor de aansprakelijkheid van de organisatie en bepaalde belastingverplichtingen. Er bestaan veel verschillende rechtsvormen:

Veruit de meeste startende ondernemers kiezen voor de eenmanszaak. Maar het kan natuurlijk ook zomaar zijn dat een bv, vof of stichting beter aansluit bij jouw bedrijfsvoering. Moeilijk kiezen? Lees je welke rechtsvorm bij jou past.

Stap 2: inschrijven bij de KvK

Een bezoek aan de Kamer van Koophandel (KvK) is verplichte kost voor (bijna) iedereen die een eigen bedrijf wil beginnen. Om te kunnen ondernemen, moet jouw bedrijf namelijk ingeschreven staan in het Handelsregister. Dat moet uiterlijk één week nadat je gestart bent. Maak online een afspraak en ga vervolgens naar een KvK-kantoor.

Kosten KvK-inschrijving

Hier word je door een medewerker ingeschreven in het register, dat kost € 75. Dit zijn kosten die je mag aftrekken van de winst. Je ontvangt direct een KvK-nummer. 

Wordt jouw nieuwe bedrijf een rechtspersoon, zoals een bv of nv? Dan regelt doorgaans de notaris de inschrijving voor je. 

Btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer

Goed om te weten: de Belastingdienst stuurt je ongeveer na een week per post een btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer toe als je btw-plichtig bent.

  • Het btw-identificatienummer zet je op je facturen, offertes en website;
  • Het omzetbelastingnummer gebruik je om aangifte omzetbelasting te doen bij de Belastingdienst.

Voor 2020 was er maar één nummer: het btw-nummer. Deze was gekoppeld aan je BSN waardoor het privacygevoelig was. Uiteindelijk werkt de Belastingdienst toe naar één veilig nummer voor klanten en belasting betalen.

Stap 3: Een ondernemingsplan schrijven

Een succesvolle start met je eigen zaak begint met het schrijven van een ondernemingsplan. Het is een handig en belangrijk instrument voor iedere ondernemer. Zowel als je gaat starten, maar ook om er later op terug te kunnen vallen.

Het schrijven van een ondernemingsplan helpt je om grip te krijgen op je bedrijf en de uitdagingen die je bij het starten tegenkomt. Je dwingt jezelf na te denken over alle onderdelen.

Een goed ondernemingsplan beschrijft je doelen en gaat in op hoe je deze wil bereiken. Startende ondernemers zien soms op tegen het schrijven van een ondernemingsplan (ook wel businessplan genoemd). Maar wanneer je hier serieus mee aan de slag gaat, dan kan het je veel voordeel brengen:

  • Je brengt je zakelijke kansen in kaart
  • Je krijgt je risico's goed in beeld
  • Je weet wie je potentiële klanten zijn
  • Je bent op de hoogte van relevante marktontwikkelingen
  • Je maakt meer indruk op mogelijke investeerders

Je weet nu in hoofdlijnen wat er nodig is voor het opstellen van een goed businessplan. Wil je het complete plaatje? Download dan onze gratis whitepaper: ondernemingsplan, de basis in 10 stappen

Wil je graag een voorbeeld van een ondernemingsplan gebruiken als leidraad? Aan de hand van diverse gratis voorbeelden van ondernemingsplannen kun je zelf een businessplan maken. In welke branche je ook gaat starten. Per hoofdstuk wordt uitgelegd hoe je het bedrijfsplan schrijft. 

zakelijke rekening afbeelding

Tip: professionele uitstraling

Een zakelijke rekening geeft je financiële voordelen en een professionele uitstraling doordat je bedrijfsnaam boven je rekeningnummer staat.

Bekijk de voordelen

Stap 4: Bedrijfsadministratie opzetten

Als ondernemer ben je verplicht om administratie bij te houden. Niet de leukste klus, maar als je de boekhouding vanaf de start goed inricht wordt het een stuk makkelijker. Je kunt de boekhouding uitbesteden, maar het is wel handig om de basis zelf te snappen. 

Door je cijfers te begrijpen, kun je namelijk betere keuzes maken voor je bedrijf. Zo zijn je omzet, winst en cashflow handig om te kunnen berekenen. Een boekhouder kan je dan weer helpen met handige aftrekposten

De basis van je administratie in 5 minuten op orde? Lees de gratis whitepaper Administratie opzetten.

Stap 5: zakelijke rekening openen

Ga je een eigen bedrijf beginnen? Het openen van een zakelijke rekening is vaak de eerstvolgende logische stap. Zakelijk bankieren is een goede manier om overzicht te houden voor wat betreft je inkomsten en uitgaven. Ook voorkom je hiermee dat jouw zakelijke en privé-administratie straks hopeloos door elkaar lopen. Dat maakt de administratie nog een stukje makkelijker. 

Benieuwd hoe een zakelijke rekening jou kan helpen beter te ondernemen? Hier lees je de belangrijke voordelen.

Stap 6: vergunningen aanvragen

Als ondernemer moet je soms rekening houden met het aanvragen van vergunningen. Denk aan een bouwvergunning voor als je een bedrijfspand wilt verbouwen.

Milieuvoorschriften voor starters

Daarnaast krijgen ondernemers die een eigen zaak beginnen vaak te maken met milieuvoorschriften op het gebied van geluid, energie en afvalstoffen. De regels die op jou van toepassing zijn kunnen per regio, vakgebied en type onderneming verschillen.

Ook als je een bedrijf aan huis wilt beginnen, moet je mogelijk rekening houden met bepaalde voorwaarden. Check hoe dit zit bij jouw gemeente.

Een beetje bedrijf kan tegenwoordig eigenlijk niet zonder een zakelijke website, die je vervolgens kunt promoten op de bekende social media.

Je kunt de website laten ontwerpen door een professioneel bureau of - als je een beetje handig bent - zelf een (iets simpelere) variant maken. Het ligt aan jouw specifieke wensen en budget of dit een wenselijk alternatief is.

SEO-proof website

Zorg dat de content (teksten, beeld etc.) voldoen aan de huidige SEO-trends, zodat de website bij de eerste zoekresultaten in Google verschijnt. Ook hiervoor kun je een gespecialiseerde tekstschrijver inhuren.

Lees hier hoe je een eigen website maakt.

Stap 8: (zakelijke) verzekeringen afsluiten

Een ongeluk - of het nu om een lichamelijk of psychisch probleem gaat - zit in een klein hoekje. Waar je als werknemer nog kon rekenen op de steun van je werkgever, ben je als ondernemer zelf verantwoordelijk voor de (financiële) gevolgen van ziekte en ongelukken. 

Denk aan het afdekken van persoonlijke risico's, maar reken ook het afsluiten van zakelijke premies mee. Bij Rabobank kun je via Interpolis direct meerdere persoonlijke en bedrijfsrisico's in één keer afdekken.

Benieuwd welke verzekeringen voor jouw bedrijf relevant zijn? Hier vind je de belangrijkste verzekeringen voor starters op een rij.

Stap 9: klanten en opdrachtgevers vinden

Last but not least: acquisitie plegen moet een van de belangrijkste punten op jouw takenlijstje worden. Een eigen zaak beginnen kan niet zonder klanten. Een gebrek aan nieuwe klussen betekent immers dat jij weinig geld verdient en dat kan de uiteindelijke groei van jouw bedrijf in de weg staan.

Netwerken loont: een actieve houding levert vaak nieuwe contacten én opdrachten op.

Nieuwe klanten vinden

Je zult zien dat er met een actieve netwerkhouding snel nieuwe contacten op je pad komen. Ga dus niet achter je computer zitten wachten tot er aanvragen binnenkomen, maar ga actief op zoek: 

  • Plan regelmatig cold calling-sessies in
  • Ga naar netwerkbijeenkomsten
  • Laat van je horen op social media

Meer concrete tips vind je in de checklist Klanten en opdrachtgevers werven doe je zo.

Stap 10: ondernemer voor de inkomstenbelasting? 

Ben je ondernemer voor de btw? Dat betekent niet automatisch dat je ook ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Als je in die categorie valt, kun je veel belastingvoordeel krijgen, zoals zelfstandigenaftrek en startersaftrek.

Wil je een eigen bedrijf beginnen? Probeer er dan direct achter te komen of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.

Ondernemerscheck

Om een indicatie te krijgen of je door de Belastingdienst als ondernemer wordt gezien, kun je de ondernemerscheck doen. Hier beantwoord je anoniem vragen als:

  1. Ben je een starter of ben je al een tijdje bezig?
  2. Ben je actief op zoek naar nieuwe klanten?
  3. Word je doorbetaald als je ziek bent?
  4. Werk je alleen voor je laatste werkgever?
  5. Kun je zelf bepalen waar en wanneer je werkt?

Lees ook Wanneer ben ik ondernemer voor de Belastingdienst?

Voorkom schijnzelfstandigheid

Let op dat je werkzaamheden niet aangemerkt kunnen worden als schijnzelfstandigheid. Lijkt je relatie met je opdrachtgever erg op loondienst? Dan kan de Belastingdienst bepalen dat er sprake is van een dienstverband en dus schijnzelfstandigheid. Het woord zegt het eigenlijk al: je lijkt zelfstandig, maar bent het eigenlijk niet.

Doe de Ondernemerscheck om te controleren of de Belastingdienst je als ondernemer beschouwt.

Wet DBA

De VAR moest deze schijnzelfstandigheid tegengaan, maar werkte door een gebrek aan handhaving in de praktijk niet goed. Er zou in 2016 een nieuw systeem komen: de wet DBA met modelovereenkomsten. Deze wet is nu van de baan. Het kabinet wil in plaats daarvan een opdrachtgeversverklaring/webmodule invoeren. 

Op dit moment deelt de belastingdienst alleen boetes uit voor schijnzelfstandigheid in gevallen waarbij er echt kwaadwillendheid in het spel is. Mocht dit veranderen, dan lees je dat hier.

Stap 11: groeien en leren

Ondernemen is één lang leerproces. Ook al ben je al tien jaar bezig met je zaak, je blijft altijd leren. Je moet jezelf ook blijven ontwikkelen om met je bedrijf te kunnen groeien.

'Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg', is niet voor niets een gevleugelde uitspraak van Albert Einstein. 

Na de start van je zaak moet blijken of je plannen en strategieën ook echt blijken te werken in de praktijk. Waarschijnlijk zul je gaandeweg een aantal zaken moeten aanpassen, maar dat is wel de manier om door te groeien van startende naar serieuze ondernemer.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Veelgestelde vragen over een eigen zaak beginnen

  • Wat heb ik nodig bij het starten van mijn eigen zaak? Je hebt in elk geval een goed idee, een rechtsvorm en een inschrijving bij de Kamer van Koophandel nodig. Vaak is een ondernemingsplan ook geen overbodige luxe. Volg dit stappenplan: eigen zaak beginnen voor een goede start van je bedrijf.
  • Ik wil een eigen zaak starten, maar waarin? Veel mensen dromen van een eigen zaak starten, maar weten nog niet zo goed waarin. Kun jij ook nog wel wat inspiratie gebruiken? Ontdek met deze checklist: voor jezelf beginnen stap voor stap wat bij jou past.
  • Ik wil een eigen zaak starten, moet ik een ondernemingsplan maken? Een ondernemingsplan schrijven is een belangrijk onderdeel van je start als ondernemer. Het helpt je om je plannen concreet te maken en is zelfs onmisbaar bij het aanvragen van financiering.

Meer over rechtsvorm

Meer over rechtsvorm
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten