Start een taxibedrijf in 11 stappen

Bijgewerkt op 24 september 2019
6 min  leestijd
13.408
Auteur: Marieke Leijnen
Taxibedrijf starten - stappenplan

Wie een taxibedrijf wil opzetten, mag niet zomaar een taxibordje op zijn auto plaatsen en beginnen met het vervoeren van klanten. Je moet natuurlijk wel rekening houden met regels van de overheid.

Dit stappenplan geeft een globaal beeld van de verplichtingen waaraan taxiondernemers moeten voldoen, maar let op: de regels kunnen per gemeente verschillen. Het stappenplan bestaat uit de volgende 11 punten: 

  1.  Inschrijving KvK en Belastingdienst
  2. Verklaring Omtrent het Gedrag aanvragen
  3. Ondernemersvergunning taxivervoer aanvragen
  4. Verklaring Gezamenlijk Vervoer aanvragen
  5. Vergunningbewijs Taxi aanvragen
  6. Keuringsbewijs Taxi aanvragen
  7. Ondernemerskaart en tariefkaart aanvragen
  8. Tariefkaart en klachtenregeling opstellen
  9. Chauffeurskaart Taxi behalen
  10. Arbeidstijden en rittenregistratie bijhouden
  11. Risico-inventarisatie en - evaluatie (RI&E) maken

1. Inschrijving KvK en Belastingdienst

Ongeacht de sector waarin je werkzaam bent, moet je een onderneming altijd inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK) als je zelfstandig ondernemer wilt worden. Een aparte inschrijving bij de Belastingdienst is verder niet nodig, omdat de KvK deze gegevens na jouw inschrijving automatisch doorgeeft.

2. Verklaring Omtrent het Gedrag aanvragen

Voordat je kunt overgaan tot het aanvragen van een ondernemersvergunning taxivervoer en chauffeurspas, moet je in het bezit zijn van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Deze verklaring kun je aanvragen bij het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Je krijgt een VOG als je geen strafbare feiten op jouw naam hebt staan. Is dat wel het geval? Dan zal eerst goed worden gekeken naar hoe bezwaarlijk dit is voor jouw toekomstige functie.

3. Ondernemersvergunning taxivervoer aanvragen

Voor het legaal starten van een taxionderneming heb je ook een ondernemingsvergunning taxivervoer nodig. Je kunt hiervoor contact opnemen met het Kiwa Register.

Je moet voor deze vergunning voldoen aan de gestelde eisen van vakbekwaamheid en betrouwbaarheid. Daarnaast moet de onderneming ingeschreven staan bij de KvK.

4. Verklaring Gezamenlijk Vervoer aanvragen

Is jouw taxibedrijf een vennootschap onder firma (vof)? Dan moet je bij het aanvragen van de ondernemingsvergunning voor taxivervoer een Verklaring Gezamenlijk Vervoer aan het Kiwa Register kunnen overleggen.

Met deze verklaring geef je in feite aan dat de vennoten het taxibedrijf in kwestie voor gezamenlijke rekening en risico leiden. Download hier het aanvraagformulier (PDF-bestand).

5. Vergunningbewijs Taxi aanvragen

Voor het starten van een taxibedrijf dien je in het bezit te zijn van de juiste vergunningen. Het Vergunningbewijs Taxi moet je per auto aanvragen. De aanvraag loopt wederom via het Kiwa Register.

Tip: zorg ervoor dat het Taxibewijs duidelijk zichtbaar is in de wagens, zodat de klant weet dat hij te maken heeft met een officieel geregistreerde taxionderneming.

Auto met sleutel

Zit jij veel op de weg?

Dan weet je dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Met vaak hoge kosten als gevolg. Met de zakelijke autoverzekering van Interpolis ga je weer met een gerust hart de weg op.

Bekijk de mogelijkheden

6. Keuringsbewijs Taxi aanvragen

Als je eenmaal zo ver bent om taxiritten uit te voeren met een auto die geschikt is voor personenvervoer, heb je nog wel een Keuringsbewijs Taxi nodig. De RDW, de instelling die de registratie van gemotoriseerde voertuigen en rijbewijzen verzorgt, voert inrichtingskeuringen uit.

Houd er rekening mee dat een taxi in Nederland altijd moet zijn voorzien van een blauwe kentekenplaat, boordcomputer en een taxameter. Die laatste meter moet jaarlijks worden gekeurd door het Nederlands Meetinstituut (NMi). In de nieuwe, verplicht gestelde boordcomputers is de taxameter ingebouwd. 

7. Ondernemerskaart en tariefkaart aanvragen

Goed om te weten: als je als taxiondernemer toegang wilt krijgen tot de gegevens in de boordcomputer van jouw wagens, moet je beschikken over een zogenoemde ondernemerskaart. Deze kaart, die je wederom aanvraagt bij Kiwa, maakt het mogelijk om de ritadministratie en de arbeids- en rusttijden in te zien en indien nodig aan jouw onderneming te koppelen. 

Daarnaast moet je als taxiondernemer straks beschikken over een tariefkaart. Het is namelijk wettelijk verplicht om jouw passagiers voorafgaand aan de rit op de hoogte te stellen van de kosten. Jouw tarieven moeten duidelijk zichtbaar zijn aan zowel de binnen- als buitenkant van de taxi.

Bij het vaststellen van de tarieven kun je gebruik maken van de modeltariefkaart van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). 

8. Tariefkaart en klachtenregeling opstellen

Om onnodige geschillen met klanten te voorkomen, is het raadzaam om altijd van tevoren het tarief van de taxi kenbaar te maken. Je kunt hiervoor de modeltariefkaart van het Registratiebureau Geschillencomissie Taxivervoer (Rbgt) raadplegen.

Bij klachten ben je verplicht aan te geven waar de klant zijn of haar beklag kan doen. Hiervoor moet in de taxi het P-nummer, het nummer waaronder jouw bedrijf bij de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) is geregistreerd, duidelijk zichtbaar zijn.

9. Chauffeurskaart Taxi behalen

Taxichauffeurs moeten in het bezit zijn van een Chauffeurskaart Taxi van het CBR. Hierop kunnen verschillende examentrajecten van toepassing zijn. Dit heeft vooral te maken met welke chauffeurskaart je wilt aanvragen:

  • volledige chauffeurskaart: voor alle soorten taxivervoer.
  • beperkte chauffeurskaart: als je rijdt met vaste passagiers, op vaste routes en vaste tijden.
  • doelgroepenvervoer: voor contractvervoer van ouderen, kinderen en mensen met een beperking.

Ook van belang: laat de chauffeurs die werkzaam zijn bij jouw taxibedrijf straks ook een chauffeurskaart taxi aanvragen. De aanvraag van deze kaart loopt ook via Kiwa. Houd er rekening mee dat jouw chauffeurs deze chauffeurskaart op een voor de reiziger zichtbare plaats in de taxi moeten plaatsen.

10. Arbeidstijden en rittenregistratie bijhouden

Of je straks nu zelf de taxi bestuurt of vanuit jouw bedrijf leiding geeft aan een groep taxichauffeurs: je moet een overzichtelijke administratie bijhouden van de arbeidstijden en rittenregistratie. Waar je eerder speciale werkmappen van de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) moest gebruiken, is dit nu in de verplichte boordcomputer geïntegreerd. 

Je kunt jouw ritten, rij- en rusttijden pas registreren in de boordcomputer als deze is geïnstalleerd in de wagens en zodra je beschikt over een chauffeurskaart van Kiwa Register. Let wel: je blijft zelf verantwoordelijk voor jouw administratie. Als de boordcomputer een storing heeft, moet je dit alsnog handmatig bijhouden. De vorm waarin je dit doet is vrij, je kunt hiervoor de oude werkmappen gebruiken.

11. Risico-inventarisatie en - evaluatie (RI&E) maken

Als je van plan bent om personeel aan te nemen voor de taxionderneming, is het verplicht om voorafgaand aan de start een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) op te stellen. In een RI&E moet je onder andere nagaan welke risico's er zijn voor jouw toekomstige werknemers en het bedrijf en welke maatregelen je bij eventuele problemen zult treffen (het plan van aanpak).

Je kunt hierbij gebruikmaken van een erkend RI&E-instrument dat vaak door een brancheorganisatie voor een specifieke branche is ontwikkeld.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Meer over dienstverlening

Meer over dienstverlening
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten