marieke

Tien tips van ondernemingsexpert Alex Klein

Op maandag 14 februari hield ondernemingsexpert Alex Klein, onder andere bekend vanwege zijn nieuwste boek Het Starterskompas, een bijzondere MasterClass voor starters en oriënterende starters in Utrecht. Dertig genodigden, waaronder de winnaars van de Startersquiz van het afgelopen jaar, kregen antwoord op al hun vragen over het starten van een onderneming en werden bovendien getrakteerd op een aantal praktische tips van Klein.

Tien tips van Alex Klein zetten we hier nog eens op een rij:

1. Stel vast wat u precies te bieden heeft en hoe u zich onderscheidt ten opzichte van bestaande ondernemers

Veel starters beginnen hun onderneming vanuit zichzelf redenerend, en vergeten daarbij de markt als uitgangspunt te nemen. De eerste stap richting een eigen bedrijf moet dus altijd de vraag zijn 'waarom wil ik voor mezelf beginnen en wat heb ik dan precies te bieden'.

2. Houd er rekening mee dat u heel veel niet-declarabele uren gaat maken

Slechts een klein percentage van het aantal gewerkte uren van een ondernemer wordt betaald door klanten of opdrachtgevers. Alle tijd die bijvoorbeeld gaat zitten in administratie en acquisitie is niet declarabel, maar moet wel ingecalculeerd worden.

3. Wees niet te goedkoop

Het is verleidelijk om onder de prijzen van de concurrentie te gaan zitten, maar pas daar wel mee op. Te goedkoop zijn wekt bij voorbaat wantrouwen bij klanten. Die zullen onwillekeurig denken 'dan zal het ook vast niet zo goed zijn'.

4. Neem een chauffeur

Het klinkt misschien decadent, een chauffeur nemen, maar een student-chauffeur kost heel weinig en levert, vooral bij langere autoritten, heel veel werkbare uren op. Uw uren als ondernemer zijn veel duurder dan de uren van die student-chauffeur en u kunt heel veel werk verzetten achter in de auto.

5. Een goed begin is het halve werk, maar omgekeerd is een half begin zeker twee keer zoveel werk

Zorg dus dat u goed beslagen ten ijs komt en uw zaken op orde heeft als u start. Wie start met een gedegen businessplan, weet wat hij wil en hoe hij deze doelen moet bereiken, zal uiteindelijk veel minder sores hebben als ondernemer.

6. Blijf u ontwikkelen

Ook als ondernemer zult u zich continu moeten blijven ontwikkelen. Uw klanten eisen van u dat u op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen in uw vakgebied en dat u weet wat er speelt. Volg daarom, ook als gevestigd ondernemer, cursussen. Ga naar beurzen, seminars en workshops, lees boeken en volg uw branche via het internet.

7. Zorg dat u snapt hoe uw bedrijf financieel in elkaar steekt

Ook al besteedt u uw boekhouding uit, het is van wezenlijk belang dat u ook zelf begrijpt hoe uw financiële administratie in elkaar zit. U moet weten hoe u een balans leest, wat uw marge is, welke fiscale regelingen er zijn. Alleen als u uw eigen onderneming financieel begrijpt, kunt u een succesvol ondernemer worden.

8. Denk na over arbeidsongeschiktheid en pensioen

Als werknemer waren deze zaken in veel gevallen voor u geregeld en hoefde u zich er niet druk om te maken. Maar voor een zelfstandig ondernemer zijn ze van levensbelang. Arbeidsongeschiktheid betekent geen inkomen. Pensioen zult u zelf moeten opbouwen, al dan niet via een pensioenverzekeraar of middels sparen, beleggen of investeren.

9. Zorg voor voldoende ontspanning en eet gezond

Gezond eten zorgt voor een gezonde ondernemer. Het is aangetoond dat ondernemers die slecht eten, minder presteren. Zorg daarom voor een gezonde levensstijl en ruim ook voldoende tijd in voor sport en (andere) ontspanning. Hoe druk u ook bent, ga af en toe op vakantie. U laadt de batterijen weer op en kunt veel meer aan dan wanneer u onafgebroken doorwerkt.

10. Blijf altijd kijken door de ogen van uw klant of opdrachtgever

'What's in it for me', zal iedere klant of opdrachtgever zich afvragen. Dat is dus ook voor u als aanbieder van producten of diensten de hamvraag. Blijf u continu afvragen wat de klant er mee opschiet als hij uw product of dienst afneemt. Als u zich altijd verplaatst in uw potentiële klant, dan stemt u uw product of dienst hier automatisch op af en wordt u dus ook aantrekkelijker voor deze klant.

Gepubliceerd op:
15-02-2011

Wat vind je van dit artikel?

x1
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Veel (startende) ondernemers vragen zich af: is een ondernemingsplan echt nodig? Een bedrijfsplan is niet verplicht, maar blijkt in veel gevallen wel onmisbaar. IkGaStarten brengt in kaart wanneer je wat op papier moet zetten. Met handige tips, short-cuts en een voorbeeldplan.

Bedrijf starten zonder ondernemingsplan: is dat handig?
Bedrijf starten zonder ondernemingsplan: is dat handig?

Als ondernemer hoop je dat klanten of opdrachtgevers straks bij jou een product of dienst afnemen (en niet bij de concurrent). Met behulp van de marketingmix leer je hoe jij de doelgroep het best kunt benaderen.

Voeg een marketingmix toe aan je ondernemingsplan
Voeg een marketingmix toe aan je ondernemingsplan

Ondernemingsplan maken

Een goed ondernemersplan schrijven is de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf. In een bedrijfsplan maak je jouw plannen concreet en breng je kansen en eventuele obstakels in kaart.

In de artikelen op deze pagina lees je alles over het maken van een businessplan. Hierbij komen ook de volgende tips van pas:

Meest gelezen op IkGaStarten:

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.