marieke

Van een eerste idee naar uw eigen bedrijf

U weet het als geen ander: ondernemen begint met een goed idee. Vervolgens moet dat idee naar iets concreets worden omgezet. In dit artikel leest u hoe u de stap kunt maken van het hebben van een goed idee naar het starten van een eigen bedrijf.

1. Zet het idee zo concreet mogelijk op papier 

Werk uw idee uit door uzelf kritische vragen te stellen en deze uitgebreid te beantwoorden op papier. In het ondernemingsplan komen allerlei zaken aan bod.

Zo moet u onder meer de volgende vragen beantwoorden:

  • Wat wilt u precies gaat doen en voor wie?
  • Hoe gaat u het product of dienst verkrijgen/vervaardigen respectievelijk uw dienstverlening verzorgen?
  • Waar en hoe gaat u het aanbieden?
  • In welke behoefte voorziet u, en bij wie?
  • Wat brengt het op?

Wees zo precies mogelijk in uw businessplan. Ga vooral uw persoonlijke motivatie goed na. Wees eerlijk tegen uzelf; over de mogelijke zwakke punten van het idee en van uzelf.

De tekst die u op papier zet geeft houvast en focus, wanneer u eenmaal aan de slag gaat. U signaleert mogelijke obstakels en kunt alvast bedenken hoe u die kunt overkomen.

2. Kies de juiste rechtsvorm

Kies voor uw bedrijf een rechtsvorm die bij uw idee en uzelf als ondernemer past. Het verschil tussen rechtsvormen zit hem vooral in aansprakelijkheid en belastingen.

Meer over de verschillende rechtsvormen en de voor- en nadelen die aan elke optie kleven, leest u op de pagina rechtsvormen. Of kijk bij het artikel 9 rechtsvormen voor ondernemers.

3. Bepaal waar u zich gaat vestigen

Het vinden van een geschikte locatie voor uw bedrijf is van groter belanf dan u misschien zou denken. De bereikbaarheid, uitstraling en werksfeer dragen bij aan het succes van de organisatie.

4. Inschrijving bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst

Vrijwel elk bedrijf dient zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, ook vrije beroepen als architecten en advocaten. Vanaf een week vóór de start van uw bedrijf kunt u zich inschrijven.

Startende ondernemers komen in aanmerking voor speciale belastingregelingen. U krijgt een BTW-nummer dat u moet vermelden op facturen. De KvK en de Belastingdienst organiseren gezamenlijk voorlichtingsbijeenkomsten voor starters.

Lees voor meer informatie over het inschrijven bij de KvK ook het artikel 5 vragen en antwoorden over de Kamer van Koophandel.

5. Regel financiering, bankzaken en verzekeringen

Uw bedrijf heeft een zakelijke rekening nodig. Zorg ervoor dat u kunt e-bankieren. Wel zo makkelijk. Mogelijk heeft u extra verzekeringen nodig om zakelijke risico's af te dekken. Denk aan bijvoorbeeld aansprakelijkheid, rechtsbijstand, arbeidsongeschiktheid.

Natuurlijk is het ook van belang dat u de financiering voor uw bedrijf rond krijgt. Kijk op de pagina Financiën.

6. Zet een complete administratie op

De wet schrijft ondernemers voor een bedrijfsadministratie bij te houden en te bewaren. Uit uw administratie moet onder meer blijken hoeveel BTW u aan de Belastingdienst moet afdragen. Lees er alles over op de pagina Administratie.

Waar moet u zijn?

Money Meets Ideas is een initiatief van de Rabobank Groep die ondernemers helpt bij de financiering van een plan door particulieren als het eigen kapitaal en de financiering bij de bank niet voldoende zijn.
moneymeetsideas.nl

Utrecht Inc biedt innovatieve, technologische starters bedrijfsruimte en advies en richt zich speciaal op interactieve media en ICT.
utrechtinc.nl

Andere handige adressen

De Nederlandse Orde van Uitvinders behartigt de belangen van uitvinders en mensen met een innovatief idee. Leden worden geholpen bij het zoeken naar samenwerkingsverbanden, fondsen en subsidies.
novu.nl

TechnoPartner helpt starters met een technische vinding met informatie en ondersteuning. Ze richten zich ook op investeerders en kennisinstellingen. agentschapnl.nl/onderwerp/financieren-en-innoveren

Syntens is een netwerk voor innovatieve ondernemers.
syntens.nl

Gepubliceerd op:
13-08-2012

Wat vind je van dit artikel?

x3
x4

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Veel (startende) ondernemers vragen zich af: is een ondernemingsplan echt nodig? Een bedrijfsplan is niet verplicht, maar blijkt in veel gevallen wel onmisbaar. IkGaStarten brengt in kaart wanneer je wat op papier moet zetten. Met handige tips, short-cuts en een voorbeeldplan.

Bedrijf starten zonder ondernemingsplan: is dat handig?
Bedrijf starten zonder ondernemingsplan: is dat handig?

Als ondernemer hoop je dat klanten of opdrachtgevers straks bij jou een product of dienst afnemen (en niet bij de concurrent). Met behulp van de marketingmix leer je hoe jij de doelgroep het best kunt benaderen.

Voeg een marketingmix toe aan je ondernemingsplan
Voeg een marketingmix toe aan je ondernemingsplan

Ondernemingsplan maken

Een goed ondernemersplan schrijven is de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf. In een bedrijfsplan maak je jouw plannen concreet en breng je kansen en eventuele obstakels in kaart.

In de artikelen op deze pagina lees je alles over het maken van een businessplan. Hierbij komen ook de volgende tips van pas:

Meest gelezen op IkGaStarten:

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.