Wat kost het om een bedrijf te starten?

Wat kost het om een bedrijf te starten?

Een bedrijf starten kost geld. Om deze 7 kostenposten kun je in ieder geval niet heen als je voor jezelf begint. Ben jij klaar voor de start? Dit kost het om een bedrijf op te tuigen.

Je kunt het hele verhaal lezen of ervoor kiezen om meteen door te klikken naar de kostenpost waar je meer over wilt weten.

  1. De KvK
  2. De notaris
  3. Je kantoor
  4. Een boekhouder of accountant
  5. De telefoon
  6. Verzekeringen en oudedagsvoorziening
  7. Marketing en communicatie

1. Kosten van de KvK

Bij het starten van een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof), commanditaire vennootschap (cv) of maatschap moet je je onderneming altijd inschrijven in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel (KvK). Zo werkt dat.

Eerst vul je online de vereiste gegevens in. Daarna ga je langs bij een KvK-kantoor bij jou in de buurt. Je betaalt eenmalig € 50 inschrijfgeld (contact te voldoen). Als je een papieren uittreksel wilt, dan kost dat € 15.

2. De notariskosten

Een rechtspersoon, zoals een besloten vennootschap (bv) of een stichting, kun je alleen via de notaris oprichten. Die stelt met jou een oprichtingsakte op, waarna de notaris de KvK-inschrijving regelt. De kosten lopen uiteen van € 200 tot € 1.000. 

Vroeger was het noodzakelijk om € 18.000 aan startkapitaal te hebben. Sinds de invoering van de flex bv is dit nog maar € 0,10.

3. Kantoorkosten

Hoe hoog deze post is, hangt erg af van jouw situatie. Kun je direct vanaf je zolderkamer met je laptop aan de slag of moet je bijvoorbeeld investeren in een pand? Heb je voor het uitoefenen van je vak enkel een Windows-pakket nodig of een bus vol met gereedschap?

Aftrekposten

Let er wel op dat je thuis vaak geen aftrekposten hebt voor bijvoorbeeld de inrichting. Die heb je alleen als het echt om een zelfstandig kantoor gaat, met bijvoorbeeld een eigen ingang en wc.

En als je zo'n ruimte hebt en je trekt de kosten af, vervalt voor die vierkante meters ook het recht op hypotheekrente-aftrek. 

Kantoorruimte huren voor starter

Er zijn wel degelijk mogelijkheden om voordelig een kantoorruimte te huren. Zo kun je bijvoorbeeld beginnen in een bedrijfsverzamelpand. Ook een bezoek aan de lokale bedrijfsmakelaar is een aanrader. Door de aanhoudende leegstand op de kantorenmarkt kun je vaak tijdelijk voordelig huren. 

De huur van een bedrijfspand mag je vaak wel aftrekken van de winst. Ook de kosten voor energie, verzekeringen, schoonmaak en inrichting zijn vaak aftrekbaar. 

4. Kosten van een boekhouder of accountant

Je administratie zelf doen? Dat kan steeds eenvoudiger, bijvoorbeeld met Rabo Bizzy. De btw-aangifte hoef je dan meestal niet uit te besteden. Voor de inkomstenbelasting is een boekhouder of accountant wel een aanrader.

Vraag collega-ondernemers om advies: wat betalen zij en wat doet de boekhouder daarvoor? Ook kun je natuurlijk terecht op vergelijkingssites om je te oriënteren op de mogelijkheden. Een boekhouder is vaak voordeliger dan een accountant

5. Telefoonkosten

De maandelijkse telefoonrekening kan de eerste maanden flink oplopen. Ga maar na: je moet veel regelen en acquisitie plegen. Gelukkig kun je de kosten voor zakelijke telefoongesprekken volledig aftrekken van de winst. 

Als je een zakelijk abonnement hebt, dan is het hele bedrag aftrekbaar. Gebruik je je privételefoon ook zakelijk? Dan mag je schatten welk deel van de kosten een zakelijk karakter heeft. Dit deel is aftrekbaar.

6. Verzekeringen en oudedagsvoorziening

Wanneer je je baan opzegt, dan heb je minder inkomenszekerheid. Je krijgt geen uitkering bij arbeidsongeschiktheid en bouwt geen pensioen op.

Leestip: deze ondernemers kiezen bewust wél voor een AOV 

Verdiep je in de mogelijkheden om verlies van inkomen bij ziekte en pensioen te voorkomen op een manier die bij jou en je budget past. Daarnaast zijn er andere verzekeringen die vaak belangrijk zijn, zoals beroeps- of bedrijfsaansprakelijkheid

7. Marketing en communicatie

Klanten komen meestal niet zomaar op je af. Je zult jezelf bekend moeten maken. Reserveer daarom ook een budget om je bedrijf op de kaart te zetten. Denk aan kosten voor een website die je natuurlijk ook meteen SEO-proof maakt. Dit soort kosten breng je allemaal in kaart met je marketingplan.

Bijgewerkt op: 07-08-2019

Wat vind je van dit artikel?

x206
x54

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Voor de start van je nieuwe onderneming kies je een rechtsvorm. De gekozen rechtsvorm heeft gevolgen voor aansprakelijkheid en belastingverplichtingen en daarom is het goed gelijk voor de juiste rechtsvorm te gaan.

Rechtsvormen
Rechtsvormen

Ondernemingsplan maken

Een goed ondernemersplan schrijven is de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf. In een bedrijfsplan maak je jouw plannen concreet en breng je kansen en eventuele obstakels in kaart.

In de artikelen op deze pagina lees je alles over het maken van een businessplan. Hierbij komen ook de volgende tips van pas:

Meest gelezen op IkGaStarten:

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.747 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.