Kosten bedrijf starten

Wat kost het om een bedrijf te starten?

Een bedrijf starten kost geld. Om deze 7 kostenposten kun je in ieder geval niet heen als je voor jezelf begint. Ben jij klaar voor de start? Dit kost het om een eigen onderneming te starten

Je kunt het hele verhaal lezen, of ervoor kiezen om meteen door te klikken naar de kostenpost waar je meer over wilt weten.

 1. De KvK
 2. De notaris
 3. Je kantoor
 4. Een boekhouder of accountant
 5. De telefoon
 6. Verzekeringen en oudedagsvoorziening
 7. Marketing en communicatie

1. Kosten van de KvK

Bij het starten van een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof), commanditaire vennootschap (cv) of maatschap moet je je onderneming altijd inschrijven in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel (KvK). Zo werkt dat.

Eerst vul je online de vereiste gegevens in. Daarna ga je langs bij een KvK-kantoor bij jou in de buurt. Je betaalt eenmalig € 50 inschrijfgeld (direct te voldoen). Als je een papieren uittreksel wilt, dan kost dat € 15.

2. De notariskosten

Een rechtspersoon, zoals een besloten vennootschap (bv) of een stichting, kun je alleen via de notaris oprichten. Die stelt met jou een oprichtingsakte op, waarna de notaris de KvK-inschrijving regelt. De kosten lopen uiteen van € 200 tot € 1.000. 

Vroeger was het noodzakelijk om € 18.000 aan startkapitaal te hebben. Sinds de invoering van de flex bv is dit nog maar € 0,10.

3. Kantoorkosten

Hoe hoog deze post is, hangt erg af van jouw situatie. Kun je direct vanaf je zolderkamer met je laptop aan de slag of moet je bijvoorbeeld investeren in een pand?

Heb je voor het uitoefenen van je vak enkel een Windows-pakket nodig of een bus vol met gereedschap?

Aftrekposten

Let er wel op dat je thuis vaak geen aftrekposten hebt voor bijvoorbeeld de inrichting. Die heb je alleen als het echt om een zelfstandig kantoor gaat, met bijvoorbeeld een eigen ingang en wc.

En als je zo'n ruimte hebt en je trekt de kosten af, vervalt voor die vierkante meters ook het recht op hypotheekrente-aftrek. 

Kantoorruimte huren voor starter

Gelukkig is er ook een middenweg, je kunt bijvoorbeeld een werkplek of klein kantoor huren om te werken met andere ondernemers. Ook een bezoek aan de lokale bedrijfsmakelaar is een aanrader.

De huur van een bedrijfspand mag je vaak wel aftrekken van de winst. Ook de kosten voor energie, verzekeringen, schoonmaak en inrichting zijn vaak aftrekbaar. 

4. Kosten van een boekhouder of accountant

Je administratie zelf doen? Dat kan steeds eenvoudiger, bijvoorbeeld met een boekhoudpakket. De btw-aangifte hoef je dan meestal niet uit te besteden. Voor de inkomstenbelasting is een boekhouder of accountant wel een aanrader.

Tip: wist je dat je veel boekhoudpakketten kunt koppelen aan Rabo Internetbankieren Professional?

Vraag collega-ondernemers om advies: wat betalen zij en wat doet de boekhouder daarvoor? Ook kun je natuurlijk terecht op vergelijkingssites om je te oriënteren op de mogelijkheden. Een boekhouder is vaak voordeliger dan een accountant

5. Telefoonkosten

De maandelijkse telefoonrekening kan de eerste maanden flink oplopen. Ga maar na: je moet veel regelen en acquisitie plegen. Gelukkig kun je de kosten voor zakelijke telefoongesprekken volledig aftrekken van de winst. 

Een telefoon van de zaak, hoe werkt dat?

Als je een zakelijk abonnement hebt, dan is het hele bedrag aftrekbaar. Gebruik je je privételefoon ook zakelijk? Dan mag je schatten welk deel van de kosten een zakelijk karakter heeft. Dit deel is aftrekbaar.

6. Verzekeringen en oudedagsvoorziening

Wanneer je je baan opzegt, dan heb je minder inkomenszekerheid. Je krijgt geen uitkering bij arbeidsongeschiktheid en bouwt geen pensioen op.

Daarnaast zijn er andere verzekeringen die vaak belangrijk zijn, zoals beroeps- of bedrijfsaansprakelijkheid

AOV verplicht

Verdiep je in de mogelijkheden om verlies van inkomen bij ziekte en pensioen te voorkomen op een manier die bij jou en je budget past.

Het wordt verplicht om je te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. Waarschijnlijk gaat deze regeling vanaf 2024 in.

7. Marketing en communicatie

Klanten komen meestal niet zomaar op je af. Je zult jezelf bekend moeten maken. Reserveer daarom ook een budget om je bedrijf op de kaart te zetten.

Denk aan kosten voor een website die je natuurlijk ook meteen SEO-proof maakt. Dit soort kosten breng je allemaal in kaart met je marketingplan.

Veelgestelde vragen over voor jezelf beginnen

 • Voor jezelf beginnen, hoe begin je? Wanneer je een eigen bedrijf wilt beginnen, is het goed om eerst voor jezelf helder te krijgen wat je precies gaat verkopen. Daarna maak je jouw plannen inzichtelijk in een ondernemingsplan. Tip: Start nog sterker met de Startversterker!
 • Wat kost het om voor jezelf te beginnen? De kosten voor een eigen bedrijf lopen uiteen van de inschrijfkosten van de Kamer van Koophandel tot bedrijfsmiddelen en marketing en communicatie. Volg deze checklist voor een goed overzicht van alle opstartkosten die je tegen kunt komen.
 • Hoe begin je voor jezelf? Als startende ondernemer begin je met het schrijven van een ondernemingsplan. Het bedrijfsplan bestaat uit 7 onderdelen, waaronder het marketingplan en het financieel plan. Een businessplan geeft je inzicht in de levensvatbaarheid van je onderneming.
 • Hoe maak ik een ondernemingsplan? Aan de hand van diverse gratis voorbeelden van ondernemingsplannen kun je zelf een ondernemersplan opstellen. Per hoofdstuk wordt uitgelegd hoe je een bedrijfsplan schrijft.
 • Wanneer is het goede moment om voor jezelf te beginnen? Het starten van een eigen bedrijf is een spannende stap. Voordat je begint is het belangrijk dat je genoeg informatie verzamelt over wat het inhoudt om zelfstandig ondernemer te zijn. Lees er alles over op IkGaStarten.
Bijgewerkt op: 05-02-2021

Wat vind je van dit artikel?

x255

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ondernemingsplan maken

Een goed ondernemersplan schrijven is de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf. In een bedrijfsplan maak je jouw plannen concreet en breng je kansen en eventuele obstakels in kaart.

Opstellen ondernemersplan

In de artikelen op deze pagina lees je alles over het maken van een businessplan. Hierbij komen ook de volgende tips van pas:

Meest gelezen op IkGaStarten over het opstellen van een ondernemingsplan:

Ondernemingsplan maken: de meest gestelde vragen

 • Wat is een ondernemingsplan? Een ondernemingsplan wordt ook wel businessplan, bedrijfsplan of ondernemersplan genoemd. In het ondernemingsplan beschrijf je onder meer je doelen, de markt, hoe je de marketing aanpakt en maak je een financieel plan.
 • Hoe ziet een ondernemingsplan eruit? Het ondernemingsplan bestaat uit 7 onderdelen, waaronder het marketingplan en het financieel plan. Je beschrijft hierin je plan van aanpak om je onderneming tot een succes te maken. Download de verschillende voorbeeldplannen per branche die je verder helpen.
 • Waarom een ondernemingsplan schrijven? Voor startende ondernemers die financiering nodig hebben is het noodzakelijk een ondernemingsplan te schrijven. Ook als je geen directe financieringsbehoefte hebt, is het schrijven van een ondernemersplan belangrijk. Het geeft je inzicht in de levensvatbaarheid van je onderneming
 • Is een ondernemingsplan verplicht? Een ondernemingsplan opstellen is niet verplicht. Als je startkapitaal nodig hebt voor je onderneming, is het wel noodzakelijk een ondernemersplan te schrijven. Zonder een goed onderbouwd financieel plan kom je niet in aanmerking voor financiering.
 • Hoe maak ik een ondernemingsplan? Aan de hand van diverse gratis voorbeelden van ondernemingsplannen kun je zelf een ondernemersplan opstellen. Per hoofdstuk wordt uitgelegd hoe je een ondernemingsplan schrijft.
Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.