Wat kost het om een bedrijf te starten?

Bijgewerkt op 11 november 2022
8 min  leestijd
0
Image
Kosten bedrijf starten

Een bedrijf starten kost geld. Om deze 7 kostenposten kun je in ieder geval niet heen als je voor jezelf begint. Ben jij klaar voor de start? Dit kost het om een eigen onderneming te starten.

Een bedrijf starten kost geld, maar met welke bedrijfskosten krijg je te maken als startende ondernemer? Je kunt het hele verhaal lezen, of ervoor kiezen om meteen door te klikken naar de kostenpost waar je meer over wilt weten.

 1. De KvK
 2. De notaris
 3. Je kantoor
 4. Een boekhouder of accountant
 5. De telefoon
 6. Verzekeringen en oudedagsvoorziening
 7. Marketing en communicatie

1. Kosten van de KvK

Bij het starten van een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof), commanditaire vennootschap (cv) of maatschap moet je je onderneming altijd inschrijven in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel (KvK). Zo werkt dat.

Eerst vul je online de vereiste gegevens in. Daarna ga je langs bij een KvK-kantoor bij jou in de buurt. Je betaalt eenmalig € 51,30 inschrijfgeld (direct te voldoen). Als je een papieren uittreksel wilt, dan kost dat € 15,40.

Bedrijfskosten fiscaal aftrekken

De inschrijving bij de KvK is waarschijnlijk je eerste zakelijke factuur. Deze kun je aftrekken van de omzet. Deze factuur valt onder bedrijfskosten bij je aangifte inkomstenbelasting.

 • Lees in deze gratis whitepaper hoe je een goede administratie opzet

2. De notariskosten

Een rechtspersoon, zoals een besloten vennootschap (bv) of een stichting, kun je alleen via de notaris oprichten. Die stelt met jou een oprichtingsakte op, waarna de notaris de KvK-inschrijving regelt. De kosten lopen uiteen van € 200 tot € 1.000. 

Vroeger was het noodzakelijk om € 18.000 aan startkapitaal te hebben. Sinds de invoering van de flex-bv is dit nog maar € 0,10.

Let op: aan de oprichting van een eenmanszaak zijn geen kosten voor een notaris verbonden. Je hoeft je onderneming alleen in te schrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (zie hierboven).

3. Kantoorkosten

Hoe hoog deze post is, hangt erg af van jouw situatie. Kun je direct vanaf je zolderkamer met je laptop aan de slag of moet je bijvoorbeeld investeren in een pand?

Heb je voor het uitoefenen van je vak enkel een Windows-pakket nodig of een bus vol met gereedschap?

Voorbeeldplan nodig?

Handig: zo ziet een goed ondernemingplan voor jouw branche eruit.

Download gratis voorbeeld 

Aftrekposten

Let er wel op dat je thuis vaak geen aftrekbare kosten hebt voor bijvoorbeeld de inrichting. Die heb je alleen als het echt om een zelfstandig kantoor gaat, met bijvoorbeeld een eigen ingang en wc.

En als je zo'n ruimte hebt en je trekt de kosten af, vervalt voor die vierkante meters ook het recht op hypotheekrenteaftrek. 

Starten aan huis

Er zijn een aantal regels met betrekking tot het starten aan huis. In dit artikel vind je de volledig uitleg met alle regels rond een bedrijf aan huis beginnen. Hieronder hebben we kort opgesomd wat er wel én niet mag. 

Starten aan huis: wat mag er niet?

 • Een bedrijf aan huis starten buiten de vrije sector
 • Overlast veroorzaken (herrie, opzichtige reclame, neonverlichting)
 • Méér dan eenderde van je woning dienst laten doen als bedrijfsruimte
 • De gemaakte kosten voor je werkplek opvoeren als bedrijfskosten
 • Van huis 1 een kantoorpand maken om vervolgens bij je partner in huis 2 te gaan wonen

Starten aan huis: wat mag er wél?

 • Een eigen bedrijf starten in de vrije sector
 • Een eigen bedrijf starten buiten de vrije sector als je een vergunning hebt
 • Een klein naambordje naast de deur
 • Maximaal eenderde van je woning dienst laten doen als bedrijfsruimte

Kantoorruimte huren voor startende ondernemer

Er is er ook nog een middenweg, je kunt bijvoorbeeld een werkplek of klein kantoor huren om te werken met andere ondernemers. Ook een bezoek aan de lokale bedrijfsmakelaar is een aanrader.

De huur van een bedrijfspand mag je vaak wel aftrekken van de winst. Ook de kosten voor energie, verzekeringen, schoonmaak en inrichting zijn vaak aftrekbaar. 

Voorbeelden kantoorkosten

 • Laptop
 • Mobiele telefoon
 • Werkruimte
 • Inventaris (bureau, stoel etc.)
 • Apparatuur (eventueel lease)
 • Website
 • Reiskosten

4. Kosten van een boekhouder of accountant

Je administratie zelf doen? Dat kan steeds eenvoudiger, bijvoorbeeld met een boekhoudpakket. De btw-aangifte hoef je dan meestal niet uit te besteden. Voor de inkomstenbelasting is een boekhouder of accountant wel een aanrader.

Tip: wist je dat je veel boekhoudpakketten kunt koppelen aan Rabo Internetbankieren Professional?

Vraag collega-ondernemers om advies: wat betalen zij en wat doet de boekhouder daarvoor? Ook kun je natuurlijk terecht op vergelijkingssites om je te oriënteren op de mogelijkheden. Een boekhouder is vaak voordeliger dan een accountant

5. Telefoonkosten

De maandelijkse telefoonrekening kan de eerste maanden flink oplopen. Ga maar na: je moet veel regelen en acquisitie plegen. Gelukkig kun je de kosten voor zakelijke telefoongesprekken volledig aftrekken van de winst. 

Een telefoon van de zaak, hoe werkt dat?

Als je een zakelijk abonnement hebt, dan is het hele bedrag aftrekbaar. Gebruik je je privételefoon ook zakelijk? Dan mag je schatten welk deel van de kosten een zakelijk karakter heeft. Dit deel is aftrekbaar.

6. Verzekeringen en oudedagsvoorziening

Wanneer je je baan opzegt, dan heb je minder inkomenszekerheid. Je krijgt geen uitkering bij arbeidsongeschiktheid en bouwt geen pensioen op.

Daarnaast zijn er andere verzekeringen die vaak belangrijk zijn, zoals beroeps- of bedrijfsaansprakelijkheid

Ook al ben je thuis aan het werk: verzekeringsmaatschappijen maken altijd een onderscheid tussen zakelijk en privé.  Voor alle zakelijke activiteiten moet je dus nog aparte bedrijfsverzekeringen afsluiten.

Dat geldt voor:

Deze zakelijke verzekeringen zijn volledig fiscaal aftrekbaar voor alle ondernemers.

AOV verplicht

Verdiep je in de mogelijkheden om verlies van inkomen bij ziekte en pensioen te voorkomen op een manier die bij jou en je budget past.

Het wordt verplicht om je te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. Waarschijnlijk gaat deze regeling vanaf 2024 in.

7. Marketing en communicatie

Klanten komen meestal niet zomaar op je af. Je zult jezelf bekend moeten maken. Reserveer daarom ook een marketingbudget om je bedrijf op de kaart te zetten.

Denk aan kosten voor een website die je natuurlijk ook meteen SEO-proof maakt. Verder ga je adverteren, dit kan online, via socialmediacampagnes, maar ook offline, bijvoorbeeld door in huis-aan-huisbladen te adverteren. Ook kun je je bedrijf op beurzen of netwerkbijeenkomsten onder de aandacht brengen.

Dit soort kosten breng je allemaal in kaart met je marketingplan.

Financieel plan opstellen

Om een goed overzicht te krijgen welke kosten je gaat maken bij het starten van een eigen bedrijf, moet je een begroting opstellen.

Daarvoor maak je een financieel plan. Dit kan heel uitgebreid, bijvoorbeeld als je externe financiering nodig hebt en investeerders moet overtuigen van jouw onderneming. 

Overzicht bedrijfskosten

Maar ook als je klein begint, heb je overzicht nodig van alle kosten. In een financieel plan zet je alle kosten op een rij die je moet maken bij de start van je bedrijf. Dus, zoals hierboven beschreven: van marketing tot verzekeringen.

Zo kun je inschatten hoeveel kosten je hebt en dus ook hoeveel omzet je moet gaan draaien om break-even te draaien of winst te maken. Een belangrijke begroting zijn je privé-uitgaven. Je moet naast je zaak namelijk ook privé rond kunnen komen.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 5 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 5 voordelen

Veelgestelde vragen over voor jezelf beginnen

 • Voor jezelf beginnen, hoe begin je? Wanneer je een eigen bedrijf wilt beginnen, is het goed om eerst voor jezelf helder te krijgen wat je precies gaat verkopen. Daarna maak je jouw plannen inzichtelijk in een ondernemingsplan.
 • Wat kost het om voor jezelf te beginnen? De zakelijke kosten voor een eigen bedrijf lopen uiteen van de inschrijfkosten van de Kamer van Koophandel tot bedrijfsmiddelen en marketing en communicatie. Volg deze checklist voor een goed overzicht van alle opstartkosten die je tegen kunt komen.
 • Hoe begin je voor jezelf? Als startende ondernemer begin je met het schrijven van een ondernemingsplan. Het bedrijfsplan bestaat uit 7 onderdelen, waaronder het marketingplan en het financieel plan. Een businessplan geeft je inzicht in de levensvatbaarheid van je onderneming.
 • Hoe maak ik een ondernemingsplan? Aan de hand van diverse gratis voorbeelden van ondernemingsplannen kun je zelf een ondernemersplan opstellen. Per hoofdstuk wordt uitgelegd hoe je een bedrijfsplan schrijft.
 • Wanneer is het goede moment om voor jezelf te beginnen? Het starten van een eigen bedrijf is een spannende stap. Voordat je begint is het belangrijk dat je genoeg informatie verzamelt over wat het inhoudt om zelfstandig ondernemer te zijn. Lees er alles over op IkGaStarten.
Stap 2: Een plan maken voor je onderneming

Plan maken

Dit artikel is onderdeel van de stap ‘Plan maken’ uit het Stappenplan, Succesvol van start in 5 stappen.

Meer artikelen

Meer over ondernemingsplan maken

Meer over ondernemingsplan maken
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? De Rabobank heeft voorbeelden van meerdere ondernemersplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Downloaden is gratis.

Sluiten