• print

Checklist: het opstellen van een businessplan

Checklist: het opstellen van een businessplan

Bij het starten van een bedrijf kunt u niet om het businessplan heen. Een ondernemingsplan geeft inzicht in de haalbaarheid van het idee en het bedrijfsperspectief op de lange termijn. Voor banken of particuliere investeerders is dit vaak een doorslaggevende factor bij het verstrekken van financieringen. Het loont dus om er de nodige tijd en energie in te steken: de checklist businessplan opstellen.

1. De introductie

In de introductie van het businessplan geeft u een korte beschrijving van uw achtergrond en het project. Dit onderdeel kunt u eigenlijk pas schrijven als u de rest van het ondernemingsplan heeft afgerond, omdat u de inhoud dan concreet kunt samenvatten. Onderschat het effect van een goed doordachte introductie echter niet: het is de eerste pagina die externe analisten onder ogen krijgen en moet overtuigend genoeg zijn om tot verder lezen uit te nodigen.

Weersta de verleiding om hier al direct enthousiast over uw plannen uit te wijden, want daarvoor heeft u immers de rest van het businessplan. Op de website van MKB Servicedesk staat een handige checklist om te controleren of u niets vergeten bent mee te nemen in uw plan.

2. De mens achter de ondernemer

De belangrijkste vraag die iedere startende ondernemer of ZZP'er zich bij het opstellen van een businessplan moet afvragen, is: wat voor ondernemer ben ik? Ondernemers zijn er immers in vele soorten en maten. Bent u iemand die bovenop de laatste trends zit of richt u zich liever op iets wat zich al ruimschoots bewezen heeft? En bent u een echte einzelgänger of voelt u zicht het prettigst als u mag functioneren in een het team?

Belangrijke kwesties waarover u bij het opstellen van een businessplan eerlijk moet zijn, want als u goed doorheeft hoe u als ondernemer in elkaar zit, kunt u ook beter inschatten welke kwaliteiten u eventueel moet inkopen, of wellicht kunt neerleggen bij een zakenpartner. Bepaal bijvoorbeeld aan de hand van deze zes typen ondernemers of ZZP'ers in wat voor ondernemershokje u uzelf straks kunt plaatsen.

3. Maak de plannen voor uw bedrijf concreet

In dit onderdeel beschrijft u wat u wilt gaan doen met uw bedrijf. Bent u van plan om wijn te importeren uit Chili? Wilt u zichzelf profileren als social media-expert in de commerciële sector? Of gaat u een baanbrekend product introduceren op de Nederlandse markt? Het zijn stuk voor stuk goede initiatieven, die echter nog wel inzichtelijk moeten worden gemaakt.

Beschrijf in dit hoofdstuk wat u gaat doen, hoe u het gaat doen en voor wie. Geef duidelijk aan in welke behoefte u met uw onderneming wilt voorzien en hoe u dit denkt te realiseren. Benoem de voordelen van uw dienst of product, maar beschrijf ook de risico's en hoe u verwacht eventuele tegenslagen te kunnen opvangen. Zorg ook dat u voor de juiste rechtsvorm kiest en besteed aandacht aan de locatie van uw bedrijf. U kunt ervoor kiezen om vanuit huis te werken of (alleen of samen met anderen) een bedrijfspand te huren.

4. Doe onderzoek naar de markt

Voor zelfstandig ondernemers is het cruciaal hoe de markt in elkaar zit. U kunt immers wel overtuigd van de waarde van uw product of dienst, maar zijn uw klanten dat ook? Aan de hand van uw marketingplan kunt u een inschatting maken van de volgende zaken: de grootte van de markt, de voornaamste doelgroep, de concurrentie en welke kansen deze markt momenteel biedt.

Door het maken van een gedegen klantenanalyse kunt u een concreet beeld krijgen van uw potentiële klanten. Meer weten over het schrijven van een marketingplan? Hier vindt u meer informatie over de belangrijkste elementen. Of lees hoe de zogeheten Marketingmix u kan helpen bij het invullen van uw marketingstrategie.

5. Denk aan verzekeringen en vergunningen

De wettelijke eisen waaraan een onderneming in uw sector moet voldoen komt ook aan bod in het businessplan. Hierbij moet u bijvoorbeeld denken aan het vermelden van relevante diploma's of certificaten of het lidmaatschap van diverse brancheorganisaties. Daarnaast komen in dit onderdeel de verzekeringen aan bod die u moet afsluiten voor uw bedrijf, geeft u aan of u personeel in dienst neemt en hoe u de administratie gaat organiseren. Tot slot mogen ook de algemene voorwaarden natuurlijk niet ontbreken.

Tip: schrijf een goed businessplan in 5 minuten
Wil jij een bedrijf starten en zie je op tegen het schrijven van een ondernemingsplan? Met deze tips en online startersmodule van de Rabobank heb je al in vijf minuten tijd al een goede basis in handen. Meer informatie vind je hier.

6. Breng uw financiën in kaart

Breng in kaart wat de kosten zijn van het starten van uw onderneming. Zet daar tegenover wat u verwacht met het bedrijf te zullen gaan opbrengen. Denk vooruit en geef een prognose voor meerdere jaren. Bereken ook op wat voor termijn uw onderneming naar verwachting het Break-even punt, dus het moment dat de investering is terugverdiend en er winst kan worden gemaakt, zal bereiken. Het opstellen van een financieringsplan en investeringsbegroting kan u helpen bij dit proces. Kijk op de KvK-website voor meer informatie over het financiële aspect van het businessplan.

Bekijk ook de video met tips over het belang van een goed ondernemingsplan.

Dinsdag 9 augustus 2011

how to

alle how to's

gerelateerde video's

alle video’s