Ondernemingsplan voorbeeld bouw

Een succesvolle start van je bouwbedrijf begint met het schrijven van een goed ondernemersplan. Hiermee breng je concreet de concurrentie, kansen en potentiële klanten van jouw bouwonderneming in kaart.

Let op: per branche, beroep en gemeente gelden mogelijk ook andere (specifieke) verplichtingen. Zorg er dus voor dat je op de hoogte bent van de wet- en regelgeving die in 2023 voor de bouw geldt, en hou hier rekening mee bij het schrijven van je plan.

Bedrijf starten in de bouw

De bouw is een veelzijdige sector om een onderneming in te starten. Zo kun je starten als zelfstandig ondernemer in de bouw, bouwkundig specialist, timmerbedrijf, installatiebedrijf, architect etc. Maar deze sector is altijd in ontwikkeling; zo zijn duurzame bouwprojecten de laatste jaren steeds meer in opkomst. 

Of je nou werkt als aannemer, stukadoor of carrière wilt maken in de elektrotechniek of wegenbouw: een ondernemingsplan helpt je om al je bedrijfsplannen op een rij te zetten: van financiering van bedrijfsmiddelen tot marketing om aan klanten te komen.

Wist je dat jouw ondernemingsplan ook doorslaggevend kan zijn bij een financieringsaanvraag bij banken? Maar ook als je zonder externe financiering wilt starten als bouwondernemer, vergroot een goed ondernemersplan jouw kansen op een succesvolle start.

Gratis voorbeeld ondernemersplan zzp'er bouwbedrijf

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je businessplan? Met dit gratis voorbeeldplan voor bouwondernemers (klik op het beeld) word je een heel eind op weg geholpen.

Image
Ondernemingsplan voorbeeld bouw

 

 

 

In dit voorbeeldplan lees je alles over de (fictieve) start van de bouwonderneming van zzp’er Jeroen Timmers. Hij heeft een eigen klusbus en richt zich specifiek op de oudere inwoners van een Eindhovense wijk. Daarnaast krijg je in het document ook uitgebreide tips in de kantlijn om jouw eigen plan te verbeteren.

Je kunt het voorbeeld ondernemingsplan bouw gratis downloaden op de website van de Rabobank door op onderstaande button te klikken. Goed om te weten: deze bijlage wordt geopend als een PDF-bestand. 

Download hier je voorbeeldplan

Onderdelen ondernemingsplan

In de videoserie 'Ondernemingsplan maken' bespreken we alle onderdelen van het businessplan. Zo zie je in nog geen vijf minuten hoe je een succesvol ondernemersplan schrijft.

Bekijk hieronder de eerste video en klik daarna door naar aflevering 2 en 3!

 

Inhoudsopgave voorbeeldplan bouwbedrijf

 • Hoofdstuk 1: samenvatting
  Hier laat je zien dat je de doelstellingen helder voor ogen hebt en dat je hoofdzaken van bijzaken kunt scheiden.
   
 • Hoofdstuk 2: de ondernemer
  In dit hoofdstuk ga je in op de persoon achter de bouwonderneming. Wie ben jij als ondernemer en wat zijn je ambities?
   
 • Hoofdstuk 3: de onderneming
  Dit hoofdstuk gaat uitgebreid in op jouw plannen voor je bouwbedrijf.
   
 • Hoofdstuk 4: de markt
  Dit onderdeel van het plan gaat in op marktontwikkelingen. Heeft jouw product of dienst potentie om de (lokale) markt te veroveren?
   
 • Hoofdstuk 5: marketingplan
  Dit deel gaat over het in de markt zetten van je product of dienst. Met de marketingmix vertaal je jouw plannen naar een praktische aanpak.
   
 • Hoofdstuk 6: financieel plan
  Hier breng je jouw financiële situatie in kaart. Dit belangrijke hoofdstuk moet volledig zijn en concrete toelichtingen bevatten van de verschillende begrotingen.
   
 • Hoofdstuk 7: algemene en juridische zaken
  Als toekomstig zzp'er in de bouw moet je ook aantonen dat je hebt nagedacht over algemene juridische zaken die van invloed kunnen zijn op jouw onderneming.

Voorbeeldplan zzp'er in de bouw downloaden

Klaar om aan de slag te gaan? Download het voorbeeld ondernemingsplan voor bouwondernemers gratis op de website van Rabobank. Goed om te weten: dit is een PDF-bestand. Klik hiervoor op onderstaande button.

Download hier je voorbeeldplan