Ondernemingsplan template: maak snel en eenvoudig een bedrijfsplan

Bijgewerkt op 26 januari 2022
7 min  leestijd
68.403
Image
Ondernemingsplan template

Een businessplan schrijven moeilijk? Met dit ondernemingsplan template en onze voorbeeld ondernemingsplannen gaat het schrijven bijna vanzelf. Zo maak je van jouw bedrijf een succes. Lees ook hoe je ondernemersplan je kan helpen bij het aanvragen van financiering.

Ondernemingsplan schrijven

Het ondernemingsplan is de basis van iedere succesvolle onderneming. Dit document is een onmisbare tool om het gat in jouw markt te vinden.

We noemen het ook wel een ondernemersplan, businessplan of bedrijfsplan. Een ondernemingsplan helpt je om je mogelijkheden én beperkingen in kaart te brengen.

Heb je externe financiering nodig van investeerders of een bank? Dan zullen zij je businessplan gebruiken om te beoordelen of ze in je bedrijf willen investeren.

Motivatie om te starten met jouw bedrijf

Gebruik je ondernemingsplan om kort te beschrijven wie je bent en wat jouw overwegingen zijn om een bedrijf te starten. En vooral ook: waarom je dit juist nú wilt doen.

Onderbouw het verhaal met gegevens over de actuele ontwikkelingen in jouw branche en regio. Beschrijf gedetailleerd welke producten en/of diensten je gaat aanbieden.

Geef daarnaast antwoord op vragen als:

Ook jouw persoonlijke drijfveren en ambities komen aan bod in je businessplan. Wanneer je meer inzicht krijgt in wat voor ondernemerstype je bent, zal dit helpen bij het maken van een vliegende start.

 • Doe bijvoorbeeld een SWOT-analyse om alle knelpunten bloot te leggen.

Voorbeeld ondernemingsplan template helpt je op weg

Sommige startende ondernemers zien als een berg op tegen het opstellen van zo'n ondernemingsplan. Om jou met deze klus op weg te helpen, heeft de Rabobank speciaal een gratis invulmodel in Word ontwikkeld.

Met het invulmodel schrijf je stap voor stap een compleet ondernemingsplan.

Hoe werkt het gratis template ondernemingsplan?

De basis is voor je opgesteld, je kunt het plan verder aanvullen met jouw persoonlijke gegevens, bedrijfsstrategie, cijfers en andere relevante achtergrondinformatie.

Het ondernemingsplan invullen is met name belangrijk als je op zoek bent naar financiering om een bedrijf te starten.

Voorbeeld ondernemingsplan zzp

Hulp nodig bij je ondernemingsplan?

Deze gratis voorbeelden van de Rabobank helpen jou met het maken van een goede start.

Download gratis voorbeeld

Bespaar tijd met dit invulmodel

Een groot voordeel van het invulmodel is dat je veel tijd wint. Veel ondernemers hikken tegen het schrijven van hun businessplan aan en stellen het daardoor steeds uit. Andere startende ondernemers besteden hier juist te veel tijd aan.

Blijf niet eeuwig schaven aan de eerste versie, maar start daadwerkelijk met ondernemen en pas je plan later aan op nieuwe ontwikkelingen. 

Het is een levend document en dus er is altijd wel iets aan te passen. Daardoor is het voor sommige ondernemers stiekem een excuus om de daadwerkelijke start van hun bedrijf uit te stellen.

Heb jij jouw verzekeringen voor 2023 goed geregeld?

Choices

Download gratis ondernemingsplan voorbeelden

Om inspiratie voor jouw bedrijfsplan op te doen kun je ook voor meerdere branches gratis ondernemingsplan voorbeelden downloaden.

In het voorbeeld ondernemingsplan voor zzp'ers lees je bijvoorbeeld hoe een duurzame inkoper zijn ondernemersplannen beschrijft. Daarnaast krijg je uitgebreide tips in de kantlijn om je eigen plan te verbeteren. 

Voorbeeldplannen per branche:

Video ondernemingsplan invullen

Aan de slag met het invullen van je ondernemingsplan? Bekijk onze korte video's voor extra tips. In video 1 tonen we je de eerste stappen om een ondernemingsplan te maken. Deze aflevering gaat over jou als ondernemer, het doel dat je nastreeft en de timing die je voor ogen hebt.

In anderhalve minuut weet jij hoe je jouw ondernemersplan succesvol opstart!

Businessplan updaten: hoe vaak moet dat?

Als je het businessplan hebt geschreven en je bent begonnen met ondernemen, dan is het eerder regel dan uitzondering dat je dit document regelmatig moet bijwerken en updaten.

Hoe vaak je dit doet, is onder meer afhankelijk van:

 • Je type onderneming
 • De bedrijfsresultaten
 • Ontwikkelingen in jouw branche

Een goede richtlijn is om je huidige ondernemingsplan minimaal één keer per jaar onder de loep. Deze analyse kan als rode draad dienen, zodat je altijd terug naar de basis kunt.

Daarnaast is het altijd handig om even terug te kunnen kijken om jezelf eraan te herinneren welke doelen je ook alweer had gesteld.

Business Model Canvas bouwstenen

Tip! Het Business Model Canvas is een ideaal hulpmiddel om het bedrijfsplan nog eens na te lopen.

Dit businessmodel brengt al jouw bedrijfsaspecten in kaart en biedt een snel overzicht of jouw huidige strategie nog klopt.

Financiering aanvragen

Financiering nodig? Dan heb je een ondernemingsplan nodig.

Voordat een particuliere investeerder of financiële instantie geld in jouw onderneming zal steken, moet je namelijk eerst antwoord geven op vragen als:

 • Wat voor product of dienst wil je verkopen? 
 • Wat zijn de financiële vooruitzichten?
 • Wat is je motivatie om te starten met ondernemen?
 • Wat wordt je strategie en hoe kansrijk is je product of dienst? 

Beoordeling financieringsaanvraag

Bij de beoordeling van een financieringsaanvraag van een (startende) ondernemer kijkt de Rabobank in eerste instantie naar je ambities en de (financiële) onderbouwing hiervan. Het is de bedoeling dat die een goed beeld geven van jouw plannen. 

Samen met een adviseur bespreek je onder andere hoe onderscheidend jouw producten en diensten zijn. Én of deze situatie aansluit bij toekomstige ontwikkelingen in de markt.

De bank vergelijkt jouw onderneming daarbij met andere aanbieders in jouw branche: de concurrentie.

  zakelijke rekening afbeelding

  Zakelijke rekening: 6 voordelen!

  Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

  Bekijk de 6 voordelen

  Ondernemingsplan template: de meest gestelde vragen

  • Hoe werkt een template voor een ondernemingsplan? In een ondernemingsplan template is de basis voor je opgesteld, maar je moet zelf het plan aanvullen met jouw persoonlijke gegevens, bedrijfsstrategie, cijfers en andere relevante achtergrondinformatie.
  • Waar vind ik een gratis ondernemingsplan template? Op de website van de Rabobank staat een gratis invulmodel voor een ondernemingsplan. Je kunt daar het word-document downloaden om de template van het bedrijfsplan in te vullen.
  • Wat is het voordeel van een ondernemingsplan template?Door dit sjabloon in te vullen, win je veel tijd. Veel zzp'ers hikken tegen het schrijven van hun bedrijfsplan aan en stellen het daardoor uit. Aan de hand van dit voorbeeld ondernemingsplan, maak je een snelle en goede start.
  • Waar vind ik meer voorbeelden van ondernemingsplannen?Op onze website vind je gratis voorbeelden van ondernemingsplannen. Bekijk hier onder meer een preview van het zzp voorbeeldplan en een horeca voorbeeldplan.

  Meer over bedrijf starten

  Meer over bedrijf starten
  Samen voor jezelf beginnen

  Ga jij starten als zzp’er?

  De Rabo ZZP Rekening is er voor zzp’ers die klein beginnen en groot dromen. Zonder vaste kosten, dus je betaalt alleen voor je transacties.

  En worden je dromen groter? Dan breid je de Rabo ZZP Rekening makkelijk uit met extra producten.

  Sluiten