Ondernemingsplan template

Ondernemingsplan template: maak snel en eenvoudig een bedrijfsplan

Een businessplan schrijven moeilijk? Met dit ondernemingsplan template en onze voorbeeld ondernemingsplannen gaat het schrijven bijna vanzelf. Zo maak je van jouw bedrijf een succes. Lees ook hoe je ondernemersplan je kan helpen bij het aanvragen van financiering.

Ondernemingsplan schrijven

Het ondernemingsplan is de basis van iedere succesvolle onderneming. Dit document is een onmisbare tool om het gat in jouw markt te vinden.

We noemen het ook wel een ondernemersplan, businessplan of bedrijfsplan. Een ondernemingsplan helpt je om je mogelijkheden én beperkingen in kaart te brengen.

Heb je externe financiering nodig van investeerders of een bank? Dan zullen zij je businessplan gebruiken om te beoordelen of ze in je bedrijf willen investeren.

Motivatie om te starten met jouw bedrijf

Gebruik je ondernemingsplan om kort te beschrijven wie je bent en wat jouw overwegingen zijn om een bedrijf te starten. En vooral ook: waarom je dit juist nú wilt doen.

Onderbouw het verhaal met gegevens over de actuele ontwikkelingen in jouw branche en regio. Beschrijf gedetailleerd welke producten en/of diensten je gaat aanbieden.

Geef daarnaast antwoord op vragen als:

Ook jouw persoonlijke drijfveren en ambities komen aan bod in je businessplan. Wanneer je meer inzicht krijgt in wat voor ondernemerstype je bent, zal dit helpen bij het maken van een vliegende start.

Doe bijvoorbeeld een SWOT-analyse om alle knelpunten bloot te leggen.

Voorbeeld ondernemingsplan template helpt je op weg

Sommige starters kijken als een berg op tegen het opstellen van zo'n ondernemingsplan. Om jou met deze klus op weg te helpen, heeft de Rabobank speciaal een gratis invulmodel in Word ontwikkeld.

Met het invulmodel schrijf je stap voor stap een compleet ondernemingsplan.

Hoe werkt het gratis template ondernemingsplan?

De basis is voor je opgesteld, je kunt het plan verder aanvullen met jouw persoonlijke gegevens, bedrijfsstrategie, cijfers en andere relevante achtergrondinformatie.

Het ondernemingsplan invullen is met name belangrijk als je op zoek bent naar financiering om een bedrijf te starten.

Bespaar tijd met dit invulmodel

Een groot voordeel van het invulmodel is dat je veel tijd wint. Veel ondernemers hikken tegen het schrijven van hun businessplan aan en stellen het daardoor steeds uit. Andere starters besteden hier juist teveel tijd aan.

Blijf niet eeuwig schaven aan de eerste versie, maar start daadwerkelijk met ondernemen en pas je plan later aan op nieuwe ontwikkelingen. 

Het is een levend document en dus er is altijd wel iets aan te passen. Daardoor is het voor sommige ondernemers stiekem een reden om de daadwerkelijke start van hun bedrijf uit te stellen.

Download gratis ondernemingsplan voorbeelden

Om inspiratie voor jouw bedrijfsplan op te doen kun je ook voor meerdere branches gratis ondernemingsplan voorbeelden downloaden.

In het voorbeeld ondernemingsplan voor zzp'ers lees je bijvoorbeeld hoe een duurzame inkoper zijn ondernemersplannen beschrijft. Daarnaast krijg je uitgebreide tips in de kantlijn om je eigen plan te verbeteren. 

Voorbeeldplannen per branche:

Video ondernemingsplan invullen

Aan de slag met het invullen van je ondernemingsplan? Bekijk onze korte video's voor extra tips. In video 1 tonen we jou de eerste stappen om een ondernemingsplan te maken. Deze aflevering gaat over jou als ondernemer, het doel dat je nastreeft en de timing die je voor ogen hebt.

In anderhalve minuut weet jij hoe je jouw ondernemersplan succesvol opstart!

Businessplan updaten: hoe vaak moet dat?

Als je het businessplan hebt geschreven en je bent begonnen met ondernemen, dan is het eerder regel dan uitzondering dat je dit document regelmatig moet bijwerken en updaten.

Hoe vaak je dit doet, is onder meer afhankelijk van:

 • Je type onderneming
 • De bedrijfsresultaten
 • Ontwikkelingen in jouw branche

Een goede richtlijn is om je huidige ondernemingsplan minimaal één keer per jaar onder de loep. Deze analyse kan als rode draad dienen, zodat je altijd terug naar de basis kunt.

Daarnaast is het altijd handig om even terug te kunnen kijken om jezelf eraan te herinneren welke doelen je ook alweer had gesteld.

Business Model Canvas bouwstenen

Tip! Het Business Model Canvas is een ideaal hulpmiddel om het bedrijfsplan nog eens na te lopen.

Dit businessmodel brengt al jouw bedrijfsaspecten in kaart en biedt een snel overzicht of jouw huidige strategie nog klopt.

Financiering aanvragen

Financiering nodig? Dan heb je een ondernemingsplan nodig.

Voordat een particuliere investeerder of financiële instantie geld in jouw onderneming zal steken, moet je namelijk eerst antwoord geven op vragen als:

 • Wat voor product of dienst wil je verkopen? 
 • Wat zijn de financiële vooruitzichten?
 • Wat is je motivatie om te starten met ondernemen?
 • Wat wordt je strategie en hoe kansrijk is je product of dienst? 

Beoordeling financieringsaanvraag

Bij de beoordeling van een financieringsaanvraag van een (startende) ondernemer kijkt de Rabobank in eerste instantie naar je ambities en de (financiële) onderbouwing hiervan. Het is de bedoeling dat die een goed beeld geven van jouw plannen. 

Samen met een adviseur bespreek je onder andere hoe onderscheidend jouw producten en diensten zijn. Én of deze situatie aansluit bij toekomstige ontwikkelingen in de markt.

De bank vergelijkt jouw onderneming daarbij met andere aanbieders in jouw branche: de concurrentie.

  Ondernemingsplan template: de meest gestelde vragen

  • Hoe werkt een template voor een ondernemingsplan? In een ondernemingsplan template is de basis voor je opgesteld, maar je moet zelf het plan aanvullen met jouw persoonlijke gegevens, bedrijfsstrategie, cijfers en andere relevante achtergrondinformatie.
  • Waar vind ik een gratis ondernemingsplan template? Op de website van de Rabobank staat een gratis invulmodel voor een ondernemingsplan. Je kunt daar het word-document downloaden om de template van het bedrijfsplan in te vullen.
  • Wat is het voordeel van een ondernemingsplan template?Door dit sjabloon in te vullen, win je veel tijd. Veel zzp'ers hikken tegen het schrijven van hun bedrijfsplan aan en stellen het daardoor uit. Aan de hand van dit voorbeeld ondernemingsplan, maak je een snelle en goede start.
  • Waar vind ik meer voorbeelden van ondernemingsplannen?Op onze website vind je de nodige gratis voorbeelden van ondernemingsplannen. Bekijk hier onder meer een preview van het zzp voorbeeldplan en een horeca voorbeeldplan
  Bijgewerkt op: 15-04-2021

  Wat vind je van dit artikel?

  Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

  Lees meer

  Ondernemingsplan voorbeelden

  Hoe schrijf je een ondernemingsplan? Dit plan is één van de belangrijkste documenten van de start van je bedrijf. Op deze pagina vind je tips voor een sterk businessplan en voorbeelden van ondernemingsplannen per branche.

  Gratis ondernemingsplan voorbeelden downloaden (PDF)

  Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? De Rabobank heeft voorbeelden van meerdere ondernemersplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Downloaden is gratis. Veel starters zijn je al voorgegaan.

  Download voorbeeld ondernemingsplan

  Geen sector of branche is hetzelfde. Laat je inspireren door de voorbeeld ondernemersplannen voor jouw branche:

  1. Zzp
  2. Zakelijke dienstverlening (Nieuw!) 
  3. Persoonlijke dienstverlening
  4. Detailhandel en webwinkel
  5. Bouw (Nieuw!)
  6. Horeca
  7. Zorg (Nieuw!)

  Voorbeeld ondernemingsplan aanvragen

  Wil je eerst kijken of deze plannen iets voor jou zijn? Bekijk hier dan eerst een preview van het: 

  Template (invulmodel in Word)

  Vind je het nog lastig om een goede start te maken met je ondernemersplan? Dan is dit gratis template misschien wel iets voor jou. Als je alle onderdelen invult, is je plan straks helemaal compleet.

  Business Model Canvas

  Veel starters vinden het best een uitdaging om een ondernemingsplan op papier te zetten. Het is tenslotte een behoorlijke hoeveelheid tekst. Klinkt dat herkenbaar? 

  Misschien is het Business Model Canvas dan iets voor jou. Het is een schematische weergave van je bedrijf met bijvoorbeeld je doelgroep, verdienmodel en bedrijfsmiddelen. Steeds meer starters gebruiken dit schema.

  Ondernemingsplan voorbeelden: de meest gestelde vragen

  • Waar vind ik een gratis ondernemingsplan voorbeeld? Op onze website vind je gratis voorbeelden van ondernemingsplannen. Bekijk hier onder meer een preview van het zzp voorbeeldplan en een horeca voorbeeldplan.
  • Hoe kan ik een voorbeeld ondernemersplan downloaden? Je kunt de voorbeeld ondernemingsplannen gratis downloaden op de website van de Rabobank. Deze bijlage wordt geopend als een PDF-bestand.
  • Wat staat er in een voorbeeld ondernemingsplan? In het voorbeeld ondernemingsplan staan zeven hoofdstukken over onder meer jouw kansen op succes, de concurrentie, klanten en financiering.
  • Waar vind ik meer antwoorden op vragen over een ondernemersplan? Op onze website beantwoorden we alle vragen over het ondernemersplan. Van hoe je een bedrijfsplan schrijft tot het verkrijgen van financiering en voorbeelden van een businessplan.
  Created with Sketch.

  Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

  Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
   

  Ja ik wil die tips >

  Created with Sketch.

  Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

  Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

   

  Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

   

  Bekijk je voordeel

   

  Meld je aan

  Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.