Ondernemingsplan invulmodel

Ondernemingsplan template: maak snel en eenvoudig een bedrijfsplan

Een ondernemingsplan schrijven moeilijk? Met dit invulmodel en onze voorbeeld ondernemingsplannen gaat het schrijven bijna vanzelf. Zo maak je van jouw bedrijf een succes. Lees ook hoe je ondernemingsplan je kan helpen bij het aanvragen van financiering.

Ondernemingsplan schrijven

Het ondernemingsplan is de basis van iedere succesvolle onderneming. Dit document is een onmisbare tool om het gat in jouw markt te vinden.

We noemen het ook wel een ondernemersplan, businessplan of bedrijfsplan. Een ondernemingsplan helpt je om je mogelijkheden én beperkingen in kaart te brengen.

Heb je externe financiering nodig? Dan zullen zij je businessplan gebruiken om te beoordelen of ze in je bedrijf willen investeren.

Motivatie om te starten

Gebruik je ondernemingsplan om kort te beschrijven wie je bent en wat jouw overwegingen zijn om een bedrijf te starten. En vooral ook: waarom je dit juist nú wilt doen.

Onderbouw het verhaal met gegevens over de actuele ontwikkelingen in jouw branche en regio. Beschrijf gedetailleerd welke producten en/of diensten je gaat aanbieden.

Geef daarnaast antwoord op vragen als:

Ook jouw persoonlijke drijfveren en ambities komen aan bod in je businessplan. Wanneer je meer inzicht krijgt in wat voor ondernemerstype je bent, zal dit helpen bij het maken van een vliegende start.

Doe bijvoorbeeld een SWOT-analyse om alle knelpunten bloot te leggen.

Ondernemingsplan template helpt je op weg

Sommige starters kijken als een berg op tegen het opstellen van zo'n ondernemingsplan. Om jou met deze klus op weg te helpen, heeft de Rabobank speciaal een gratis invulmodel ontwikkeld.

Met het invulmodel schrijf je stap voor stap een compleet ondernemingsplan.

Hoe werkt het template en/of invulmodel?

De basis is voor je opgesteld, maar jij moet het plan zelf aanvullen met jouw persoonlijke gegevens, bedrijfsstrategie, cijfers en andere relevante achtergrondinformatie.

Dit goed doen is met name belangrijk als je op zoek bent naar financiering om een bedrijf te starten.

whitepaper onderningsplan

Indruk maken met je bedrijfsplan?

Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

Download gratis stappenplan

Bespaar tijd

Een groot voordeel van het invulmodel is dat je veel tijd wint. Veel ondernemers hikken tegen het schrijven van hun businessplan aan en stellen het daardoor steeds uit. Andere starters besteden hier juist teveel tijd aan.

Blijf niet eeuwig schaven aan de eerste versie, maar start daadwerkelijk met ondernemen en pas je plan later aan op nieuwe ontwikkelingen. 

Het is een levend document en dus er is altijd wel iets aan te passen. Daardoor is het voor sommige ondernemers stiekem een reden om de daadwerkelijke start van hun bedrijf uit te stellen.

Download gratis ondernemingsplan voorbeelden

Om inspiratie voor jouw bedrijfsplan op te doen kun je ook voor meerdere branches gratis ondernemingsplan voorbeelden bekijken en downloaden.

In het voorbeelddocument voor zzp'ers lees je bijvoorbeeld hoe een duurzame inkoper zijn ondernemersplannen verwoordt. Daarnaast krijg je uitgebreide tips in de kantlijn om je eigen plan te verbeteren. 

Businessplan updaten: hoe vaak moet dat?

Als je het businessplan hebt geschreven en je bent begonnen met ondernemen, dan is het eerder regel dan uitzondering dat je dit document regelmatig moet bijwerken en updaten.

Hoe vaak je dit doet, is onder meer afhankelijk van:

  • Je type onderneming.
  • De bedrijfsresultaten.
  • Ontwikkelingen in jouw branche.

Een goede richtlijn is om je huidige ondernemingsplan minimaal één keer per jaar onder de loep. Deze analyse kan als rode draad dienen, zodat je altijd terug naar de basis kunt.

Daarnaast is het altijd handig om even terug te kunnen kijken om jezelf eraan te herinneren welke doelen je ook alweer had gesteld.

Business Model Canvas bouwstenen

Tip! Het Business Model Canvas is een ideaal hulpmiddel om het bedrijfsplan nog eens na te lopen.

Dit businessmodel brengt al jouw bedrijfsaspecten in kaart en biedt een snel overzicht of jouw huidige strategie nog klopt.

Financiering aanvragen

Financiering nodig? Dan heb je een ondernemingsplan nodig.

Voordat een particuliere investeerder of financiële instantie geld in jouw onderneming zal steken, moet je namelijk eerst antwoord geven op vragen als:

  • Wat voor product of dienst wil je verkopen? 
  • Wat zijn de financiële vooruitzichten?
  • Wat is je motivatie om te starten met ondernemen?
  • Wat wordt je strategie en hoe kansrijk is je product of dienst? 

Beoordeling financieringsaanvraag

Bij de beoordeling van een financieringsaanvraag van een (startende) ondernemer kijkt de Rabobank in eerste instantie naar je ambities en de (financiële) onderbouwing hiervan. Het is de bedoeling dat die een goed beeld geven van jouw plannen. 

Samen met een adviseur bespreek je onder andere hoe onderscheidend jouw producten en diensten zijn. Én of deze situatie aansluit bij toekomstige ontwikkelingen in de markt.

De bank vergelijkt jouw onderneming daarbij met andere aanbieders in jouw branche: de concurrentie.

Bijgewerkt op: 18-08-2020

Wat vind je van dit artikel?

x37
x16

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Veel (startende) ondernemers vragen zich af: is een ondernemingsplan echt nodig? Een bedrijfsplan is niet verplicht, maar blijkt in veel gevallen wel onmisbaar. IkGaStarten brengt in kaart wanneer je wat op papier moet zetten. Met handige tips, short-cuts en een voorbeeldplan.

Bedrijf starten zonder ondernemingsplan: is dat handig?
Bedrijf starten zonder ondernemingsplan: is dat handig?

Ondernemingsplan voorbeelden

Hoe schrijf je een ondernemingsplan? Dit plan is een van de belangrijkste documenten van je start. Je gebruikt het om financiering te zoeken, maar vooral ook voor jezelf om de juiste richting te vinden. Op deze pagina vind je de nodige tips en tricks voor een sterk ondernemingsplan.

Nu aan de slag met je ondernemingsplan?

Download dan de gratis whitepaper: een ondernemingsplan in 10 stappen. Misschien heb je nu meer behoefte aan een handig overzicht met daarin de onderdelen van een goed ondernemingsplan. Dat vind je hier: wat staat er in een ondernemingsplan?

Gratis ondernemingsplan voorbeelden (PDF-bestand)

Ben jij op zoek naar een goed businessplan voorbeeld voor jouw sector? Download gratis de volgende voorbeelden van de Rabobank (PDF-bestand):

Ook op IkGaStarten vind je de nodige voorbeeldplannen. Bekijk hier een preview van het zzp voorbeeldplan, horeca voorbeeldplan, schoonheidssalon voorbeeldplan en detailhandel voorbeeldplan.

Business Model Canvas

Veel starters vinden het nog best lastig om een ondernemingsplan op papier te zetten. Klinkt dat herkenbaar? 

Misschien is het Business Model Canvas dan iets voor jou. Het is een schematische weergave van je bedrijf met bijvoorbeeld je doelgroep, verdienmodel en bedrijfsmiddelen. Steeds meer starters gebruiken dit schema.

De Startversterker

Wil je meer hulp met het maken van een ijzersterke start? In de Startversterker vind je slimme tips, tests en checklists. Test er bijvoorbeeld wat voor soort ondernemer jij bent.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.