Ondernemingsplan

Ondernemingsplan template: maak snel en eenvoudig een bedrijfsplan

Een succesvol bedrijf starten begint met een ondernemersplan. Met dit invulmodel en onze voorbeeld ondernemingsplannen gaat het schrijven bijna vanzelf.

Ondernemingsplan schrijven

Het ondernemingsplan is de basis van iedere onderneming. Zie dit document als een onmisbare tool om het gat in jouw markt te vinden en jouw bedrijf tot een succes te maken.

Het bedrijfsplan brengt niet alleen jouw beperkingen en mogelijkheden in kaart, want zonder goed businessplan wordt het ook een lastig verhaal om externe financiers binnen te halen. 

Motivatie om te starten

Gebruik je bedrijfsplan om kort te beschrijven wie je bent en wat jouw overwegingen zijn om een bedrijf te starten. En vooral ook: waarom je dit juist nú wilt doen.

Onderbouw het verhaal met gegevens over de actuele ontwikkelingen in jouw branche en regio. Beschrijf gedetailleerd welke producten en/of diensten je gaat aanbieden. Geef daarnaast antwoord op vragen als:

 • Waar ga ik me vestigen?
 • Hoe is het gesteld met de concurrentie?
 • Waar vind ik klanten?

Ondernemingsplan template

Ook jouw persoonlijke drijfveren en ambities komen aan bod in je businessplan. Wanneer je meer inzicht krijgt in wat voor ondernemerstype je bent, zal dit helpen bij het maken van een vliegende start. Doe bijvoorbeeld een SWOT-analyse om alle knelpunten bloot te leggen.

Hulpmiddel bij opstellen bedrijfsplan

Sommige starters kijken als een berg op tegen het opstellen van zo'n ondernemingsplan. Om jou met deze 'grote' klus op weg te helpen, heeft de Rabobank speciaal een gratis invulmodel ontwikkeld.

Met het invulmodel schrijf je stap voor stap een compleet bedrijfsplan.

Download het gratis invulmodel van de Rabobank. Dat loodst je stap voor stap door het ondernemingsplan heen. Let wel: dit document is geen kant-en-klaar bedrijfsplan.

De basis is voor je opgesteld, maar jij moet het plan zelf aanvullen met jouw persoonlijke gegevens, bedrijfsstrategie, cijfers en andere relevante achtergrondinformatie. Dit goed doen is met name belangrijk als je op zoek bent naar financiering om een bedrijf te starten.

Vragen voor een financiering

Voordat een particuliere investeerder of financiële instantie geld in jouw onderneming zal steken, moet je eerst antwoord geven op vragen als:

 • Om welk product of welke dienst gaat het? 
 • Wat zijn de financiële vooruitzichten?
 • Wat is mijn motivatie om te starten met ondernemen?
 • Wat wordt mijn strategie. Hoe kansrijk is mijn product of dienst? 

ondernemingsplan voorbeeld template

Bij de beoordeling van een financieringsaanvraag van een (startende) ondernemer kijkt de Rabobank in eerste instantie dan ook naar jouw ambities en de (financiële) onderbouwing hiervan. Het is de bedoeling dat die een goed beeld geven van jouw plannen. 

Samen met een adviseur bespreek je onder meer hoe onderscheidend jouw producten en diensten zijn. En of deze situatie aansluit bij toekomstige ontwikkelingen in de markt.

De bank vergelijkt jouw onderneming daarbij met andere aanbieders in jouw branche.

Gratis ondernemingsplan voorbeelden

Om inspiratie voor jouw bedrijfsplan op te doen kun je ook voor meerdere branches gratis ondernemingsplan voorbeelden bekijken en downloaden.

In het voorbeelddocument voor zzp'ers lees je bijvoorbeeld niet alleen hoe een duurzame inkoper zijn ondernemersplannen verwoordt, maar krijg je ook uitgebreide tips in de kantlijn om je eigen plan te verbeteren. 

Tijd besparen met invulmodel

Een ander voordeel van het invulmodel is dat je veel tijd wint. Veel ondernemers hikken vaak tegen het schrijven van hun businessplan aan en stellen het daardoor steeds uit. Andere starters besteden hier juist teveel tijd aan.

Het is een levend document en dus er is altijd wel iets aan te passen. En daardoor is het voor sommige ondernemers stiekem een reden om de daadwerkelijke start van hun bedrijf uit te stellen.

Businessplan updaten: hoe vaak moet dat?

Neem daarom het hierboven genoemde invulmodel als leidraad. Alle belangrijke aspecten over jou en jouw bedrijf staan hierin.

Blijf niet eeuwig schaven aan de eerste versie, maar start daadwerkelijk met ondernemen en pas je plan later aan op nieuwe ontwikkelingen. 

Schrijf vervolgens het plan en wacht niet te lang met de daadwerkelijke start. Aanpassen kan altijd later nog. Sterker nog: als je het businessplan hebt geschreven en je bent begonnen met ondernemen, dan is het eerder regel dan uitzondering dat je dit document regelmatig moet bijwerken en updaten.

Hoe vaak je dit doet, is onder meer afhankelijk van:

 • Je type onderneming
 • De bedrijfsresultaten
 • Ontwikkelingen in jouw branche

Een goede richtlijn is om je huidige ondernemingsplan minimaal één keer per jaar onder de loep. Deze analyse kan als rode draad dienen, zodat je altijd terug naar de basis kunt. Daarnaast is het altijd handig om even terug te kunnen kijken om jezelf eraan te herinneren welke doelen je ook alweer had gesteld.

Business Model Canvas bouwstenen

Tip! Het Business Model Canvas is een ideaal hulpmiddel om het bedrijfsplan nog eens na te lopen. Dit businessmodel brengt al jouw bedrijfsaspecten in kaart en biedt een snel overzicht of jouw huidige strategie nog klopt.

Meer hulp nodig bij het schrijven van je ondernemingsplan? Je leest het in: routekaart naar succes: een strak plan.

Bijgewerkt op: 04-03-2019

Wat vind je van dit artikel?

x29
x14

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ondernemingsplan voorbeelden

Hoe schrijf je een ondernemingsplan? Dit plan is een van de belangrijkste documenten van je start. Je gebruikt het om financiering te zoeken, maar vooral ook voor jezelf om de juiste richting te vinden. Op deze pagina vind je de nodige tips en tricks voor een sterk ondernemingsplan.

Nu aan de slag met je ondernemingsplan?

Download dan de gratis whitepaper: een ondernemingsplan in 10 stappen. Misschien heb je nu meer behoefte aan een handig overzicht met daarin de onderdelen van een goed ondernemingsplan. Dat vind je hier: wat staat er in een ondernemingsplan?

Gratis ondernemingsplan voorbeelden (PDF-bestand)

Ben jij op zoek naar een goed businessplan voorbeeld voor jouw sector? Download op Rabobank.nl gratis de volgende voorbeelden (PDF-bestand):

Ook op IkGaStarten vind je de nodige voorbeeldplannen. Bekijk hier een preview van het zzp voorbeeldplan, horeca voorbeeldplan, schoonheidssalon voorbeeldplan en detailhandel voorbeeldplan.

Je kunt ook gebruik maken van het ondernemingsplan template en de voorbeeldplannen hierboven. 

Business Model Canvas

Veel starters vinden het nog best lastig om een ondernemingsplan op papier te zetten. Klinkt dat herkenbaar? Misschien is het Business Model Canvas dan iets voor jou. Het is een schematische weergave van je bedrijf met bijvoorbeeld je doelgroep, verdienmodel en bedrijfsmiddelen. Steeds meer starters gebruiken dit schema.

De Startversterker

Wil je meer hulp met het maken van een ijzersterke start? In de Startversterker vind je slimme tips, tests en checklists. Test er bijvoorbeeld wat voor soort ondernemer jij bent.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.917 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.