Ondernemingsplan template: maak snel en eenvoudig een bedrijfsplan

Bijgewerkt op 16 januari 2024
7 min  leestijd
18.115
Auteur: Redactie
Ondernemingsplan template

Een bedrijf starten begint vaak met het schrijven van een goed ondernemingsplan. Aan de hand van een invulmodel en voorbeelden leggen we uit uit hoe je dit goed aanpakt en wat een bedrijfsplan jou als starter oplevert. 

Hoewel we de downloadlink naar het template bovenaan dit artikel hebben geplaatst in de tekst, is het slim om eerst ook de rest te lezen. Klik op één van onderstaande links om direct meer lezen over een specifiek onderwerp:

 1. Template ondernemingsplan
 2. Waarom een ondernemingsplan?
 3. Voorbeelden ondernemingsplannen
 4. Businessplan updaten
 5. Ondernemingsplan maken uitbesteden?
 6. ChatGPT voor je ondernemingsplan
 7. Financiering aanvragen

1. Gratis template ondernemingsplan

Sommige startende ondernemers zien als een berg op tegen het opstellen van hun ondernemingsplan. Om je hierbij te helpen, heeft de Rabobank een gratis invulmodel in Word ontwikkeld:

Download jouw gratis template ondernemingsplan

Hoe werkt het gratis template ondernemingsplan?

De basis is al voor je opgesteld. Je kunt het verder aanvullen met jouw persoonlijke gegevens, bedrijfsstrategie, cijfers en andere relevante informatie. Het is een levend document waaraan altijd wel iets valt aan te passen. 

Tip: Blijf niet eeuwig schaven aan de eerste versie, maar start daadwerkelijk met ondernemen. Pas je plan later aan op basis van nieuwe ontwikkelingen en informatie. 

2. Waarom een ondernemingsplan?

Het ondernemingsplan is de basis van iedere succesvolle onderneming. Dit document is een onmisbare tool om het gat in jouw markt te vinden. We noemen het ook wel een ondernemersplan, businessplan of bedrijfsplan. Een ondernemingsplan helpt je om je mogelijkheden én je beperkingen in kaart te brengen.

Heb je externe financiering nodig van investeerders of een bank? Dan zullen zij je businessplan graag gebruiken om te beoordelen of ze in je bedrijf willen investeren. Meer uitleg over dit onderwerp lees je bij het gedeelte over financiering aanvragen

Motivatie om te starten met jouw bedrijf

Gebruik je ondernemingsplan om kort te beschrijven wie je bent en wat jouw overwegingen zijn om een bedrijf te starten. En vooral ook: waarom je dit juist nú wilt doen.

Onderbouw het verhaal met gegevens over de actuele ontwikkelingen in jouw branche en regio. Beschrijf gedetailleerd welke producten en/of diensten je gaat aanbieden.

Geef daarnaast antwoord op vragen als:

Ook jouw persoonlijke drijfveren en ambities komen aan bod in je businessplan. Wanneer je meer inzicht hebt in wat voor ondernemerstype je bent, dan helpt dat bij het maken van een vliegende start van je bedrijf.

Tip: Doe een SWOT-analyse om knelpunten bloot te leggen.

Voorbeeld ondernemingsplan zzp

Hulp nodig bij je ondernemingsplan?

Deze gratis voorbeelden van de Rabobank helpen jou met het maken van een goede start.

Download gratis voorbeeld

3. Gratis ondernemingsplan voorbeelden

Om inspiratie op te doen, kun je voor meerdere branches gratis ondernemingsplan voorbeelden downloaden.

Voorbeeldplannen per branche:

Video: ondernemingsplan invullen

Aan de slag met het invullen van je ondernemingsplan? Bekijk dan eerst onze korte video's voor extra tips. Binnen anderhalve minuut weet jij hoe je jouw ondernemersplan succesvol opstart!

4. Businessplan updaten

Als je je businessplan hebt geschreven en je bent begonnen met ondernemen, dan moet je dit document regelmatig updaten. Dit helpt je om terug te kijken op de afgelopen periode en om jezelf eraan te herinneren welke doelen je had gesteld bij je begin als ondernemer.

Business Model Canvas

Het Business Model Canvas is een ideaal hulpmiddel om je bedrijfsplan te updaten. Dit businessmodel brengt al jouw bedrijfsaspecten in kaart en biedt een snel overzicht of jouw huidige strategie nog klopt. Gebruik dit handige BMC invulmodel om jouw bedrijf in kaart te brengen.

Hoe vaak je dit doet, is onder meer afhankelijk van:

 • Je type onderneming.
 • De bedrijfsresultaten.
 • Ontwikkelingen in jouw branche.

Een goede richtlijn is om je ondernemingsplan minimaal één keer per jaar onder de loep te nemen.

5. Ondernemingsplan maken uitbesteden?

Wil je hulp inschakelen bij het maken van je ondernemingsplan, bijvoorbeeld omdat je een heel uitgebreid plan nodig hebt voor een bank of investeerder? Dan kun je hulp inschakelen bij een expert of gespecialiseerd bureau. 

Een bureau begint vaak met een intake en eerste kredietbeoordeling. Wat zijn de sterke en zwakke punten van je idee? Zo weet je meteen waar je staat. De expert weet waar kredietverstrekkers blij van worden. En wat juist valkuilen zijn.

De expert pakt alle hoofdstukken aan: de ondernemer, de onderneming, de markt, het marketingplan, het financiële plan en de juridische zaken. Soms krijg je ook het advies om je ondernemingsplan te customizen voor bepaalde financieringsaanvragen. Je krijgt dan verschillende versies.

Tip: Uitbesteden? Kies een bureau met aantoonbaar succes. Minimale eis: geloofwaardige reviews van bestaande bedrijven. En zorg dat je je plan straks zelf kunt aanpassen.

Ondernemerscoach inschakelen

Goed advies over je ondernemingsplan gaat om meer dan trucjes en ronkende cijfers en zinnen. Een goede expert helpt je met slimme, goed onderbouwde keuzes. Als je je bedrijfsplan uitbesteedt, haal je vaak ook een ondernemerscoach in huis.

6. ChatGPT voor je ondernemingsplan 

Generatieve Artificial Intelligence (AI)-tools kunnen je helpen om een overtuigend en informatief ondernemingsplan op te stellen. Gebruik bijvoorbeeld ChatGPT (of Google Bard) voor het schrijven van een inspirerende inleiding.

Grijp de aandacht van je lezers met een pakkende intro, misschien met enkele boeiende statistieken of een intrigerende opening.

Marktanalyse en concurrentieonderzoek met AI

Een ander handig trucje is om ChatGPT in te zetten voor je marktanalyse en concurrentieonderzoek. Laat ChatGPT je helpen bij het verzamelen en samenvatten van belangrijke branchegegevens en markttrends.

Daarnaast kun je het gebruiken om diepgravende inzichten te krijgen over je concurrenten, zoals hun sterke en zwakke punten, gedetailleerde analyses van hun producten of diensten - én natuurlijk de mogelijkheden voor jouw unieke positie. Dit soort informatie laat zien dat je de markt door en door begrijpt.

Financiële voorspellingen en projecties

Last but not least, zet ChatGPT in voor je financiële voorspellingen en projecties. Laat het je helpen realistische cijfers te presenteren en wijzen op groeikansen. Met deze slimme tips kun je de kracht van Generatieve AI benutten én een overtuigend ondernemingsplan creëren dat indruk maakt op je publiek.

7. Financiering aanvragen

Heb je financiering nodig van een externe partij zoals een bank of een andere geldschieter? Dan heb je bijna altijd een ondernemingsplan nodig.

Voordat een particuliere investeerder of financiële instantie geld in jouw onderneming zal steken, moet je namelijk eerst antwoord geven op vragen als:

 • Wat voor product of dienst wil je verkopen? 
 • Wat zijn de financiële vooruitzichten?
 • Wat is je motivatie om te starten met ondernemen?
 • Wat wordt je strategie en hoe kansrijk is je product of dienst? 

Beoordeling financieringsaanvraag

Bij de beoordeling van een financieringsaanvraag van een (startende) ondernemer kijkt de Rabobank in eerste instantie naar je ambities en de (financiële) onderbouwing hiervan. Het is de bedoeling dat die een goed beeld geven van jouw plannen. 

Samen met een adviseur bespreek je onder andere hoe onderscheidend jouw producten en diensten zijn, en of deze aansluiten bij toekomstige ontwikkelingen in de markt.

  zakelijke rekening afbeelding

  Zakelijke rekening: 6 voordelen!

  Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

  Bekijk de 6 voordelen

  Ondernemingsplan template: de meest gestelde vragen

  • Hoe werkt een template voor een ondernemingsplan? In een ondernemingsplan template is de basis voor je opgesteld, maar je moet zelf het plan aanvullen met jouw persoonlijke gegevens, bedrijfsstrategie, cijfers en andere relevante achtergrondinformatie.
  • Waar vind ik een gratis ondernemingsplan template? Op de website van de Rabobank staat een gratis invulmodel voor een ondernemingsplan. Je kunt daar het word-document downloaden om de template van het bedrijfsplan in te vullen.
  • Wat is het voordeel van een ondernemingsplan template?Door dit sjabloon in te vullen, win je veel tijd. Veel zzp'ers hikken tegen het schrijven van hun bedrijfsplan aan en stellen het daardoor uit. Aan de hand van dit voorbeeld ondernemingsplan, maak je een snelle en goede start.
  • Waar vind ik meer voorbeelden van ondernemingsplannen?Op onze website vind je gratis voorbeelden van ondernemingsplannen. Bekijk hier onder meer een preview van het zzp voorbeeldplan en een horeca voorbeeldplan.

  Meer over bedrijf starten

  Meer over bedrijf starten
  Ondernemingsplan

  Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

  Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

  Sluiten