marieke

Opnieuw meer startende ondernemers

Het aantal startende ondernemers en ZZP'ers is in 2010, na een kleine hapering in 2009, verder toegenomen. In totaal kwamen er vorig kalenderjaar 125.000 nieuwe ondernemers bij. Ook voor 2011 wordt een toename van het aantal starters verwacht. Dit blijkt uit onderzoek van het Economisch Bureau van de ING.

Vooral de sector dienstverlening blijkt populair onder starters. In 2005 startte ruim 45 procent van de ondernemers een bedrijf in de dienstverlening; in 2011 zal dit aandeel naar verwachting de 60 procent passeren. In 2005 meldden zich in totaal zo'n 80.000 startende ondernemers bij de KvK; in 2010 was dit aantal opgelopen tot ruim 125.000 starters. Voor dit jaar wordt een verdere stijging naar 127.000 starters verwacht.

Opvallend is, behalve het grote aantal starters in de dienstverlening, ook de grote stijging van het aantal startende ondernemers in de horeca. Tussen 2005 en 2009 schommelde het aantal horecastarters rond de 3.000, maar in 2010 steeg het aantal met 30 procent naar 4.000. In 2011 zullen er naar verwachting zo'n 4.400 mensen een bedrijf opzetten in deze sector. Traditioneel is er in de horecasector wel veel verloop.
 

Gepubliceerd op:
20-05-2011

Wat vind je van dit artikel?

x0
x4

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Veel (startende) ondernemers vragen zich af: is een ondernemingsplan echt nodig? Een bedrijfsplan is niet verplicht, maar blijkt in veel gevallen wel onmisbaar. IkGaStarten brengt in kaart wanneer je wat op papier moet zetten. Met handige tips, short-cuts en een voorbeeldplan.

Bedrijf starten zonder ondernemingsplan: is dat handig?
Bedrijf starten zonder ondernemingsplan: is dat handig?

Ondernemingsplan voorbeelden

Hoe schrijf je een ondernemingsplan? Dit plan is een van de belangrijkste documenten van je start. Je gebruikt het om financiering te zoeken, maar vooral ook voor jezelf om de juiste richting te vinden. Op deze pagina vind je de nodige tips en tricks voor een sterk ondernemingsplan.

Nu aan de slag met je ondernemingsplan?

Download dan de gratis whitepaper: een ondernemingsplan in 10 stappen. Misschien heb je nu meer behoefte aan een handig overzicht met daarin de onderdelen van een goed ondernemingsplan. Dat vind je hier: wat staat er in een ondernemingsplan?

Gratis ondernemingsplan voorbeelden (PDF-bestand)

Ben jij op zoek naar een goed businessplan voorbeeld voor jouw sector? Download gratis de volgende voorbeelden van de Rabobank (PDF-bestand):

Ook op IkGaStarten vind je de nodige voorbeeldplannen. Bekijk hier een preview van het zzp voorbeeldplan, horeca voorbeeldplan, schoonheidssalon voorbeeldplan en detailhandel voorbeeldplan.

Business Model Canvas

Veel starters vinden het nog best lastig om een ondernemingsplan op papier te zetten. Klinkt dat herkenbaar? 

Misschien is het Business Model Canvas dan iets voor jou. Het is een schematische weergave van je bedrijf met bijvoorbeeld je doelgroep, verdienmodel en bedrijfsmiddelen. Steeds meer starters gebruiken dit schema.

De Startversterker

Wil je meer hulp met het maken van een ijzersterke start? In de Startversterker vind je slimme tips, tests en checklists. Test er bijvoorbeeld wat voor soort ondernemer jij bent.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.002 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.