Financieel plan voor startende ondernemers: tips én voorbeelden

Bijgewerkt op 06 mei 2024
12 min  leestijd
38.503
Auteur: Redactie
getekende weergave van een dame die een presentatie houdt voor een zittende heer

Met het opstellen van een financieel plan breng je jouw financiële situatie in kaart. Onderzoek de slagingskans van je onderneming met behulp van dit voorbeeld van een financieel plan, compleet met tips van een expert.

We helpen je bij het opstellen van een financieel plan en geven voorbeelden. Wil je direct meer lezen over een specifiek onderwerp? Klik dan op één van onderstaande links:

  1.  Waarom een financieel plan maken?
  2. Een verdienmodel opstellen
  3. Vijf begrotingen met voorbeelden
  4. Gratis voorbeelden financieel plan
  5. Tips voor een financieel plan

1. Waarom een financieel plan maken?

Als je een bedrijf start, is het belangrijk dat je helder voor ogen hebt hoe je dit financieel gaat regelen. Een financieel plan maken is daarom een onderdeel van je ondernemingsplan. Hiermee bereken je hoeveel geld je nodig hebt om een bedrijf te starten, waar je dit kapitaal vandaan haalt en hoeveel winst je gaat maken.

Image
Onderdelen financieel plan

2. Een verdienmodel opstellen

Zonder verdienmodel kun je eigenlijk geen financieel plan opstellen. Je moet namelijk weten hoe je precies je geld gaat verdienen. Er zijn verschillende soorten verdienmodellen. Je kunt omzet draaien door de verkoop van goederen (zoals sneakers), of door een dienst (zoals consultancy) per uur te verhuren.

Abonnement of service?

Denk ook eens aan minder gangbare verdienmodellen, zoals een abonnementsmodel of servicemodel. Bij een abonnementsmodel ben je een langere tijd verzekerd van inkomen. Een servicemodel draait om het leveren van een dienst die past bij een product.

Je verdienmodel werk je uit in je financieel plan. Door (realistische) doelstellingen te formuleren en te denken in scenario’s, laat je hier aan potentiële investeerders zien hoe je inkomsten genereert.

Tip: Daag jezelf uit en doe hier de verdienmodel challenge

Voorbeeld ondernemingsplan zzp

Handig: voorbeeldplan

Wat staat er in een goed ondernemingsplan voor zzp’ers? Download een gratis voorbeeld met tips en cijfers.

Download gratis voorbeeld

3. Vijf begrotingen van het financieel plan

Wil je een financieel plan maken? Houd er dan rekening mee dat dit aardig wat tijd en cijfermatig inzicht vergt. In het financieel plan komen namelijk de volgende vijf begrotingen aan bod:

Investeringsbegroting

Welke investeringen zijn noodzakelijk en wat kosten ze? Je zet op een rij welke bedrijfsmiddelen je moet aanschaffen voor de start van je onderneming en hoeveel geld je daarvoor nodig hebt.

Start je een eigen (web)winkel? Denk dan ook aan de kosten voor de inventaris, eventuele voorraden en marketing. Dat noteer je allemaal in een investeringsbegroting

Voorbeeld investeringsbegroting

Image
Voorbeeld investeringsbegroting

Financieringsbegroting

Hoe ga je de investeringen uit de investeringsbegroting betalen? Dit kan zowel met eigen geld als middels externe financiering. Denk hierbij aan een lening van de bank of zakelijke investeerders. Eigen geld noemen we in de financieringsbegroting ook wel 'eigen vermogen', terwijl externe financiering 'vreemd vermogen' wordt genoemd.

Voorbeeld financieringsbegroting

Image
Voorbeeld financieringsbegroting

Exploitatiebegroting

Maak een schatting van de verwachte omzet en kosten in een exploitatiebegroting. Je stelt hiervoor een driejarenplan op zodat je inzichtelijk maakt wanneer je de investeringen terugverdient.

Zo kun je externe investeerders ook laten zien wanneer je break-even draait en winst gaat maken. In het voorbeeld hieronder maken we inzichtelijk hoe je de nettowinst berekent. 

Voorbeeld exploitatiebegroting

Image
Exploitatiebegroting voorbeeld

Liquiditeitsbegroting

De liquiditeitsbegroting van je financieel plan is een periodiek overzicht van de inkomsten en uitgaven. Hiermee maak je inzichtelijk wat je maandelijks uitgeeft en ontvangt. In de tabel hieronder staat een voorbeeld van de inkomsten. 

Zo heb je altijd de meest recente informatie over je cashflow. Door een liquiditeitsbegroting te maken leer je steeds beter in te schatten welke maanden of periodes geschikt zijn om investeringen te doen en om een financiële buffer op te bouwen. 

Tip: lees hier meer over het maken van een liquiditeitsbegroting.

Voorbeeld liquiditeitsbegroting

Image
Liquiditeitsbegroting voorbeeld

Persoonlijke begroting

Bereken hoeveel geld je privé nodig hebt om rond te komen. Zo weet je welk bedrag je minimaal moet overhouden om rond te kunnen komen en het voortbestaan van de onderneming niet in gevaar te brengen.

Plan je graag vooruit en wil je deze persoonlijke begroting ook voor de toekomst maken? Lees op deze pagina dan meer over het maken van een financiële planning

Voorbeeld persoonlijke begroting

Image
Persoonlijke begroting voorbeeld

Zakelijk en privé scheiden

Om je zakelijke en privé-inkomsten en -uitgaven te scheiden, is het belangrijk om een zakelijke rekening te openen. Anders wordt het erg lastig om goed inzicht te krijgen in hoe je onderneming ervoor staat. Je bonnetjes voor zakelijke- en prive-tankbeurten staan dan bijvoorbeeld door elkaar.

Lees hier meer over de voordelen van een zakelijke rekening.


4. Gratis voorbeelden van een financieel plan

Vind je het lastig om een financieel plan op te stellen? Doe inspiratie op met onze gratis voorbeeldplannen. Alle berekeningen en begrotingen in onze voorbeelden zijn volledig en correct.

Gratis voorbeelden aanvragen 

Image
Financieel plan voorbeeld downloaden

5. Tips voor een financieel plan

Expert Bas Bakkenes van de ondernemingsplannenfabriek is expert financiële plannen. "Er zijn twee soorten ondernemers waarop een bank onmiddellijk afknapt", zegt Bakkenes. "Mensen die zonder enige ervaring iets gaan beginnen - 'omdat het ze zo leuk lijkt' - én mensen die ergens 'een passie voor hebben', zonder dat ze de kansen in kaart brengen."

Een onderscheidend financieel plan

Als directeur van de Ondernemingsplannenfabriek helpt Bas Bakkenes dagelijks starters met het schrijven van hun ondernemingsplan en de financiële onderbouwing daarvan. Hij weet dus als geen ander waarnaar banken bij het opstellen van een financieel plan op zoek zijn en welke drijfveren al bij voorbaat kansloos zijn.

Bakkenes: "Iedere ondernemer vindt zijn eigen plan uniek, maar een consultant bij een bank krijgt dagelijks zo'n honderd plannen op zijn bureau. Je moet dus zorgen dat je boven de massa uitsteekt."

Harde cijfers in je financiële plan

Wil je bijvoorbeeld een hip restaurant openen zonder enige horeca-ervaring, of vanuit een passie voor paarden een manege gaat beginnen? Dan moet je in dit onderdeel van je ondernemingsplan extra goed benadrukken waar je kansen ziet.

Bakkenes: "De bank neemt risico als ze jouw bedrijf gaat financieren. Ze gaan duizenden, soms zelfs honderdduizenden euro's in jouw bedrijf steken. Ze wil dus weten hoe concreet de kansen zijn en hoe jij die gaat pakken."

Onderbouw jouw motivatie

Daarom is het zaak jouw motivatie stevig te onderbouwen. Natuurlijk is het belangrijk dat je van paarden houdt als je een manège wilt oprichten, maar laat ook zien hoe (en op wat voor termijn) jij de lening van de bank met een rente van circa 10% denkt te gaan terugbetalen. 

Haastige spoed…

Een andere valkuil is van start gaan met eigen geld, om er vervolgens achter te komen dat jouw financiële middelen niet toereikend zijn. Enthousiasme is natuurlijk prima, stelt Bakkenes, maar te veel haast kan ook worden uitgelegd als hoogmoed of ongeduld. 

"Als je pas in dat stadium bij de bank aanklopt, laat je niet zien dat je je financiën goed kunt plannen of risico's goed kunt inschatten."

"Allemaal voorwaarden waaraan je moet voldoen om de onderneming ook op de lange termijn draaiende te kunnen houden. De bank zal bij voorbaat minder vertrouwen in je hebben", aldus Bakkenes.

Bedrijfsovername kan gunstig zijn

Een nieuw bedrijf van de grond af opbouwen klinkt aantrekkelijk, maar de ervaring leert dat de kans op financiering groter kan worden als je een bestaand bedrijf overneemt.

"En dat geldt helemaal voor een ondernemer met beperkte ervaring. Een bestaande onderneming heeft zijn bestaansrecht al bewezen en beschikt over een track record en harde cijfers. In dat geval is er nog maar één onzekere factor, en dat ben jij. Als alles nieuw is, zijn de risico's voor de bank vaak groter."

'Het is de kunst om de adviseur te laten denken: ‘Wow, had ik dit zelf maar bedacht.'

Onzekerheden wegnemen met je financieel plan

Daarom is het algemene advies van Bakkenes duidelijk. "Probeer zoveel mogelijk onzekerheden bij de bank weg te nemen. Onderzoek de markt, analyseer jouw concurrenten en verdiep je in de financiële kant van je bedrijf. Onderbouw keuzes en benoem in het businessplan ook zaken waarop je zelf nog geen duidelijk antwoord hebt.

"Denk aan het beantwoorden van de vraag wat er gebeurt als jij zelf wegvalt of op vakantie gaat. Daarmee geef je aan dat je over dit soort zaken nadenkt en je hierop dus wel degelijk erop voorbereidt." 

Cijfers

Cijfers kunnen in ondernemingsplannen (zeker als je behoefte hebt aan externe financiering) nogal een struikelblok zijn. Nu hoef je echt geen afgestudeerd accountant te zijn, maar een beetje boekhoudkennis is doorgaans wel handig, stelt Bakkenes. 

"Kosten zijn niet hetzelfde als uitgaven en omzet is niet gelijk aan inkomsten. Je moet je realiseren dat een klus die je in januari uitvoert, pas in april kan worden uitbetaald."

Liquiditeitsbegroting opstellen

Om daarin inzicht te krijgen, moet je jouw kasstroom in kaart brengen en zelf een liquiditeitsbegroting opstellen of deze door je boekhouder laten opstellen. "Daarmee laat je zien hoeveel geld er per maand inkomt en uitgaat en dat geeft jezelf ook houvast."

"Laat de begroting vooral nog een keer checken door een expert, het liefst iemand die jouw branche goed kent."

Eigen vermogen inbrengen

Nog een belangrijke tip: zorg dat je tenminste een derde van het benodigde kapitaal zelf kunt inbrengen. Ook daarmee verlaag je het risico en verhoog je de kans dat je bank jouw plan wil financieren. 

Dat eigen vermogen kan spaargeld zijn, spullen die je al in je bezit hebt, een achtergestelde lening bij familie of de opbrengst van een crowdfundingcampagne. 

Vergeet je eigen salaris niet in het financieel plan

Veel starters vergeten ook hun eigen salaris op de begroting te zetten, ziet Bakkenes. "Bij een bv is het verplicht om een post loonkosten op te voeren. Die kosten betaal je jezelf uit, ongeacht of jouw bedrijf winst maakt of niet. Bij een eenmanszaak, staat je loon pas onder de streep."

"Die inkomsten komen uit de winst van je onderneming. Zeg je een baan op waarmee je € 50.000 per jaar verdiende, bedenk dan goed hoe realistisch het is dat je datzelfde bedrag in je eerste jaar overhoudt. En zo niet: waarvan je dan gaat leven."

De wow-factor

Een indrukwekkend plan is nog niet hetzelfde als een succesvol bedrijf, maar het kan een goed begin zijn. Je laat ermee zien dat je weet waar je aan begint. Dromen en passies zijn daarvoor essentieel, mits er voldoende vraag is naar het product of de dienst en je dit kunt onderbouwen met nuchtere cijfers. 

"Streef met je plan naar de wow-factor", sluit Bakkenes af. "Het is de kunst om de adviseur bij de bank te laten denken: 'Wow, ik zou willen dat ik dit zelf bedacht had."

Kan ik als zelfstandige personeel aannemen

Ga jij starten als ZZP'er?

Begin goed met je privé en zakelijke financiën gescheiden. Open nu de nieuwe Rabo ZZP Rekening zonder vaste kosten. 

Ontdek je voordeel

6. Veelgestelde vragen

  • Waar vind ik een gratis voorbeeld van een financieel plan? Kun je wel een goed voorbeeld gebruiken? Bekijk hier een financieel plan voorbeeld. Op onze website staan ook verschillende gratis voorbeelden van ondernemingsplannen. Hierin staan ook voorbeelden van een financieel plan. Bekijk hier onder meer een preview van het zzp voorbeeldplan en een horeca voorbeeldplan.
  • Waarom schrijf je een financieel plan? Een goed financieel plan vergroot de slagingskans van je onderneming. Je bereidt je goed voor op de financiering van je bedrijf. Met een goede onderbouwing van je financiën vergroot je de kans om externe financiering te krijgen.
  • Hoe kan ik een financieel plan downloaden? Je kunt gratis voorbeelden van ondernemingsplannen downloaden op de website van de Rabobank. In ieder ondernemersplan is een voorbeeld van een financieel plan opgenomen. Deze bijlage wordt geopend als een PDF-bestand.
  • Is een financieel plan verplicht? Een financieel plan opstellen is niet verplicht voor zzp'ers. Als je externe financiering nodig hebt, is een financieel plan wel noodzakelijk. Het is belangrijk om altijd een financieel plan te maken. Het geeft je namelijk inzicht in de levensvatbaarheid van je onderneming.
Stap 2: Een plan maken voor je onderneming

2. Plan maken

Dit artikel is onderdeel van de stap ‘2. Plan maken’ uit het Stappenplan, Succesvol van start met dit eenvoudige stappenplan.

Meer artikelen

Meer over wat staat er in een ondernemingsplan?

Meer over wat staat er in een ondernemingsplan?
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten