Financieel plan: verdienmodel en vijf begrotingen
Als je een bedrijf start, is het belangrijk dat je helder voor ogen hebt hoe je dit financieel gaat regelen. Een financieel plan is daarom een onderdeel van je ondernemingsplan. Hiermee bereken je hoeveel geld je nodig hebt om een bedrijf te starten, waar je dit kapitaal vandaan haalt en hoeveel winst je gaat maken.
Aan de hand van dit voorbeeld van een financieel plan helpen we je bij het opstellen van een verdienmodel en de vijf belangrijkste begrotingen.

Financieel plan maken? Eerst een verdienmodel opstellen
Zonder verdienmodel kun je eigenlijk geen financieel plan opstellen. Je moet namelijk weten hoe je precies je geld gaat verdienen. Er zijn verschillende soorten verdienmodellen. Je kunt namelijk omzet draaien door de verkoop van goederen (zoals sneakers), of door een dienst (zoals consultancy) per uur te verhuren.
Denk ook eens aan minder gangbare verdienmodellen, zoals bijvoorbeeld een abonnementsmodel of servicemodel. Bij een abonnementsmodel ben je voor langere tijd verzekerd van inkomen. Een servicemodel draait om het leveren van een dienst die past bij een product.
Je verdienmodel werk je uit in je financieel plan. Door (realistische) doelstellingen te formuleren en te denken in scenario’s, laat je hier aan potentiële investeerders zien hoe je inkomsten genereert.
Tip: Daag jezelf uit en doe hier de verdienmodel challenge
Vijf begrotingen van het financieel plan: voorbeeld
Wil je een financieel plan maken? Houd er dan rekening mee dat dit aardig wat tijd en cijfermatig inzicht vergt. In het financieel plan komen namelijk de volgende vijf begrotingen aan bod:
- Investeringsbegroting
- Financieringsbegroting
- Exploitatiebegroting
- Liquiditeitsbegroting
- Persoonlijke begroting
1. Investeringsbegroting
Welke investeringen zijn noodzakelijk en wat kosten ze? Je zet op een rij welke bedrijfsmiddelen je moet aanschaffen voor de start van je onderneming en hoeveel geld je daarvoor nodig hebt. Start je een eigen (web)winkel? Denk dan ook aan de kosten voor de inventaris, eventuele voorraden en marketing. Dat noteer je allemaal in een investeringsbegroting.
Voorbeeld investeringsbegroting

2. Financieringsbegroting
Hoe ga je de investeringen uit de investeringsbegroting betalen? Dit kan zowel met eigen geld als externe financiering. Denk hierbij aan een lening van de bank of zakelijke investeerders. Eigen geld noemen we in de financieringsbegroting van je financieel plan ook wel eigen vermogen, externe financiering heet vreemd vermogen.
Voorbeeld financieringsbegroting

3. Exploitatiebegroting
Maak een inschatting van de verwachte omzet en kosten in een exploitatiebegroting. Je stelt hiervoor een driejarenplan op zodat je inzichtelijk maakt wanneer je de investeringen terugverdient. Zo kun je externe investeerders ook laten zien wanneer je break-even draait en winst gaat maken. In het voorbeeld maken we duidelijk hoe je de nettowinst berekent.
Voorbeeld exploitatiebegroting

4. Liquiditeitsbegroting
De liquiditeitsbegroting van je financieel plan is een periodiek overzicht van de inkomsten en uitgaven. Hiermee maak je inzichtelijk wat je maandelijks uitgeeft en ontvangt. In de tabel hieronder staat een voorbeeld van de inkomsten.
Zo heb je altijd de meest recente informatie over je cashflow. Door een liquiditeitsbegroting te maken leer je steeds beter inschatten welke maanden of periodes geschikt zijn om investeringen te doen en om een financiële buffer op te bouwen.
- Tip: lees hier meer over het maken van een liquiditeitsbegroting
Voorbeeld liquiditeitsbegroting

5. Persoonlijke begroting
Bereken hoeveel geld je privé nodig hebt om rond te komen. Zo weet je welk bedrag je minimaal moet overhouden om rond te kunnen komen en het voortbestaan van de onderneming niet in gevaar te brengen. Plan je graag vooruit en wil je deze persoonlijke begroting ook voor de toekomst maken? Lees meer over het maken van een financiële planning.
Voorbeeld persoonlijke begroting

Zakelijk en privé scheiden
Om je zakelijke en privé-inkomsten en -uitgaven te scheiden, is het belangrijk om een zakelijke rekening te openen. Anders wordt het erg lastig om goed inzicht te krijgen in hoe je onderneming ervoor staat. Je bonnetjes voor zakelijke- en prive-tankbeurten staan dan bijvoorbeeld door elkaar.
- Lees hier de voordelen van een zakelijke rekening
Gratis financieel plan voorbeeld nodig?
Vind je het lastig om een financieel plan op te stellen? Doe inspiratie op met onze gratis voorbeeldplannen. Alle berekeningen en begrotingen in onze voorbeelden zijn volledig en correct.

Financieel plan voorbeeld: de meest gestelde vragen
- Waar vind ik een gratis financieel plan voorbeeld? Kun je wel een goed voorbeeld gebruiken? Bekijk hier een financieel plan voorbeeld. Op onze website staan ook verschillende gratis voorbeelden van ondernemingsplannen. Hierin staan ook voorbeelden van een financieel plan. Bekijk hier onder meer een preview van het zzp voorbeeldplan en een horeca voorbeeldplan.
- Waarom schrijf je een financieel plan? Een goed financieel plan vergroot de slagingskans van je onderneming. Je bereidt je goed voor op de financiering van je bedrijf. Met een goede onderbouwing van je financiën vergroot je de kans om externe financiering te krijgen.
- Hoe kan ik een financieel plan downloaden? Je kunt gratis voorbeelden van ondernemingsplannen downloaden op de website van de Rabobank. In ieder ondernemersplan is een voorbeeld van een financieel plan opgenomen. Deze bijlage wordt geopend als een PDF-bestand.
- Is een financieel plan verplicht? Een financieel plan opstellen is niet verplicht voor zzp'ers. Als je externe financiering nodig hebt, is een financieel plan wel noodzakelijk. Het is belangrijk om altijd een financieel plan te maken. Het geeft je namelijk inzicht in de levensvatbaarheid van je onderneming.