Financieel plan voorbeeld voor startende ondernemers

Bijgewerkt op 05 april 2022
7 min  leestijd
20.494
Image
Financieel plan voorbeeld

Met het opstellen van een financieel plan breng je jouw financiële situatie in kaart. Onderzoek met behulp van dit van een financieel plan voorbeeld de slagingskans van je onderneming door vijf begrotingen en je verdienmodel op te stellen.

Financieel plan: verdienmodel en vijf begrotingen

Als je een bedrijf start, is het belangrijk dat je helder voor ogen hebt hoe je dit financieel gaat regelen. Een financieel plan is daarom een onderdeel van je ondernemingsplan. Hiermee bereken je hoeveel geld je nodig hebt om een bedrijf te starten, waar je dit kapitaal vandaan haalt en hoeveel winst je gaat maken.

Aan de hand van dit voorbeeld van een financieel plan helpen we je bij het opstellen van een verdienmodel en de vijf belangrijkste begrotingen.

 

Image
Onderdelen financieel plan

Financieel plan maken? Eerst een verdienmodel opstellen

Zonder verdienmodel kun je eigenlijk geen financieel plan opstellen. Je moet namelijk weten hoe je precies je geld gaat verdienen. Er zijn verschillende soorten verdienmodellen. Je kunt namelijk omzet draaien door de verkoop van goederen (zoals sneakers), of door een dienst (zoals consultancy) per uur te verhuren.

Denk ook eens aan minder gangbare verdienmodellen, zoals bijvoorbeeld een abonnementsmodel of servicemodel. Bij een abonnementsmodel ben je voor langere tijd verzekerd van inkomen. Een servicemodel draait om het leveren van een dienst die past bij een product.

Je verdienmodel werk je uit in je financieel plan. Door (realistische) doelstellingen te formuleren en te denken in scenario’s, laat je hier aan potentiële investeerders zien hoe je inkomsten genereert.

Tip: Daag jezelf uit en doe hier de verdienmodel challenge

Voorbeeld ondernemingsplan zzp

Handig: voorbeeldplan

Wat staat er in een goed ondernemingsplan voor zzp’ers? Download een gratis voorbeeld met tips en cijfers.

Download gratis voorbeeld

Vijf begrotingen van het financieel plan: voorbeeld

Wil je een financieel plan maken? Houd er dan rekening mee dat dit aardig wat tijd en cijfermatig inzicht vergt. In het financieel plan komen namelijk de volgende vijf begrotingen aan bod:

  1. Investeringsbegroting
  2. Financieringsbegroting
  3. Exploitatiebegroting
  4. Liquiditeitsbegroting
  5. Persoonlijke begroting

1. Investeringsbegroting

Welke investeringen zijn noodzakelijk en wat kosten ze? Je zet op een rij welke bedrijfsmiddelen je moet aanschaffen voor de start van je onderneming en hoeveel geld je daarvoor nodig hebt. Start je een eigen (web)winkel? Denk dan ook aan de kosten voor de inventaris, eventuele voorraden en marketing. Dat noteer je allemaal in een investeringsbegroting

Voorbeeld investeringsbegroting

 

Image
Voorbeeld investeringsbegroting

2. Financieringsbegroting

Hoe ga je de investeringen uit de investeringsbegroting betalen? Dit kan zowel met eigen geld als externe financiering. Denk hierbij aan een lening van de bank of zakelijke investeerders. Eigen geld noemen we in de financieringsbegroting van je financieel plan ook wel eigen vermogen, externe financiering heet vreemd vermogen.

Voorbeeld financieringsbegroting

 

Image
Voorbeeld financieringsbegroting

3. Exploitatiebegroting

Maak een inschatting van de verwachte omzet en kosten in een exploitatiebegroting. Je stelt hiervoor een driejarenplan op zodat je inzichtelijk maakt wanneer je de investeringen terugverdient. Zo kun je externe investeerders ook laten zien wanneer je break-even draait en winst gaat maken. In het voorbeeld maken we duidelijk hoe je de nettowinst berekent. 

Voorbeeld exploitatiebegroting

 

Image
Exploitatiebegroting voorbeeld

4. Liquiditeitsbegroting

De liquiditeitsbegroting van je financieel plan is een periodiek overzicht van de inkomsten en uitgaven. Hiermee maak je inzichtelijk wat je maandelijks uitgeeft en ontvangt. In de tabel hieronder staat een voorbeeld van de inkomsten. 

Zo heb je altijd de meest recente informatie over je cashflow. Door een liquiditeitsbegroting te maken leer je steeds beter inschatten welke maanden of periodes geschikt zijn om investeringen te doen en om een financiële buffer op te bouwen. 

Voorbeeld liquiditeitsbegroting

 

Image
Liquiditeitsbegroting voorbeeld

5. Persoonlijke begroting

Bereken hoeveel geld je privé nodig hebt om rond te komen. Zo weet je welk bedrag je minimaal moet overhouden om rond te kunnen komen en het voortbestaan van de onderneming niet in gevaar te brengen. Plan je graag vooruit en wil je deze persoonlijke begroting ook voor de toekomst maken? Lees meer over het maken van een financiële planning

Voorbeeld persoonlijke begroting

 

Image
Persoonlijke begroting voorbeeld

Zakelijk en privé scheiden

Om je zakelijke en privé-inkomsten en -uitgaven te scheiden, is het belangrijk om een zakelijke rekening te openen. Anders wordt het erg lastig om goed inzicht te krijgen in hoe je onderneming ervoor staat. Je bonnetjes voor zakelijke- en prive-tankbeurten staan dan bijvoorbeeld door elkaar.

Kan ik als zelfstandige personeel aannemen

Ga jij starten als ZZP'er?

Begin goed met je privé en zakelijke financiën gescheiden. Open nu de nieuwe Rabo ZZP Rekening zonder vaste kosten. 

Ontdek je voordeel

Gratis financieel plan voorbeeld nodig?

Vind je het lastig om een financieel plan op te stellen? Doe inspiratie op met onze gratis voorbeeldplannen. Alle berekeningen en begrotingen in onze voorbeelden zijn volledig en correct.

Gratis voorbeelden aanvragen 

Image
Financieel plan voorbeeld downloaden

Financieel plan voorbeeld: de meest gestelde vragen

  • Waar vind ik een gratis financieel plan voorbeeld? Kun je wel een goed voorbeeld gebruiken? Bekijk hier een financieel plan voorbeeld. Op onze website staan ook verschillende gratis voorbeelden van ondernemingsplannen. Hierin staan ook voorbeelden van een financieel plan. Bekijk hier onder meer een preview van het zzp voorbeeldplan en een horeca voorbeeldplan.
  • Waarom schrijf je een financieel plan? Een goed financieel plan vergroot de slagingskans van je onderneming. Je bereidt je goed voor op de financiering van je bedrijf. Met een goede onderbouwing van je financiën vergroot je de kans om externe financiering te krijgen.
  • Hoe kan ik een financieel plan downloaden? Je kunt gratis voorbeelden van ondernemingsplannen downloaden op de website van de Rabobank. In ieder ondernemersplan is een voorbeeld van een financieel plan opgenomen. Deze bijlage wordt geopend als een PDF-bestand.
  • Is een financieel plan verplicht? Een financieel plan opstellen is niet verplicht voor zzp'ers. Als je externe financiering nodig hebt, is een financieel plan wel noodzakelijk. Het is belangrijk om altijd een financieel plan te maken. Het geeft je namelijk inzicht in de levensvatbaarheid van je onderneming.
Stap 2: Een plan maken voor je onderneming

Plan maken

Dit artikel is onderdeel van de stap ‘Plan maken’ uit het Stappenplan, Succesvol van start in 5 stappen.

Meer artikelen

Meer over wat staat er in een ondernemingsplan?

Meer over wat staat er in een ondernemingsplan?