Financieel plan voorbeeld

Financieel plan voorbeeld voor startende ondernemers

Met het opstellen van een financieel plan breng je jouw financiële situatie in kaart. Onderzoek met behulp van dit voorbeeld van een financieel plan de slagingskans van je onderneming door vijf begrotingen en je verdienmodel op te stellen.

Financieel plan: verdienmodel en vijf begrotingen

Een financieel plan is een onderdeel van je ondernemingsplan. Hiermee bereken je hoeveel geld je nodig hebt om een bedrijf te starten, waar je dit kapitaal vandaan haalt en hoeveel winst je gaat maken.

Aan de hand van dit voorbeeld van een financieel plan helpen we je bij het opstellen van een verdienmodel en de vijf belangrijkste begrotingen.

Onderdelen financieel plan

Verdienmodel opstellen

Beantwoord bij het opstellen van het verdienmodel de vraag hoe je geld gaat verdienen. Door (realistische) doelstellingen te formuleren en te denken in scenario’s, laat je zien hoe je inkomsten genereert.

Dit kan door middel van de verkoop van goederen zijn, of dat je een dienst (schilder) per uur verhuurt, een abonnementsmodel (sportclub) of servicemodel (ICT).  

Vijf begrotingen van het financieel plan: voorbeelden

In het financieel plan komen de volgende vijf begrotingen aan bod:

  1. Investeringsbegroting
  2. Financieringsbegroting
  3. Exploitatiebegroting
  4. Liquiditeitsbegroting
  5. Persoonlijke begroting

1. Investeringsbegroting

Welke investeringen zijn noodzakelijk en wat kosten ze? Je zet op een rij welke bedrijfsmiddelen je moet aanschaffen voor de start van je onderneming en hoeveel geld je daarvoor nodig hebt. Als je een winkel start, denk dan ook aan de kosten voor de inventaris, eventuele voorraden en marketing.

Voorbeeld investeringsbegroting

Voorbeeld investeringsbegroting

2. Financieringsbegroting

Hoe ga je de investeringen uit de investeringsbegroting betalen? Dit kan zowel met eigen vermogen (spaargeld) als externe financiering. Denk hierbij aan een lening van de bank of zakelijke investeerders.

Voorbeeld financieringsbegroting

Voorbeeld financieringsbegroting

3. Exploitatiebegroting

Maak een inschatting van de verwachte omzet en kosten. Je stelt hiervoor een driejarenplan op zodat je inzichtelijk maakt wanneer (en of!) je de investeringen terugverdient.

Zo kun je externe investeerders ook laten zien wanneer je break-even draait en winst gaat maken.  In het voorbeeld maken we duidelijk hoe je de nettowinst berekent. 

Voorbeeld exploitatiebegroting

Exploitatiebegroting voorbeeld

4. Liquiditeitsbegroting

Dit is een periodiek overzicht van de inkomsten en uitgaven. Hiermee maak je inzichtelijk wat je maandelijks uitgeeft en ontvangt. Op de afbeelding hieronder staat een voorbeeld van de inkomsten. 

Zo heb je altijd de meest recente informatie over je cashflow. Door een liquiditeitsbegroting te maken leer je steeds beter inschatten welke maanden of periodes geschikt zijn om investeringen te doen en om een financiële buffer op te bouwen. 

Voorbeeld liquiditeitsbegroting

Liquiditeitsbegroting voorbeeld

5. Persoonlijke begroting

Bereken hoeveel geld je privé nodig hebt om rond te komen. Zo weet je welk bedrag je minimaal moet overhouden om rond te kunnen komen en het voortbestaan van de onderneming niet in gevaar te brengen.

Voorbeeld persoonlijke begroting

Persoonlijke begroting voorbeeld

Zakelijk en privé scheiden

Om je zakelijke en privé-uitgaven en -inkomsten te scheiden, is het belangrijk om een zakelijke rekening te openen. 

Gratis financieel voorbeeldplan nodig?

Vind je het lastig om een financieel plan op te stellen? Doe inspiratie op met onze gratis voorbeeldplannen. Alle berekeningen en begrotingen in onze voorbeelden zijn volledig en correct. 

Financieel plan voorbeeld downloaden

Gratis voorbeelden aanvragen 

Financieel plan voorbeeld: de meest gestelde vragen

  • Waar vind ik een gratis financieel plan voorbeeld? Kun je wel een goed voorbeeld gebruiken? Bekijk hier een financieel plan voorbeeld. Op onze website staan ook verschillende gratis voorbeelden van ondernemingsplannen. Hierin staan ook voorbeelden van een financieel plan. Bekijk hier onder meer een preview van het zzp voorbeeldplan en een horeca voorbeeldplan.
  • Waarom schrijf je een financieel plan? Een goed financieel plan vergroot de slagingskans van je onderneming. Je bereidt je goed voor op de financiering van je bedrijf. Met een goede onderbouwing van je financiën vergroot je de kans om externe financiering te krijgen.
  • Hoe kan ik een financieel plan downloaden? Je kunt de voorbeeld ondernemingsplannen gratis downloaden op de website van de Rabobank. In ieder ondernemersplan is een voorbeeld van een financieel plan opgenomen. Deze bijlage wordt geopend als een PDF-bestand.
  • Is een financieel plan verplicht? Een financieel plan opstellen is niet verplicht voor zzp'ers. Als je externe financiering nodig hebt, is een financieel plan wel noodzakelijk. Het is belangrijk om altijd een financieel plan te maken. Het geeft je namelijk inzicht in de levensvatbaarheid van je onderneming.

Gepubliceerd op:
12-11-2020

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Wat staat er in een ondernemingsplan?

Of je het nu een businessplan, bedrijfsplan, ondernemingsplan of ondernemersplan noemt: dit document is een belangrijke houvast bij de start van je bedrijf. Hiermee breng je alle kansen, concurrentie en potentiële klanten in kaart. Lees in deze snelcursus wat er in welke hoofdstukken van jouw ondernemingsplan aan bod komt.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.