Liquiditeitsbegroting maken

Bijgewerkt op 02 december 2021
5 min  leestijd
10.597
Image
Liquiditeitsbegroting voorbeeld

De liquiditeitsbegroting is een van de begrotingen in je ondernemingsplan. Het is eigenlijk een jaarkalender voor je saldo en cash hoeveel geld is wanneer beschikbaar? Wat verwacht je aan maandelijkse inkomsten en uitgaven? Een ander woord is dus ook: liquiditeitsplanning. Ga direct aan de slag met onze gratis voorbeelden.

Moet je een liquiditeitsbegroting maken voor je ondernemingsplan en zoek je een liquiditeitsbegroting voorbeeld? We geven tips en gratis voorbeelden voor dit onderdeel van je financiële plan. 

Snel naar

Liquiditeitsbegroting: wat is dat?

Je liquiditeitsbegroting is een overzicht van wat je verwacht aan inkomsten en uitgaven, inclusief de momenten van bij- en afschrijving. Het wordt dus ook liquiditeitsplanning genoemd. Je krijgt uiteindelijk een tabel met een overzicht per maand.

Je houdt bijvoorbeeld rekening met de betalingstermijn van je klanten. Wanneer staat het bedrag echt op je rekening? Ook vaste zakelijke kosten en geplande investeringen zet je in je liquiditeitsbegroting.

Waarom maak je een liquiditeitsbegroting?

De liquiditeitsbegroting is een must voor je ondernemingsplan. Banken en investeerders willen zien of je steeds genoeg liquide middelen hebt om een gezond bedrijf te runnen. Liquide middelen betekent beschikbaar geld.

Je liquiditeitbegroting toont de pieken en dalen. Wat zijn de risico’s? Wanneer heb je een tekort? Veel startende ondernemers moeten bijvoorbeeld eerst flink investeren. Wanneer verwacht je de eerste bijschrijving? Is dat op tijd?

Je ziet natuurlijk ook momenten in het jaar dat je misschien juist veel liquide middelen hebt. Als je dat op tijd ziet, kun je dat moment misschien inplannen voor een investering.

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips!

Download gratis PDF

12 maanden geld
Je investeerder wil natuurlijk ook zien dat je elke maand ruimte hebt voor de aflossing en rente. 

Voor je hele financiële plan geldt: je maakt het niet alleen voor de bank of je investeerder. Inzicht in je liquiditeit door het jaar heen kan geld opleveren. Je kunt beter sturen op cijfers en je voorkomt cashtekorten en -overschotten. 

Liquiditeitsbegroting voorbeeld gebruiken

Gebruik voor je begrotingen een tool, sjabloon of excel-template. Veel startende ondernemers vinden de gratis ondernemingsplannen van de Rabobank handig.

In die voorbeeldplannen zit een hoofdstuk Financieel Plan. Daarin staan ook voorbeelden van de vier begrotingen, inclusief de liquiditeitsbegroting. Je kunt kiezen tussen een invulmodel of een voorbeeld van een financieel plan voor jouw branche.

Voorbeeldbegroting downloaden

Ondernemingsplannen mét liquiditeitbegroting voorbeelden van de Rabobank:

Liquiditeitsbegroting in 4 stappen maken

Of je nu een voorbeeld gebruikt of zelf met een spreadsheet aan de slag gaat: je doorloopt vier stappen. Je maakt een begroting per maand. Zo zie je vaak ook snel welke invloed seizoen hebben. Vrijwel elk bedrijf heeft stillere of drukkere periodes in het jaar.

Stappenplan:

  1. Bepaal je beginsaldo op 1 januari. Als startende ondernemer is dit vaak 0. Onderneem je al langer? Dan gebruik je het realistische saldo op 1 januari.
  2. Bereken het eindsaldo per maand. Inventariseer alle inkomsten en uitgaven voor die maand. Let erop dat btw-bedragen hier ook bij horen. Uiteindelijk trek je de uitgaven van de inkomsten af voor een eindsaldo.
  3. Herhaal stap 1 en 2 voor elke maand. Je weet dan wanneer je meer of minder liquide middelen hebt.
  4. Verbeter je liquiditeitsplanning. Nadat je de eerste versie hebt gemaakt, zie je misschien maanden of periodes waarbij rode cijfers dreigen. Kijk wat je daaraan kunt doen. Kun je bepaalde investeringen opschuiven? Kun je eerder financiering krijgen? Moet je sturen op kortere offertetrajecten?

Verschil liquiditeitsbegroting en exploitatiebegroting

In je financiële plan staan 4 soorten begrotingen:

  1. Investeringsbegroting: hoeveel geld heb je nodig voor de eerste start?
  2. Financieringsbegroting: hoe financier je je bedrijf?
  3. Exploitatiebegroting: de financiële onderbouwing van je plan. Hoeveel netto winst maak je wanneer en hoe? 
  4. Liquiditeitsbegroting: je zakelijke uitgaven en inkomsten per maand

Startende ondernemers vinden het verschil tussen de liquiditeits- en de exploitatiebegroting soms onduidelijk.

Bij de exploitatiebegroting gaat het om winst en verlies. Je kijkt naar je verwachte resultaat voor de komende drie jaar. Hoeveel omzet moet je maken om, gezien je kosten, een gezonde winst te maken? Bedragen zoals de btw horen daar niet bij, omdat die geen invloed hebben op je resultaat.

4 soorten begrotingen

Soort begroting De kern
Exploitatiebegroting De verwachte netto winst voor de komende drie jaar met onderbouwing. Btw hoort er niet bij.
Liquiditeitsbegroting Pieken en dalen in je liquide middelen (beschikbaar geld) per maand. Btw hoort erbij.
Investeringsbegroting De verwachte investering die je voor je start nodig hebt.
Financieringsbegroting De verwachte financiering die je nodig hebt om de investering te betalen.

Valkuilen liquiditeitsbegroting

Als startende ondernemer zijn er een paar valkuilen die je kunt vermijden:

  • Te korte doorlooptijden. Je rekent bijvoorbeeld een maand van offerte naar factuur, terwijl de gemiddelde doorlooptijd in jouw branche langer is.
  • Bedragen vergeten. Zet alle kosten op een rij. Natuurlijk willen investeerders hun eigen inkomsten terugzien bij jouw uitgaven, maar denk ook aan alle vaste lasten, btw-afdracht et cetera. 
  • Te optimistisch. Je laat in je ondernemingsplan zien dat je ambitieus en gedreven bent. Blijf wel nuchter, zeker in je financiële plan. Toon aan dat je ook een worst-case-scenario hebt doorgerekend.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen


Lees ook
Zo stel je een betrouwbare liquiditeitsbegroting op
Zo maak je een ijzersterk financieel plan
Ondernemingsplan maken
Ondernemingsplan: zo scoor je bij investeerders

Meer over wat staat er in een ondernemingsplan?

Meer over wat staat er in een ondernemingsplan?

Andere thema's

Bedrijf starten Gratis whitepapers Zzp Mijn branche Ondernemingsplan Financiën Belasting Marketing en verkoop Verzekeren Startersverhalen Overig
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten