De 4 meest succesvolle vrouwelijke ondernemers

De 4 meest succesvolle vrouwelijke ondernemers

Van Arianna Huffington tot Linda de Mol: er zijn veel vrouwen die het ver hebben geschopt als ondernemer. Tijd om een aantal bijzondere prestaties van bekende vrouwelijke ondernemers uit te lichten. Welke vrouwelijke entrepreneurs hebben in 2015 bijzondere dingen gedaan?

Oprah Winfrey

Bij Oprah is het noemen van haar voornaam eigenlijk al genoeg. Oprah Winfrey is een instituut: ze is de rijkste self-made vrouw ter wereld, met een talkshow, tijdschrift, een boekenclub, radiostation en tv-station op haar cv. En dat terwijl ze een turbulente jeugd had en opgroeide in een straatarm milieu.

De onbetwiste koningin van de talkshows stopte vier jaar geleden dan wel met haar dagelijkse praatprogramma, maar is nog altijd een van de invloedrijkste vrouwelijke ondernemers. De 61-jarige Amerikaanse bereikt miljoenen mensen via haar eigen tv-kanaal OWN (Oprah Winfrey Network), geeft wereldwijd lezingen en heeft een geschat vermogen van drie miljard dollar. 

Iedereen staat nog altijd in de rij voor Oprah: deze maand was ze op 'tournee' door Australië, waar ze een aantal lezingen gaf, waarin ze vertelde over haar moeilijke jeugd en hoe ze uitgroeide tot de persoon die ze nu is. In Melbourne, in een uitverkochte Rod Laver Arena (het tennisstadion van de Australian Open), hingen twaalfduizend bezoekers aan haar lippen. Die 200 dollar per persoon moesten betalen.

Alles wat Oprah doet, krijgt navolging, ook al is ze lang niet meer zo prominent in de media aanwezig. Onlangs kocht Oprah voor 43 miljoen dollar een belang van 10 procent in het bedrijf Weight Watchers en werd bekend dat ze een adviserende functie in het bestuur krijgt. Haar motivatie: het bedrijf schrijft slechte cijfers en ze heeft veel sympathie voor Weight Watchers omdat ze vroeger veel baat heeft gehad bij hun dieet.

Ook zal ze het dieet nu weer gaan volgen en zeer waarschijnlijk hier aandacht aan besteden op haar eigen televisiekanaal. Het gevolg: de waarde van een aandeel verdubbelde (van 7 naar 14 dollar) nog dezelfde dag.
Lees ook het artikel: De start van Oprah Winfrey

Linda de Mol

Ze wordt wel eens vergeleken met Oprah Winfrey en dat is niet eens zo vreemd. Net als Oprah bouwde Linda de Mol (51) een media-imperium op, alleen op een iets kleinere schaal. Ze is al jaren een bekend gezicht op tv, is net als de Amerikaanse talkshowdiva geliefd bij de kijker en beide dames hebben een uiterst succesvol tijdschrift opgezet. Daar kwam dit jaar nog een overeenkomst bij: Linda gaf in de jubileumuitzending van Miljoenenjacht liefst 48 auto’s weg.

2015 was voor Linda de Mol een jaar met wisselende gezichten. Er was de rechtszaak tegen de afperser van haar en haar broer John de Mol, die maandenlang dreigbrieven stuurde en daarmee de familie De Mol in zijn greep hield. Op werkgebied was het daarentegen wel een groot succes. 

Haar programma's Miljoenenjacht en Ik Hou van Holland trokken miljoenen kijkers en ook Linda’s Zomerweek bleek weer een kijkcijferhit. In oktober kreeg ze tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala de Oeuvreprijs voor haar verdiensten voor de Nederlandse televisie. Ook haar maandblad Linda won dit jaar een Oeuvreprijs: de Mercur d’Or. 
Lees ook het artikel: De start van Linda de Mol

Annemarie van Gaal

De wat jongere mensen zullen haar vooral van het televisieprogramma Een dubbeltje op zijn kant kennen, maar Annemarie van Gaal (53) is toch vooral zakenvrouw. Niet alleen een van de bekendste, maar ook een van de succesvolste van ons land. Begin jaren negentig vertrekt ze samen met uitgever Derk Sauer naar Moskou om de onafhankelijke uitgeverij Independent Media op te zetten.

Ze lanceren de Russische versies van internationale bladen als Cosmopolitan, Playboy en Men’s Health. Waar Sauer in Rusland blijft, keert Van Gaal tien jaar later terug naar Nederland en wordt directeur van de Telegraaf Tijdschriften Groep. Nadien start ze een bedrijf in onroerend goed en investeert ze in verschillende ondernemingen.  

De laatste jaren presenteert ze zich steeds meer als (financieel) expert, schrijft boeken en verschijnt op televisie in programma’s als Dragon’s Den, waarin talentvolle ondernemers haar moesten overtuigen om in hun bedrijf te investeren en Een dubbeltje op zijn kant, waarin ze mensen in financiële nood bijstaat.

In haar columns in het Financieele Dagblad was ze altijd erg uitgesproken over de AFM, de Autoriteit Financiële Markten. Deze toezichthouder deed dit jaar een opmerkelijke zet. Ze haalden hun grootste criticus binnen: Van Gaal trad deze zomer toe tot de Raad van Toezicht. Zie ook haar website annemarievangaal.nl

Arianna Huffington

Nog geen zes jaar nadat ze de Huffington Post had opgericht, verkocht Arianna Huffington haar ‘kindje’ voor ruim 300 miljoen dollar aan AOL (America Online). Het blog, dat de geboren Griekse (65) in 2005 startte met Kenneth Lerer, was een (links) tegengeluid op de republikeinse regering van George W. Bush. 

Arianna maakte in haar leven overigens zelf een enorme omslag van zeer conservatief - ze was jarenlang getrouwd met de republikeinse politicus Michael Huffington - tot liberaal. Ze verloor als onafhankelijke kandidaat in 2003 de verkiezingen voor het gouverneurschap van Californië, van de republikein Arnold Schwarzenegger en begon vervolgens het blog The Huffington Post. Binnen een jaar stond ze in de top 100 van magazine Time van meest invloedrijke mensen ter wereld. 

De 'HuffPost' werd in 2009 door datzelfde Time uitgeroepen tot een van de 25 beste blogs. De gratis website bevat nieuws over de meest uiteenlopende onderwerpen als politiek, media en economie en plaatst veel blogs en columns. Bekende Amerikanen als Michael Moore, Yoko Ono en Alec Baldwin, maar ook politici als John Kerry en zelfs Barack Obama zijn gastbloggers. 

Na de overname van AOL werd Huffington president and hoofdredacteur van het overkoepelende orgaan Huffington Post Media Group. Dit jaar bestaat de Huffington Post 10 jaar, en reist Arianna de hele wereld over om lezingen te geven over haar succesvolle manier van zaken doen en om over het ontdekken én benutten van kansen te praten.

Daarnaast is ze auteur van dertien boeken. Haar meest recente boek gaat over het belang van slapen en waarom je dankzij een goede nachtrust veel productiever wordt.
Zie ook de website van de Huffington Post

Natuurlijk is deze lijst van succesvolle vrouwelijke ondernemers niet volledig. We hebben deze vier vrouwen er uitgepikt vanwege hun successen en inspirerende verhalen. Zijn we iemand vergeten, of heb je suggesties? Laat het weten in de comments.

Lees ook

5 businesslessen van Richard Branson
De start van Oprah Winfrey
43 inspirerende quotes van beroemde ondernemers
De ochtendrituelen van 6 bekende entrepreneurs
De start van Linda de Mol

Gepubliceerd op:
15-12-2015

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Overige onderwerpen

Ontdek meer artikelen voor startende ondernemers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.