De start van Microsoft

8 min  leestijd
0
Image

Bill Gates, medeoprichter van Microsoft, kun je met recht een computervisionair noemen. Hij had als een van de eersten door dat deze machines de wereld – en de manier waarop mensen met elkaar communiceren - zouden gaan domineren. Gecombineerd met een talent voor zaken doen wist hij van Microsoft in korte tijd een miljardenimperium te maken. Hoe kreeg deze miljardair dat voor elkaar?

Om wie gaat het?

William Henry (Bill) Gates III.

Waar en wanneer werd hij geboren?

Op 28 oktober 1955 in de Amerikaanse stad Seattle.

Om welk bedrijf gaat het?

Microsoft.

Sinds wanneer?

1975.

Hoe werd Microsoft opgericht?

Dat Bill Gates, net als zijn grote concurrent Steve 'Apple' Jobs, al op jonge leeftijd geïntrigeerd raakt door het toentertijd nieuwe fenomeen computers, zal niet echt als een verrassing komen. Hij groeit op in Seattle in een welvarend gezin, waar een hoogstaande opleiding en daarop volgende glansrijke carrière (met bijbehorend riant salaris) eerder regel dan uitzondering is. Het is deels te danken aan zijn invloedrijke familie dat Gates altijd naar de betere scholen van Amerika kan gaan. Deels, want Gates zelf is ook zeker niet de domste thuis. Hij blijkt vooral aanleg te hebben voor bètavakken, zoals wis- en natuurkunde.

IJverig is de jonge Gates vroeger ook, al heeft zijn schoolwerk sinds het eerste moment dat hij een computer aanraakt behoorlijk te lijden onder zijn nieuwe hobby. Gates is op school namelijk vaker in het computerlokaal te vinden dan in de klas. En als hij al een les bijwoont, kan hij zijn gedachten er maar moeilijk bij houden. Hij is dertien jaar oud als hij op een schoolcomputer zijn allereerste script schrijft voor een boter, kaas en eieren-spelletje. In datzelfde lokaal sluit Gates een hechte vriendschap met de twee jaar oudere Paul Allen, een andere ‘computerfreak’ met wie hij succesvol leerde hacken en en jaren later Microsoft zou oprichten.

Ondanks zijn hardnekkige voorliefde voor computers en alles wat ermee samen hangt slaagt Gates alsnog met mooie cijfers voor de middelbare school. Hij meldt zich aan (en wordt aangenomen) voor een studie rechten aan het prestigieuze Harvard. Ondertussen hebben hij en Allen al hun eerste stappen op ondernemersgebied gezet. Nadat Allen hem in zijn tweede studiejaar wijst op de komst van de revolutionaire microcomputer Altair 8800, trekt Gates de stoute schoenen aan. Hij besluit zich uit te schrijven op de universiteit, belt de producent en bluft dat hij samen met Allen een speciaal softwareprogramma (BASIC-interpreter) voor de Altair heeft geschreven. In werkelijkheid moet BASIC dan nog helemaal worden ontwikkeld.

Als de producent toehapt en BASIC-interpreter wel eens van dichtbij wil zien, moet Gates een paar nachten doorhalen om het programma alsnog te schrijven. Dit lukt hem net op tijd, waarna Allen het programma aan de producent kan presenteren. Die reageert enthousiast en op 22 juli 1975 sluit het bedrijf een overeenkomst met Gates en Allen om de rechten van hun BASIC-interpreter over te kopen. Met deze verkoop is het begin van Microsoft een feit. De (bepaald niet bescheiden) missie van de jonge Gates? De PC-markt veroveren en ervoor zorgen dat computers bij iedereen thuis voorzien zijn van Microsoft-software.

Financiering

Geld nodig?

Als startende ondernemer heb je vaak aanvullende financiering nodig. De Rabobank biedt starters mogelijkheden om een bedrijf te financieren.

Bekijk de mogelijkheden

Het bedrijf komt pas echt goed van de grond in 1979 wanneer Gates en Allen zich met Microsoft vestigen in Seattle en daar het beruchte MS-DOS ontwikkelen. Ze verkopen de licentie in eerste instantie aan IBM, maar Gates weet de rechten grotendeels te behouden, waardoor ze het programma vervolgens aan meerdere andere computerfabrikanten kunnen verkopen. Gevolg: MS-Dos wordt het standaard besturingssysteem voor de markt en de omzet van Microsoft stijgt explosief van zeven miljoen dollar in 1980 naar zestien miljoen dollar in het daarop volgende jaar. Praktisch een verdubbeling. Niet slecht voor een startup in een markt die op dat moment feitelijk nog in de kinderschoenen staat.

De komende jaren domineert Microsoft de persoonlijke computermarkt. Pas in 1984 verschijnt de eerste serieuze concurrent aan de horizon: Apple, die in dat jaar de eerste Macintosh op de markt brengt. Toch weet Gates met zijn strategie het bedrijf van Steve Jobs lange tijd met relatief gemak voor te blijven. Het machtige Microsoft is praktisch ontastbaar in de jaren '90, wanneer naar verluidt 85 procent van alle computers ter wereld op Windows draait, en krijgt pas echt tegenwind als Jobs zich een decennium later stort op de nieuwe branding strategie van Apple.

Met de komst van iPod en iPhone (en de uitgebreide synchronisatiemogelijkheden met andere Apple-producten) krijgt Microsoft voor het eerst sinds lange tijd te maken met dalende inkomsten. Het imperium van Gates probeert later alsnog een deel van deze markt terug te winnen, maar is dan eigenlijk al te laat. Op het gebied van PC's weet Microsoft echter vooralsnog de positie van wereldwijde marktleider vast te houden, al is het aantal Mac-fans de laatste jaren wel aanzienlijk toegenomen.

Waarin onderscheidde Bill Gates zich van de concurrentie?

Bill Gates had in ieder geval een vooruitziende blik. Als de ontwikkeling van computers in de jaren '70 een vlucht begint te nemen, heeft hij al snel door dat er wat betreft privégebruik van dit revolutionaire apparaat een gat in de markt bestaat. In de toekomstvisie van Gates heeft iedereen later zowel op kantoor als thuis een computer staan.

Zoals we nu weten, had Gates het toen absoluut bij het juiste eind. Een van de slimste zetten op zakelijk gebied die hij echter heeft gemaakt, is de ontwikkeling van Windows. Door slimme deals te sluiten met computerfabrikanten zorgt Microsoft er vanaf begin jaren '90 voor dat dit besturingssysteem standaard op iedere nieuwe PC wordt geïnstalleerd. Het gevolg is dat computergebruikers zo automatisch kennismaken met Windows. Een uitgekiend staaltje marketingstrategie, want eenmaal gewend aan Windows stapt de gemiddelde consument natuurlijk minder snel over naar andere besturingsprogramma’s (OS, Linux etc.).

Hoe gaat het nu met Microsoft?

Het machtige Microsoft heeft door de jaren heen wel degelijk tegenslagen te verduren gehad. De eerder genoemde heropleving van Apple van de laatste jaren, terwijl Microsoft enigszins bleef teren op eerdere successen en zich te weinig focuste op innovatie, is zo'n fikse tegenvaller, maar er zijn ook de nodige benoemingswaardige rechtszaken geweest.

Zo beschuldigde Apple Microsoft van inbreuk op hun auteursrecht en bemoeide op een gegeven moment zelfs de Amerikaanse overheid zich met de toenmalige monopoliepositie van Microsoft op de PC-markt. Daarnaast is zoekmachine Bing! - ontwikkeld om het Google zo lastig mogelijk te maken – bij lange na niet het succes waarop Microsoft had gehoopt.

Ondanks de toenemende concurrentie slaagt het computerimperium er wat betreft de PC-markt vooralsnog in om de concurrentie voor te blijven. In 2011 kwam de omzet uit op bijna zeventig miljard dollar. Microsoft moet echter op haar tellen gaan passen, want Apple zette in het eerste kwartaal van 2011 voor het eerst in twintig jaar meer om. En met een verschil van circa 38 miljard dollar gaat het hier niet om een verwaarloosbaar verschil. De hoofdzakelijke reden is het aanhoudende verlies bij de online afdeling (waarvan onder meer Bing! deel uitmaakt) en de terugloop in verkoop van PC’s. De toekomst zal uitwijzen of Microsoft - net zoals Jobs dat eerder bij Apple deed – in staat is om het tij te keren.

En Gates?

Die heeft sinds 2008 niet meer de dagelijkse leiding over het bedrijf, maar blijft wel aan als bestuursvoorzitter van Microsoft. Tegenwoordig richt Gates zich fulltime op de stichting van hem en zijn vrouw, de Bill & Melinda Gates Foundation. Deze stichting richt zich voornamelijk op het terugbrengen van wereldarmoede en het sponsoren van medische projecten, zoals onderzoek naar HIV en malaria. Het is Gates' ultieme droom (en investeert hierin het grootste deel van zijn vermogen) om tijdens zijn leven een vaccin voor minimaal één gevaarlijke infectieziekte te vinden. Zijn privévermogen werd in 2011 geschat op 59 miljard dollar. Daarmee is Gates volgens Forbes wederom de rijkste man in Amerika.

Inspirerende quote

Bill Gates: "Je succes vieren is leuk, maar veel belangrijker is het om te leren van de fouten die je in het verleden hebt gemaakt."

Videos

Recent interview (eind 2011) met Bill Gates over de missie van de Bill & Melinda Gates Foundation om het aantal dodelijke Malaria-slachtoffers drastisch terug te dringen:

Reclame over het meest recente besturingssysteem Windows 7:

Meer over overige onderwerpen

Meer over overige onderwerpen
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? De Rabobank heeft voorbeelden van meerdere ondernemersplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Downloaden is gratis.

Sluiten