Yoghurt Barn: 4 businesslessen van oprichter Wouter Staal

Yoghurt Barn: 5 businesslessen van oprichter Wouter Staal

Slapeloze nachten: als jonge vader beleeft Wouter Staal ze nog wel eens. Maar ook in 2012, toen hij net was gestart met Yoghurt Barn, heeft hij 's nachts regelmatig naar het plafond liggen staren. Toen was ondernemersstress de oorzaak. Het succes van zijn bedrijf kwam er namelijk niet zonder slag of stoot.

De eerste Yoghurt Barn opent haar deuren in het najaar van 2012. Op de Neude in Utrecht. Aan de locatie ligt het dus niet, maar de verwachte grote stroom klanten? Die blijft in eerste instantie uit. Wouter: "Het publiek begreep ons concept niet. Ze dachten aan ijsjes of een swirl, maar dan met yoghurt. Er liepen wel mensen langs, maar die durfden eigenlijk niet naar binnen te komen."

Het out-of-home yoghurtconcept was dan ook vrij nieuw in Nederland. Wouter en zijn vrouw, met wie hij samen de overstap naar het ondernemerschap had gemaakt, waren er na uitvoerig onderzoek echter van overtuigd dat er wel een markt voor was. Gemiddeld consumeren we in Nederland namelijk 38 liter per persoon per jaar, meer dan welk volk dan ook. 

Wouter maakt een beknopt businessplan, krijgt vier investeerders achter zich en vindt een pand in Utrecht. Hoewel de eerste maanden zoals gezegd vies tegenvallen, keert het tij in de kerstvakantie.

Ineens stroomt de zaak wél vol. En die klanten zijn gebleven. "Het bleek gewoon dat mensen ons even moesten leren kennen", vertelt Wouter. "Nu was het vakantie en hadden ze tijd om het een keer te proberen. Eenmaal binnen, was iedereen razend enthousiast."

De 5 starterstips van Yoghurt Barn

Wouter heeft de afgelopen jaren met zijn onderneming dus de nodige hoogte- én dieptepunten meegemaakt. Zo heeft hij in de praktijk ondervonden dat starten in de horeca zonder enige ervaring in die sector niet makkelijk is. Als doorgewinterde ondernemer is hij daarom niet te beroerd om waardevolle adviezen met je te delen:

#1 Vraag om advies

"Over personeel, kengetallen en andere dingen die je nog niet goed weet. Dat heb ik in het begin te weinig gedaan."

#2 Doe eerst ervaring op 

"Start je in een voor jou vreemde branche? Ga daar dan eerst wat ervaring opdoen. Wij wisten eigenlijk niks van horeca toen we startten en maakten om die reden beginnersfouten."

#3 Haal zelf de informatie op

"Wij stelden ons aanvankelijk té junior op tegenover onze investeerders. Daarom zeg ik nu: wacht niet tot ze jou informatie geven, ga die zelf halen."

#4 Wees voorzichtig met privérelaties

"Wees heel voorzichtig als je zakendoet met vrienden of familieleden. Ook wij schakelden aanvankelijk bekenden in, maar zijn daar toch op teruggekomen."

#5 Bezuinig aan de voorkant 

"Besparen doe je aan de voorkant. Zo hadden wij bijvoorbeeld beter vooronderzoek moeten doen naar leveranciers."

Wouter Staal | Yoghurt Barn

Bijgewerkt op: 02-11-2016

Wat vind je van dit artikel?

x4
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Overige onderwerpen

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.