De start van Arthur Nijhuis | Rechtstreex (home)

De start van Arthur Nijhuis | Rechtstreex

Gezond en authentiek eten wordt steeds populairder. In veel supermarkten vind je dan ook een ruim assortiment aan ambachtelijke producten, maar achterhalen waar dit eten vandaan komt (en wat erin zit), is een stuk lastiger. Arthur Nijhuis ziet het als zijn missie om daar verandering in te brengen. Met Rechtstreex brengt hij streekproducten letterlijk dichterbij huis door consument en boer met elkaar in contact te brengen.

Naam: Arthur Nijhuis (en Maarten Bouten)
Actief in de sector: Food
Bedrijf: Rechtstreex
Gestart in: 2013
Website: rechtstreex.nl 

En het mooie is dat je er niet eens speciaal voor naar het platteland hoeft, want de groente en zuivel of het fruit dat je bij Rechtstreex bestelt, kun je bij een speciaal wijkpunt ophalen. Daarnaast zit je hier nooit vast aan een abonnement en omdat het eten rechtstreeks van een boerderij uit de buurt komt, ontvangt de producent of boer altijd een eerlijke prijs. 

Klinkt als te mooi om waar te zijn? Niet als het aan Rechtstreex ligt. Arthur: "In de reguliere voedselindustrie gaat een product vaak langs veel tussenhandelaren die winst willen maken op het product. Maar voor die knallende aanbieding in de supermarkt betaalt wel iemand de prijs. Vaak zijn dat de boeren, die hun producten voor een steeds lager bedrag moeten verkopen. Als consument heb je bovendien meestal geen idee waar het voedsel vandaan komt. Wij zijn ervan overtuigd dat het ook anders kan en willen toe naar een kortere voedselketen met meer bezieling."

Weten wat je eet krijgt zo een heel andere dimensie.
"Klopt. De huidige massaproductie is een anonieme industrie. Daarnaast staat er op etiketten van producten in de supermarkt soms schimmige informatie; de afkomst of productiewijze achterhalen is vaak een onmogelijke opgave. Maar de consument van nu wil dat wél graag weten. Je ziet het ook aan de populariteit van programma's als de Keuringsdienst van waarde en Tegenlicht, waar dit soort misstanden regelmatig worden belicht."

De start van Arthur Nijhuis | Rechtstreex tekst-1 | IkGaStarten

Hoe is het idee voor Rechtstreex ontstaan?
"Ik ben van jongs af aan gewend om gezond en lekker te eten. Het idee voor ons bedrijf ontstond toen ik een keer met twee vrienden, mijn zakenpartner Maarten Bouten en een vriendin die werkzaam is in de landbouw, discussieerde over de huidige staat van de voedselindustrie en de veranderende behoeften van consumenten. En hoe je daar op een leuke manier op zou kunnen inspelen."

Maar met een goed idee ben je er nog niet. Hoe hebben jullie het aangepakt?
"Wij zijn gewoon klein begonnen met het aanbieden van producten in mijn eigen wijk in Rotterdam. Ik heb – heel simpel eigenlijk – een A4tje met informatie in de brievenbus gestopt bij mensen in de buurt. In no time kregen we dertig enthousiaste reacties van mensen die producten wilden bestellen. En via die vriendin konden we contact leggen met boeren van de Groene Hart-coöperatie. Zij zagen het ook direct zitten om hun producten op deze manier aan te bieden. Bij Rechtstreex gaat van iedere euro die de consument uitgeeft zestig procent naar de boer."

Zijn er sinds de start in 2013 nog andere diensten bijgekomen?
"Tegenwoordig richten wij ons steeds meer op de horeca, want de vraag naar lokale streekproducten neemt ook flink toe bij chefs en restaurants. Daarnaast bezorgen we met Rechtstreex Lunch speciale lunchkratten bij bedrijven en organiseren we in onze winkel in de Fenix Food Factory regelmatig workshops. Dat laatste doen we om mensen te laten zien hoe je onze producten lekker klaarmaakt en kunt bewaren. Bovendien is het een leuke alternatieve manier om met onze klanten in contact te komen."

'Een volledig transparante markt maakt het biologische keurmerk overbodig.'

Naar eigen zeggen draait het bij jullie altijd om 'eerlijk en lekker eten'. 
"Dat vinden wij inderdaad erg belangrijk. Wij werken op lokaal niveau en bieden alleen duurzame producten aan die binnen een straal van circa vijftig kilometer zijn geteeld. Onder 'eerlijk' verstaan wij de nauwe samenwerking met de boer. Andere kenmerken zijn dat een product vers en seizoensgebonden is en dat er bij het telen naar smaak én duurzame oplossingen wordt gekeken."

Biologisch dus?
"Niet per se. Je kunt wel biologische producten bestellen, maar dit is geen absolute voorwaarde. Ik geloof namelijk dat een markt die voor de volle honderd procent transparant is het biologische keurmerk overbodig maakt. Wanneer duidelijk is waar iets vandaan komt, wie het gemaakt heeft en hoe het product geteeld of gemaakt is, kun je als consument alles achterhalen, toch?"

De start van Arthur Nijhuis | Rechtstreex tekst-2 | IkGaStarten

Hoe verloopt de samenwerking met de wijkchefs?
"De wijkchefs van Rechtstreex zijn de eerste aanspreekpunten in de wijk, bij wie de producten thuis worden afgeleverd. Zij zijn de spin in het web. Hier kunnen klanten hun bestelling op vaste tijden in de week afhalen, maar ook kennis en recepten delen en vragen stellen over het assortiment. Voor de klanten een laagdrempelige aanpak, omdat er voor hen altijd een afhaalpunt in de buurt is. Voor ons is het een vernieuwende manier om de distributie in de stad te regelen."

Jullie zijn gestart in Rotterdam en zitten sinds kort ook in Utrecht. Wat is de eerstvolgende stad die gaat kennismaken met Rechtstreex?
"Dat wordt Eindhoven. Ons doel is om eind dit jaar actief te zijn in zes Nederlandse steden. Het uitgangspunt blijft overigens om overal op lokaal niveau samen te werken met boeren en consumenten. Het is niet de bedoeling dat er straks een lading aardappels vanuit Rotterdam naar het zuiden moet worden vervoerd."

Hoeveel kans van slagen heeft Rechtstreex in de rest van Nederland?
"Rotterdam was een goed startpunt voor ons. Het is een stad waar mensen niet zo vatbaar zijn voor 'praatjes' en niet snel veel geld zullen uitgeven aan gezond eten. Toch sloeg onze aanpak bij de nuchtere Rotterdammer aan. Ik denk dan ook dat er voor de werkwijze van Rechtstreex overal een markt is. We ontvangen nu al aanvragen van boeren en horecaondernemers uit de rest van het land, dus onze verwachting is dat dit wel gaat goedkomen."

'Starten met ondernemen is een rollercoaster met veel hoogtepunten en soms ook diepe dalen.'

Je bent inmiddels twee jaar ondernemer en hebt – hopelijk – ook veel geleerd. Wat zou je anders doen als je opnieuw mocht beginnen?
"Ik heb de hoeveelheid energie die het kost om vanuit het niets en met beperkte financiële middelen een bedrijf op te bouwen onderschat. Werkweken van tachtig uur zijn geen uitzondering. Nu haal ik er ook veel energie uit, maar als je geen enorme spaarpot hebt en wel overloopt van ambitie, kan dat wel eens botsen. Starten met ondernemen is een rollercoaster met veel hoogtepunten en soms ook diepe dalen."

Je bedoelt dat je de afgelopen jaren op een houtje hebt moeten bijten?
"Dat is wat overdreven. Bij Rechtstreex heb je aan vers voedsel natuurlijk geen gebrek. Daarnaast hebben mijn vriendin en ik lage woonlasten en ik had ook nog wat spaargeld staan, maar ik heb wel geleerd om zuinig aan te doen. Om je een beeld te geven: Maarten en ik hebben pas na twee jaar voor het eerst salaris aan ons uitbetaald."

De start van Arthur Nijhuis | Rechtstreex tekst-3 | IkGaStarten

Maar de groeifase waarin jullie nu zitten vraagt om nieuwe investeringen.
"Zeker. Om gebruik te maken van het momentum dat wij nu hebben en de ervaringen van de afgelopen twee jaar tot hun recht te laten komen, kunnen we een investering nu goed gebruiken. Het is een van de redenen waarom wij op dit moment in gesprek zijn met banken om de mogelijkheden van een aanvullende financiering te bespreken. Rabobank is van oudsher geworteld in de agrarische sector, dus het zou natuurlijk mooi zijn als het hier zou lukken."

Tot slot, waar staan jullie over drie jaar?
"Dan is Rechtstreex in heel Nederland een bekend merk en richten we ons hopelijk niet alleen meer op steden, maar zijn we ook zichtbaar in dorpen en randgemeenten. Ook verwacht ik dat we tegen die tijd de eerste stap hebben gemaakt naar het buitenland. Vanuit België is al interesse getoond, dus dat is zeker een markt die we verder willen onderzoeken. En omdat we eerder dit jaar zijn uitgeroepen tot de winnaar van de Aardig Onderweg Award, mogen wij in januari onszelf presenteren op de Sustainable Food Summit in San Francisco."

En dus zit Rechtstreex straks ook in Amerika?
"Uitbreiden binnen Europa lijkt mij in eerste instantie realistischer, maar als je de juiste partners kunt vinden en er daar op termijn ook goede kansen liggen, dan sluit ik niets uit."


Arthur Nijhuis portret - RechtstreexBenieuwd hoe het verder gaat met het bedrijf van Arthur en Maarten? Volg Rechtstreex dan ook op: 

Tip! Meer inspirerende interviews lezen met andere succesvolle ondernemers? Je vindt ze onder Startersverhalen.

Gepubliceerd op:
12-08-2015

Wat vind je van dit artikel?

x2
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.