De start van Charlotte Meindersma | Charlotte’s Law

7 min  leestijd
7505
Image
De start van Charlotte Meindersma | Charlotte's Law

Juriste Charlotte Meindersma (28) vond zichzelf te eigenzinnig om voor een groot advocatenkantoor te werken. Met haar juridisch adviesbureau Charlotte’s Law profileert ze zich nu als specialist in informatierecht voor zelfstandig ondernemers. Via social media en haar website maakt ze de ingewikkelde wet- en regelgeving begrijpelijk en toegankelijk.

Naam: Charlotte Meindersma (28)
Actief in: juridische dienstverlening
Bedrijfsnaam: Charlotte’s Law & Fine Prints
Gestart in: augustus 2011
Website: www.charlotteslaw.nl

Tijdens haar rechtenstudie volgde Charlotte Meindersma de master informatierecht en besloot deze specialisatie voort te zetten in haar eigen bedrijf. Sinds de zomer van 2011 voorziet ze vanuit haar kantoor in Den Haag - of via Skype - zelfstandig ondernemers uit de creatieve sector van juridisch advies. Ze is een expert op het gebied van intellectueel eigendomsrecht, zoals online recht, auteursrecht, portretrecht, merkenrecht en privacy. Daarnaast stelt ze contracten en algemene voorwaarden op voor ondernemers.   

Vertel eens, Charlotte, wat maakt jouw bedrijf uniek?
“Ik maak het recht begrijpelijk en toegankelijk voor iedereen. Ik ben heel open in wat ik doe en geef praktisch, eerlijk en laagdrempelig juridisch advies. Omdat ik zelfstandig ondernemer ben, begrijp ik hoe mijn klanten denken en waaraan ze behoefte hebben.”

Was het een grote stap om voor jezelf te beginnen?
“Ik wilde zo graag de dingen op mijn manier doen dat de oprichting van Charlotte’s Law bijna vanzelfsprekend was. Ik had het geluk dat ik nog nergens werkte en niet zou kelderen in salaris. Het kon eigenlijk alleen maar vooruit. Daarbij ben ik dienstverlener en hoefde ik daarom niets in te kopen. De drempel om te starten was dus vrij laag, ik had alleen een computer nodig en iemand die een website voor mij kon bouwen.” 

Charlotte's Law - sfeerbeeld artikel 1

Nooit de behoefte gehad om snel geld te verdienen op een kantoor?
“Nee, na mijn afstuderen was ik er snel uit dat een advocatenkantoor niet bij mij paste. Ik zou daar niet met klanten kunnen omgaan zoals ik dat wil. En eerlijk gezegd ben ik te eigenwijs en eigenzinnig om mij daaraan te conformeren. Ik deel ook heel veel op social media, geef informatie weg via mijn website en blogs. Dat vinden veel juristen en advocatenkantoren doodeng, dus daarin zou ik mij op een groter kantoor beperkt kunnen voelen.”

Liep je bij de start nog tegen moeilijkheden aan? 
“Het begin was lastig. Ik had geen klanten, geen naamsbekendheid en durfde weinig nee te zeggen. Ik had geld nodig waardoor ik bijna alles aanpakte, maar ik had tegelijkertijd een bepaalde richting voor ogen waar sommige opdrachten niet altijd even goed in pasten. De durf was er in het begin niet genoeg. Ik was te voorzichtig met alles, het echte ondernemerschap moest nog groeien.” 

'Weet wat je kunt, zodat je doet wat je kunt.'

Wat was je strategie?
“Ik heb me eerst geconcentreerd op zaken waarmee ik geld kon verdienen en daar mijn marketing op ingezet. Nu concentreer ik me meer op welke opdrachten ik graag wil binnenhalen. Over deze onderwerpen schrijf ik ook blogs en ik richt mijn marketing hierop in, zodat ik mijn kansen vergroot.” 

Was het lastig om in jouw branche voet aan de grond te krijgen?
“Er zijn in elke branche veel personen die al lang in het vak zitten, maar nog steeds niet goed zijn. Kijk daarom goed om je heen wat anderen doen en of die dat wel goed doen. Het klinkt misschien arrogant, maar ik had op een gegeven moment wel door dat ik goed was in mijn vakgebied. Je moet zorgen dat je genoeg kennis hebt en op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen. Weet wat je kunt, zodat je doet wat je kunt.”

Hoe heb je jouw eerste klant binnengehaald? 
“Ik beschikte toen al wel over een netwerk vanuit mijn achtergrond als fotograaf waar ik ook als jurist iets aan had. Verder heb ik ervoor gezorgd dat ik vanaf het begin online vindbaar was. Via social media gaf ik ondernemers kosteloos een zetje in de goede richting. Op den duur kwamen hierdoor meer mensen naar mij toe, omdat ze bijvoorbeeld algemene voorwaarden nodig hadden. Deze mond-tot-mondreclame leidde weer tot nieuwe klanten.”

Charlotte's Law - sfeerbeeld artikel 3

Een soort sneeuwbaleffect dus.
“Klopt! Ik ging ook meer bloggen. Hoe beter ik ging schrijven, des te vaker artikelen gelezen en gedeeld werden op social media. Ik werd een bron van informatie. Mensen wisten daardoor dat ik specifieke kennis had. Ze stelden mij niet meer alleen vragen, maar gunden me ook opdrachten.”

Wat zou jij beginnende ondernemers willen adviseren? 
“Ga het gewoon doen, maar neem wel een gecalculeerd risico. Blijf niet te veel hangen in het schrijven van je ondernemings- en marketingplan. Zorg dat de basis goed is, maar ga vooral aan de slag en stel gaandeweg de plannen bij.”

Hoe kwam je aan startkapitaal?
“Ik hoefde als dienstverlener gelukkig niet veel te investeren. Een ander advies is dan ook: durf klein te beginnen. De ambitie om groot te worden is mooi, maar als je alleen maar bezig bent met hoe het moet worden, vergeet je de route daar naartoe. Als je in fases groeit, hoef je minder financiële en juridische risico’s te nemen en ben je ook niet afhankelijk van investeerders.” 

Zou je iets anders doen? 
“Nee, ik denk het niet. Natuurlijk heb ik beginnersfoutjes gemaakt, maar die hadden geen wezenlijke invloed op de voortgang. Ik vind wel dat ik iets zelfverzekerder had mogen zijn. Ik twijfelde of ik wel goed genoeg zou zijn. Terugkijkend had ik daar minder over in hoeven te zitten.” 

De tip van Charlotte: ‘Zorg dat de basis van je plan goed is, maar ga vooral aan de slag en stel gaandeweg de plannen bij.’

Waar sta je nu?
Lachend: “Het is allemaal goed gekomen. Gaandeweg kreeg ik steeds meer bevestiging van buitenaf en is die onzekerheid verdwenen. Inmiddels heb ik een fatsoenlijk basisinkomen en is het nu een kwestie van mijn werk nóg leuker maken. Finetunen, efficiënter werken en nieuwe klanten vinden.” 

Hoe zie je jezelf over drie jaar? 
“Ik heb geen specifiek plan om heel groot te worden en hoef niet zo nodig een eigen kantoor op de Zuidas. Ik vind het belangrijk om een bedrijf te hebben waarin ik leuk werk kan doen. Charlotte’s Law groeit lekker door en als dit zich doorzet, heb ik over drie jaar wellicht een jurist in dienst.” 

En wat betreft je werkzaamheden?
“Ik geef nu veel adviezen en maak documenten voor ondernemers, maar daar komen steeds meer presentaties en workshops bij. Dus het zou me niets verbazen als dat een groter onderdeel wordt van mijn onderneming. Daarnaast word ik steeds meer in de media gevraagd als autoriteit op specifieke rechtsgebieden. Een mooie ontwikkeling.”


Charlotte's Law - portretfoto Charlotte Meindersma

Benieuwd hoe het bedrijf van Charlotte zich verder ontwikkelt?
Volg Charlotte's Law dan ook op:
 

 


Tip! Ook de interviews lezen met andere ondernemers die wij geïnterviewd hebben voor deze rubriek (onder andere Yoghurt Barn en Jopenbier)? Je vindt ze onder Startersverhalen.

Meer over dienstverlening

Meer over dienstverlening

Elke week handige tips in je mailbox?

Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van IkGaStarten en mis geen praktische handvatten om van jouw start een succes te maken!

Sluiten