De start van | Eetwinkel Verzot

Bijgewerkt op 18 augustus 2020
5 min  leestijd
2.681
Image
Eetwinkel Verzot

Een starter in de horeca die door de coronacrisis juist méér klanten zag binnenkomen. Zo'n starter bestaat, het is Eetwinkel Verzot in Tilburg.

Naam: Denise Hellmig en Auke van den Berg
Bedrijf: Eetwinkel Verzot
Actief in: afhaalmaaltijden, lunch en delicatessen
Gestart in: 2019
Website: eetwinkelverzot.nl

Lekker eten. In het leven van Denise Hellmig speelt dat al jarenlang een belangrijke rol. Nieuwe restaurantjes ontdekken, exotische delicatessen proeven in verre oorden of gewoon thuis in de keuken eigen ideeën tot leven brengen.

Met het openen van Eetwinkel Verzot, in een authentiek pandje op het Besterdplein in Tilburg, ging ruim een jaar geleden een lang gekoesterde wens in vervulling. Mensen vinden hier versbereide afhaalmaaltijden, baguettes met kazen, diverse delicatessen en smaakvolle geschenken.

Image
Eetwinkel Verzot

Wat staat er op het menu?

Denise: "Deze week hebben we bijvoorbeeld Pasta Cacciatore linguine met kippendij, olijven, rozemarijn, paprika en champignons. Ook in trek is de speciale Lasagne Bolognese met gehakt van de Walhoeve, rose harissa en bechamelsaus.

Geen standaard lasagne die je overal kunt kopen, maar één met een heel bijzondere taste. Die heb ik een keertje gemaakt en viel zó in de smaak dat we 'm aan het menu hebben toegevoegd."

Je liep al langer rond met dit idee hè?

Denise: "Dat klopt. Ik ben ooit opgeleid als kok en heb daarna allerlei andere baantjes gehad. Maar de keuken bleef kriebelen. De laatste jaren zie je een duidelijke trend dat mensen kiezen voor kwalitatieve afhaalmaaltijden.

Vers bereid en net even anders dan de manier waarop mensen thuis hun eten op tafel zetten. Ruim een jaar geleden heb ik de sprong gewaagd, aangemoedigd door Auke, mijn partner."

Ik ben ooit opgeleid als kok en heb daarna allerlei andere baantjes gehad. Maar de keuken bleef kriebelen.

Auke: "Denise kookt al jaren voor vrienden, familie, kennissen en natuurlijk voor mij. Dus ik weet wat ze kan. Ik ben er vanaf de eerste dag nauw bij betrokken geweest en samen hebben we onze ideeën vorm gegeven.

Ik werk nog in het onderwijs, maar ben steeds vaker in Verzot te vinden. Vanaf september weer een dagje extra in de week, zodat het inmiddels echt een project van ons samen is geworden."

Image
Eetwinkel Verzot

Verzot, waar komt die naam eigenlijk vandaan?

Auke: "Simpel eigenlijk, bij ons vind je al het eten waar wij verzot op zijn."

Nu terugkijkend op de opstartfase, wat was het moeilijkst?

Denise: "Ik had wel wat eigen geld, maar bij lange na niet genoeg om de hele investering te kunnen doen. Het pand stond leeg, er was echt helemaal niks waardoor we alles moesten opbouwen en inrichten. Inclusief een koelvitrine en keuken. Dan praat je toch over een investering van vele tienduizenden euro's.

Lenen dus. En dat betekent dat je een ondernemersplan moet inschrijven met allerlei berekeningen daarin opgenomen, zoals een liquiditeitsprognose. Via de gemeente Tilburg kregen we een financieel adviseur toegewezen die ons hierbij heeft geholpen."

Dan praat je toch over een investering van vele tienduizenden euro's.


Tips van Denise en Auke

  1. Ondernemen is steeds in beweging blijven. Voor ons betekent dat bijvoorbeeld voortdurend nieuwe recepten aanbieden.
  2. Blijf trouw aan je concept. Doe geen dingen die daar eigenlijk niet bij passen.
  3. Houd aandacht voor je klanten. Als je ze als nummer gaat behandelen, lopen ze als vanzelf bij je weg.


Was het een drempel om een lening aan te vragen?

Denise: "Ja en nee. Ja, omdat het over best veel geld gaat. Nee, omdat we steeds in dit concept hebben geloofd. Als je iets start, dan moet je het wel goed doen en niet - om in keukentermen te blijven - halfbakken. Anders weet je zeker dat het geen succes gaat worden."

Liep het vanaf dag één meteen goed?

Auke: "De eerste drie maanden kregen we veel vrienden en familie over de vloer, zij waren echt onze ambassadeurs. Maar op een gegeven moment raakte het nieuwtje er vanaf en toen begon het ondernemen pas echt.

Als je iets start, dan moet je het wel goed doen en niet - om in keukentermen te blijven - halfbakken.

Social media, Facebook en Instagram met name, hebben daarbij echt geholpen. Onze producten lenen zich ontzettend goed voor mooie plaatjes en daar maken we nog steeds dagelijks gebruik van. We krijgen regelmatig mensen in de winkel die vertellen dat ze ons kennen van de gerechten op Instagram."

Image
Eetwinkel Verzot

Denise: "Deze zomer zijn we drie weken dicht geweest. Vakantie vieren, zoals zoveel mensen dat deden. Het was best spannend, want zouden de klanten daarna weer terugkomen? Gelukkig, dat deden ze. Vanaf de eerste dag alweer eigenlijk."

We hebben het nog niet over corona gehad. Hoe heeft dat jullie omzet beïnvloed?

Auke: "We zijn geen horecazaak waar je gaat zitten hè, je komt langs en neemt de gerechten mee. Het is door de coronacrisis eigenlijk alleen maar sneller gegaan.

Mensen werkten thuis, mochten niet meer uit eten en zochten naar locaties waar ze toch nog even konden genieten. Dan voelt een plek als Verzot als een verademing natuurlijk. Het is het afgelopen half jaar dan ook echt heel druk geweest."

Deze zomer zijn we drie weken dicht geweest. Het was best spannend, want zouden de klanten daarna weer terugkomen?

Jullie zijn niet alleen zakelijk, maar ook privé elkaars partner. Gaat het thuis nog wel eens ergens anders over?

Denise: "Ja, dat is wel een dingetje dat je daar aanstipt. Eigenlijk ben je de hele dag met de eetwinkel bezig. Ook 's avonds razen er nieuwe recepten door je hoofd en probeer je te bedenken hoe het allemaal nóg beter kan.

Loslaten is lastig, al proberen we de zondagen wel echt voor onszelf te houden en niet bezig te zijn met de winkel. Dat lukt ons..."

Auke: "... soms wel en soms niet. Laten we het daar maar op houden."

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 5 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 5 voordelen

Meer over startersverhalen

Meer over startersverhalen