De start van Ellen en Gijs Kok | B&B De Nachtdijk

7 min  leestijd
9.924
Image
Ellen en Gijs de Kok van Bed en Breakfast De Nachtdijk

Het echtpaar Ellen en Gijs Kok mag dan al bijna zestig zijn: zij laten zien dat het nooit te laat is om voor jezelf te beginnen. Sinds 2013 runnen ze op hun hobbyboerderij in Cothen een Bed & Breakfast, geschikt voor zowel groepen als toeristen en zakenmensen. Tot nu toe gaat het boven verwachting: vanuit de hele wereld weten gasten 'De Nachtdijk' te vinden.

Naam: Ellen en Gijs Kok (58)
Actief in: horeca
Bedrijfsnaam: Bed & Breakfast De Nachtdijk
Gestart in: december 2013
Website: www.denachtdijk.nl

Het landgoed van Ellen en Gijs Kok in het pittoreske dorpje Cothen, nabij Wijk bij Duurstede en Utrecht, ademt rust en ruimte. De vogeltjes fluiten, de lammetjes lopen in de weide en wie goed oplet, ziet in het oer-Hollandse natuurgebied soms ook een Braziliaan voorbijfietsen. De oude schuur, naast de monumentale boerderij van het gezin Kok, heeft vroeger dienst gedaan als koetshuis en melkstal. Sinds december 2013 fungeert het gebouw als Bed & Breakfast De Nachtdijk, dat vijf gastenkamers met eigen sanitair herbergt.

Ellen, hoe zijn jullie hier terechtgekomen?
"We zijn vijftien jaar geleden hiernaartoe verhuisd, omdat we meer ruimte nodig hadden. Wij hebben vier kinderen, ik werkte veel vanuit huis en wilde een eigen kantoor. Mijn man Gijs en ik zijn beiden opgegroeid op een agrarisch bedrijf en deze boerderij kwam vrij in de ruilverkaveling."

Wanneer kwamen jullie op het idee om een Bed & Breakfast te beginnen?
"Dat kwam later, omdat je dit vanwege het bestemmingsplan niet zomaar even kunt beslissen. We maakten gebruik van de uitvoeringsregeling 'ruimte voor ruimte', waarbij je ruimte maakt door sloop en ruimte krijgt door nieuwbouw. Dit ingewikkelde en dure proces heeft tien jaar geduurd. Wij hebben de hypotheek op ons huis hoog gehouden, nooit afgelost, op deze manier gespaard en uiteindelijk alles zelf gefinancierd."

BB De Nachtdijk - sfeerafbeelding in tekst 1

Wat is jouw achtergrond en waarom heb je deze stap genomen?
"Ik ben parttime zelfstandig consultant. Mijn specialisatie is de economische ontwikkeling van het platteland, multifunctionele landbouw en nieuwe functies van boerderijen. Als projectleider heb ik hierin ondernemers begeleid en zodoende wist ik al ongeveer hoe ik dit moest aanpakken." 

Maar iemand begeleiden is nog iets anders dan het zelf doen.
"Klopt, maar dit past bij mij. Ook al combineer ik twee verschillende banen, ik vind deze afwisseling wel prettig. Ik werk veel vanuit huis en vind het leuk om tegelijkertijd gasten te ontvangen, mensen op het erf te hebben en ze te laten genieten van de omgeving. Het schoonmaken hebben we uitbesteed, maar het ontbijt serveer ik nog dagelijks zelf."

De keuze voor een B&B, in combinatie met een baan, betekent wel dat je bijna altijd aan het werk bent.
"Mijn man en ik hebben hierin een goede balans gevonden. Je krijgt meer routine en wordt er ook steeds handiger in. Gijs werkt fulltime bij de bloemenveiling, maar hij verzorgt hier in het weekend het onderhoud. Hij is altijd buiten aan het rommelen, doet klusjes en maakt graag een praatje met de gasten. Hij ontvangt ze, vertelt over de omgeving en is heel goed met sociale contacten. Dat is wat een B&B onderscheidt van een hotel: het contact met de gasten."

'Voordat De Nachtdijk goed en wel open was, hadden we al twaalf boekingen van groepen staan.'

Hoe verliep de start van B&B De Nachtdijk?
"De aanmeldingen stroomden direct binnen; voordat we goed en wel open waren, hadden we al twaalf boekingen van groepen staan. De kunst is de marketing, daarvoor moet je echt tijd voor uittrekken. Je moet online vanaf het begin goed vindbaar zijn en dat betekent dat je verschillende boekingssites moet bijhouden."

Nooit bang geweest dat er geen gasten zouden komen?
"Nee, omdat wij wisten dat er in de omgeving Utrecht een tekort was aan plekken om te overnachten. De gemeenschappelijke woonkamer met ingerichte keuken en ons terras maakt de B&B ook geschikt voor groepen. Daarnaast bevinden wij ons in een afwisselend landschap. Je kunt er heerlijk wandelen, fietsen en tot rust komen."
 
En hoe doen jullie dat in de wintermaanden?
"Doordeweeks trekken wij voornamelijk zakelijke gasten aan. In Utrecht en Houten worden veel beurzen georganiseerd, cursussen gegeven en examens afgenomen. Wij zijn net iets goedkoper dan de grote hotels. Zakenmensen kunnen hier 's avonds werken en, als zij geen tijd hebben om uit eten te gaan, in de keuken een maaltijd maken of opwarmen."

Image
BB de nachtdijk

Wat is het moeilijkst aan het runnen van een B&B? 
"Alles moet iedere keer weer volledig kloppen. Je kunt nooit even achterover leunen. Iedere bezoeker is een nieuwe gast die je dezelfde goede service wilt leveren, dus je moet altijd alert zijn. Wat je doet, moet je ook goed doen. Als je in het begin fouten maakt, komt het niet meer goed. Dan krijg je slechte recensies en loop je steeds achter de feiten aan."

Heb je bepaalde zaken onderschat?
"De marketing goed bijhouden is veel werk, dat viel in het begin niet mee. Doordat iedere website zijn eigen boekingskalender heeft, moet je alles constant bijwerken. Daar word je best wel eens moe van."

Jullie zijn nu ruim een jaar bezig. Is het gegaan zoals je had gehoopt? 
"We hebben meer gasten kunnen ontvangen dan we dachten. Ons doel was om in het eerste jaar een dekkingsgraad te halen van veertig procent, maar we zaten toen al voor zestig tot zeventig procent vol. Wat mij ook is opgevallen, is het aantal nationaliteiten. We hebben er al 23 gehad! Veel bezoekers uit onze buurlanden, maar er komen ook mensen uit Zuid-Europa, Finland en zelfs Brazilië. Een leuke verrassing."

Dé B&B-tip van Ellen Kok: 'Investeer in de kwaliteit die gasten over tien jaar willen zien.'

Hebben jullie nog groeiambities? 
"We zouden graag de hooiberg verbouwen om een extra huiskamer of vergaderruimte te creëren. Het liefst zouden we ook nog twee kamers willen bijbouwen. Het is nu net iets te klein, we kunnen zestien mensen kwijt. Of dat lukt, weet ik nog niet, daarbij zijn we afhankelijk van het bestemmingsplan van de gemeente."

Heb je tot slot nog een gouden tip voor mensen die ook een B&B willen beginnen?
"Investeer in de kwaliteit die gasten over tien jaar willen, zoals een luxe badkamer. Wees hierin niet te zuinig. Bedenk verder dat marketing geld kost, maar dat - als je het niet doet – het je uiteindelijk nog veel meer geld kost. Dan heb je namelijk geen klanten. Promotie kost veel tijd, maar je moet het wel doen."


Ellen en Gijs de Kok van Bed en Breakfast De Nachtdijk - thumbnail

Meer weten over De Nachtdijk? 
Volg het B&B van Gijs en Ellen dan ook op Facebook

 


Tip! Ook de interviews lezen met andere ondernemers die wij geïnterviewd hebben voor deze rubriek (onder andere SRXP, Charlotte's Law en Carice Cars)? Je vindt ze onder Startersverhalen.

Meer over horeca

Meer over horeca