De start van Gijs Poorter | DigiTrage

Bijgewerkt op 07 april 2023
6 min  leestijd
1.520
Auteur: Marieke Leijnen
De start van Gijs Poorter - DigiTrage - artikelbeeld

Gijs Poorter vond met DigiTrage een juridisch gat in de markt: digitale arbitrage voor incassovorderingen. Hij fungeert hierbij als online scheidsgerecht die ondernemers (en feitelijk ook hun klanten) verder helpt. Hij biedt zo een online en betaalbaar alternatief voor bedrijven die de fysieke gang naar een overheidsrechter maken. "Zonder geduld, vertrouwen en doorzettingsvermogen was het ons nooit gelukt."

Naam: Gijs Poorter (46) 
Actief in: Juridische dienstverlening
Bedrijf: DigiTrage
Startdatum: 1 februari 2013
Website: www.digitrage.nl 

Kun je jouw bedrijf eerst eens kort omschrijven? 
“Samen met vijf anderen heb ik DigiTrage opgezet, een digitale arbitrage voor incassovorderingen. Incassozaken via de overheidsrechter worden steeds duurder, mede doordat de kosten voor griffierechten sterk stijgen. Wij bieden een online, betaalbaar alternatief: de kwaliteit en werkwijze van nu, met de prijzen van toen.” 

En wat was de aanleiding om deze dienst te lanceren?
“Waar je vroeger als ondernemer een betalingsgeschil van een paar honderd euro liet zitten, omdat deze kosten te hoog waren, vindt men het tegenwoordig bij een incasso van een paar duizend euro te duur om te procederen De kosten zijn dermate hoog, dat veel ‘ondernemers zich achter de oren krabben’. Zij staan in hun recht en tóch laten ze de wanbetaler vrijuit gaan: voor ons het uitgangspunt om hiervoor een alternatief te vinden.”

Image
Digitrage sfeerbeeld 1

Wat maakt DigiTrage op dit moment uniek?
“Op het gebied van juridische zekerheid en kwaliteit leveren we dezelfde dienst, alleen doen wij praktisch alles digitaal. Het grote verschil is dat de kosten bij ons lager zijn en de procedure minder tijd in beslag neemt. Door ons te omringen met externe toezichthouders, borgen we onze kwaliteit en onafhankelijkheid.” 

Hoe werkt dit in de praktijk?
“Ondernemers nemen onze kosteloze clausule in hun algemene voorwaarden. Wanneer een factuur onbetaald blijft, kan de zaak worden ingediend. Een procedure met hoor en wederhoor volgt, waarbij zelfs via Skype een digitale zitting kan plaatsvinden. Ook verstekprocedures zijn mogelijk. Het vonnis dat de arbiter vervolgens velt kan eenvoudig afdwingbaar worden gemaakt. De arbiters van DigiTrage komen uit de advocatuur en de rechtspraak. Zij kijken met dezelfde inhoudelijke blik naar zaken als een overheidsrechter dat zou doen.”

‘Ik heb momenten gehad dat ik dacht: lopen we niet te ver voor de troepen uit?’

Je vond een gat in de markt, hoe was dat?
“Ontzettend spannend. Het is iets nieuws en we hadden nauwelijks aanknopingspunten, dus je moet een zeker beeld voor ogen houden en jouw doelen niet uit het oog verliezen. Omdat je een juridische dienst ontwikkelt die in deze vorm nog niet bestaat, moet je als starter over een rijke doch realistische fantasie beschikken.” 

Welke valkuil heb je niet kunnen ontwijken? 
“In korte tijd een ict-systeem bouwen dat aan alle eisen voldeed. In eerste instantie denk je zoiets wel in een maand of zes te regelen, maar uiteindelijk hebben wij er een heel jaar aan gewerkt. Iedere keer weer eraan sleutelen: ik heb het ding wel een paar keer vervloekt. Het was een hell of a job, maar we konden hier geen concessies doen. Het systeem moest waterdicht zijn. Niet alleen op juridisch gebied, maar ook om de veiligheid te waarborgen.”

Wat vond je hier moeilijk aan?
“De ontwikkelingsfase duurde lang, maar het moest helemaal af zijn voordat we ermee naar buiten konden treden. De belangrijkste sleutelwoorden in dat opzicht waren geduld, vertrouwen en doorzettingsvermogen.” 

Heb je nooit getwijfeld?
“Waar het de normaalste zaak van de wereld is dat je voor een geschillenbeslechting naar de rechtbank gaat, laten wij nu een pad hieraan parallel lopen. We hebben momenten gehad dat we dachten: lopen we niet te ver voor de troepen uit? Maar deze twijfels duurden nooit lang.”

Image
Digitrage Gijs Poorter sfeerbeeld 2

Ben je onderweg nog tegen een mazzeltje aangelopen? 
“We hadden een private investeerder die veel vertrouwen in ons had, zodat we konden blijven investeren in het proces. Daarnaast wonnen we vorig jaar de VVCM Credit Management Innovation Award en waren we finalist bij The Next Entrepreneur (TNE14).” 

Wat heeft jullie dat opgeleverd?
“Niet alleen hebben we dankzij onze deelname aan TNE goede contacten opgedaan bij de Rabobank, maar deze publiciteit heeft veel andere nieuwe deuren geopend. Nieuwe klanten kijken nu eenmaal graag naar ervaringen van anderen, het winnen van zo’n award en het halen van de TNE-finale is dan natuurlijk een goede referentie. Het is een sneeuwbaleffect.” 

Welk advies heb jij ter harte genomen?
“Richard Susskind, een grootheid in de juridische wereld. Ik kan me volledig vinden in een van zijn quotes: ‘The best way to predict the future is to invent it’. In zijn boek The end of lawyers voorspelde hij de groei van online juridische bedrijven. Het leuke was dat ik toen al bezig was met het opzetten van DigiTrage. Het was een bevestiging dat wij op de goede weg waren.”

‘Ondernemen kun je er ‘niet zomaar even bij doen’. Je doet dit 24 uur per dag.’

Heb je nog een goede tip voor andere starters?
“Je moet een visie hebben, hieraan vasthouden en niet te snel opgeven. Je kunt dit ook niet even zomaar erbij doen, ondernemen doe je 24 uur per dag. In ons geval bleven we vertrouwen houden, omdat wij met iets nieuws bezig waren: de toekomst van de juridische wereld. Al heb je nooit een volledige garantie. Als je dat wel had, zou iedereen ondernemer zijn.”

Tot slot: hoe zie jij de toekomst van DigiTrage? 
“We zien onszelf nog steeds als startup. Momenteel werken wij er hard aan om onze clausule in de algemene voorwaarden van bedrijven te krijgen. Over drie jaar hopen we maandelijks zo’n vijfhonderd incassoprocedures te kunnen behandelen. Als het goed is uitgerold in Nederland, gaan we kijken of dit ook in de rest van Europa mogelijk is. Maar dat is een wens voor de langere termijn: Nederland is nu het speerpunt. Eerst moet hier alles perfect lopen.”


 

Image
Digitrage Gijs Poorter portret

Benieuwd naar hoe het bedrijf van Gijs verder groeit in de toekomst?
Blijf op de hoogte en volg Digitrage ook op:

LinkedIn 

Twitter

 

 


Tip! Ook de interviews lezen met andere ondernemers die wij geïnterviewd hebben voor deze rubriek (onder andere United Wardrobe en Jopenbier)? Je vindt ze onder Startersverhalen.

Meer over dienstverlening

Meer over dienstverlening
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten