De start van Pieter Verbruggen | SRXP

4 min  leestijd
2.829
Image
De start van Pieter Verbruggen | SRXP

Pieter Verbruggen is mede-oprichter van SRXP, een boekhoudtool waarmee je declaraties online kunt verwerken. Het woord ‘mede’ zegt het eigenlijk al: Pieter startte het bedrijf samen met studiegenoten Mark Bothof en Rogier Schutte. Momenteel gaat het de jonge onderneming financieel voor de wind. Ook het buitenland lonkt: “Over drie jaar zijn we een internationale topspeler.”

Naam: Pieter Verbruggen (30)
Actief in: online boekhouden
Bedrijfsnaam: SRXP 
Startdatum: 7 juni 2010
Startkapitaal: enkele duizenden euro’s
Website: www.srxp.com 

Vertel eens, wat maakt jullie dienst uniek?
"Onze tool maakt het declaratieproces makkelijker en inzichtelijker. Wij hebben een online omgeving gemaakt die je alles uit handen neemt. Je maakt met de app een foto van het bonnetje, scant de bon in of maakt een pdf van je ticket en dat gaat vervolgens een workflow in. De door jou ingevoerde bedragen gaan vervolgens naar de betreffende manager voor accordering en naar de juiste financiële afdeling voor controle. Tot slot worden de declaraties met één klik geüpload in het financieel systeem."

Image
SXRP sfeerbeeld

Het wordt zo dus makkelijker om je administratie op orde te houden?
"Precies. Geen gerommel meer met verfrommelde bonnetjes, tijdrovend uitzoekwerk en heen en weer sturen voor akkoord. Er komt geen papieren verwerking meer aan te pas. Het systeem is zo gebouwd dat je het kunt koppelen aan bestaande boekhoudpakketten, zodat de declaraties vanuit onze tool direct worden doorgezet naar de boekhouding." 

Waar liep je in het begin tegenaan?
"Het was soms lastig om de juiste keuzes te maken: beslissingen die zowel technisch als commercieel goed zijn. Je vergist je altijd in hoeveel tijd het ontwikkelen van een nieuwe toepassing kost. Wij wilden zo veel mogelijk functionaliteit bieden, maar om dat allemaal te ontwikkelen, kost veel tijd. En dat terwijl de toepassing vanuit de commerciële kant eigenlijk al de markt op moet. Daarin hebben we fouten gemaakt."

‘Het beste advies dat ik ooit kreeg?
Pas je businessmodel aan.’

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?
"Dat we ons businessmodel moesten veranderen. In het begin werkten we met een business-to-consumer prijsmodel in plaats van een business-to-business prijsmodel. Ook moesten we bij klanten opboksen tegen hun soms ingesleten, oude manier van werken. Ons verdienmodel kwam daardoor niet goed overeen met dat van onze klanten, vandaar dat we dit snel hebben omgegooid."

En dat was de oplossing?
"Sinds wij ons verdienmodel hebben aangepast, richten we ons helemaal op zakelijke klanten. Daarin zijn we overigens wel breed, hoor: van ZZP’ers tot mkb’ers en corporate organisaties maken gebruik van de app. We hebben nu meer dan 2.400 klanten in negentig landen."

Image
SXRP

Wat is het beste advies dat je andere starters kunt geven?
"Je moet een drive hebben en je moet die drive continu overbrengen op je team, op je mensen. En neem niet klakkeloos alles van iedereen aan. Je moet natuurlijk wel goed luisteren naar welgemeende adviezen, maar filter die boodschappen goed: wat past bij mijn bedrijf, wat niet? Daarbij moet je absoluut jouw gevoel gebruiken. Luister bij het maken van zakelijke beslissingen altijd naar je gevoel."

Heeft jouw bank jou daarbij nog geholpen?
"Rabobank is vanaf het begin bij SRXP betrokken geweest. Wij zijn ontstaan vanuit het Amsterdam Center for Entrepreneurship van de Universiteit van Amsterdam. Rabobank toetst businessplannen van studenten die met een idee komen, dus zij hebben ook naar onze plannen gekeken. Rabobank coacht ons sindsdien. Bovendien zitten wij met ons bedrijf op het Science Park in Amsterdam, waarvan de Rabobank een aandeelhouder is. Onze vaste contactpersoon bij de bank helpt ons altijd als we iets nodig hebben. Toen wij met SRXP bijvoorbeeld de Next Stage Science Park-prijs wonnen, kregen we van de bank een lening aangeboden."

‘De tip van Pieter Verbruggen van SRXP: ‘Luister bij het maken van zakelijke beslissingen altijd naar je gevoel.’

Tot slot pakken we de glazen bol er even bij: waar denk jij over drie jaar te staan?
"Over drie jaar zijn we een internationale topspeler op dit gebied, omdat onze tool makkelijk te gebruiken is en je deze eenvoudig kunt koppelen aan bestaande internationaal gebruikte softwarepakketten. We hebben nu twaalf mensen in dienst en er staan vier vacatures uit. We hebben meer handjes nodig om te groeien, zowel accountmanagers als programmeurs, dus ik verwacht dat ons team over drie jaar zeker verdubbeld zal zijn."


Image
SXRP Pieter Verbruggen portret

Benieuwd hoe het verder gaat met het bedrijf van Pieter Verbruggen? Volg SRXP dan ook op: 

Twitter 
LinkedIn 
Facebook

 


Tip! Ook de interviews lezen met andere ondernemers die wij geïnterviewd hebben voor deze rubriek (onder andere Charlotte's Law en DigiTrage? Je vindt ze allemaal onder Startersverhalen.

Meer over startersverhalen

Meer over startersverhalen