De start van Richard Holleman | Carice Cars | home

De start van Richard Holleman | Carice Cars

Van Porsches tot Ferrari's en Lamborghini's: sportwagens genoeg op de markt zou je zeggen. Maar een mooi, niet al te zwaar en elektrisch aangedreven model: dat bestond eigenlijk nog niet. De 33-jarige Richard Holleman brengt met zijn bedrijf Carice Cars vernieuwing in de autowereld. "Zie de Carice Mk1 als een knipoog naar al het moois van vroeger, maar mét de techniek van de toekomst."

Naam: Richard Holleman
Actief in: elektrische auto's
Bedrijfsnaam: Carice Cars
Startdatum: oprichting in 2011, productlancering in 2014
Startkapitaal: privé-investeringen + Rabobank starterslening van 15.000 euro
Website: caricecars.com 

Hij oogt als een klassieke sportwagen uit de jaren '50 of '60 en toch is deze auto splinternieuw, licht en sportief. Voorzien van de nieuwste techniek en elektrische aandrijving weegt het open tweezittertje slechts 350 kilogram. De innoverende Carice Mk1 is het geesteskind van Richard Holleman.

Je hebt een heel nieuwe, eigen auto ontwikkeld en gebouwd. Welk gat in de markt zag je?
"De sportwagen zoals ik hem voor ogen had, bestond nog niet: aantrekkelijk, lichtgewicht, sportief om te rijden en elektrisch aangedreven. Veel bestaande auto's op de markt zijn te zwaar. Als de wagens elektrisch worden aangedreven, zijn ze vaak onaantrekkelijk en aantrekkelijke auto's zijn niet elektrisch. Ik dacht: een leuke, lichte elektrische auto, dat moet toch kunnen."

De techniek is nieuw, maar de vormgeving blijft klassiek.
"De vormgeving van de Carice Mk1 is in feite een knipoog naar al het moois van vroeger. Het is een ode aan de modellen van weleer, zoals de Italiaanse en Duitse sportwagens en Engelse roadstertjes."

'De Carice Mk 1 een ode aan de modellen van weleer, maar mét de techniek van de toekomst.'

Waarom heb je alles zelf ontwikkeld?
"Ik heb wel gekeken naar bestaande onderstellen, maar die zijn allemaal te zwaar en wegen praktisch net zoveel als onze hele auto. Dus om mijn idee echt te kunnen uitvoeren zoals ik het wilde, heb ik rigoureus een heel nieuwe basis moeten leggen."

Vanwaar de naam?
"Iedereen noemt mij steeds Ries (van Richard, red.) en later is daar Car voor gezet, vandaar Carice."

Hoeveel mensen zijn bij Carice Cars betrokken?
"Wij werken nu met vijf tot tien mensen, afhankelijk van hoe druk het is en hoeveel productie we draaien. We hebben een pool van mensen die we flexibel kunnen inzetten. Stuk voor stuk zijn het gepassioneerde techneuten en doorzetters, enthousiast over ondernemen en over de auto."

Wat vond je lastig in de beginperiode?
"Het geheel. Dat klinkt misschien als een starterscliché, maar het is echt zo. Een hele auto maken is heel omvangrijk. Het gaat niet om één auto, maar om het opzetten van een compleet nieuw productieproces. En daar moet je vervolgens een bedrijf omheen bouwen. Dat laatste was nog ingewikkelder, dus alles bij elkaar opgeteld was het een hels karwei."

Carice Cars sfeerafbeelding 3

Maak je wel eens grappige dingen mee?
"Door zijn bijzondere uiterlijk valt de Carice op in het verkeer. Het komt dan ook wel eens voor dat mensen uit nieuwsgierigheid naar ons toe komen met vragen. Ook de politie. Wij zijn al een aantal keer naar de kant van de weg gehaald door agenten."

Om een bekeuring uit te schrijven?
"Nee, omdat het een bijzondere auto is. De politie kan het kenteken checken in hun database, dus voordat we aan de kant staan, weten zij al dat het goed zit met de papieren. Maar dan nog laten ze ons wel eens stoppen, omdat ze er meer van willen weten. Eén keer vroeg een agent of wij de auto konden showen op een open dag van de politie. Hartstikke leuk natuurlijk, dus daar hebben we de Carice toen laten zien."

Wat is de grootste fout die je hebt gemaakt?
"Dat we überhaupt aan dit avontuur begonnen zijn. En tegelijkertijd vind ik dat óók onze grootste zegening. Dat we het gewoon gedaan hebben. Dit doe je met passie, niet om een makkelijk leven te hebben."

Wat is het beste advies dat je gekregen hebt?
"Gewoon doen. Toen ik om mij heen aan het kijken was om het bedrijf op te starten, zeiden mensen: 'Nou moet je het wel doen. Vooral snel beginnen'. En zo is het echt. Beginnen, en gaandeweg leer je."

De starterstip van Richard Holleman: 'Wil jij gaan ondernemen? Begin dan snel en leer gaandeweg.'

Welk advies wil jij andere starters graag meegeven?
"Zorg dat je klanten hebt voordat je gaat beginnen. Ik vond het ontzettend gaaf om met onze eerste klant samen te werken aan een nieuw product. Je stelt daardoor vanzelf de vraag: 'wat wij in ons hoofd hebben, kunnen we dat ook verkopen?' Samen met de klant kun je de business case van je bedrijf verder optimaliseren."

Dus jouw klanten denken mee?
"Zeker! Bij ons draait het niet zomaar om iets te verkopen aan een klant. Die relatie gaat veel verder. Het is echt een kwestie van samenwerken. De klant denkt mee over de verdere ontwikkeling van de auto. Zij steunen ons financieel door een auto aan te schaffen en wij krijgen op onze beurt goede input van hen."

Wie hebben jou op weg geholpen?
"Voor ondernemersvraagstukken kunnen we een beroep doen op het ondernemerscollectief YES!Delft. Voor het financiële gedeelte heeft Rabobank een grote rol gespeeld. Ik begon met een paar duizend euro uit eigen zak, maar Rabobank verstrekte ons vervolgens een renteloze starterslening van 15.000 euro. Ook voor advies konden wij bij de bank terecht. Tot slot hebben wij in 2013 met Carice Cars de eerste prijs in de Rabobank Young Innovator-competitie gewonnen."

Richard Holleman van Carice Cars | sfeerafbeelding 2

Welk moment is je bijgebleven?
"Op de een of andere manier was het vaak winter met strenge vorst bij het testrijden op de weg. Maar de Carice heeft natuurlijk geen dak. Dan zit je dus met een blauw hoofd van de kou te klappertanden achter het stuur, maar tegelijkertijd kun je jouw geluk niet op. Op zo'n moment voel je de kou amper, omdat je zo blij bent dat je echt aan het rijden bent."

Stel dat je de toekomst zou kunnen voorspellen, waar sta je dan over drie jaar?
"Eerlijk gezegd weten we dat echt niet. Wel blijven we bezig om verder op te schalen en door te groeien. Sommige plannen komen uit, anderen niet. Er gebeurt van alles dat niet te plannen is. Ondernemen is iedere keer weer een verrassing."


Richard Holleman van Carice CarsBenieuwd hoe het verder gaat met Richard en zijn bijzondere sportwagens? Blijf Carice Cars dan volgen op: 

 


Tip! Ook de interviews lezen met andere ondernemers die wij geïnterviewd hebben voor deze rubriek (onder andere SRXP en BitesWeLove)? Je vindt ze onder Startersverhalen.

Gepubliceerd op:
25-03-2015

Wat vind je van dit artikel?

x4
x4

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.610 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.