Wat moet ik verzekeren

5 valkuilen over het verzekeren van je eigen bedrijf

Het verzekeren van je risico’s? Als ondernemer pur sang ga jij een beetje uitdaging niet uit de weg. En gelijk heb je! Je hoeft dus ook echt niet ieder risico dat je dénkt tegen te gaan komen, te verzekeren. Maar zorg er wél voor dat je niet blindelings in een van deze 5 valkuilen stapt.

1. Met algemene voorwaarden loop ik geen aansprakelijkheidsrisico

Goede algemene voorwaarden zijn heel belangrijk, want je beperkt er inderdaad je aansprakelijkheidsrisico mee. Het eenvoudigst is om de branchevoorwaarden over te nemen.

Deze zijn juridisch getoetst en gedeponeerd en dus veilig toepasbaar. Maak je toch eigen voorwaarden? Laat deze dan juridisch toetsen. 

Algemene voorwaarden rechtsgeldig?

Je algemene voorwaarden zijn trouwens alleen rechtsgeldig als je ze vóór het afsluiten van een deal aan je klant overhandigt. Verstuur je jouw offerte digitaal? Stuur de algemene voorwaarden dan direct mee en vraag je klant om een bevestiging.

Toch aansprakelijkheidsrisico

Maar ook al zijn je voorwaarden waterdicht: je sluit daarmee het aansprakelijkheidsrisico niet volledig uit. Schade die je toebrengt aan personen bijvoorbeeld, kan je niet uitsluiten of beperken met je voorwaarden. Daarom is een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering voor vrijwel iedere ondernemer onmisbaar. 

Heb je een adviserend beroep, zoals architect, ingenieur of accountant? In de adviserende sector is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor veel beroepen verplicht. En een goede aanvulling op je algemene voorwaarden. 

2. Ik werk vanuit huis, dus mijn privéverzekeringen zijn voldoende

Die stelling gaat helaas in de meeste gevallen niet op. Want in tegenstelling tot wat veel zzp’ers denken, vergoedt bijvoorbeeld een particuliere aansprakelijkheidsverzekering geen schade die je vanuit je bedrijf aan anderen toebrengt. En biedt je particuliere rechtsbijstandverzekering geen juridische hulp bij zakelijke kwesties. 

Sommige verzekeraars maken onderscheid tussen je privé-inboedel en zakelijke inventaris. Informeer daarom of je particuliere inboedelverzekering ook je zakelijke inventaris in huis verzekert en tot welk bedrag.

Heb je voorraad in huis of in je garage opgeslagen? Een particuliere inboedelverzekering verzekert dit risico meestal niet. 

Auto van de zaak verzekerd?

Vraag je je af of je particuliere autoverzekering ook je zakelijke kilometers dekt? Het antwoord is heel simpel. Als je de auto of bestelbus op naam van je bedrijf aanschaft, is een zakelijke autoverzekering verplicht. Staat de auto of bestelbus op je eigen naam, dan mag je hem ook als particulier verzekeren.

Check wat in jouw situatie fiscaal het meest voordelig is. En let wel op: De meeste verzekeraars hanteren een limiet voor zakelijk gebruik.  Vraag dit goed na, zo voorkom je achteraf discussie bij schade. 

3. Arbeidsongeschiktheid? Dat overkomt mij niet!

Ondernemers zijn harde werkers. Alles voor de zaak! Dus voor een verkoudheid blijf jij niet thuis en de griep houdt jou geen dagen in bed. Eerlijk is eerlijk: het kortdurende ziekteverzuim onder ondernemers ligt inderdaad lager dan dat van mensen in loondienst.

Maar een ongeval of een ernstige ziekte kan iedereen overkomen. Als ondernemer heb je geen recht op een uitkering van de overheid bij arbeidsongeschiktheid. Veel ondernemers nemen bewust dit risico, vooral omdat ze denken dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) duur is.

Premie arbeidsongeschiktheidsverzekering

De premie die je betaalt, is onder andere afhankelijk van je leeftijd, het inkomen dat je verzekert, de wachttijd en de uitkeringsduur die je kiest. Met de praktische rekentool van de Rabobank krijg je snel een premie-indicatie voor jouw AOV

4. Eenmaal afgesloten, voor alles verzekerd

Die vlieger gaat niet altijd op. Als je straks eenmaal lekker op gang bent, sta je er misschien niet bij stil dat je af en toe een zijweggetje inslaat. Dat je bijvoorbeeld naast je adviseurschap een workshop leidt of als stukadoor even snel een muurtje metselt voor je klant. 

Het is echter wel een aandachtspuntje, want niet alle verzekeringen switchen daarin moeiteloos mee. Gaat er iets mis tijdens deze activiteiten dan kan het zijn dat je de schade niet krijgt vergoed. Check bij je verzekeraar hoe dit zit. 

5. Ik wil eerst opstarten, verzekeren komt nog wel

‘Ik moet mijn draai als ondernemer nog vinden, eerst maar eens opdrachten zien binnen te halen’. Voor veel startende ondernemers is dat hét argument om het afsluiten van verzekeringen uit te stellen. Op zich ook helemaal niet gek.

Je hoeft bij je start zeker niet klakkeloos allerlei verzekeringen af te sluiten. Maar als je besluit je niet te verzekeren, is het wel verstandig om je risico’s zoveel mogelijk te verkleinen.

Maatregelen tegen ondernemersrisico's

Want als je weet welke risico’s je als ondernemer loopt, kun je maatregelen treffen om ze te voorkomen of te beperken. Interpolis ontwikkelde oplossingen die jou daarbij helpen. Zoals ZekerVanJeBus, een slimme diefstaloplossing. Hiermee spoort Interpolis je gestolen bestelbus binnen Europa voor je op.

Ze zorgen ervoor dat jij je teruggevonden bus zo vlug mogelijk weer terugkrijgt. Zo ben je snel weer aan het werk. Gewoon, met je eigen bus.

Investeer in het voortbestaan van je bedrijf

Zijn sommige risico’s te groot? Of is de impact niet te overzien? Dan kun je daarvoor een verzekering afsluiten. Interpolis verzamelde veel informatie voor startende ondernemers in het dossier ‘Eigen bedrijf starten’. Daar kun je ook een e-book downloaden met ervaringsverhalen van collega-ondernemers.

Meer weten over misverstanden rondom verzekeren? Lees dan deel twee van dit artikel.

Bijgewerkt op: 17-03-2020

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Verzekeren

Een goed voorbereide ondernemer telt voor twee, maar natuurlijk hoef je niet meteen alles te verzekeren. Start je als zzp'er? Dan hoef jij bijvoorbeeld (nog) geen rekening te houden met werknemersverzekeringen terwijl dit voor werkgevers juist een must is.

Maar hoe weet je nou welke risico's je moet afdekken? Dat hangt sterk af van je situatie en branche. Je wilt natuurlijk geen premie betalen voor wat je niet nodig hebt, maar wel goed verzekerd zijn. Hier vind je een overzicht van alle relevante verzekeringen voor ondernemers.

Het in elk geval aan te raden om te kijken naar de volgende vragen:

  1. Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering relevant?
  2. Bouw ik straks nog steeds pensioen op?
  3. Hoe zit het met mijn aansprakelijkheid?

Extra leestip! Alles wat je moet weten over de aansprakelijkheid van jouw bedrijf hebben we opgeschreven in de whitepaper 'ben jij voorbereid als je aansprakelijk wordt gesteld'. Simpel en overzichtelijk, zodat je snel de juiste informatie hebt. 

Doe mij die gratis PDF maar

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.