5 valkuilen over het verzekeren van je eigen bedrijf

Bijgewerkt op 02 juni 2022
6 min  leestijd
1.543
Wat moet ik verzekeren

Verzekeringen voor ondernemers, zijn die wel echt nodig? Veel mensen vinden dat een beetje risico er gewoon bij hoort. Toch is het niet zo slim om helemaal geen verzekeringen af te sluiten. Je loopt dan onnodig risico. Lees meer over deze en andere valkuilen.

Valkuil 1. Met algemene voorwaarden loop ik geen aansprakelijkheidsrisico

Goede algemene voorwaarden zijn heel belangrijk, want je beperkt er inderdaad je aansprakelijkheidsrisico mee. Toch kun je met algemene voorwaarden niet volledig uitsluiten dat je aansprakelijk gesteld kunt worden.

Schade die je toebrengt aan personen bijvoorbeeld, kan je niet uitsluiten of beperken met je voorwaarden. Daarom is een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering voor vrijwel iedere ondernemer onmisbaar. 

Algemene voorwaarden rechtsgeldig?

Het eenvoudigst is om de branchevoorwaarden over te nemen. Deze zijn juridisch getoetst en gedeponeerd en dus veilig toepasbaar. Maak je toch eigen voorwaarden? Laat deze dan juridisch toetsen. 

Je algemene voorwaarden zijn trouwens alleen rechtsgeldig als je ze vóór het afsluiten van een deal aan je klant overhandigt. Verstuur je jouw offerte digitaal? Stuur de algemene voorwaarden dan direct mee en vraag je klant om een bevestiging.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Heb je een adviserend beroep, zoals architect, ingenieur of accountant? In de adviserende sector is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (zzp en mkb) voor veel beroepen verplicht. En een goede aanvulling op je algemene voorwaarden. 

Valkuil 2. Ik werk vanuit huis, dus mijn privéverzekeringen zijn voldoende

Die stelling gaat helaas in de meeste gevallen niet op. Want in tegenstelling tot wat veel zzp’ers denken, vergoedt bijvoorbeeld een particuliere aansprakelijkheidsverzekering geen schade die je vanuit je bedrijf aan anderen toebrengt.

Ook biedt je particuliere rechtsbijstandverzekering geen juridische hulp bij zakelijke kwesties. Je hebt dus voor je bedrijf echt aparte zakelijke verzekeringen nodig, om je zakelijke risico's te dekken. 

Heb je voorraad in huis of in je garage opgeslagen? Een particuliere inboedelverzekering verzekert dit risico niet. 

Auto van de zaak verzekerd?

Vraag je je af of je particuliere autoverzekering ook je zakelijke kilometers dekt? Het antwoord is heel simpel. Als je de auto of bestelbus op naam van je bedrijf aanschaft, is een zakelijke autoverzekering verplicht. Staat de auto of bestelbus op je eigen naam, dan mag je hem ook als particulier verzekeren.

Check wat in jouw situatie fiscaal het meest voordelig is. Let wel op: De meeste verzekeraars hanteren een limiet voor zakelijk gebruik. Vraag dit goed na, zo voorkom je achteraf discussie bij schade.

Voorblad WP aansprakelijkheid

Jouw aansprakelijkheid

Best saai, wel belangrijk. Wat als jouw opdrachtgever jou aansprakelijk stelt? Zo regel je het.

Download gratis PDF

Valkuil 3. Arbeidsongeschiktheid? Dat overkomt mij niet!

Ondernemers zijn harde werkers. Alles voor de zaak! Dus voor een verkoudheid blijf jij niet thuis en de griep houdt jou geen dagen in bed. Eerlijk is eerlijk: het kortdurende ziekteverzuim onder ondernemers ligt inderdaad lager dan dat van mensen in loondienst.

Maar een ongeval of een ernstige ziekte kan iedereen overkomen. Als ondernemer heb je geen recht op een uitkering van de overheid bij arbeidsongeschiktheid. Dit levert dus een risico op, wat je kunt afdekken met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV).

Premie arbeidsongeschiktheidsverzekering

Veel ondernemers hebben het idee dat zo'n arbeidsongeschiktheidsverzekering heel duur is, maar dat is niet per se waar. De premie die je betaalt, is onder andere afhankelijk van je leeftijd, het inkomen dat je verzekert, de wachttijd en de uitkeringsduur die je kiest. 

Wil jij vast weten waar je aan toe bent? Met de praktische rekentool van de Rabobank krijg je snel een premie-indicatie voor jouw AOV.

Let op: de arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt verplicht. Lees er alles over.

Valkuil 4. Eenmaal verzekeren is voor altijd goed geregeld

Die vlieger gaat niet op. Als je straks eenmaal lekker op gang bent, sta je er misschien niet bij stil dat je af en toe een zijweggetje inslaat en andere werkzaamheden gaat doen. Dat je bijvoorbeeld naast je adviseurschap een workshop leidt of als stukadoor even snel een muurtje metselt voor je klant.

Het is wèl een aandachtspuntje, want niet alle verzekeringen gaan daarin moeiteloos mee. Gaat er iets mis tijdens deze activiteiten? Dan kan het zijn dat je de schade niet krijgt vergoed. Check bij je verzekeraar hoe dit zit. 

Valkuil 5. Ik wil eerst opstarten, verzekeren eigen bedrijf komt nog wel

‘Ik moet mijn draai als ondernemer nog vinden, eerst maar eens opdrachten zien binnen te halen’. Voor veel startende ondernemers is dat hét argument om het afsluiten van verzekeringen uit te stellen. Op zich ook helemaal niet gek, je wil je niet meteen allemaal kosten op de hals halen.

Het is zeker niet nodig om bij je start klakkeloos allerlei verzekeringen af te sluiten. Maar als je besluit je voor een aantal risico's niet te verzekeren, is het wel verstandig om je risico’s zoveel mogelijk te verkleinen.

Maatregelen tegen ondernemersrisico's

Als je weet welke risico’s je als ondernemer loopt, kun je maatregelen treffen om ze te voorkomen of te beperken. Interpolis ontwikkelde oplossingen die jou daarbij helpen. Zoals een Elektrakeuring, waardoor je het risico op brand verkleint. Met CyberInzicht breng je je digitale risico's in kaart en ontvang je tips om je digitale omgeving beter te beveiligen. 

Daarnaast biedt Interpolis AOV Preventiediensten, om de kans op arbeidsongeschiktheid te verkleinen. Zo kun je gebruik maken van een medische check of mentale hulpverlening. 

Investeer in het voortbestaan van je bedrijf

Zijn sommige risico’s te groot? Of is de impact niet te overzien? Dan kun je daarvoor een verzekering afsluiten. Interpolis verzamelde veel informatie voor startende ondernemers in het dossier ‘Eigen bedrijf starten’. Daar kun je ook een e-book downloaden met ervaringsverhalen van collega-ondernemers.

Meer weten over misverstanden rondom verzekeren? Lees dan deel twee van dit artikel.

Calculator verzekeringen berekenen

Zelf je verzekeringen regelen

Bij Rabo ZelfZeker regel je als ondernemer eenvoudig zelf je verzekeringen. 

Bekijk de opties

Veelgestelde vragen over verzekeringen voor ondernemers

Meer over verzekeren

Meer over verzekeren

Snel weten welke verzekeringen je nodig hebt?

Beantwoord dan nu 7 vragen en binnen 2 minuten weet jij of je geen verzekering over het hoofd hebt gezien.

Sluiten