Overlijdensrisico verzekering

Overlijdensrisico ondernemer

Je moet er natuurlijk niet aan denken, maar je kunt als ondernemer komen te overlijden. Heb je alles wel goed geregeld voor jouw nabestaanden? De hypotheek, de (studie)kosten, van jouw kinderen, de lening/schulden die je bent aangegaan voor jouw bedrijf, enzovoort? Kies voor een overlijdensrisicoverzekering.

Waarom een overlijdensrisicoverzekering?

Een Overlijdensrisicoverzekering zal worden gesloten om in geval van een overlijden het inkomen voor de nabestaande(n) voor langere tijd aan te vullen, óf de schulden (gedeeltelijk) af te kunnen lossen.

Als je overlijdt, wil je je gezin niet achterlaten met financiële zorgen. Daarvoor kun je een overlijdensrisicoverzekering (ORV) afsluiten. Je partner, kinderen of andere nabestaanden krijgen dan een geldbedrag wat zij bijvoorbeeld kunnen besteden aan:

 • kinderopvang
 • hulp bij het huishouden
 • een tijdje onbetaald verlof voor je partner
 • de studie van de kinderen
 • de hypotheek of de huur

Je nabestaanden ontvangen bij je overlijden eenmalig een bedrag. Zij bepalen zelf hoe zij de uitkering gebruiken. Tenzij je verzekering verpand is.

Zo zorg je ervoor dat jouw gezin kan blijven leven zoals het gewend is, ook als jouw inkomen wegvalt. Jouw nabestaanden hebben dan voldoende kapitaal om de financiële lasten te dragen en om verder te leven zoals zij dat gewend zijn. Dat is een veilig gevoel.

Overlijden heeft gevolgen voor je financiën

Ook al is de kans op overlijden tussen 25 en 55 jaar slechts 0,12% per jaar, de gevolgen ervan zijn groot. Uit onderzoek blijkt dat:

 • 60% er financieel flink op achteruit gaat en 1/3e de manier van leven drastisch moet aanpassen
 • de financiële gevolgen van overlijden op jongere leeftijd vaak zelf niet te dragen zijn door de nabestaanden
 • bijna de helft van de Nederlanders (45%) bij het overlijden van de partner de huur of hypotheek van het huis niet meer kan betalen

Met een overlijdensrisicoverzekering kun je ervoor zorgen dat je nabestaanden hun manier van leven niet hoeven te veranderen na je overlijden.

Let op! De kans op een brand in huis is 1 op 65. Het is heel normaal om je huis tegen brand te verzekeren. De kans dat je met een woningbrand te maken krijgt is veel kleiner dan de kans dat jij of je partner voor je pensioendatum overlijdt.

Gelijkblijvend of dalend bedragen verzekeren?

Bij een overlijdensrisicoverzekerijng kun je een keuze maken uit een gelijkblijvend of dalend verzekerd bedrag:

Gelijkblijvend bedrag

 • verzekerd bedrag blijft gelijk tijdens de gehele looptijd 
 • vaste uitkering, ongeacht het moment van overlijden

Dalend bedrag

 • als je aan het begin van de looptijd overlijdt, is de uitkering hoger
 • je kunt kiezen voor een lineair- of annuïtair dalend verzekerd bedrag

De looptijd van een overlijdensrisicoverzekering is minimaal één jaar en eindigt uiterlijk als de verzekerde 75 jaar wordt.

Je kunt er dus ook voor kiezen om alleen iets te regelen voor de eerste moeilijke periode na een overlijden. Een eerste - tijdelijke- financiële overbrugging dus voor de nabestaanden.

Bereken jouw premie

Bijgewerkt op: 21-12-2018

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Dagelijks ben je op pad in je bestelbus vol met gereedschappen en materialen. Of met je bestellingen. Zijn die spullen eigenlijk wel verzekerd bij een aanrijding of diefstal? En wat als ze uit je handen vallen tijdens het uitladen?

marieke
marieke

Bij een bouwproject zijn vaak veel partijen betrokken. Wat te denken van een hoofdaannemer, constructeur, loodgieter, installateur en stukadoor?

CAR-verzekering voor ondernemers in de bouw
CAR-verzekering voor ondernemers in de bouw

Verzekeren

Een goed voorbereide ondernemer telt voor twee, maar natuurlijk hoef je niet meteen alles te verzekeren. Start je als zzp'er? Dan hoef jij bijvoorbeeld (nog) geen rekening te houden met werknemersverzekeringen terwijl dit voor werkgevers juist een must is.

Maar hoe weet je nou welke risico's je moet afdekken? Dat hangt sterk af van je situatie en branche. Je wilt natuurlijk geen premie betalen voor wat je niet nodig hebt, maar wel goed verzekerd zijn. Hier vind je een overzicht van alle relevante verzekeringen voor ondernemers.

Het in elk geval aan te raden om te kijken naar de volgende vragen:

 1. Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering relevant?
 2. Bouw ik straks nog steeds pensioen op?
 3. Hoe zit het met mijn aansprakelijkheid?

Extra leestip! Alles wat je moet weten over de aansprakelijkheid van jouw bedrijf hebben we opgeschreven in de whitepaper 'ben jij voorbereid als je aansprakelijk wordt gesteld'. Simpel en overzichtelijk, zodat je snel de juiste informatie hebt. 

Stuur mij die gratis PDF

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.