Overlijdensrisico verzekering

Overlijdensrisico ondernemer

Je moet er natuurlijk niet aan denken, maar je kunt als ondernemer komen te overlijden. Heb je alles wel goed geregeld voor jouw nabestaanden? De hypotheek, de (studie)kosten, van jouw kinderen, de lening/schulden die je bent aangegaan voor jouw bedrijf, enzovoort? Kies voor een overlijdensrisicoverzekering.

Waarom een overlijdensrisicoverzekering?

Een Overlijdensrisicoverzekering zal worden gesloten om in geval van een overlijden het inkomen voor de nabestaande(n) voor langere tijd aan te vullen, óf de schulden (gedeeltelijk) af te kunnen lossen.

Als je overlijdt, wil je je gezin niet achterlaten met financiële zorgen. Daarvoor kun je een overlijdensrisicoverzekering (ORV) afsluiten. Je partner, kinderen of andere nabestaanden krijgen dan een geldbedrag wat zij bijvoorbeeld kunnen besteden aan:

 • kinderopvang
 • hulp bij het huishouden
 • een tijdje onbetaald verlof voor je partner
 • de studie van de kinderen
 • de hypotheek of de huur

Je nabestaanden ontvangen bij je overlijden eenmalig een bedrag. Zij bepalen zelf hoe zij de uitkering gebruiken. Tenzij je verzekering verpand is.

Zo zorg je ervoor dat jouw gezin kan blijven leven zoals het gewend is, ook als jouw inkomen wegvalt. Jouw nabestaanden hebben dan voldoende kapitaal om de financiële lasten te dragen en om verder te leven zoals zij dat gewend zijn. Dat is een veilig gevoel.

Overlijden heeft gevolgen voor je financiën

Ook al is de kans op overlijden tussen 25 en 55 jaar slechts 0,12% per jaar, de gevolgen ervan zijn groot. Uit onderzoek blijkt dat:

 • 60% er financieel flink op achteruit gaat en 1/3e de manier van leven drastisch moet aanpassen
 • de financiële gevolgen van overlijden op jongere leeftijd vaak zelf niet te dragen zijn door de nabestaanden
 • bijna de helft van de Nederlanders (45%) bij het overlijden van de partner de huur of hypotheek van het huis niet meer kan betalen

Met een overlijdensrisicoverzekering kun je ervoor zorgen dat je nabestaanden hun manier van leven niet hoeven te veranderen na je overlijden.

Let op! De kans op een brand in huis is 1 op 65. Het is heel normaal om je huis tegen brand te verzekeren. De kans dat je met een woningbrand te maken krijgt is veel kleiner dan de kans dat jij of je partner voor je pensioendatum overlijdt.

Gelijkblijvend of dalend bedragen verzekeren?

Bij een overlijdensrisicoverzekerijng kun je een keuze maken uit een gelijkblijvend of dalend verzekerd bedrag:

Gelijkblijvend bedrag

 • verzekerd bedrag blijft gelijk tijdens de gehele looptijd 
 • vaste uitkering, ongeacht het moment van overlijden

Dalend bedrag

 • als je aan het begin van de looptijd overlijdt, is de uitkering hoger
 • je kunt kiezen voor een lineair- of annuïtair dalend verzekerd bedrag

De looptijd van een overlijdensrisicoverzekering is minimaal één jaar en eindigt uiterlijk als de verzekerde 75 jaar wordt.

Je kunt er dus ook voor kiezen om alleen iets te regelen voor de eerste moeilijke periode na een overlijden. Een eerste - tijdelijke- financiële overbrugging dus voor de nabestaanden.

Bereken jouw premie

Bijgewerkt op: 21-12-2018

Wat vind je van dit artikel?

x3
x4

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Eigenlijk kun je wel wat juridisch advies gebruiken, want een klant weigert al maanden om jouw factuur te betalen. Maar op deze extra kosten zit je eigenlijk helemaal niet te wachten. Wat nu?

Juridisch conflict? Een rechtsbijstandsverzekering biedt uitkomst
Juridisch conflict? Een rechtsbijstandsverzekering biedt uitkomst

Ben je zzp'er? Dan moet je je rond 2024 verplicht gaan verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Zo'n verplichte AOV staat in het principeakkoord over de pensioenen waarover de vakbonden en het kabinet overeenstemming hebben bereikt. 

Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Verzekeren

Een goed voorbereide ondernemer telt voor twee, maar natuurlijk hoef je niet meteen alles te verzekeren. Start je als zzp'er? Dan hoef jij bijvoorbeeld (nog) geen rekening te houden met werknemersverzekeringen terwijl dit voor werkgevers juist een must is.

Maar hoe weet je nou welke risico's je moet afdekken? Dat hangt sterk af van je situatie en branche. Je wilt natuurlijk geen premie betalen voor wat je niet nodig hebt, maar wel goed verzekerd zijn. Hier vind je een overzicht van alle relevante verzekeringen voor ondernemers.

Het in elk geval aan te raden om te kijken naar de volgende vragen:

 1. Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering relevant?
 2. Bouw ik straks nog steeds pensioen op?
 3. Hoe zit het met mijn aansprakelijkheid?

Extra leestip! Alles wat je moet weten over de aansprakelijkheid van jouw bedrijf hebben we opgeschreven in de whitepaper 'ben jij voorbereid als je aansprakelijk wordt gesteld'. Simpel en overzichtelijk, zodat je snel de juiste informatie hebt. 

Doe mij die gratis PDF maar

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.232 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.