marieke

Pensioen ondernemer

Ondernemers bouwen, in tegenstelling tot loondienstwerkers, niet automatisch pensioen op. Dat is iets om terdege rekening mee te houden. Als u zelf niets regelt, dan ontvangt u vanaf uw 65ste - en straks vanaf uw 67ste levensjaar - alleen AOW. Het bedrag dat u ontvangt aan AOW is afhankelijk van het aantal jaren dat u in Nederland hebt gewerkt.

nbsp;
De AOW van een persoon die 25 jaar in Nederland woont en werkt en alleen is, bedraagt zeventig procent van het netto minimumloon. De netto AOW van iemand die getrouwd is of samenwoont, is vijftig procent van het netto minimumloon. Samen ontvangt u dus honderd procent.

Wat kan er gebeuren?

Er wordt nogal eens gedacht dat ondernemers niet voor pensioen hoeven te zorgen omdat zij na de pensionering wel kunnen blijven leven van de opbrengst van het bedrijf. Helaas is het moeilijk om de precieze waarde van te voren te kunnen bepalen en dus geeft dit geen enkele garantie. Het kan dus zomaar zijn dat u alle vaste lasten opeens moet betalen met alleen maar een AOW uitkering.

Hoe kan ik me verzekeren?

Oud worden is een onzekere factor in een mensenleven. Net als bijna alle voorvallen die grote financiële gevolgen hebben en waarvan niet zeker is of ze wel zullen gebeuren, is het inkomen voor een oudere leeftijd ook te verzekeren. Dit kan door middel van lijfrente- en levensverzekeringen. Deze hebben vaak allerlei fiscale voordelen en kunnen een prima aanvulling zijn op het pensioen. Zowel voor ondernemers als voor mensen in loondienst zijn lijfrentes, indien dit geld op jongere leeftijd prima gemist kan worden, een goede aanvulling op het pensioen.

Advertorial ZEZA

Welk risico loop ik?

Ook als starter loop je zakelijk gezien risico, zoals op het gebied van transport, jouw voorraad of een auto van de zaak. Met Interpolis ZekerVanJeZaak dek je in één keer jouw belangrijkste bedrijfsrisico's af.

Lees meer over ZekerVanJeZaak

Sparen

Natuurlijk zijn er nog vele andere mogelijkheden, zoals geld opsparen in een oude sok, gewoon sparen op een spaarrekening en/of het speculeren met aandelen. De eerder genoemde opties kunnen echter fiscale voordelen hebben en zijn dus populair onder ondernemers voor het opbouwen van een pensioen. In de meeste gevallen, indien het om veel geld gaat, is het aan te raden hierover in ieder geval eenmalig even te informeren bij een specialist.

Wilt u advies over uw pensioenverzekering of over andere verzekeringen voor ondernemers, kijk dan hier.

Gepubliceerd op:
24-12-2011

Wat vind je van dit artikel?

x0
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ben je zzp'er? Dan moet je je verplicht gaan verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Zo'n verplichte AOV staat in het principeakkoord over de pensioenen waarover de vakbonden en het kabinet overeenstemming hebben bereikt.  

Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Verzekeren

Een goed voorbereide ondernemer telt voor twee, maar natuurlijk hoef je niet meteen alles te verzekeren. Start je als zzp'er? Dan hoef jij bijvoorbeeld (nog) geen rekening te houden met werknemersverzekeringen terwijl dit voor werkgevers juist een must is.

Maar hoe weet je nou welke risico's je moet afdekken? Dat hangt sterk af van je situatie en branche. Je wilt natuurlijk geen premie betalen voor wat je niet nodig hebt, maar wel goed verzekerd zijn. Hier vind je een overzicht van alle relevante verzekeringen voor ondernemers.

Het in elk geval aan te raden om te kijken naar de volgende vragen:

  1. Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering relevant?
  2. Bouw ik straks nog steeds pensioen op?
  3. Hoe zit het met mijn aansprakelijkheid?

Extra leestip! Alles wat je moet weten over de aansprakelijkheid van jouw bedrijf hebben we opgeschreven in een whitepaper. Simpel en overzichtelijk, zodat je snel de juiste informatie hebt. 

Doe mij die gratis PDF maar

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.455 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.