4 slimme tips om te besparen op je arbeidsongeschiktheidsverzekering

Bijgewerkt op 07 april 2021
4 min  leestijd
2.157
Tips om te besparen op arbeidsongeschiktheidsverzekering

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering niet te betalen? Dat denken veel startende ondernemers. Driekwart van de ondernemers sluit om die reden geen arbeidsongeschiktheidsverzekering af. Met deze AOV tips kun je je flink op je premie voor je AOV besparen.

Let op: De arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt over een aantal jaar (2026 of later) misschien verplicht. Het kabinet is bezig met de uitvoering van deze nieuwe plannen. We houden je op de hoogte. Lees er hier alles over.

De premie van de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) 

Je leeftijd, beroep en het risico dat je tijdens het werk loopt, zijn belangrijke factoren die de hoogte van de premie bepalen. Daarnaast kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering helemaal afstemmen op jouw situatie.

Daarom kunnen de premies voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zo uiteenlopen. In dit artikel geven we je daarom een aantal AOV tips. 

Slimme besparingstips voor je arbeidsongeschiktheidsverzekering 

De keuzes die je maakt over de invulling van je verzekering, hebben direct invloed op de premie. Hoe slimmer je kiest, hoe meer je bespaart. 

AOV besparingstip #1: verzeker alleen wat je nodig hebt

Denk goed na welk bedrag je verzekert. Hoeveel inkomen heb je nodig bij ziekte? Hetzelfde als nu? Of heb je genoeg aan een bedrag om je vaste lasten te betalen? Als je een 20% lager inkomen verzekert, bespaar je ook 20% op je premie.

AOV besparingstip #2: bereken welke periode je zelf kunt overbruggen

Bereken welke periode je zelf kunt overbruggen als je ziek wordt. Hoe langer de eigenrisicoperiode, hoe lager de premie. De eigenrisicoperiode is de periode waarin je al wel arbeidsongeschikt bent maar nog geen uitkering krijgt uit je verzekering.

Bijvoorbeeld de eerste maand nadat je ziek geworden bent. Maak daarom van tevoren een goede inschatting van je financiële buffer en bereken hoe lang je een eigenrisicoperiode kunt en wilt dragen.

'Met een eigenrisicoperiode van zes maanden in plaats van één maand is je AOV-premie al snel 10 tot 20% goedkoper.'

AOV besparingstip #3: verzeker je voor passende arbeid

In sommige gevallen kun je bij arbeidsongeschiktheid niet meer je eigen beroep of vak uitoefenen, maar wel ander werk doen. Als je je verzekert voor passende arbeid, bekijkt je verzekeraar welk werk je nog wél kunt doen met je aandoening, handicap of ziekte.

Dat kan ook buiten je bedrijf zijn. Vind je dat geen probleem, dan bespaar je hiermee zo’n 10% op je premie.

Whitepaper AOV

Wat doe jij bij arbeidsongeschiktheid?

Je hoopt natuurlijk dat het je niet overkomt: arbeidsongeschikt raken. Maar wat doe je als je er toch mee te maken krijgt? En wat kun je doen om arbeidsongeschiktheid te voorkomen?

Download gratis PDF

AOV besparingstip #4: kies voor een leeftijdsafhankelijk tarief

Bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering kun je kiezen uit twee tariefvormen. Bij een vast tarief (standaardtarief) betaal je over de hele looptijd van de verzekering een vaste premie per jaar.

Bij een leeftijdsafhankelijk tarief (combitarief) start je met een lagere premie, die in de loop van de jaren stijgt. Dat is handig, omdat je zo in de beginfase van je bedrijf meer geld over houdt om te investeren in je bedrijf. 

Slim besparen op je AOV betekent rekening houden met je toekomst

Je hebt dus invloed op de hoogte van je premie, met bepaalde keuzes. Niemand kan in de toekomst kijken, maar het helpt wel om een financiële planning te maken. De verzekering moet natuurlijk wel voldoende uitkeren bij arbeidsongeschiktheid. We vertellen je waar je rekening mee kunt houden, in de whitepaper 'Wat doe je als starter bij arbeidsongeschiktheid?

Ook lees je wat voor jou de slimste manier is om een periode van arbeidsongeschiktheid te overbruggen en krijg je meer AOV tips. 

Wat betaal ík voor een AOV?

Wil je weten wat een AOV in jouw situatie kost? Bereken snel je AOV-premie met de Rabobank Premietool. Goed om te weten: de premie van je AOV is fiscaal aftrekbaar.

Je krijgt dus ieder jaar een deel van de betaalde premie terug van de belasting. Raak je ooit arbeidsongeschikt, dan betaal je wel inkomstenbelasting over de uitkering.

Welke AOV past bij mij?

Dat bepaal je natuurlijk zelf. Veel ondernemers kijken vooral naar de hoogte van de AOV-premie, maar het is slim om ook goed naar de dekking van je arbeidsongeschiktheidsverzekering te kijken. 

De Rabobank biedt de arbeidsongeschiktheidsverzekering van Interpolis. Hierbij kun je kiezen voor een aanvangskorting in de eerste vier jaar, of een (stijgende) korting tot maximaal 10% gedurende de hele looptijd.

Verder lezen over de AOV en verzekeringen

In ons overzichtsartikel verzekeringen voor ondernemers vind je een compleet overzicht van de mogelijkheden. Ook lees je meer info over de AOV. 

Calculator verzekeringen berekenen

AOV: bereken je premie nu

Bescherm je inkomen met een verzekering voor als je arbeidsongeschikt raakt.

Bereken je premie

Meer over persoonlijke verzekeringen

Meer over persoonlijke verzekeringen
Voorblad WP aansprakelijkheid

Hé starter, ben jij goed voorbereid?

Een schadeclaim kan duur uitpakken. In onze whitepaper over aansprakelijkheid lees je welke risico's je loopt en hoe je deze risico's beperkt. 

Sluiten