AOV-verzekering afsluiten: hierop moet je letten

Arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten: hierop moet je letten

AOV-verzekeringen zijn er in alle soorten en maten. Welke premie voor jou het meest geschikt is, hangt af van wat je zelf belangrijk vindt. De hoogte van de premie die je ervoor betaalt, is vooral afhankelijk van jouw beroep en van je leeftijd. Maar ook van de keuzes die je maakt. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Dit artikel maakt je weer wegwijs.

Beroepsarbeidsongeschiktheid of passende arbeid

Je kunt je verzekeren voor beroepsarbeidsongeschiktheid of voor passende arbeid. Het verschil in premie springt in dit geval het meest in het oog. Voor passende arbeid geldt namelijk doorgaans een lagere premie. 

Maar let op: de verzekeraar kan jou verplichten een vervangende functie (passend werk) buiten je eigen bedrijf te accepteren wanneer je gedeeltelijk arbeidsongeschikt raakt.

Verzeker jij je voor beroepsarbeidsongeschiktheid, betaal je wel meer premie, maar dan telt uitsluitend in hoeverre je jouw huidige beroep kunt blijven uitoefenen. 

Vast tarief of een leeftijdsafhankelijke tarief

Je kunt kiezen uit twee tariefvormen.

  1. Bij een vast tarief (standaardtarief) betaal je over de hele looptijd van de verzekering een vaste premie per jaar.
  2. Bij een leeftijdsafhankelijk tarief (combitarief) start je met een lagere premie, die in de loop van de jaren stijgt. 

De hoogte van de uitkering

Hoe hoger het bedrag dat je verzekert, des te hoger de premie. Bereken voor jezelf wat jij nodig hebt om rond te komen. Houd er wel rekening mee dat de uitkering die je bij arbeidsongeschiktheid ontvangt een bruto bedrag is.

Daar gaat de belasting dus nog vanaf. Daar staat tegenover dat de premie die je betaalt vaak aftrekbaar is. 

De eigenrisicoperiode

Tijdens de eigenrisicoperiode keert de arbeidsongeschiktheidsverzekering niet uit. Hoe langer de eigenrisicoperiode, hoe lager de premie dus uitvalt. Maar dit houdt dan wel in dat je – als je ziek wordt of een ongeluk krijgt – gedurende deze hele periode geen inkomsten zult hebben.

Maak daarom van tevoren altijd eerst een realistische inschatting van jouw financiële buffer en bereken hoe lang je zo'n eigenrisicoperiode kunt dragen.

Eindleeftijd

Tot welke leeftijd wil je jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering laten uitkeren? Tot je 62e, je 65e of 67e levensjaar? Verzeker je jezelf tot je 62e? Dan moet je straks nog een flinke periode overbruggen voor je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Dit hoeft in principe geen problemen op te leveren, zolang jouw buffer maar groot genoeg is.

Contractduur

De korting die veel verzekeraars bieden voor jarenlange contractduren zijn interessant. Maar wil je wel zo ver vooruit plannen?

Je kunt niet in de toekomst kijken: zowel jouw persoonlijke als zakelijke situatie kan in vijf jaar tijd aanzienlijk veranderen. 

Tot slot: kijk naar het totaalplaatje

Bekijk jouw totale financiële plaatje. Hoeveel inkomen heb je écht nodig om rond te komen? En in de toekomst? Kun je terugvallen op een financiële buffer of het inkomen van jouw partner?

Dan kun je een lager verzekerd bedrag kiezen, een langere eigenrisicoperiode of een lagere eindleeftijd.

Ook interessant voor jou

Arbeidsongeschiktheid: dit zijn de regels
Een rechtsbijstandverzekering afsluiten: wanneer verstandig?
Dit moet je weten over beroepsaansprakelijkheid
Bedrijfsaansprakelijkheid: zo zit dat
7 verzekeringen voor startende ondernemers

Bijgewerkt op: 18-03-2016

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Persoonlijke verzekeringen

Wanneer je van start gaat als zelfstandig ondernemer, is het goed om te weten dat je vanaf dat moment zelf verantwoordelijk bent voor het afdekken van eventuele persoonlijke arbeidsrisico's en het opbouwen van pensioen.

Of jij hier qua verzekeringen iets mee wilt doen is uiteraard helemaal aan jou, maar wij raden je wel aan om in ieder geval serieus te kijken naar de mogelijkheden voor starters op het gebied van arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid.

  1. Arbeidsongeschiktheid
  2. Beroepsaansprakelijkheid
  3. Pensioen
  4. Overlijden

Verzeker je graag alles in een keer? Stel dan een pakket samen met Interpolis ZekerVanJeZaak.

Zzp verzekeringen

Ga jij starten als zelfstandige professional of freelancer? Dan hoef je vaak minder te verzekeren dan met een grotere onderneming. De totale premie kan dan lager uitvallen. Lees hier welke verzekeringen voor zzp'ers relevant zijn.

Verzekeringen voor personeel

Heb je juist wel personeel in dienst? Dan heb je een aantal extra verzekeringen nodig. Denk hierbij aan het verzekeren op het gebied van verzuim en personeel. Lees hier meer over verzekeringen voor personeel.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.