arbeidsongeschiktheidsverzekering kosten

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) hoeft niet duur te zijn

Loop jij ook rond met het idee dat een AOV te duur is voor een startende ondernemer? Je bent niet de enige. Maar wist je dat je vaak al een goede AOV hebt voor € 1 per declarabel uur?

Let op: Regeringspartijen hebben besloten dat alle werkenden onder een nieuwe basisverzekering moeten gaan vallen. De komende tijd gaat het kabinet aan de slag met voorstellen voor de uitvoering van deze nieuwe plannen. We houden je op de hoogte. Lees er hier alles over.

AOV voor zzp'ers wordt verplicht

Er is waarschijnlijk geen ontkomen meer aan. Als zzp'er moet je je vanaf 2020 verplicht gaan verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Het kabinet en de bonden hebben daarover overeenstemming bereikt. 

Hoe de verplichting er precies gaat uitzien is nog niet helemaal bekend. Op IkGaStarten.nl houden we je uiteraard op de hoogte. In dit artikel lees wat een AOV kost en hoe je dat bijvoorbeeld kunt doorberekenen in je uurtarief.

Slim: AOV in je uurtarief

Veel ondernemers realiseren zich dat ze een risico nemen als ze niks hebben geregeld bij ziekte of een ongeval. Maar ze vinden een arbeidsongeschiktheidsverzekering vaak te duur. Toch kun je voor de meeste beroepen al een AOV afsluiten voor maar € 1 per declarabel uur.

Heb je een lichamelijk zwaarder beroep, dan betaal je ongeveer het dubbele. Maar dat kan je gelukkig wel doorberekenen in je tarief. We rekenen je twee concrete voorbeelden voor.

AOV rekenvoorbeeld 1

Joost is 28 jaar en recent gestart met zijn eigen architectenbureau. Hij verzekert zich voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering van € 1.250 per maand.

Voor deze AOV betaalt hij een premie van € 642 per jaar. Joost hoopt jaarlijks zo’n 1.000 uur te factureren bij zijn klanten. Dat betekent dat hij van zijn uurtarief maar € 0,65 opzij hoeft te zetten voor zijn AOV.

De premie van je AOV is fiscaal aftrekbaar

En betaalt hij de premie vanuit zijn privévermogen? Dan is de premie fiscaal aftrekbaar. Raakt Joost ooit arbeidsongeschikt, dan betaalt hij over de uitkering wel inkomstenbelasting.

AOV rekenvoorbeeld 2

Britte is zelfstandig ondernemer, 34 jaar en woont samen. Met het oog op hun kinderwens heeft ze net een eengezinswoning gekocht met haar partner, waar al hun spaargeld in is gaan zitten. Britte wil er graag zeker van zijn dat ze ook bij arbeidsongeschiktheid samen in hun huis kunnen blijven wonen.

Geen financiële zorgen met een AOV

Daarom sluit ze een AOV af die € 1.500 bruto per maand uitkeert bij arbeidsongeschiktheid. Daarmee kan ze precies de woonlasten betalen. En met het inkomen van haar partner erbij heeft ze bij arbeidsongeschiktheid geen financiële zorgen en kan ze zich volledig op haar herstel richten.

Een AOV keert ook uit bij zwangerschap

Deze AOV kost haar € 75 per maand. Met zo’n 80 declarabele uren per maand is dat dus minder dan € 1 per uur, bruto. En een mooie bijkomstigheid: als er ooit een kleine komt, krijgt ze een zwangerschapsuitkering van de verzekeraar waar ze haar AOV afsloot.

Wil je berekenen welke premie jij ongeveer moet betalen voor een AOV? Dat kan met de Premieberekeningstool van de Rabobank.

Voordelen AOV op een rij

Jouw voordelen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering op een rij:

 • Je bepaalt zelf wat je wilt verzekeren

 • Je kunt de premie fiscaal aftrekken

 • Je hebt geen financiële zorgen bij arbeidsongeschiktheid

 • Je kunt je volledig richten op je herstel

 • Je ontvangt een uitkering na je zwangerschap

Wil je weten welk effect arbeidsongeschiktheid heeft op jou, je bedrijf en gezin?
Lees dit artikel over arbeidsongeschiktheid en krijg handige inzichten, tips en preventiemaatregelen om jouw risico op arbeidsongeschiktheid te beperken.

Hier moet je rekening mee houden

 • Tijdens de eigenrisicoperiode keert de arbeidsongeschiktheidsverzekering niet uit
  Hoe langer de eigenrisicoperiode, hoe lager de premie. Maar dit houdt wel in dat je – als je ziek wordt – die hele periode geen inkomsten hebt. Maak daarom van tevoren een goede inschatting van je financiële buffer en bereken hoe lang je een eigenrisicoperiode kunt dragen.

 • Ook als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent, ontvang je een uitkering
  De hoogte daarvan is afhankelijk van het percentage dat je nog kan werken.

 • De oorzaak van je arbeidsongeschiktheid moet gedekt zijn
  Als je bijvoorbeeld arbeidsongeschikt wordt door alcoholmisbruik of grove opzet, krijg je vaak geen uitkering.

 • Een verzekeraar is verplicht om inkomstenbelasting in te houden op de uitkering.
  Houd hier dus rekening mee wanneer je een AOV afsluit en je het uit te keren jaarbedrag bepaalt.

Wat betaal ik voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)?

De hoogte van de premie is afhankelijk van je eigen wensen en je situatie. En van de branche waarin je werkt. Wil je weten wat een AOV jou kost? Bereken snel je AOV-premie met de Rabobank Premietool.

Welke AOV past bij mij?

Welke arbeidsongeschiktheidsverzekering voor jou het meest geschikt is, hangt af van wat je zelf belangrijk vindt. Veel ondernemers kijken vooral naar de hoogte van de premie, maar het is slim om ook goed naar de dekking te kijken.

De Rabobank biedt de arbeidsongeschiktheidsverzekering van Interpolis. Met de Groeioptie, speciaal voor starters. Hiermee laat je de hoogte van de uitkering bij arbeidsongeschiktheid gemakkelijk meegroeien met de groei van je bedrijf.

Bijgewerkt op: 23-01-2020

Wat vind je van dit artikel?

x32
x16

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Persoonlijke verzekeringen

Wanneer je van start gaat als zelfstandig ondernemer, is het goed om te weten dat je vanaf dat moment zelf verantwoordelijk bent voor het afdekken van eventuele persoonlijke arbeidsrisico's en het opbouwen van pensioen.

Of jij hier qua verzekeringen iets mee wilt doen is uiteraard helemaal aan jou, maar wij raden je wel aan om in ieder geval serieus te kijken naar de mogelijkheden voor starters op het gebied van arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid.

 1. Arbeidsongeschiktheid
 2. Beroepsaansprakelijkheid
 3. Pensioen
 4. Overlijden

Verzeker je graag alles in een keer? Stel dan een pakket samen met Interpolis ZekerVanJeZaak.

Zzp verzekeringen

Ga jij starten als zelfstandige professional of freelancer? Dan hoef je vaak minder te verzekeren dan met een grotere onderneming. De totale premie kan dan lager uitvallen. Lees hier welke verzekeringen voor zzp'ers relevant zijn.

Verzekeringen voor personeel

Heb je juist wel personeel in dienst? Dan heb je een aantal extra verzekeringen nodig. Denk hierbij aan het verzekeren op het gebied van verzuim en personeel. Lees hier meer over verzekeringen voor personeel.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.072 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.