arbeidsongeschiktheidsverzekering kosten

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) hoeft niet duur te zijn

Loop jij ook rond met het idee dat een AOV te duur is voor een (startende) ondernemer? Je bent niet de enige. Maar wist je dat je de premie ook kunt doorberekenen in je uurtarief?

AOV wordt verplicht

Let op: Regeringspartijen hebben besloten dat zzp'ers zich in de toekomst verplicht moeten laten verzekeren. Op 6 juli 2020 gaf minister Koolmees aan dat hij het advies van vakbonden en werkgevers overneemt. 

Wel laat hij nu nader onderzoek doen naar de uitvoerbaarheid van de regeling. Begin 2021 start de voorbereiding van het wetsvoorstel.

Een duidelijke ingangsdatum voor de verplichte wettelijke regeling is nog niet gecommuniceerd. De verwachting is dat deze niet eerder dan 2024 ingaat. We houden je op de hoogte. Lees hier meer over de plannen.

Slim: AOV in je uurtarief

Veel ondernemers realiseren zich dat ze een risico nemen als ze niks hebben geregeld bij ziekte of een ongeval. Toch hebben ze soms het idee dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering te duur is.

Dat is niet helemaal terecht. De hoogte van je premie is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de zwaarte van je beroep. Heb je een lichamelijk zwaarder beroep, dan betaal je meer dan wanneer je vooral kantoorwerk doet. Gelukkig kun je je premie doorberekenen in je tarief. 

De premie van je AOV is fiscaal aftrekbaar

Betaal je de premie vanuit je privévermogen? Dan is de premie fiscaal aftrekbaar. Als je ooit arbeidsongeschikt raakt, dan betaal je over de uitkering wel inkomstenbelasting.

 

Wil je berekenen welke premie jij ongeveer moet betalen voor een AOV? Dat kan met de Premieberekeningstool van de Rabobank.

Voordelen AOV op een rij

Jouw voordelen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering op een rij:

 • Je bepaalt zelf wat je wilt verzekeren

 • Je kunt de premie fiscaal aftrekken

 • Je hebt geen financiële zorgen bij arbeidsongeschiktheid

 • Je kunt je volledig richten op je herstel

 • Je ontvangt een uitkering na je zwangerschap

Wil je weten welk effect arbeidsongeschiktheid heeft op jou, je bedrijf en gezin?
Lees dit artikel over arbeidsongeschiktheid en krijg handige inzichten, tips en preventiemaatregelen om jouw risico op arbeidsongeschiktheid te beperken.

Hier moet je rekening mee houden

 • Tijdens de eigenrisicoperiode keert de arbeidsongeschiktheidsverzekering niet uit
  Hoe langer de eigenrisicoperiode, hoe lager de premie. Maar dit houdt wel in dat je – als je ziek wordt – die hele periode geen inkomsten hebt. Maak daarom van tevoren een goede inschatting van je financiële buffer en bereken hoe lang je een eigenrisicoperiode kunt dragen.

 • Ook als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent, ontvang je een uitkering
  De hoogte daarvan is afhankelijk van het percentage dat je nog kan werken. Als je 60% arbeidsongeschikt bent, krijgt je dus 60% van het bedrag dat je verzekert.

 • De oorzaak van je arbeidsongeschiktheid moet gedekt zijn
  Als je bijvoorbeeld arbeidsongeschikt wordt door alcoholmisbruik of grove opzet, krijg je vaak geen uitkering.

Wat betaal ik voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)?

De hoogte van de premie is afhankelijk van je eigen wensen en je situatie. En van de branche waarin je werkt. Wil je weten wat een AOV jou kost? Bereken snel je AOV-premie met de Rabobank Premietool.

Welke AOV past bij mij?

Welke arbeidsongeschiktheidsverzekering voor jou het meest geschikt is, hangt af van wat je zelf belangrijk vindt. Veel ondernemers kijken vooral naar de hoogte van de premie, maar het is slim om ook goed naar de dekking te kijken.

De Rabobank biedt de arbeidsongeschiktheidsverzekering van Interpolis. Met de Groeioptie, speciaal voor starters. Hiermee laat je de hoogte van de uitkering bij arbeidsongeschiktheid gemakkelijk meegroeien met de groei van je bedrijf, zonder dat je opnieuw een gezondheidsverklaring moet invullen.

Bijgewerkt op: 08-10-2020

Wat vind je van dit artikel?

x34
x17

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Persoonlijke verzekeringen

Wanneer je van start gaat als zelfstandig ondernemer, is het goed om te weten dat je vanaf dat moment zelf verantwoordelijk bent voor het afdekken van eventuele persoonlijke arbeidsrisico's en het opbouwen van pensioen.

Of jij hier qua verzekeringen iets mee wilt doen is uiteraard helemaal aan jou, maar wij raden je wel aan om in ieder geval serieus te kijken naar de mogelijkheden voor starters op het gebied van arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid.

 1. Arbeidsongeschiktheid
 2. Beroepsaansprakelijkheid
 3. Pensioen
 4. Overlijden

Verzeker je graag alles in een keer? Stel dan een pakket samen met Interpolis ZekerVanJeZaak.

Zzp verzekeringen

Ga jij starten als zelfstandige professional of freelancer? Dan hoef je vaak minder te verzekeren dan met een grotere onderneming. De totale premie kan dan lager uitvallen. Lees hier welke verzekeringen voor zzp'ers relevant zijn.

Verzekeringen voor personeel

Heb je juist wel personeel in dienst? Dan heb je een aantal extra verzekeringen nodig. Denk hierbij aan het verzekeren op het gebied van verzuim en personeel. Lees hier meer over verzekeringen voor personeel.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.610 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.