Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) hoeft niet duur te zijn

Bijgewerkt op 04 augustus 2021
5 min  leestijd
0
Image
arbeidsongeschiktheidsverzekering aov duur kosten

Loop jij ook rond met het idee dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) te duur is voor een (startende) ondernemer? Je bent niet de enige. Toch blijkt het in de praktijk vaak mee te vallen. Wist je dat je premie ook aftrekbaar is?

Arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt verplicht

Regeringspartijen hebben besloten dat zzp'ers zich in de toekomst verplicht moeten laten verzekeren. De uitvoerbaarheid van de regeling is lastiger dan gedacht, bleek in 2021.

Er wordt nu gekeken naar een nieuwe regeling. De verwachting is dat de verplichte AOV over een aantal jaar (waarschijnlijk later dan 2026) ingaat. We houden je op de hoogte. Lees meer over de verplichte AOV voor zzp'ers.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp aftrekbaar

Veel ondernemers realiseren zich dat ze een risico nemen als ze niks hebben geregeld bij ziekte of een ongeval. Toch hebben ze soms het idee dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering te duur is.

Dat is niet helemaal terecht. De hoogte van je premie is afhankelijk van verschillende factoren, zoals een aantal keuzes die je zelf maakt. Je kunt bijvoorbeeld keuzes maken over de hoogte van je eigen risico, de eindleeftijd en de wachttijd. 

AOV fiscaal aftrekbaar

De premie arbeidsongeschiktheidsverzekering is fiscaal aftrekbaar bij de inkomstenbelasting. Als je ooit arbeidsongeschikt raakt, dan betaal je over de uitkering wel belasting.

AOV premie doorberekenen in je tarief

Je kunt je premie doorberekenen in je uurtarief. Dat doe je simpelweg door je premie te delen door het aantal uur dat je gemiddeld per maand kunt declareren. Dit scheelt jou veel geld en kost je opdrachtgever maar een beetje extra, je hebt immers als het goed is meerdere opdrachtgevers. 

Whitepaper AOV

Wat doe jij bij arbeidsongeschiktheid?

Je hoopt natuurlijk dat het je niet overkomt: arbeidsongeschikt raken. Maar wat doe je als je er toch mee te maken krijgt? En wat kun je doen om arbeidsongeschiktheid te voorkomen?

Download gratis PDF

Wat zijn de kosten van de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)?

De AOV staat erom bekend duur te zijn voor zzp'ers, maar dit hoeft niet het geval te zijn. De hoogte van de premie is onder andere afhankelijk van jouw situatie, zoals de branche waarin je werkt en je leeftijd.

Daarnaast heb je zelf invloed op de hoogte van de premie, met een aantal slimme keuzes stel je de AOV samen die bij jou past: 

 • Welk bedrag wil je maandelijks uitgekeerd krijgen? 
 • Welke periode kun je zelf nog inkomen uitkeren, wat is je eigenrisicoperiode?
 • Tot welke leeftijd wil je de uitkering krijgen?

Lees meer over hoe je invloed hebt op de keuzes en welke opties je hebt, in de gratis whitepaper 'Wat doe je als starter bij arbeidsongeschiktheid?'

Arbeidsongeschiktheidsverzekering berekenen

Wil je weten wat een AOV jou kost? Met de Rabobank Premietool kun je de premie van de arbeidsongeschiktheidsverzekering berekenen. Hier zie je meteen hoe bepaalde keuzes invloed hebben op hoe duur de verzekering is. 

Bereken je premie

Benieuwd wat er gebruikelijk is in jouw beroepsgroep? Bekijk de premievoorbeelden uit verschillende branches

Voordelen AOV

De voordelen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering op een rij:

 • Je bepaalt zelf wat je wilt verzekeren
 • Je kunt de premie fiscaal aftrekken
 • Je hebt geen financiële zorgen bij arbeidsongeschiktheid
 • Je kunt je volledig richten op je herstel
 • Je ontvangt een uitkering tijdens en na je zwangerschap

Wil je weten welk effect arbeidsongeschiktheid heeft op jou, je bedrijf en gezin? Lees het artikel over arbeidsongeschiktheid en krijg handige inzichten, tips en preventiemaatregelen om jouw risico op arbeidsongeschiktheid te beperken.

Welke AOV is voor jou geschikt?

Welke verzekering voor jou het meest geschikt is, hangt af van wat je zelf belangrijk vindt. Veel ondernemers kijken vooral naar de hoogte van de premie, maar het is slim om ook goed naar de dekking te kijken.

Rabobank biedt de arbeidsongeschiktheidsverzekering van Interpolis. Hierbij kun je korting krijgen op twee manieren. Zo kun je kiezen voor een (klimmende) korting tot maximaal 10% in je hele looptijd, of een aanvangskorting in de eerste vier jaar.

Aandachtspunten AOV

Er zijn een aantal aandachtspunten die handig zijn om te weten over de arbeidsongeschiktheidsverzekering.  

 • Eigenrisicoperiode AOV
  Tijdens de eigenrisicoperiode keert de arbeidsongeschiktheidsverzekering niet uit. Hoe langer de eigenrisicoperiode, hoe lager de premie. Maar dit houdt wel in dat je – als je in die periode ziek wordt – die hele periode geen inkomsten hebt. Maak daarom van tevoren een goede inschatting van je financiële buffer en bereken hoe lang je een eigenrisicoperiode kunt dragen.

 • Gedeeltelijk arbeidsongeschikt
  Ook als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent, ontvang je een uitkering. De hoogte daarvan is afhankelijk van het percentage dat je nog kan werken. Als je 60% arbeidsongeschikt bent, krijgt je dus 60% van het bedrag dat je hebt verzekerd.

 • Gedekte oorzaak
  De oorzaak van je arbeidsongeschiktheid moet gedekt zijn. Als je bijvoorbeeld arbeidsongeschikt wordt door alcoholmisbruik of grove opzet, krijg je vaak geen uitkering.

Calculator verzekeringen berekenen

AOV: bereken je premie nu

Bescherm je inkomen met een verzekering voor als je arbeidsongeschikt raakt.

Bereken je premie

Veelgestelde vragen over de arbeidsongeschiktheidsverzekering

 • Is de AOV duur? Startende ondernemers denken vaak dat de AOV een dure verzekering is. Dat hoeft niet het geval te zijn. De premiehoogte hangt af van jouw situatie en van een aantal keuzes die je zelf maakt. Ook is de AOV premie aftrekbaar. 
 • Heb ik zelf invloed op de hoogte van de AOV? Je hebt zeker zelf invloed op de maandelijkse premie van de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Je kunt kiezen voor een lagere uitkering, een eigenrisicoperiode en een lagere eindleeftijd. 
 • Hoe kan ik de premie AOV berekenen? Met de AOV-tool van Rabobank bereken je hoeveel premie je in jouw geval betaalt voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ook zie je hoe jouw keuzes invloed hebben op de premie. 

Meer over persoonlijke verzekeringen

Meer over persoonlijke verzekeringen
AOV en arbeidsongeschiktheid

Wat doe jij bij arbeidsongeschiktheid?

Je hoopt natuurlijk dat het je niet overkomt: arbeidsongeschikt raken. Maar wat doe je als je er toch mee te maken krijgt? En wat kun je doen om arbeidsongeschiktheid te voorkomen?

Sluiten