aov arbeidsongeschiktheidsverzekering kosten

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) hoeft niet duur te zijn

Loop jij ook rond met het idee dat de premie van een AOV zó hoog is dat je dat als startende ondernemer niet kunt betalen. Je bent niet de enige! Maar wist je dat je vaak al een goede AOV hebt voor € 1,- per declarabel uur?

Je AOV doorberekenen in je uurtarief

Veel ondernemers realiseren zich dat ze een risico nemen als ze niks hebben geregeld bij ziekte of een ongeval. Ondernemers vinden een arbeidsongeschiktheidsverzekering vaak te duur. Toch kun je voor de meeste beroepen al een AOV afsluiten voor maar € 1,- per declarabel uur.

Heb je een lichamelijk zwaarder beroep, dan betaal je ongeveer het dubbele. Maar dat reken je natuurlijk zonder problemen door in je tarief. We rekenen je twee concrete voorbeelden voor.

AOV rekenvoorbeeld 1

Joost is 28 jaar en recent gestart met zijn eigen architectenbureau en verzekert zich voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering van € 1.250,- per maand.

Voor deze AOV betaalt hij € 642,- premie per jaar. Joost hoopt jaarlijks zo’n 1.000 uur te factureren bij zijn klanten. Dat betekent dat hij van zijn uurtarief maar € 0,65 opzij hoeft te zetten voor zijn AOV. En dat is bruto, want de premie is ook nog eens fiscaal aftrekbaar!

Raakt Joost ooit arbeidsongeschikt, dan betaalt hij over de uitkering wel inkomstenbelasting.

AOV rekenvoorbeeld 2

Britte is zelfstandig ondernemer, 34 jaar en woont samen. Met het oog op hun kinderwens heeft ze net een eengezinswoning gekocht met haar partner, waar al hun spaargeld in is gaan zitten. Britte wil er graag zeker van zijn dat ze ook bij arbeidsongeschiktheid samen in hun huis kunnen blijven wonen.

Daarom sluit ze een AOV af die € 1.500,- bruto per maand uitkeert bij arbeidsongeschiktheid. Daarmee kan ze precies de woonlasten betalen. En met het inkomen van haar partner erbij heeft ze dan geen financiële zorgen en kan ze zich volledig op haar herstel richten.

Deze AOV kost haar € 75,- per maand. Met zo’n 80 declarabele uren per maand kost deze AOV haar dus minder dan € 1,- per uur. Bruto. En een mooie bijkomstigheid: als er ooit een kleine komt, krijgt ze een zwangerschapsuitkering van de verzekeraar waar ze haar AOV afsloot.

Wat betaal ík voor een AOV?

De hoogte van de premie is afhankelijk van je eigen wensen en je situatie. En van de branche waarin je werkt. Wil je weten wat een AOV jou kost? Bereken snel je AOV-premie met de Rabobank Premietool.

Bijgewerkt op: 08-06-2018

Wat vind je van dit artikel?

x13
x5

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Persoonlijke verzekeringen

Wanneer je van start gaat als zelfstandig ondernemer, is het goed om te weten dat je vanaf dat moment zelf verantwoordelijk bent voor het afdekken van eventuele persoonlijke arbeidsrisico's en het opbouwen van pensioen.

Of jij hier qua verzekeringen iets mee wilt doen is uiteraard helemaal aan jou, maar wij raden je wel aan om in ieder geval serieus te kijken naar de mogelijkheden voor starters op het gebied van arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid.

 1. Arbeidsongeschiktheid
 2. Beroepsaansprakelijkheid
 3. Pensioen
 4. Overlijden

Verzeker je graag alles in een keer? Stel dan een pakket samen met Interpolis ZekerVanJeZaak.

Zzp verzekeringen

Ga jij starten als zelfstandige professional of freelancer? Dan hoef je vaak minder te verzekeren dan met een grotere onderneming. De totale premie kan dan lager uitvallen. Lees hier welke verzekeringen voor zzp'ers relevant zijn.

Verzekeringen voor personeel

Heb je juist wel personeel in dienst? Dan heb je een aantal extra verzekeringen nodig. Denk hierbij aan het verzekeren op het gebied van verzuim en personeel. Lees hier meer over verzekeringen voor personeel.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 2.872 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.