Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) hoeft niet duur te zijn

Bijgewerkt op 21 september 2023
4 min  leestijd
12.611
Auteur: Redactie
Getekende afbeelding van een paraplu waaronder het muntgeld regent

Veel (startende) ondernemers denken dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) duur is, terwijl de kosten in de praktijk vaak meevallen. In dit artikel leggen we uit waarom.

Na het lezen van dit artikel weet je alles over de kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Direct meer lezen over een specifiek onderwerp? Klik dan op één van onderstaande links:

 1. Wat is een AOV?
 2. Voordelen van een AOV
 3. Wat kost een AOV?
 4. Bereken jouw premie
 5. Premie fiscaal aftrekken
 6. Kosten doorberekenen
 7. Veelgestelde vragen

1. Wat is een AOV?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering zorgt ervoor dat je toch een inkomen hebt in het geval dat je niet meer kunt werken. Enkele eigenschappen van de AOV:  

 • Eigenrisicoperiode AOV
  Tijdens de eigenrisicoperiode keert de arbeidsongeschiktheidsverzekering niet uit. Hoe langer de eigenrisicoperiode, hoe lager de premie. Maar dit houdt wel in dat je die hele periode geen inkomsten hebt als je in die periode ziek wordt. Maak daarom een goede inschatting van je financiële buffer en bereken hoe lang je een eigenrisicoperiode kunt overbruggen met eigen geld.

 • Gedeeltelijk arbeidsongeschikt
  Ook als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt raakt, ontvang je een uitkering. De hoogte daarvan is afhankelijk van het percentage dat je nog kan werken. Als je 60% arbeidsongeschikt bent, krijgt je dus 60% van het bedrag dat je hebt verzekerd.

 • Gedekte oorzaak
  De oorzaak van je arbeidsongeschiktheid moet gedekt zijn. Als je bijvoorbeeld arbeidsongeschikt raakt door alcoholmisbruik of grove opzet, krijg je vaak geen uitkering.

2. Voordelen van een AOV

Dit zijn de belangrijkste voordelen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering:

 • Je bepaalt zelf welk bedrag je wilt verzekeren;
 • Je kunt de premie fiscaal aftrekken;
 • Je hebt geen financiële zorgen bij arbeidsongeschiktheid;
 • Je kunt je volledig richten op je herstel;
 • Je ontvangt een zwangerschapsuitkering.

Wil je weten welk effect arbeidsongeschiktheid heeft op jou, je bedrijf en gezin? Lees het artikel over arbeidsongeschiktheid en krijg handige inzichten, tips en preventiemaatregelen om jouw risico op arbeidsongeschiktheid te beperken.

Welke AOV is voor jou geschikt?

Welke verzekering voor jou het meest geschikt is, hangt onder andere af van je persoonlijke situatie en wensen. Er bestaan veel verschillende arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, en daarbij horen ook verschillende kosten.

Rabobank biedt bijvoorbeeld de arbeidsongeschiktheidsverzekering van Interpolis aan. Je kunt deze zelf online aanvragen of samen met een adviseur de mogelijkheden bespreken.

3. Wat kost een AOV?

De AOV staat erom bekend duur te zijn voor zzp'ers, maar dit hoeft niet het geval te zijn. De hoogte van de premie is onder andere afhankelijk van jouw situatie, zoals de branche waarin je werkt en je leeftijd.

Whitepaper AOV

Wat doe jij bij arbeidsongeschiktheid?

Je hoopt natuurlijk dat het je niet overkomt: arbeidsongeschikt raken. Maar wat doe je als je er toch mee te maken krijgt? En wat kun je doen om arbeidsongeschiktheid te voorkomen?

Download gratis PDF

Daarnaast heb je zelf invloed op de hoogte van de premie. Door het beantwoorden van een aantal vragen stel je de verzekering samen die bij jou past: 

 • Welk bedrag wil je maandelijks uitgekeerd krijgen? 
 • Welke periode kun je zelf nog overbruggen met eigen geld, dus hoe lang mag je eigenrisicoperiode zijn?
 • Tot welke leeftijd wil je de uitkering ontvangen?

Lees meer over de opties in de gratis whitepaper 'Wat doe je als starter bij arbeidsongeschiktheid?'

4. Bereken jouw premie

Wil je weten wat een AOV jou kost? Met de Rabobank Premietool kun je de premie van de arbeidsongeschiktheidsverzekering berekenen. Ook zie je meteen hoe bepaalde keuzes invloed hebben op de premie. 

Bereken je premie

Benieuwd wat er gebruikelijk is in jouw beroepsgroep? Bekijk dan de premievoorbeelden uit verschillende branches

5. Premie AOV fiscaal aftrekbaar

De premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is fiscaal aftrekbaar bij de inkomstenbelasting. Als je ooit arbeidsongeschikt raakt, dan betaal je over de uitkering wel belasting.

6. Premie AOV doorberekenen in je tarief

Je kunt de premie doorberekenen in je uurtarief. Dat doe je simpelweg door je premie te delen door het aantal uur dat je gemiddeld per maand kunt declareren. Dit scheelt jou veel geld terwijl het je klanten slechts een beetje extra kost. Als het goed is heb je immers meerdere opdrachtgevers die samen de kosten zouden dragen. 

Calculator verzekeringen berekenen

AOV: bereken je premie nu

Bescherm je inkomen met een verzekering voor als je arbeidsongeschikt raakt.

Bereken je premie

7. Veelgestelde vragen over de arbeidsongeschiktheidsverzekering

 • Is de AOV duur? Startende ondernemers denken vaak dat de AOV een dure verzekering is. Dat hoeft niet het geval te zijn. De premiehoogte hangt af van jouw situatie en van een aantal keuzes die je zelf maakt. Ook is de AOV premie aftrekbaar. 
 • Heb ik zelf invloed op de hoogte van de AOV? Je hebt zeker zelf invloed op de maandelijkse premie van de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Je kunt kiezen voor een lagere uitkering, een eigenrisicoperiode en een lagere eindleeftijd. 
 • Hoe kan ik de premie AOV berekenen? Met de AOV-tool van Rabobank bereken je hoeveel premie je in jouw geval betaalt voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ook zie je hoe jouw keuzes invloed hebben op de premie. 

Meer over persoonlijke verzekeringen

Meer over persoonlijke verzekeringen
AOV en arbeidsongeschiktheid

Wat doe jij bij arbeidsongeschiktheid?

Je hoopt natuurlijk dat het je niet overkomt: arbeidsongeschikt raken. Maar wat doe je als je er toch mee te maken krijgt? En wat kun je doen om arbeidsongeschiktheid te voorkomen?

Sluiten