marieke

Stil pensioendrama voor oudere ondernemers

Veel oudere ondernemers komen in de financiële problemen doordat ze er niet in slagen op tijd hun bedrijf te verkopen. In het FD spreekt onderzoeker Lex van Teeffelen van een 'stil pensioendrama', dat dreigt voor zo'n 17.500 babyboomers.

Van Teeffelen, verbonden aan de Hogeschool Utrecht, deed zijn onderzoek in opdracht van de Kamer van Koophandel. Volgens hem gebeurt het vaak dat ondernemers op leeftijd de biedingen op hun onderneming te laag vinden, daarom langer doorgaan en vervolgens beginnen te kwakkelen. "Zo eten ze hun pensioen op en zijn aangewezen op een uitkering", aldus Van Teeffelen in het FD.

Bedrijf verkopen

De groep waar het hier over gaat, bestaat uit ondernemers van 50 jaar of ouder, overwegend actief in het MKB. Zij zouden voornemens zijn hun bedrijf te verkopen om vervolgens stil te gaan leven, maar merken dat de waarde is gedaald onder invloed van de crisis. In plaats van genoegen te nemen met een lagere prijs, gaan ze vervolgens door, in de hoop op betere tijden. En die tijden laten op zich wachten.

Transacties

In veel gevallen gaat de ondernemer slechter presteren en nemen de kansen op verkoop alleen maar verder af. In het slechtste geval moet hij zijn bedrijf sluiten zonder het überhaupt te hebben kunnen verkopen. Voor zover er nog wel transacties tot stand komen, ligt de prijs veelal 20 tot 30 procent onder het niveau van vóór de crisis. Dat is dus altijd nog aanzienlijk beter dan helemaal niet meer kunnen verkopen.

Overname

Veel startende ondernemers geven er de voorkeur aan zelf een bedrijf op te zetten in plaats van een overname te doen. Of dat altijd een goede keuze is, waagt onderzoeker Van Teeffelen te betwijfelen. Kopers van een bestaande onderneming hebben een grotere overlevingskans dan starters, concludeert hij na onderzoek. Na vijf jaar is 96 procent van de overnemers nog actief, tegenover 50 procent van de starters.

Gepubliceerd op:
12-04-2011

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Persoonlijke verzekeringen

Wanneer je van start gaat als zelfstandig ondernemer, is het goed om te weten dat je vanaf dat moment zelf verantwoordelijk bent voor het afdekken van eventuele persoonlijke arbeidsrisico's en het opbouwen van pensioen.

Of jij hier qua verzekeringen iets mee wilt doen is uiteraard helemaal aan jou, maar wij raden je wel aan om in ieder geval serieus te kijken naar de mogelijkheden voor starters op het gebied van arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid.

  1. Arbeidsongeschiktheid
  2. Beroepsaansprakelijkheid
  3. Pensioen
  4. Overlijden

Verzeker je graag alles in een keer? Stel dan een pakket samen met Interpolis ZekerVanJeZaak.

Zzp verzekeringen

Ga jij starten als zelfstandige professional of freelancer? Dan hoef je vaak minder te verzekeren dan met een grotere onderneming. De totale premie kan dan lager uitvallen. Lees hier welke verzekeringen voor zzp'ers relevant zijn.

Verzekeringen voor personeel

Heb je juist wel personeel in dienst? Dan heb je een aantal extra verzekeringen nodig. Denk hierbij aan het verzekeren op het gebied van verzuim en personeel. Lees hier meer over verzekeringen voor personeel.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.