aov arbeidsongeschiktheidsverzekering kosten

Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Je financiële onafhankelijkheid moeten opgeven, omdat je langdurig ziek bent. Of na een ongeluk je spaargeld gebruiken voor vaste lasten: het zijn nachtmerrie's voor de gemiddelde ondernemer. Wil je je verzekeren tegen dit soort risico's? En zo ja: wat kost dat?

Zo'n 20% van de ondernemers heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Anderen twijfelen: is het risico wel zo groot dat ik ziek word? En is een AOV wel betaalbaar? Met Aart van Wolfswinkel van Interpolis zochten we voor je uit wat de hoogte van de premie beinvloedt en welke mogelijkheden je hebt om de kosten aan te passen aan jouw wensen en budget. 

Accountant is goedkoper dan hovenier

Als je het hebt over de kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), kun je niet alle ondernemers over één kam scheren. De risico’s per beroep verschillen enorm – en de premies dus ook.

Voorbeeld: een 40-jarige accountant betaalt het eerste jaar € 125,- premie voor een uitkering van € 25.000,- per jaar. Een 40-jarige hovenier betaalt voor dezelfde verzekering € 297,- premie.

Het voorbeeld hierboven is heel goed uit te leggen. In de eerste beroepsgroep wordt 26% arbeidsongeschikt, bij de tweede, met zwaarder lichamelijk werk, is dat 44%. Daarnaast spelen persoonlijke factoren en keuzes nog een rol in de premiebepaling.

Breng je risico's in kaart

andres

Wat zijn mijn risico's?

Een webdesigner loopt andere risico's dan een schoonheidsspecialiste of stukadoor. Weet jij welke risico's in jouw branche spelen? 

Risico's in mijn branche

Om je meer inzicht in je risico’s te geven, maakte Interpolis overzichtelijke infographics. Je ziet dan bijvoorbeeld wat het risico is op arbeidsongeschiktheid in een bepaalde beroepsgroep. En je krijgt een indicatie van de verzekeringspremie. Je ziet dat je keuzes invloed hebben op de hoogte van de premie. Houd er wel rekening mee dat de genoemde bedragen specifiek voor die situatie gelden en alleen ter illustratie dienen. Welke premie jij betaalt, hangt af van jouw persoonlijke situatie en van de keuzes die je maakt.

Kies bewust: wat is wel en niet nodig?

Als ondernemer krijg je bij arbeidsongeschiktheid geen uitkering van de overheid. Je moet hiervoor zelf iets regelen. Je hebt meerdere opties:

 • een verzekering bij een verzekeraar
 • een verzekering bij het UWV (regel dit binnen 13 weken na je start)
 • deelname aan een broodfonds
 • je financiële buffer benutten
 • terugvallen op het inkomen van je partner, familie en/of vrienden
   

De vraag is dus: hoe bescherm jij je inkomen bij arbeidsongeschiktheid?

Invloed op de premie

Wil je een AOV afsluiten, dan hebben de keuzes die je maakt invloed op de hoogte van de premie:

 1. Kies je voor een langere eigenrisicoperiode omdat je bij arbeidsongeschiktheid zelf een periode financieel kunt overbruggen, dan betaal je een lagere premie.
 2. Verzeker je niet je hele inkomen, maar slechts een deel? Bijvoorbeeld zodat je bij arbeidsongeschiktheid nog je vaste lasten kunt betalen? Ook dat scheelt in de premie.

Tip: je AOV-premie is fiscaal aftrekbaar, dat scheelt je al zo’n 40%. Raak je arbeidsongeschikt, dan is de uitkering wél belast.

Eigen premie-indicatie berekenen?

Ben je benieuwd wat een AOV in jouw situatie zou kosten? Met deze premieberekeningstool AOV van de Rabobank krijg je direct een indicatie van je premie. Een praktische tool die laat zien hoe je zelf aan de knoppen kunt draaien en invloed kunt uitoefenen op de hoogte van de premie. Erg handig in je keuzeproces!

Bereken je AOV-premie (indicatie)

 

Bijgewerkt op: 13-11-2017

Wat vind je van dit artikel?

x9
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Persoonlijke verzekeringen

Wanneer je van start gaat als zelfstandig ondernemer, is het goed om te weten dat je vanaf dat moment zelf verantwoordelijk bent voor het afdekken van eventuele persoonlijke arbeidsrisico's en het opbouwen van pensioen.

Of jij hier qua verzekeringen iets mee wilt doen is uiteraard helemaal aan jou, maar wij raden je wel aan om in ieder geval serieus te kijken naar de mogelijkheden voor starters op het gebied van arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid.

 1. Arbeidsongeschiktheid
 2. Beroepsaansprakelijkheid
 3. Pensioen
 4. Overlijden

Verzeker je graag alles in een keer? Stel dan een pakket samen met Interpolis ZekerVanJeZaak.

Zzp verzekeringen

Ga jij starten als zelfstandige professional of freelancer? Dan hoef je vaak minder te verzekeren dan met een grotere onderneming. De totale premie kan dan lager uitvallen. Lees hier welke verzekeringen voor zzp'ers relevant zijn.

Verzekeringen voor personeel

Heb je juist wel personeel in dienst? Dan heb je een aantal extra verzekeringen nodig. Denk hierbij aan het verzekeren op het gebied van verzuim en personeel. Lees hier meer over verzekeringen voor personeel.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de gratis Startversterker en ga sterker van start. 

Start sterker

 • Focus op je doel
 • Ontdek wie je nodig hebt om te groeien
 • Draai meer omzet met topklanten

Naar Startversterker

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.