Wat moet ik verzekeren

Verzekeringen voor je bedrijf, je medewerkers en jezelf

Welke verzekeringen voor jou of jouw onderneming van belang zijn, hangt af van je persoonlijke situatie en de sector waarin je werkt. Ieder vak kent zijn eigen risico’s. Als je je afvraagt welke verzekeringen voor jou als starter relevant zijn, bekijk dan wat jouw branchegenoten verzekeren. Daarmee krijg je al een goede indruk. Maar elk bedrijf is anders. Daarom zetten we graag de belangrijkste persoonlijke en zakelijke risico’s en de bijbehorende verzekeringen voor je op een rij.

Welke zakelijke verzekeringen zijn er?

Er zijn voor ondernemers grofweg drie categorieën verzekeringen te onderscheiden. Welke verzekeringen voor jou of jouw onderneming van belang zijn, hangt af van je persoonlijke situatie en de sector waarin je werkt.

Ook de hoogte van de premie die je ervoor betaalt, is afhankelijk van verschillende factoren.

Verzekeringen voor je bedrijf

Allereerst zijn er een aantal verzekeringen speciaal voor je bedrijf:

 • Aansprakelijkheid: Met een aansprakelijkheidsverzekering verzeker je jezelf en je medewerkers voor de financiële gevolgen van schade die jullie toebrengen aan anderen.

 • Inventaris en voorraad: Een inventaris- en voorraadverzekering vergoedt schade aan bedrijfsmiddelen, waaronder computers en elektronica. Bijvoorbeeld schade door brand, ontploffing, inbraak of vandalisme, maar ook door beroving.

 • Verkeer: Zakelijke personenauto’s, bedrijfsauto's, vrachtwagens, aanhangers en werkmaterieel verzeker je met een zakelijke autoverzekering. Je moet voor ieder voertuig minstens de Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) verzekeren. Zodat schade wordt vergoed die jij met je voertuig toebrengt aan anderen. Daarnaast kun je je nog extra verzekeren met een WA-casco of WA-beperkt casco dekking.  

 • Bedrijfspand: Met een gebouwenverzekering verzeker je schade aan je bedrijfspand door brand, inbraak, storm, waterschade of blikseminslag. Je krijgt het bedrag vergoed dat nodig is om je pand weer in de oude staat terug te brengen, bijvoorbeeld bij schade aan de fundering of milieuschade op de bedrijfslocatie en omliggende locaties.

 • Juridische conflicten: Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering krijg je juridische hulp bij het oplossen van conflicten met opdrachtgevers, leveranciers, medewerkers of de gemeente.

 • Bedrijfsstagnatie: Komt je bedrijf tijdelijk stil te liggen door brand, storm, inbraak, diefstal, een aanrijding of waterschade? Met een bedrijfsstagnatieverzekering verzeker je je misgelopen inkomsten tijdens de herstelperiode. 

Verzekeringen voor jezelf

Als ondernemer moet je meer verzekeringen zelf regelen dan werknemers:

 • Arbeidsongeschiktheid:  Als je (tijdelijk) niet in staat bent om te werken, ben je na het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor een bepaalde periode verzekerd van een maandelijkse uitkering.
 • Pensioen: Ondernemers hebben na hun 67ste levensjaar alleen recht op AOW. Voor de opbouw van aanvullend pensioen ben je zelf verantwoordelijk. Veel ondernemers kiezen voor het afsluiten een pensioenverzekering, bijvoorbeeld door een koopsompolis- of lijfrenteverzekering.

 • Overlijden: Met een overlijdensrisicoverzekering (ORV) krijgen je partner, kinderen of familie een geldbedrag als jij overlijdt. Of krijg jij een uitkering als je partner overlijdt. Dit geld kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de hypotheek of een andere schuld af te lossen of om de huur van het woonhuis te blijven betalen.

Verzekeringen voor je medewerkers

Heb je personeel in dienst? Ook die moet je goed verzekeren:

 • Ziekteverzuim: Als werkgever ben je bij ziekteverzuim van je medewerker wettelijk verplicht om de eerste 2 jaar het loon van je zieke medewerker door te betalen én om je zieke medewerker te begeleiden bij de re-integratie. Met een verzuimverzekering verzeker je de kosten van loondoorbetaling, verzuimbegeleiding en re-integratiehulp.

  Pensioen: In veel branches geldt een verplicht gestelde pensioenregeling. Je kunt deze pensioenregeling onderbrengen bij een verzekeringsmaatschappij. Maar je kunt ook je medewerkers een individuele pensioenovereenkomst af laten sluiten.Met bovenstaande rekentool maak je gemakkelijk een premieberekening om te zien wat het ongeveer gaat kosten om jouw belangrijkste zakelijke risico’s te verzekeren.

Welke verzekeringen zijn voor starters echt relevant?

Met Interpolis ZekerVanJeZaak® heb je de belangrijkste bedrijfsverzekeringen in één pakket. Je kunt ZekerVanJeZaak zelf online afsluiten en wijzigen. Klik hier voor meer informatie.

Bijgewerkt op: 17-09-2018

Wat vind je van dit artikel?

x2
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ben je zzp'er? Dan moet je je verplicht gaan verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Zo'n verplichte AOV staat in het principeakkoord over de pensioenen waarover de vakbonden en het kabinet overeenstemming hebben bereikt.  

Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Verzekeren

Een goed voorbereide ondernemer telt voor twee, maar natuurlijk hoef je niet meteen alles te verzekeren. Start je als zzp'er? Dan hoef jij bijvoorbeeld (nog) geen rekening te houden met werknemersverzekeringen terwijl dit voor werkgevers juist een must is.

Maar hoe weet je nou welke risico's je moet afdekken? Dat hangt sterk af van je situatie en branche. Je wilt natuurlijk geen premie betalen voor wat je niet nodig hebt, maar wel goed verzekerd zijn. Hier vind je een overzicht van alle relevante verzekeringen voor ondernemers.

Het in elk geval aan te raden om te kijken naar de volgende vragen:

 1. Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering relevant?
 2. Bouw ik straks nog steeds pensioen op?
 3. Hoe zit het met mijn aansprakelijkheid?
Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.455 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.