Verzekeringen voor je bedrijf, je medewerkers en jezelf

Bijgewerkt op 07 november 2022
4 min  leestijd
238
Auteur: Marieke Leijnen
Wat moet ik verzekeren

Welke verzekeringen voor jou of jouw onderneming van belang zijn, hangt af van je persoonlijke situatie en de sector waarin je werkt. Ieder vak kent zijn eigen risico’s. Als je je afvraagt welke verzekeringen voor jou als starter relevant zijn, bekijk dan wat jouw branchegenoten verzekeren. Daarmee krijg je al een goede indruk. Maar elk bedrijf is anders. Daarom zetten we graag de belangrijkste persoonlijke en zakelijke risico’s en de bijbehorende verzekeringen voor je op een rij.

Welke zakelijke verzekeringen zijn er?

Er zijn voor ondernemers grofweg drie categorieën verzekeringen te onderscheiden. Welke verzekeringen voor jou of jouw onderneming van belang zijn, hangt af van je persoonlijke situatie en de sector waarin je werkt.

Ook de hoogte van de premie die je ervoor betaalt, is afhankelijk van verschillende factoren.

Verzekeringen voor je bedrijf

Allereerst zijn er een aantal verzekeringen speciaal voor je bedrijf:

  • Aansprakelijkheid: Met een aansprakelijkheidsverzekering verzeker je jezelf en je medewerkers voor de financiële gevolgen van schade die jullie toebrengen aan anderen.

  • Inventaris en voorraad: Een inventaris- en voorraadverzekering vergoedt schade aan bedrijfsmiddelen, waaronder computers en elektronica. Bijvoorbeeld schade door brand, ontploffing, inbraak of vandalisme, maar ook door beroving.

  • Verkeer: Zakelijke personenauto’s, bedrijfsauto's, vrachtwagens, aanhangers en werkmaterieel verzeker je met een zakelijke autoverzekering. Je moet voor ieder voertuig minstens de Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) verzekeren. Zodat schade wordt vergoed die jij met je voertuig toebrengt aan anderen. Daarnaast kun je je nog extra verzekeren met een WA-casco of WA-beperkt casco dekking.  

  • Bedrijfspand: Met een gebouwenverzekering verzeker je schade aan je bedrijfspand door brand, inbraak, storm, waterschade of blikseminslag. Je krijgt het bedrag vergoed dat nodig is om je pand weer in de oude staat terug te brengen, bijvoorbeeld bij schade aan de fundering of milieuschade op de bedrijfslocatie en omliggende locaties.

  • Juridische conflicten: Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering krijg je juridische hulp bij het oplossen van conflicten met opdrachtgevers, leveranciers, medewerkers of de gemeente.

  • Bedrijfsstagnatie: Komt je bedrijf tijdelijk stil te liggen door brand, storm, inbraak, diefstal, een aanrijding of waterschade? Met een bedrijfsstagnatieverzekering verzeker je je misgelopen inkomsten tijdens de herstelperiode. 

    Verzekeringen, kapotte deur

    Goed verzekerd

    Met Interpolis ZekerVanJeZaak® ben je goed verzekerd voor de risico's die jouw bedrijf kan lopen. Meer weten?

    Bereken je premie

Verzekeringen voor jezelf

Als ondernemer moet je meer verzekeringen zelf regelen dan werknemers:

  • Arbeidsongeschiktheid:  Als je (tijdelijk) niet in staat bent om te werken, ben je na het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor een bepaalde periode verzekerd van een maandelijkse uitkering.
  • Pensioen: Ondernemers hebben na hun 67ste levensjaar alleen recht op AOW. Voor de opbouw van aanvullend pensioen ben je zelf verantwoordelijk. Veel ondernemers kiezen voor het afsluiten een pensioenverzekering, bijvoorbeeld door een koopsompolis- of lijfrenteverzekering.

  • Overlijden: Met een overlijdensrisicoverzekering (ORV) krijgen je partner, kinderen of familie een geldbedrag als jij overlijdt. Of krijg jij een uitkering als je partner overlijdt. Dit geld kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de hypotheek of een andere schuld af te lossen of om de huur van het woonhuis te blijven betalen.

Verzekeringen voor je medewerkers

Heb je personeel in dienst? Ook die moet je goed verzekeren:

  • Ziekteverzuim: Als werkgever ben je bij ziekteverzuim van je medewerker wettelijk verplicht om de eerste 2 jaar het loon van je zieke medewerker door te betalen én om je zieke medewerker te begeleiden bij de re-integratie. Met een verzuimverzekering verzeker je de kosten van loondoorbetaling, verzuimbegeleiding en re-integratiehulp.

    Pensioen: In veel branches geldt een verplicht gestelde pensioenregeling. Je kunt deze pensioenregeling onderbrengen bij een verzekeringsmaatschappij. Maar je kunt ook je medewerkers een individuele pensioenovereenkomst af laten sluiten.

Calculator verzekeringen berekenen

Zelf je verzekeringen regelen

Bij Rabo ZelfZeker regel je als ondernemer eenvoudig zelf je verzekeringen. 

Bekijk de opties


Met bovenstaande rekentool maak je gemakkelijk een premieberekening om te zien wat het ongeveer gaat kosten om jouw belangrijkste zakelijke risico’s te verzekeren.

Meer over verzekeren

Meer over verzekeren

Snel weten welke verzekeringen je nodig hebt?

Beantwoord dan nu 7 vragen en binnen 2 minuten weet jij of je geen verzekering over het hoofd hebt gezien.

Sluiten