7 misverstanden over verzekeringen voor je bedrijf

Bijgewerkt op 12 mei 2021
5 min  leestijd
6.387
Image

Weet jij welke risico’s je als ondernemer loopt? En hoe je ze kunt voorkomen of beperken? Als startende ondernemer is het verstandig om goed na te denken over je zakelijke verzekeringen. Interpolis gaat in op de bekendste misverstanden over verzekeren.

#1. Met leveringsvoorwaarden loop ik geen aansprakelijkheidsrisico

Goede leveringsvoorwaarden zijn heel belangrijk, want je beperkt hier je aansprakelijkheidsrisico mee. Het eenvoudigst is om de branchevoorwaarden over te nemen. Deze zijn juridisch getoetst en gedeponeerd en dus veilig toepasbaar.

Let op!
Maak je toch eigen algemene voorwaarden? Laat deze dan juridisch toetsen. 

Maar ook al zijn je algemene voorwaarden waterdicht: je sluit daarmee het aansprakelijkheidsrisico niet volledig uit. Er kan altijd iets gebeuren wat je niet hebt voorzien. Een kleine fout in een berekening, een defect aan een door jou verkocht apparaat of een klant die ziek wordt na het eten van jouw product.

Daarom is een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering bijna voor iedere ondernemer onmisbaar. 

#2. Ik werk vanuit huis, een privé-inboedelverzekering is genoeg

Helaas niet. Verzekeraars maken namelijk onderscheid tussen zakelijk en privé. Jouw bedrijfsmiddelen zijn dus niet automatisch meeverzekerd als je je bedrijf vanuit huis runt.

#3. Arbeidsongeschiktheid? Dat overkomt mij niet!

Ondernemers zijn harde werkers, dus voor een verkoudheid blijf je niet thuis en de griep houdt je geen dagen in bed. Het kortdurende ziekteverzuim onder ondernemers ligt inderdaad lager dan dat van mensen in loondienst. Maar een ongeval of een ernstige ziekte kan iedereen overkomen.

Hoe lang red jij het zonder inkomen?

Bekijk je totale financiële plaatje eens goed: hypotheek, vaste lasten, de huur van je bedrijfspand… Kun je terugvallen op een financiële buffer of het inkomen van je partner? Of is extra aanvulling nodig? 

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten

Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn er in alle soorten en maten. Welke verzekering het meest geschikt is, hangt af van wat je zelf belangrijk vindt. De hoogte van de premie is vooral afhankelijk van je beroep, leeftijd en de hoogte van het inkomen dat je wilt verzekeren.

Deze arbeidsongeschiktheidstool van Interpolis geeft snel meer inzicht in jouw situatie en de mogelijke oplossingen. 

arbeidsongeschiktheidsverzekering

Altijd goed verzekerd

Met de AOV-verzekering van Interpolis ben je goed verzekerd tegen het arbeidsongeschiktheidsrisico. Meer weten?

Bereken je premie

#4. Een verzekering haalt mijn risico weg

Was dat maar waar. Een brandverzekering voorkomt geen brand: daar zijn toch echt preventiemaatregelen voor nodig. En natuurlijk is het fijn dat je verzekerd bent als je schade hebt, maar op schade door brand zit niemand te wachten. 

Verklein je financiële gevolgen

Met een zakelijke verzekering verklein je de financiële gevolgen van een incident. Maar wist jij dat 40% van de bedrijven na een brand failliet gaat doordat hun klanten tijdens de herstelfase gaan shoppen bij de concurrent en niet meer terugkomen?

Omgaan met risico's betekent ook dat je verantwoordelijkheid moet nemen om schade te voorkomen.

#5. Als ik een lager bedrag verzeker, bespaar ik geld

De premie die je betaalt, is onder andere afhankelijk van de waarde van de spullen die je verzekert. Het doorgeven van een lagere waarde lijkt een slimme besparingsmethode. Niets is minder waar. Je bent dan namelijk onderverzekerd.

Verzeker je jouw inventaris bijvoorbeeld voor € 5.000 in plaats van € 10.000? En heb je voor € 2.000 aan schade? Dan krijg je slechts € 1.000 uitgekeerd. Eerlijkheid duurt dus ook hier het langst.

#6. Eenmaal afgesloten, voor alles verzekerd

Die vlieger gaat niet altijd op. Ondernemers zijn vaak zo druk met ondernemen dat ze er niet eens bij stilstaan dat ze af en toe een zijweggetje inslaan. Denk aan een adviseur die ook workshops leidt of een stukadoor die even snel een muurtje metselt. 

Niet alle verzekeringen switchen daarin moeiteloos mee. Schade door of tijdens deze extra activiteiten is dan onverzekerd! Vraag na hoe dit bij jouw verzekeraar geregeld is. Dit geldt trouwens ook voor uitbreiding van je inventaris of voorraad.

Heb je geen garantieregeling op je verzekeringspolis? Dan loop je het risico op onderverzekering.

#7. Ik wil eerst opstarten, verzekeren komt nog wel

‘Ik moet mijn draai als ondernemer nog vinden, eerst maar eens orders zien binnen te halen’ is een vaak gehoord argument om het afsluiten van verzekeringen uit te stellen.

Op zich een verstandig uitgangspunt. Je hoeft bij je start ook helemaal niet klakkeloos allerlei verzekeringen af te sluiten. Maar als je besluit je niet te verzekeren, is het wel verstandig om maatregelen te treffen om de risico's te verkleinen.

Sommige gevaren, zoals aansprakelijkheid of arbeidsongeschiktheid, zijn zo groot dat je die maatregelen niet kunt uitstellen. 

“Bekijk goed welk risico's je loopt”, adviseert Sjak van Nieuwkuijk, risico- en preventiedeskundige bij Interpolis.

“Er zijn risico’s die je zelf prima kunt dragen of kunt verkleinen met preventiemaatregelen. En er zijn risico's die je beter verzekert. Welke dat zijn, is voor iedere starter anders.

Risico's horen bij het ondernemerschap, maar verlies daarbij de veiligheid en het voortbestaan van je bedrijf niet uit het oog.”

Calculator verzekeringen berekenen

Rekentool verzekeren

Welke verzekeringen passen bij jouw bedrijf?

Bereken je premie

Ook interessant voor jou

9 belangrijke verzekeringen voor ondernemers
Algemene voorwaarden opstellen: wanneer relevant?
Dit moet je weten over beroepsaansprakelijkheid
Een rechtsbijstandverzekering afsluiten: wanneer verstandig?
Zo bescherm je jouw spullen tijdens de vakantie

Meer over verzekeringen

Meer over verzekeringen
8 redenen om ondernemer te worden

Help mee om IkGaStarten te verbeteren!

Wil jij ons feedback geven om IkGaStarten nóg beter te maken? Geef jouw mening via ons lezersonderzoek (duurt max. 7 minuten). 

Sluiten