marieke

7 misverstanden over verzekeringen voor je bedrijf

Weet jij welke risico’s je als ondernemer loopt? En hoe je ze kunt voorkomen of beperken? Als startende ondernemer is het verstandig om goed na te denken over je zakelijke verzekeringen. Interpolis gaat in op de bekendste misverstanden over verzekeren.

#1. Met leveringsvoorwaarden loop ik geen aansprakelijkheidsrisico

Goede leveringsvoorwaarden zijn heel belangrijk, want je beperkt hier je aansprakelijkheidsrisico mee. Het eenvoudigst is om de branchevoorwaarden over te nemen. Deze zijn juridisch getoetst en gedeponeerd en dus veilig toepasbaar.

Let op!
Maak je toch eigen algemene voorwaarden? Laat deze dan juridisch toetsen. 

Maar ook al zijn je algemene voorwaarden waterdicht: je sluit daarmee het aansprakelijkheidsrisico niet volledig uit. Er kan altijd iets gebeuren wat je niet hebt voorzien. Een kleine fout in een berekening, een defect aan een door jou verkocht apparaat of een klant die ziek wordt na het eten van jouw product.

Daarom is een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering bijna voor iedere ondernemer onmisbaar. 

#2. Ik werk vanuit huis, een privé-inboedelverzekering is genoeg

Helaas niet. Verzekeraars maken namelijk onderscheid tussen zakelijk en privé. Jouw bedrijfsmiddelen zijn dus niet automatisch meeverzekerd als je je bedrijf vanuit huis runt.

#3. Arbeidsongeschiktheid? Dat overkomt mij niet!

Ondernemers zijn harde werkers, dus voor een verkoudheid blijf je niet thuis en de griep houdt je geen dagen in bed. Het kortdurende ziekteverzuim onder ondernemers ligt inderdaad lager dan dat van mensen in loondienst. Maar een ongeval of een ernstige ziekte kan iedereen overkomen.

Hoe lang red jij het zonder inkomen?

Bekijk je totale financiële plaatje eens goed: hypotheek, vaste lasten, de huur van je bedrijfspand… Kun je terugvallen op een financiële buffer of het inkomen van je partner? Of is extra aanvulling nodig? 

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten

Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn er in alle soorten en maten. Welke verzekering het meest geschikt is, hangt af van wat je zelf belangrijk vindt. De hoogte van de premie is vooral afhankelijk van je beroep, leeftijd en de hoogte van het inkomen dat je wilt verzekeren.

Deze arbeidsongeschiktheidstool van Interpolis geeft snel meer inzicht in jouw situatie en de mogelijke oplossingen. 

marieke

Altijd goed verzekerd

Met de AOV-verzekering van Interpolis ben je goed verzekerd tegen het arbeidsongeschiktheidsrisico. Meer weten?

Bereken je premie

#4. Een verzekering haalt mijn risico weg

Was dat maar waar. Een brandverzekering voorkomt geen brand: daar zijn toch echt preventiemaatregelen voor nodig. En natuurlijk is het fijn dat je verzekerd bent als je schade hebt, maar op schade door brand zit niemand te wachten. 

Verklein je financiële gevolgen

Met een zakelijke verzekering verklein je de financiële gevolgen van een incident. Maar wist jij dat 40% van de bedrijven na een brand failliet gaat doordat hun klanten tijdens de herstelfase gaan shoppen bij de concurrent en niet meer terugkomen?

Omgaan met risico's betekent ook dat je verantwoordelijkheid moet nemen om schade te voorkomen.

#5. Als ik een lager bedrag verzeker, bespaar ik geld

De premie die je betaalt, is onder andere afhankelijk van de waarde van de spullen die je verzekert. Het doorgeven van een lagere waarde lijkt een slimme besparingsmethode. Niets is minder waar. Je bent dan namelijk onderverzekerd.

Verzeker je jouw inventaris bijvoorbeeld voor € 5.000 in plaats van € 10.000? En heb je voor € 2.000 aan schade? Dan krijg je slechts € 1.000 uitgekeerd. Eerlijkheid duurt dus ook hier het langst.

#6. Eenmaal afgesloten, voor alles verzekerd

Die vlieger gaat niet altijd op. Ondernemers zijn vaak zo druk met ondernemen dat ze er niet eens bij stilstaan dat ze af en toe een zijweggetje inslaan. Denk aan een adviseur die ook workshops leidt of een stukadoor die even snel een muurtje metselt. 

Niet alle verzekeringen switchen daarin moeiteloos mee. Schade door of tijdens deze extra activiteiten is dan onverzekerd! Vraag na hoe dit bij jouw verzekeraar geregeld is. Dit geldt trouwens ook voor uitbreiding van je inventaris of voorraad.

Heb je geen garantieregeling op je verzekeringspolis? Dan loop je het risico op onderverzekering.

#7. Ik wil eerst opstarten, verzekeren komt nog wel

‘Ik moet mijn draai als ondernemer nog vinden, eerst maar eens orders zien binnen te halen’ is een vaak gehoord argument om het afsluiten van verzekeringen uit te stellen.

Op zich een verstandig uitgangspunt. Je hoeft bij je start ook helemaal niet klakkeloos allerlei verzekeringen af te sluiten. Maar als je besluit je niet te verzekeren, is het wel verstandig om maatregelen te treffen om de risico's te verkleinen.

Sommige gevaren, zoals aansprakelijkheid of arbeidsongeschiktheid, zijn zo groot dat je die maatregelen niet kunt uitstellen. 

“Bekijk goed welk risico's je loopt”, adviseert Sjak van Nieuwkuijk, risico- en preventiedeskundige bij Interpolis.

“Er zijn risico’s die je zelf prima kunt dragen of kunt verkleinen met preventiemaatregelen. En er zijn risico's die je beter verzekert. Welke dat zijn, is voor iedere starter anders.

Risico's horen bij het ondernemerschap, maar verlies daarbij de veiligheid en het voortbestaan van je bedrijf niet uit het oog.”

Ook interessant voor jou

9 belangrijke verzekeringen voor ondernemers
Algemene voorwaarden opstellen: wanneer relevant?
Dit moet je weten over beroepsaansprakelijkheid
Een rechtsbijstandverzekering afsluiten: wanneer verstandig?
Zo bescherm je jouw spullen tijdens de vakantie

Bijgewerkt op: 12-05-2021

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Verzekeringen voor jouw bedrijf

Als ondernemer loop je niet weg voor risico’s. Deze horen nu eenmaal bij het ondernemerschap. Maar bij sommige risico's sta je wat langer stil, omdat ze de continuïteit van je onderneming sterk kunnen beïnvloeden.

Welke risico's dat voor jouw bedrijf zijn, hangt af van de omvang en de sector waarin je werkt.

Wil je snel weten hoe duur het is om jou bedrijf goed te verzekeren? Gebruik dan de online tool van de Rabobank.

Hieronder vind je de belangrijkste bedrijfsverzekeringen op een rij: 

 1. Aansprakelijkheid 
  Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt andermans (letsel)schade door jouw schuld. Weten wat je moet regelen? Check onze gratis whitepaper over aansprakelijkheid.
 2. Beroepsaansprakelijkheid
  Komt vooral van pas als je een adviserend beroep hebt en aansprakelijk kunt worden gesteld voor foutief advies (met grote financiële gevolgen).
 3. Gebouw
  Vergoedt schade aan jouw kantoorruimte door brand, water, inbraak of diefstal. 
 4. Inventaris/voorraad
  Verzeker je spullen tegen brand, diefstal of inbraak.
 5. Verkeer
  Verzeker je auto, bestelbus of werkmaterieel met een zakelijke autoverzekering. Dit kan via een WA-, WA-Beperkt Casco- of allriskverzekering. 
 6. Rechtsbijstand
  Juridische ondersteuning bij zakelijke conflicten. Denk aan een klant die zijn rekening niet betaalt.
 7. Bedrijfsstagnatie
  Een uitkering voor doorlopende kosten als jouw bedrijf stil komt te liggen bij - bijvoorbeeld - schade door brand of storm.
 8. CAR-verzekering (voor ondernemers in de bouw)
  Vergoedt schade aan een bouwwerk door een storm of constructiefout.
 9. Kredietverzekering
  Met een kredietverzekering heb je de zekerheid dat je jouw geld ontvangt. 
 10. Transport
  Vergoedt schade aan de lading tijdens transport. Of je dit vervoer nu zelf regelt of uitbesteedt. 

Aansprakelijkheid: een gratis whitepaper 

Als ondernemer durf je best een beetje risico te nemen. Maar ben jij goed voorbereid als je aansprakelijk wordt gesteld? De kosten kunnen enorm oplopen. Lees alles over de aansprakelijkheid van jouw bedrijf in de whitepaper die we hierover opgesteld hebben. 

Doe mij die gratis PDF maar

Overzicht bedrijfsverzekeringen

De hoogte van je premie hangt af van hoeveel je wilt verzekeren, wat voor soort bedrijf je hebt, of je medewerkers in dienst hebt en hoeveel omzet je draait.

Met deze rekentool kun je als ondernemer snel uit rekenen hoeveel het kost om jouw bedrijf te verzekeren. Je weet dan meteen welke verzekeringen nodig zijn voor jouw zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.