Wat moet ik verzekeren

Bedrijfscontinuïteit: voorkom dat jouw bedrijf stilstaat

Je bent net van start gegaan met je eigen bedrijf en het loopt lekker. Dat wil je natuurlijk graag zo houden! Daarom is het slim om na te denken over de calamiteiten die jouw bedrijf kunnen overkomen. Hoe je dat doet en met welke risico’s je te maken kunt krijgen, lees je in dit artikel.

Risicomanagement

Als ondernemer loop je risico’s. Als je weet welke dat zijn, kun je passende maatregelen nemen om ze te vermijden of te verminderen. En soms zijn risico’s zo groot of onvoorspelbaar, dat je er liever een verzekering voor afsluit.

Een praktische manier om je risico’s in kaart te brengen en vervolgens te beheersen, is risicomanagement. Met goed risicomanagement krijg je namelijk helder waar er binnen jouw bedrijf risico’s op de loer liggen. En hoe je daarmee om kunt gaan, zodat je in bedrijf blijft.

Het proces van risicomanagement

Risicomanagement is geen eenmalige actie. Het is een proces dat je regelmatig opnieuw moet doorlopen. Want je bedrijf staat niet stil, dus ook je risico’s veranderen continu.

Er zijn verschillende risico’s die het voortbestaan van je bedrijf in gevaar kunnen brengen. We lichten de meest voorkomende aan je toe.

Brand

Een brand kan je bedrijfspand gedeeltelijk of helemaal in de as leggen. Ligt je bedrijf daardoor een tijdje stil, dan lijd je omzetverlies. En met een beetje pech gaan je klanten in de tussentijd shoppen bij de concurrent. Bevalt die net zo goed als jij, dan loop je het risico dat ze niet meer bij jou terugkeren.

Neem dus goede maatregelen om brand te voorkomen of de impact ervan te beperken. Wist je trouwens dat veel branden ontstaan door onveilige elektra? Zorg er dus voor dat je de elektrische installatie van jouw bedrijfspand in topconditie houdt!  

Inbraak en diefstal

Lukt het inbrekers om hun slag te slaan bij jouw bedrijf, dan moet je gestolen spullen of voorraad vervangen. Terwijl je wacht op de levering daarvan, ligt je bedrijf (gedeeltelijk) stil. Dat betekent omzetverlies.

En kunnen de inbrekers niet meenemen waarvoor ze kwamen? Dan slaan ze soms uit woede de boel kort en klein. Of ze stichten brand om hun sporen uit te wissen. Zo leidt een simpele inbraak soms tot het verlies van een compleet bedrijfspand.

Bescherming tegen inbrekers

In het dossier Inbraak en diefstal van Interpolis lees je over de maatregelen die je kunt nemen om je bedrijf zo goed mogelijk te beschermen tegen inbrekers.

Extra tip: Zeker in de detail- en groothandel is een mistgenerator een effectieve aanvulling op je inbraakpreventie. Inbrekers komen de winkel vaak vooraf verkennen en weten daardoor bij een inbraak precies de weg. Maar niet als je jouw zaak beschermt met een mistgenerator!

Gaat het alarm af, dan spuit een mistgenerator jouw bedrijfsruimte binnen enkele seconden vol met een onschadelijke mist. De inbrekers zien geen hand meer voor ogen en ook jouw spullen zijn niet meer zichtbaar.

Diefstal van je bus: ZekerVanJeBus

ZekerVanJeBus is een opsporingssysteem dat je bestelbus in heel Europa opspoort als je bus gestolen is. Zo ben je na diefstal van je bus snel weer in bedrijf. Natuurlijk heb je liever dat je bestelbus en de spullen in je bus helemaal niet gestolen worden.

ZekerVanJeBus biedt daarom handige extra’s zoals een slamlock-slot dat voorkomt dat een dief de laadruimte openbreekt. Een stuurslot waarmee je voorkomt dat een dief met jouw bus wegrijdt. En een trekhaakslot dat de achterdeur of klep van je bestelbus blokkeert.

BedrijfInZicht: altijd zicht op je bedrijfspand

Interpolis heeft een handige oplossing om inbrekers op tijd te signaleren. Nog voor ze binnen zijn. Dit maakt je bedrijfspand een stuk minder aantrekkelijk voor inbrekers. BedrijfInZicht bestaat uit een beveiligingscamera en slimme verlichting en is gekoppeld aan een app.

Via je smartphone zie je precies wat er rondom je bedrijfspand gebeurt. En bij verdachte activiteiten bepaal je zelf welke opvolging nodig is. Inbrekers zitten er niet op te wachten om op deze manier in de schijnwerpers te staan.

Milieuschade

Het milieurisico geldt voor meer bedrijven dan je misschien denkt. Want de stoffen waar je dagelijks mee werkt kunnen een flinke milieuschade veroorzaken. Bijvoorbeeld als ze in de bodem, het riool of het grond- of oppervlaktewater terechtkomen na een brand.

Bewaar deze vloeistoffen daarom altijd in goed sluitende verpakkingen. Of in een vloeistofdichte en brandveilige kluis. En zorg voor vloeistofdichte vloeren in je werkruimte.

Verzekeringen zijn een investering

Soms zijn risico’s te groot of is de impact ervan niet vooraf te overzien. Voor die risico’s kun je verzekeringen afsluiten. Door je risico’s op de juiste manier aan te pakken, investeer je in het voortbestaan van je bedrijf. Want als je je risico’s onder controle hebt, kun je met een gerust hart focussen op ondernemen!

Al je bedrijfsverzekeringen bij elkaar in een handig pakket
De Rabobank biedt een handig verzekeringspakket aan voor startende ondernemers: Interpolis ZekerVanJeZaak®. Hiermee verzeker je in één keer je belangrijke bedrijfsrisico's.

En het mooie van de bedrijfsverzekeringen van ZekerVanJeZaak is dat ze met je mee veranderen. Bijvoorbeeld als je groeit in omzet, personeel of spullen. Of als je nieuwe activiteiten oppakt.

Bijgewerkt op: 17-05-2019

Wat vind je van dit artikel?

x8
x4

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Verzekeringen voor jouw bedrijf

Als ondernemer loop je niet weg voor risico’s. Deze horen nu eenmaal bij het ondernemerschap. Maar bij sommige risico's sta je wat langer stil, omdat ze de continuïteit van je onderneming sterk kunnen beïnvloeden.

Welke risico's dat voor jouw bedrijf zijn, hangt af van de omvang en de sector waarin je werkt. Hieronder vind je de belangrijkste bedrijfsverzekeringen op een rij: 

 1. Aansprakelijkheid 
  Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt andermans (letsel)schade door jouw schuld. Weten wat je moet regelen? Check onze gratis whitepaper over aansprakelijkheid.
 2. Beroepsaansprakelijkheid
  Komt vooral van pas als je een adviserend beroep hebt en aansprakelijk kunt worden gesteld voor foutief advies (met grote financiële gevolgen).
 3. Gebouw
  Vergoedt schade aan jouw kantoorruimte door brand, water, inbraak of diefstal. 
 4. Inventaris/voorraad
  Verzeker je spullen tegen brand, diefstal of inbraak.
 5. Verkeer
  Verzeker je auto, bestelbus of werkmaterieel met een zakelijke autoverzekering. Dit kan via een WA-, WA-Beperkt Casco- of allriskverzekering. 
 6. Rechtsbijstand
  Juridische ondersteuning bij zakelijke conflicten. Denk aan een klant die zijn rekening niet betaalt.
 7. Bedrijfsstagnatie
  Een uitkering voor doorlopende kosten als jouw bedrijf stil komt te liggen bij - bijvoorbeeld - schade door brand of storm.
 8. CAR-verzekering (voor ondernemers in de bouw)
  Vergoedt schade aan een bouwwerk door een storm of constructiefout.
 9. Kredietverzekering
  Met een kredietverzekering heb je de zekerheid dat je jouw geld ontvangt. 
 10. Transport
  Vergoedt schade aan de lading tijdens transport. Of je dit vervoer nu zelf regelt of uitbesteedt. 

Aansprakelijkheid: een gratis whitepaper 

Als ondernemer durf je best een beetje risico te nemen. Maar ben jij goed voorbereid als je aansprakelijk wordt gesteld? De kosten kunnen enorm oplopen. Lees alles over de aansprakelijkheid van jouw bedrijf in de whitepaper die we hierover opgesteld hebben. 

Doe mij die gratis PDF maar

Overzicht bedrijfsverzekeringen

De hoogte van je premie hangt af van hoeveel je wilt verzekeren, wat voor soort bedrijf je hebt, of je medewerkers in dienst hebt en hoeveel omzet je draait. Gebruik de rekentool om uit te rekenen hoeveel het kost om jouw bedrijf te verzekeren. Je weet dan meteen welke verzekeringen nodig zijn voor jouw zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.