Rechtsbijstand voor ondernemers

Een rechtsbijstandverzekering afsluiten: wanneer verstandig?

Het zal je maar gebeuren: een zakelijk conflict met een leverancier, een klant die weigert te betalen of een discussie over een bouwvergunning. Stuk voor stuk vervelende incidenten waarmee je te maken kunt krijgen. Een eenvoudig geschil kun je zelf onderling oplossen, maar bij ingewikkelde problemen kan juridische bijstand noodzakelijk zijn. 

Juridische hulp bij zakelijke conflicten

Het oplossen van zo'n geschil kan voor een startende ondernemer een dure aangelegenheid worden (advocaatkosten kunnen snel oplopen). Met een rechtsbijstandverzekering voorkom je dat jij grotendeels alleen voor de kosten moet opdraaien.

Daarnaast draagt juridische bijstand bij aan het oplossen en soms zelfs voorkomen van onnodige conflicten. Zo raakt de relatie met je klant minder snel aangetast. 

Wat kan ik verwachten van een rechtsbijstand-verzekering?

Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering heb je in het geval van een zakelijk geschil (in de Benelux en Duitsland) recht op juridische bijstand van juristen of deskundigen van de verzekeraar.

Zij nemen je alle rompslomp uit handen. Je krijgt de kosten vergoed en - mocht het zover komen - ook eventuele proceskosten zijn voor rekening van je verzekering.

Voorbeelden juridische geschillen 

Een rechtsbijstandverzekering kan bij uiteenlopende situaties van pas komen. Denk aan de volgende zakelijke conflicten:

 • een geschil bij de gemeente of met een opdrachtgever, leverancier of medewerker
 • garantiekwesties
 • arbeidsrecht
 • sociale wetgeving
 • je bedrijfspand
 • verzekeringen
 • vergunningen
 • een foutieve levering

Heb je te maken met een wanbetaler? Dan kan een rechtsbijstandverzekering uitkomst bieden.

Kan ik met behulp van rechtsbijstand een wanbetaler aanpakken?

Ja, dat kan. Het is mogelijk om de rechtsbijstandverzekering in te schakelen wanneer een klant of opdrachtgever na meerdere aanmaningen nog niet heeft betaald.

De verzekeraar betaalt in dat geval niet het openstaande bedrag, maar biedt de ondernemer hulp aan. Dit gaat onder meer om het opstellen en versturen van aanmaningsbrieven.

Handig om te weten, want juist kleine bedrijven en zzp'ers kampen vaak met achterstallige facturen en wanbetalers. 

Wat is niet verzekerd?

Een rechtsbijstandverzekering dekt niet alle risico's af. Zo zijn geschillen over belastingen en subsidies, tussen (ex-)firmanten of (ex-)vennoten, over industrieel of intellectueel eigendom en over surseance van betaling of faillissement in veel gevallen niet meeverzekerd. 

Deze risico's kun je alleen verzekeren met een (vaak kostbare) maatwerkverzekering.

Hoe kies je de juiste rechtsbijstandverzekering?

Is er een wachttijd? Dan ben je niet altijd direct verzekerd na het ingaan van de verzekering.  De wachttijd heeft als doel lopende geschillen (of situaties waarvan al bekend is dat er een mogelijk geschil uitkomt) uit te sluiten.

Dus had je al een geschil met een klant of leverancier voordat je de verzekering afsloot? Dan krijg je daarvoor geen juridische hulp. De oorzaak van het geschil moet namelijk ná de wachttijd ontstaan.

Voor geschillen over overeenkomsten die je tijdens deze periode sluit, ontvang je wel juridische hulp. Ook als je in die periode letsel toebrengt aan een ander, heb je hier recht op.

Welke voorwaarden gelden er?

De meeste rechtsbijstandverzekeraars regelen de schade in natura; je krijgt juridisch advies, ondersteuning, bemiddeling of procesvertegenwoordiging.

Je kunt ook kiezen voor een second opinion of een eigen advocaat. Deze kosten zijn vaak beperkt verzekerd en de bedragen verschillen per verzekeraar.

 • Geldt er een franchise (ook wel drempelbedrag of minimum schadebedrag genoemd)?

Dan komt de verzekeraar pas in actie vanaf een bepaald schadebedrag. Alleen een geschil dat groter is dan de drempel wordt volledig behandeld.

 • Gaat het om een geschil met een schadebedrag onder deze grens?  

Dan ontvang je geen juridische hulp. Goed om te weten: sommige verzekeraars, zoals Interpolis, hebben geen franchise. Zij behandelen ook kleinere incassotrajecten.

Verklein de kans op een conflict door goede leverings- of algemene voorwaarden op te (laten) stellen.

Hoe kan ik conflicten voorkomen?

Met goed opgestelde en complete leverings- of algemene voorwaarden kun je het risico op conflicten verkleinen. Het eenvoudigst is om de branchevoorwaarden over te nemen. Deze zijn al getoetst (en gedeponeerd) en daardoor veilig toepasbaar.

Stel je toch eigen voorwaarden op? Laat deze dan altijd eerst juridisch toetsen. En welke voorwaarden je ook hanteert: het is altijd handig om je te laten adviseren over het juiste gebruik van voorwaarden.

Meer preventietips vind je op de Interpolis-website.

Welke verzekering is geschikt voor startende ondernemers?

De Rabobank biedt met Interpolis ZekerVanJeZaak® een handig pakket aan voor (startende) ondernemers. Hiermee kun je de belangrijke bedrijfsrisico's, waaronder zakelijke rechtsbijstand, in één keer afdekken.

Tips van de redactie

5 musthave verzekeringen voor ZZP'ers
Arbeidsongeschiktheid: dit zijn de regels
7 verzekeringen voor startende ondernemers
Welke verzekeringen heb je nodig voor jouw bedrijf?
Hoe stel je een juridisch contract op?

Bijgewerkt op: 05-06-2018

Wat vind je van dit artikel?

x5
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Verzekeringen voor jouw bedrijf

Als ondernemer loop je niet weg voor risico’s. Deze horen nu eenmaal bij het ondernemerschap. Maar bij sommige risico's sta je wat langer stil, omdat ze de continuïteit van je onderneming sterk kunnen beïnvloeden.

Welke risico's dat voor jouw bedrijf zijn, hangt af van de omvang en de sector waarin je werkt. Hieronder vind je de belangrijkste bedrijfsverzekeringen op een rij: 

 1. Aansprakelijkheid 
  Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt andermans (letsel)schade door jouw schuld. Weten wat je moet regelen? Check onze gratis whitepaper over aansprakelijkheid.
 2. Beroepsaansprakelijkheid
  Komt vooral van pas als je een adviserend beroep hebt en aansprakelijk kunt worden gesteld voor foutief advies (met grote financiële gevolgen).
 3. Gebouw
  Vergoedt schade aan jouw kantoorruimte door brand, water, inbraak of diefstal. 
 4. Inventaris/voorraad
  Verzeker je spullen tegen brand, diefstal of inbraak.
 5. Verkeer
  Verzeker je auto, bestelbus of werkmaterieel met een zakelijke autoverzekering. Dit kan via een WA-, WA-Beperkt Casco- of allriskverzekering. 
 6. Rechtsbijstand
  Juridische ondersteuning bij zakelijke conflicten. Denk aan een klant die zijn rekening niet betaalt.
 7. Bedrijfsstagnatie
  Een uitkering voor doorlopende kosten als jouw bedrijf stil komt te liggen bij - bijvoorbeeld - schade door brand of storm.
 8. CAR-verzekering (voor ondernemers in de bouw)
  Vergoedt schade aan een bouwwerk door een storm of constructiefout.
 9. Kredietverzekering
  Met een kredietverzekering heb je de zekerheid dat je jouw geld ontvangt. 
 10. Transport
  Vergoedt schade aan de lading tijdens transport. Of je dit vervoer nu zelf regelt of uitbesteedt. 

Aansprakelijkheid: een gratis whitepaper 

Als ondernemer durf je best een beetje risico te nemen. Maar ben jij goed voorbereid als je aansprakelijk wordt gesteld? De kosten kunnen enorm oplopen. Lees alles over de aansprakelijkheid van jouw bedrijf in de whitepaper die we hierover opgesteld hebben. 

Doe mij die gratis PDF maar

Overzicht bedrijfsverzekeringen

De hoogte van je premie hangt af van hoeveel je wilt verzekeren, wat voor soort bedrijf je hebt, of je medewerkers in dienst hebt en hoeveel omzet je draait. Gebruik de rekentool om uit te rekenen hoeveel het kost om jouw bedrijf te verzekeren. Je weet dan meteen welke verzekeringen nodig zijn voor jouw zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.