Verzekeringen zzp'ers en bedrijven

Je eigen bedrijf verzekeren, wat moet je ook weten?

Welke risico’s moet je eigenlijk verzekeren als starter? Daar bestaan nogal wat misverstanden over. In dit artikel zetten wij er nog eens vijf voor je op een rij. En leggen we je uit hoe het wél zit. Zodat jij als ondernemer weloverwogen je risico’s kan aanpakken.

Als startende ondernemer hoef je echt niet álle risico’s te verzekeren voor je bedrijf. Dat vertelden we je al in het eerste deel van dit artikel. Laat je in ieder geval niet leiden door deze misverstanden die de ronde doen over verzekeren. 

#1 Een AOV is altijd te duur

Je hebt deels zelf invloed op de premie die je betaalt voor je zakelijke verzekeringen. Deze premie hangt namelijk af van verschillende factoren.

Bijvoorbeeld van de aard van je werkzaamheden, de hoogte van je omzet, de waarde van je spullen, je schadeverleden en keuzes die je maakt.

Prijs AOV beïnvloeden

Op sommige factoren heb je geen invloed, op andere wel. Zoals de hoogte van je eigen risico. Zo kun je zelf veel doen aan de hoogte van de premie van je arbeidsongeschiktheidsverzekering. Want die hangt af van je wensen en van je persoonlijke situatie.

Bereken je premie

In veel beroepen heb je al een arbeidsongeschiktheidsverzekering vanaf € 1,- per uur! Met de praktische tool van de Rabobank bereken je snel een premie-indicatie voor jouw AOV. Deze tool laat je ook zien hoe je zelf de hoogte van je premie kunt beïnvloeden met de keuzes die je maakt. 

#2 Ik ben voorzichtig en maak geen fouten

Een ongeluk zit nu eenmaal in een klein hoekje en gewoonweg domme pech kan ook jou overkomen. Ook al doe je nog zo je best, ook jij kan fouten maken tijdens je werk zoals:

 • Een defect product leveren dat schade veroorzaakt.
 • Een advies geven waardoor je klant schade lijdt.
 • Een aanrijding veroorzaken met je bestelbus.
 • In een conflict verwikkeld raken met een niet-betalende opdrachtgever. 

Breng daarom goed in kaart welke risico’s je loopt tijdens je werk. En laat je informeren over de manier waarop je die risico’s het best aanpakt.  

#3 Ik werk als onderaannemer, mijn aannemer is goed verzekerd

Als onderaannemer ben je zelf verantwoordelijk voor de risico’s die je loopt. Een eigen CAR-verzekering geeft je de zekerheid dat jouw werkzaamheden goed zijn verzekerd. Want een schade die jij hebt veroorzaakt, kan altijd op jou worden verhaald.

Met een CAR-verzekering verzeker je bouwwerken, constructies, onderdelen, hulpwerken en alle materialen die op de bouwplaats aanwezig zijn. 

CAR-verzekering van de aannemer

Soms kun je gedeeltelijk meeliften op de CAR-verzekering van de aannemer waarvan je een klus aanneemt. Zorg er dan wel voor dat je precies weet wat daarvan de voorwaarden zijn.

Want misschien koos deze aannemer voor een hoog eigen risico, waardoor jij zelf toch nog veel financieel risico loopt. Of heeft hij bepaalde werkzaamheden uitgesloten op zijn polis.

#4 Ik verkoop producten van een ander, dus ik loop geen risico

 • Verkoop je spullen van een producent van binnen de EU? Dan kun je naar die producent doorverwijzen als je klant schade heeft door de spullen die jij hem leverde. Hang je aan producten die je inkoopt binnen de EU een eigen label? Dan ben je wél productaansprakelijk. 
 • Zit je producent buiten de EU? Dan ben jij volgens de wet aansprakelijk voor de schade. Terugverwijzen naar je producent gaat dan niet op. Zorg dus dat je goede afspraken maakt met leveranciers over de kwaliteit van de spullen.

En leg deze afspraken vast in heldere contracten waaraan je goede leveringsvoorwaarden verbindt.

Algemene voorwaarden

Met je algemene voorwaarden kun je soms de omvang van je aansprakelijkheid richting jouw klant beperken. Je legt er namelijk alle wederzijdse rechten en verplichtingen in vast.

Zoals bijvoorbeeld de betaaltermijn, garantiebepalingen, levertijd én wat jij doet als er iets misgaat. Je kunt de branchevoorwaarden overnemen of zelf algemene voorwaarden opstellen. 

Maak je zelf leveringsvoorwaarden of algemene voorwaarden? Laat die dan juridisch checken. Dan ben je er zeker van dat ze passen bij je bedrijf. 

Zorg dat je klant je algemene voorwaarden kan inzien vóórdat hij een aankoop bij je doet. Stuur ze dus mee met je offerte. Of plaats ze goed vindbaar op je website.

Productaansprakelijkheid

Je productaansprakelijkheid regel je met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Dus ben je van plan een webwinkel te starten of een winkel te openen? Ga je zelf producten maken of importeren? Zorg er dan voor dat je goed op de hoogte bent van de risico’s.

#5 Verzekeringen afsluiten kost veel tijd

Logisch dat je liever met je werk bezig bent dan met administratieve zaken zoals verzekeringen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om snel een goed inzicht te krijgen in de verzekeringen die voor jou relevant zijn.

Doe eens een belrondje onder collega-zzp’ers en check de websites van aanbieders van verzekeringen. 

Rabo ZelfZeker

Sommigen, zoals de Rabobank, geven je via hun website snel helderheid over de premiehoogte en voorwaarden. Met Rabo ZelfZeker kun je snel en eenvoudig online bedrijfsverzekeringen afsluiten, inzien of wijzigen. 

Bijgewerkt op: 28-11-2019

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Verzekeringen voor jouw bedrijf

Als ondernemer loop je niet weg voor risico’s. Deze horen nu eenmaal bij het ondernemerschap. Maar bij sommige risico's sta je wat langer stil, omdat ze de continuïteit van je onderneming sterk kunnen beïnvloeden.

Welke risico's dat voor jouw bedrijf zijn, hangt af van de omvang en de sector waarin je werkt. Hieronder vind je de belangrijkste bedrijfsverzekeringen op een rij: 

 1. Aansprakelijkheid 
  Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt andermans (letsel)schade door jouw schuld. Weten wat je moet regelen? Check onze gratis whitepaper over aansprakelijkheid.
 2. Beroepsaansprakelijkheid
  Komt vooral van pas als je een adviserend beroep hebt en aansprakelijk kunt worden gesteld voor foutief advies (met grote financiële gevolgen).
 3. Gebouw
  Vergoedt schade aan jouw kantoorruimte door brand, water, inbraak of diefstal. 
 4. Inventaris/voorraad
  Verzeker je spullen tegen brand, diefstal of inbraak.
 5. Verkeer
  Verzeker je auto, bestelbus of werkmaterieel met een zakelijke autoverzekering. Dit kan via een WA-, WA-Beperkt Casco- of allriskverzekering. 
 6. Rechtsbijstand
  Juridische ondersteuning bij zakelijke conflicten. Denk aan een klant die zijn rekening niet betaalt.
 7. Bedrijfsstagnatie
  Een uitkering voor doorlopende kosten als jouw bedrijf stil komt te liggen bij - bijvoorbeeld - schade door brand of storm.
 8. CAR-verzekering (voor ondernemers in de bouw)
  Vergoedt schade aan een bouwwerk door een storm of constructiefout.
 9. Kredietverzekering
  Met een kredietverzekering heb je de zekerheid dat je jouw geld ontvangt. 
 10. Transport
  Vergoedt schade aan de lading tijdens transport. Of je dit vervoer nu zelf regelt of uitbesteedt. 

Aansprakelijkheid: een gratis whitepaper 

Als ondernemer durf je best een beetje risico te nemen. Maar ben jij goed voorbereid als je aansprakelijk wordt gesteld? De kosten kunnen enorm oplopen. Lees alles over de aansprakelijkheid van jouw bedrijf in de whitepaper die we hierover opgesteld hebben. 

Doe mij die gratis PDF maar

Overzicht bedrijfsverzekeringen

De hoogte van je premie hangt af van hoeveel je wilt verzekeren, wat voor soort bedrijf je hebt, of je medewerkers in dienst hebt en hoeveel omzet je draait. Gebruik de rekentool om uit te rekenen hoeveel het kost om jouw bedrijf te verzekeren. Je weet dan meteen welke verzekeringen nodig zijn voor jouw zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.