Je eigen bedrijf verzekeren, wat moet je ook weten?

Bijgewerkt op 27 september 2021
5 min  leestijd
0
Image
Verzekeringen zzp'ers en bedrijven

Welke risico’s moet je eigenlijk verzekeren als startende ondernemer? Daar bestaan nogal wat misverstanden over. In dit artikel zetten wij er nog eens vijf voor je op een rij, én leggen we je uit hoe het wel zit. Zodat jij als ondernemer weloverwogen je risico’s kunt aanpakken.

Als startende ondernemer hoef je echt niet álle risico’s te verzekeren voor je bedrijf. Laat je in ieder geval niet leiden door deze misverstanden die de ronde doen over verzekeren. 

#1 Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is altijd te duur

Er gaan veel fabels de ronde over de kosten van een AOV. Maar wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering eigenlijk?

De premie hangt namelijk af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld van de aard van je werkzaamheden, de hoogte van je omzet, de waarde van je spullen, je schadeverleden en keuzes die je maakt.

Prijs AOV beïnvloeden

Op sommige factoren die de prijs van een AOV bepalen heb je geen invloed, op andere wel. Denk bijvoorbeeld aan de hoogte van je eigen risico, of de duur van je eigenrisicoperiode.

Op deze manier heb je zelf invloed op de hoogte van de premie van je arbeidsongeschiktheidsverzekering. Die hangt namelijk af van je wensen en van je persoonlijke situatie.

Bereken je premie

Met de praktische tool van de Rabobank bereken je snel een premie-indicatie voor jouw AOV. Deze tool laat je ook zien hoe je zelf de hoogte van je premie kunt beïnvloeden met de keuzes die je maakt. 

#2 Verzekeringen voor ondernemers zijn niet nodig, ik ben voorzichtig en maak geen fouten

Een ongeluk zit nu eenmaal in een klein hoekje, domme pech kan ook jou overkomen. Ook al doe je nog zo je best, iedereen kan fouten maken tijdens het werk. Zo kun je in de volgende situaties terechtkomen:

  • Een defect product leveren dat schade veroorzaakt
  • Een advies geven waardoor je klant schade lijdt
  • Een aanrijding veroorzaken met je bestelbus
  • In een conflict verwikkeld raken met een niet-betalende opdrachtgever

Breng daarom goed in kaart welke risico’s je loopt tijdens je werk. Laat je ook altijd door een expert informeren over de manier waarop je die risico’s het best aanpakt.  

#3 Ik werk als onderaannemer, mijn aannemer is goed verzekerd

Als onderaannemer ben je zelf verantwoordelijk voor de risico’s die je loopt. In de bouw geeft een eigen CAR-verzekering je de zekerheid dat jouw werkzaamheden goed zijn verzekerd. Want een schade die jij hebt veroorzaakt, kan altijd op jou worden verhaald.

Met een CAR-verzekering verzeker je bouwwerken, constructies, onderdelen, hulpwerken en alle materialen die op de bouwplaats aanwezig zijn. 

CAR-verzekering van de aannemer

Soms kun je gedeeltelijk meeliften op de CAR-verzekering van de aannemer waarvan je een klus aanneemt. Zorg er dan wel voor dat je precies weet wat daarvan de voorwaarden zijn.

Misschien koos deze aannemer voor een hoog eigen risico, waardoor jij zelf toch nog veel financieel risico loopt. Of heeft hij bepaalde werkzaamheden uitgesloten op zijn polis.

#4 Ik verkoop producten van een ander, dus ik loop geen risico

  • Verkoop je spullen van een producent van binnen de EU? Dan kun je naar die producent doorverwijzen als je klant schade heeft door de spullen die jij hem leverde. Hang je aan producten die je inkoopt binnen de EU een eigen label? Dan ben je wél productaansprakelijk. 
  • Zit je producent buiten de EU? Dan ben jij volgens de wet aansprakelijk voor de schade. Terugverwijzen naar je producent gaat dan niet op. Zorg dus dat je goede afspraken maakt met leveranciers over de kwaliteit van de spullen.

En leg deze afspraken vast in heldere contracten waaraan je goede leveringsvoorwaarden verbindt.

Image
Whitepaper Aansprakelijkheid cover

Jouw aansprakelijkheid

Best saai, wel belangrijk. Wat als jouw opdrachtgever jou aansprakelijk stelt? Zo regel je het.

Download gratis PDF

Algemene voorwaarden

Met je algemene voorwaarden kun je soms de omvang van je aansprakelijkheid richting jouw klant beperken. Je legt er namelijk alle wederzijdse rechten en verplichtingen in vast.

Zoals bijvoorbeeld de betaaltermijn, garantiebepalingen, levertijd én wat jij doet als er iets misgaat. Je kunt de branchevoorwaarden overnemen of zelf algemene voorwaarden opstellen. 

Lees hier meer over algemene voorwaarden.

Zorg dat je klant je algemene voorwaarden kan inzien vóórdat hij een aankoop bij je doet. Stuur ze dus mee met je offerte. Of plaats ze goed vindbaar op je website.

Productaansprakelijkheid

Je productaansprakelijkheid regel je met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Dus ben je van plan een webwinkel te starten of een winkel te openen? Ga je zelf producten maken of importeren? Zorg er dan voor dat je goed op de hoogte bent van de risico’s.

#5 Verzekeringen afsluiten kost veel tijd

Logisch dat je liever met je werk bezig bent dan met administratieve zaken zoals verzekeringen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om snel een goed inzicht te krijgen in de verzekeringen die voor jou relevant zijn.

Doe eens een belrondje onder collega-ondernemers en zzp'ers en check de websites van aanbieders van verzekeringen. 

Rabo ZelfZeker

Sommige aanbieders, zoals de Rabobank, geven je via hun website snel helderheid over de premiehoogte en voorwaarden. Met Rabo ZelfZeker kun je snel en eenvoudig online bedrijfsverzekeringen afsluiten, inzien of wijzigen. 

Image
Calculator verzekeringen berekenen

Rekentool verzekeren

Welke verzekeringen passen bij jouw bedrijf?

Bereken je premie

Veelgestelde vragen over verzekeringen voor bedrijven

  • Zijn verzekeringen voor bedrijven verplicht? Nee, in principe zijn verzekeringen voor bedrijven niet verplicht. Wel is het belangrijk om goed na te denken over de manier waarop je zakelijke risico's afdekt. Bekijk hier een overzicht voor de belangrijkste verzekeringen voor startende ondernemers.

Meer over verzekeringen voor jouw bedrijf

Meer over verzekeringen voor jouw bedrijf

Elke week handige tips in je mailbox?

Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van IkGaStarten en mis geen praktische handvatten om van jouw start een succes te maken!

Sluiten