Wat kost een verzekering?

Welke verzekeringen heb je nodig voor jouw bedrijf?

Welke verzekeringen heb je allemaal nodig? Omdat startende ondernemers het vaak lastig vinden hun risico's helder te krijgen, zetten wij de belangrijkste voor je op een rij mét de daarbij behorende bedrijfsverzekering.

Het risico: aansprakelijkheid

Als ondernemer ben je aansprakelijk voor schade die jij, jouw medewerkers of jouw producten toebrengen aan anderen, aan andermans spullen of aan het milieu. 

Ben je adviseur? Dan kun je ook aansprakelijk worden gesteld voor schade door een verkeerd advies. De hoogte van een schadeclaim is vooraf moeilijk in te schatten. In de praktijk claimen klanten echter steeds vaker - en voor hogere bedragen - en wijzen rechters de schadeclaim steeds vaker toe.

De oplossing: aansprakelijkheidsverzekering

De meeste ondernemers kunnen dit risico niet of nauwelijks zelf dragen en sluiten daarom een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af. In dit artikel worden de verschillen tussen bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid haarfijn uitgelegd. 

Wat doe jij als je door een ernstige ziekte of een ongeval langere tijd niet kan werken?

Het risico: arbeidsongeschiktheid

 Jouw bedrijf kan eigenlijk geen dag zonder jou. Maar wat als jij door een ernstige ziekte of een ongeval langere tijd niet kan werken? Red jij dat financieel? En wat betekent het voor je bedrijfscontinuïteit? 

Met deze arbeidsongeschiktheidstool ontdek je in drie stappen hoe hoog jouw risico is op arbeidsongeschiktheid. En zie je wat arbeidsongeschiktheid voor jouw financiële situatie betekent. Ook krijg je tips op maat om arbeidsongeschiktheid te voorkomen.

De oplossing: arbeidsongeschiktheidsverzekering

Of je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluit en voor welke verzekering je dan kiest, bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Vraag jij je af hoeveel een AOV-verzekering kost? 

Weet dan dat je zelf invloed kunt hebben op de hoogte van de premie door de keuzes die je maakt, zoals het inkomen dat je wilt verzekeren en de eigenrisicoperiode. Lees er alles over in het artikel: zo bespaar je op je arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Het risico: schade aan spullen of voorraad

Jaarlijks krijgt een op de tien ondernemers te maken met diefstal of inbraak. En wat te denken van brand- of waterschade? Hoe erg kom jij in de problemen als jouw laptop waterschade oploopt of wordt gestolen? 

En wat doe je als jouw voorraad en gereedschap in vlammen opgaan? Of als een voorraad bederft door kortsluiting in je koeling?

De oplossing: inventaris- en voorraadverzekering

Als de voorraad en andere spullen spullen verloren gaan of beschadigd raken door bijvoorbeeld een inbraak of stormschade, kunnen de kosten met een inventaris- en voorraadverzekering worden vergoed.

Deze verzekering wordt ook wel een bedrijfsmiddelenverzekering genoemd. 

Het risico: cybercrime

Steeds meer ondernemers krijgen te maken met cybercrime. Ook ZZP'ers. Eén klik op een dubieuze link kan een hoop ellende veroorzaken. 

Jouw bedrijf kan worden stilgelegd met ransomware en je kunt belangrijke informatie van jezelf of van je klanten kwijtraken. En daardoor imagoschade oplopen. 

Hoe goed ben jij hiertegen beschermd?

De oplossing: CyberPreventieCheck

Het risico op cybercriminaliteit is nog niet bij alle verzekeraars te verzekeren. Je kunt er in ieder geval wel veel aan doen om je risico’s te beperken. 

Installeer een goede firewall en een antivirusprogramma (ook op je telefoon en een draadloze netwerkprinter).

Voer iedere software-update die je aangeboden krijgt direct uit. 

En denk twee keer na voor je op een link klikt in een e-mail en voor je online programma’s downloadt. Tip: check hoe groot jouw cyberrisico’s zijn met de Interpolis CyberPreventieCheck

Het risico: juridische conflicten

Hoe klantvriendelijk je ook bent: het kan altijd gebeuren dat klant niet tevreden is over je dienst of product. Of dat er een conflict ontstaat met een leverancier of met een van je medewerkers. 

Een eenvoudig meningsverschil is meestal onderling nog op te lossen, maar bij ingewikkelde conflicten kan juridische hulp noodzakelijk zijn. En de kosten daarvan kunnen flink oplopen.

orienteren op verzekeringen

De oplossing: rechtsbijstandverzekering

Met een rechtsbijstandverzekering heb je recht op juridische hulp van juristen of deskundigen van de verzekeraar. Zij helpen jou bij het oplossen van conflicten met opdrachtgevers, leveranciers, medewerkers of de gemeente. 

Het risico: schade aan je bedrijfsauto

Je kunt met je bedrijfsauto betrokken raken bij een aanrijding en schade toebrengen aan jouw auto of die van een ander. Of nog erger: de inzittenden kunnen gewond raken of aan de gevolgen van de botsing overlijden. 

Daarnaast loop je met je bedrijfsauto, bestelbus of werkmaterieel risico op inbraak, diefstal, brand, ruitbreuk, storm- en hagelschade. 

De oplossing: een zakelijke autoverzekering

Als je volgens de Belastingdienst verplicht bent de auto op naam van de zaak te zetten, verzeker je je auto met een zakelijke autoverzekering

Je bent in ieder geval wettelijk verplicht om de Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) te verzekeren. Hiermee verzeker je de schade die je met je voertuig veroorzaakt bij anderen. 

Met een WA Beperkt Casco-verzekering verzeker je ook schade aan het eigen voertuig door brand, diefstal, inbraak, ruitbreuk, storm en hagel. 

Voor een vergoeding van schade aan je eigen voertuig bij een aanrijding door eigen schuld heb je een WA Casco-verzekering of All-Risk-verzekering nodig. 

Conflicten met een leverancier of opdrachtgever vragen vaak om juridische hulp. Die kosten lopen vaak flink op.

Het risico: schade aan je bedrijfspand

Brand, inbraak, storm, waterschade en blikseminslag kunnen ernstige schade aan je bedrijfspand veroorzaken. Je moet een flinke eigen reserve hebben opgebouwd, wil je de kosten daarvan zonder problemen kunnen betalen. 

Heb je geen eigen pand, maar heb je wel zelf betaald voor structurele verbeteringen aan je huurpand, zoals een nieuwe keuken of een houten vloer? Dan noemen wij dit huurdersbelang. Je huurbaas verzekert het pand, jij verzekert zelf jouw huurdersbelang. 

De oplossing: gebouwenverzekering

Met een gebouwenverzekering of opstalverzekering voor bedrijven verzeker je de herbouwwaarde van jouw bedrijfspand of huurdersbelang. De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om alles in dezelfde staat terug te brengen als vóór de schade. 

Het risico: bedrijfsstagnatie

Als jouw bedrijf stil komt te liggen door bijvoorbeeld brand of wateroverlast, loop je het risico flink wat omzet mis te lopen. 

Ga maar na: je bent misschien weken bezig om de schade te herstellen en op te ruimen. En met het aanvullen van de voorraad als ook die verloren is gegaan. 

Al die tijd kun je geen zaken doen, dus vallen je inkomsten geheel of gedeeltelijk weg, terwijl de vaste lasten gewoon doorlopen.

De oplossing: bedrijfsstagnatieverzekering

Met een bedrijfsstagnatieverzekering ontvang je een vergoeding als jouw brutowinst door een grote schade (tijdelijk) daalt. 

Je krijgt deze vergoeding tijdens de herstelfase: de tijd die nodig is om de schade te herstellen, op te ruimen of te saneren. Ook voor eventuele extra kosten, zoals het huren van vervangende bedrijfsruimte, ontvang je een vergoeding. 

Bereken het zelf

De hoogte van de verzekeringspremie die jij straks betaalt om zakelijke risico's af te dekken, hangt – zoals je hierboven al las – af van verschillende factoren. 

Wat ook een belangrijke rol speelt, is jouw bereidheid om bepaalde risico's (gedeeltelijk) zelf te dragen of te verminderen door preventiemaatregelen te nemen.

Met bovenstaande tool maak je gemakkelijk een premieberekening om te zien wat het ongeveer gaat kosten om jouw belangrijkste zakelijke risico's af te dekken.

Ook interessant voor jou

Webwinkel starten? Dit zijn de 7 belangrijkste risico's
7 verzekeringen voor startende ondernemers
Een horecabedrijf beginnen: wat zijn de risico's?
Wat je moet weten als je een kapperszaak begint
Algemene voorwaarden opstellen: wanneer relevant?

Bijgewerkt op: 03-05-2019

Wat vind je van dit artikel?

x6
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Verzekeringen voor jouw bedrijf

Als ondernemer loop je niet weg voor risico’s. Deze horen nu eenmaal bij het ondernemerschap. Maar bij sommige risico's sta je wat langer stil, omdat ze de continuïteit van je onderneming sterk kunnen beïnvloeden.

Welke risico's dat voor jouw bedrijf zijn, hangt af van de omvang en de sector waarin je werkt. Hieronder vind je de belangrijkste bedrijfsverzekeringen op een rij: 

 1. Aansprakelijkheid 
  Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt andermans (letsel)schade door jouw schuld. Weten wat je moet regelen? Check onze gratis whitepaper over aansprakelijkheid.
 2. Beroepsaansprakelijkheid
  Komt vooral van pas als je een adviserend beroep hebt en aansprakelijk kunt worden gesteld voor foutief advies (met grote financiële gevolgen).
 3. Gebouw
  Vergoedt schade aan jouw kantoorruimte door brand, water, inbraak of diefstal. 
 4. Inventaris/voorraad
  Verzeker je spullen tegen brand, diefstal of inbraak.
 5. Verkeer
  Verzeker je auto, bestelbus of werkmaterieel met een zakelijke autoverzekering. Dit kan via een WA-, WA-Beperkt Casco- of allriskverzekering. 
 6. Rechtsbijstand
  Juridische ondersteuning bij zakelijke conflicten. Denk aan een klant die zijn rekening niet betaalt.
 7. Bedrijfsstagnatie
  Een uitkering voor doorlopende kosten als jouw bedrijf stil komt te liggen bij - bijvoorbeeld - schade door brand of storm.
 8. CAR-verzekering (voor ondernemers in de bouw)
  Vergoedt schade aan een bouwwerk door een storm of constructiefout.
 9. Kredietverzekering
  Met een kredietverzekering heb je de zekerheid dat je jouw geld ontvangt. 
 10. Transport
  Vergoedt schade aan de lading tijdens transport. Of je dit vervoer nu zelf regelt of uitbesteedt. 

Aansprakelijkheid: een gratis whitepaper 

Als ondernemer durf je best een beetje risico te nemen. Maar ben jij goed voorbereid als je aansprakelijk wordt gesteld? De kosten kunnen enorm oplopen. Lees alles over de aansprakelijkheid van jouw bedrijf in de whitepaper die we hierover opgesteld hebben. 

Doe mij die gratis PDF maar

Overzicht bedrijfsverzekeringen

De hoogte van je premie hangt af van hoeveel je wilt verzekeren, wat voor soort bedrijf je hebt, of je medewerkers in dienst hebt en hoeveel omzet je draait. Gebruik de rekentool om uit te rekenen hoeveel het kost om jouw bedrijf te verzekeren. Je weet dan meteen welke verzekeringen nodig zijn voor jouw zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.002 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.