Welke verzekeringen heb je nodig voor jouw bedrijf? - def

Welke verzekeringen heb je nodig voor jouw bedrijf?

Je start binnenkort met ondernemen. Als je de risico's kent, kun je maatregelen treffen om ze te voorkomen of te beperken. Blijft het risico toch te groot? Dan is het goed een verzekering af te sluiten. Omdat startende ondernemers het vaak lastig vinden hun risico's helder te krijgen, zetten wij de belangrijkste voor je op een rij mét de daarbij behorende bedrijfsverzekering.

Het risico: bedrijfsstagnatie

Als jouw bedrijf stil komt te liggen door bijvoorbeeld een brand of wateroverlast, loop je het risico flink wat omzet mis te lopen. Ga maar na: je bent misschien weken bezig om de schade te herstellen en op te ruimen. En met het aanvullen van de voorraad als ook die verloren is gegaan. Doordat je geen klanten kunt helpen, vallen je inkomsten geheel of gedeeltelijk weg, maar je vaste lasten lopen meestal gewoon door.

De oplossing: bedrijfsstagnatieverzekering

Als je een bedrijfsstagnatieverzekering hebt, ontvang je een vergoeding als jouw brutowinst door omstandigheden (tijdelijk) daalt. Je krijgt de vergoeding tijdens de herstelfase: de tijd die nodig is om de schade te herstellen, op te ruimen of te saneren. 

Ook voor eventuele extra kosten, zoals het huren van vervangende bedrijfsruimte, krijg je een vergoeding. De hoogte van de premie van een bedrijfsstagnatieverzekering hangt af van de branche waarin je werkt en de omvang van de onderneming.

Het risico: arbeidsongeschiktheid 

Jouw bedrijf kan eigenlijk geen dag zonder jou. Maar stel nou dat je door een ernstige ziekte of een ongeval langere tijd niet kan werken. Redden jij en je gezin dat financieel? En wat is de impact op je bedrijfscontinuïteit?

Met deze arbeidsongeschiktheid-tool ontdek je in drie stappen hoe hoog jouw risico op arbeidsongeschiktheid is. En zie je wat arbeidsongeschiktheid voor jouw financiële situatie betekent. Daarnaast krijg je tips op maat om arbeidsongeschiktheid te voorkomen.

De oplossing: arbeidsongeschiktheidsverzekering

Of je een AOV-verzekering afsluit en voor welke jij dan kiest, bepaal je natuurlijk helemaal zelf. De premie hangt af van het type dekking, de gekozen eigenrisicoperiode, jouw beroep, leeftijd en het inkomen dat je wilt verzekeren. 

Het risico: schade aan je bedrijfspand

Brand, inbraak, storm, waterschade en blikseminslag kunnen ernstige schade aan je bedrijfspand veroorzaken. Je moet een flinke eigen reserve hebben opgebouwd, wil je de kosten daarvan zonder problemen kunnen betalen. 

De oplossing: gebouwenverzekering

Met een gebouwenverzekering verzeker je de herbouwwaarde van jouw bedrijfspand of huurdersbelang (door jou aangebrachte of overgenomen structurele verbeteringen aan je gehuurde bedrijfsruimte). 

De herbouwwaarde is het bedrag dat het kost om je pand of huurdersbelang terug te brengen in dezelfde staat als vóór de schade. De premie die je betaalt voor een gebouwenverzekering wordt bepaald door de branche waarin je werkt en de hoogte van de herbouwwaarde.

Het risico: aansprakelijkstelling

andres

Wat zijn mijn risico's?

Een webdesigner loopt andere risico's dan een schoonheidsspecialiste of stukadoor. Weet jij welke risico's in jouw branche spelen? 

Risico's in mijn branche

Als ondernemer ben je aansprakelijk voor schade die jij, jouw medewerkers of jouw producten toebrengen aan anderen (letselschade en smartengeld). 

Daarnaast kun je aansprakelijk worden gesteld voor het vermogen van anderen (vermogensschade door een foutief advies) en als je schade toebrengt aan andermans spullen (materiële schade) of het milieu (milieuschade). 

De hoogte van schadeclaims is vooraf moeilijk in te schatten. 

In de praktijk claimen klanten echter steeds vaker - en voor hogere bedragen - en wijzen rechters de aansprakelijkheid steeds vaker toe.

De oplossing: aansprakelijkheidsverzekering

De meeste ondernemers kunnen dit risico niet of nauwelijks zelf dragen en sluiten daarom een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af. In deze blog worden de verschillen tussen de verschillende vormen van aansprakelijkheidsverzekeringen haarfijn uitgelegd. 

De hoogte van de premie van een aansprakelijkheidsverzekering is afhankelijk van de sector waarin je werkt en de grootte van je bedrijf.

Het risico: juridische geschillen

Hoe goed je ook je best doet, het kan altijd gebeuren dat een klant niet tevreden is over een dienst of product. Een eenvoudig conflict is meestal onderling nog wel op te lossen, maar bij ingewikkelde geschillen kan juridische bijstand noodzakelijk zijn. En de kosten van die juridische hulp kunnen flink oplopen. 

De oplossing: rechtsbijstandverzekering

Met een rechtsbijstandverzekering krijg je juridische hulp van juristen of deskundigen van de verzekeraar bij het oplossen van conflicten met opdrachtgevers, leveranciers, medewerkers of de gemeente.

Denk daarbij aan geschillen over de garantie, arbeidsvoorwaarden, sociale wetgeving, het bedrijfspand, de aanvraag van een vergunning, een foutieve levering of een niet-betaalde factuur

De kosten van een rechtsbijstandverzekering worden bepaald door de sector waarin je werkt, het aantal medewerkers dat je hebt en de hoogte van je omzet of exploitatiekosten. 

Het risico: schade aan je spullen of voorraad

Jaarlijks krijgt een op de tien ondernemers te maken met diefstal of inbraak. Heb jij snel jouw zaakjes weer op orde als jouw laptop wordt gestolen of de voorraad na een brand onverkoopbaar is? 

De oplossing: inventaris- en voorraadverzekering

Bij schade en verlies van voorraad en je spullen door brand, storm, inbraak en water krijg je een vergoeding als je een inventaris- en voorraadverzekering hebt. 

Sla jij de inventaris tijdelijk op een andere plek (in Europa) op? Dan is deze voorraad meestal ook verzekerd. En je krijgt ook vaak een vergoeding voor het herstellen van verloren data na een brand of voor koelschade aan jouw voorraad als deze na kortsluiting bedorven is. 

De hoogte van het premiebedrag voor een inventaris- en voorraadverzekering is afhankelijk van de branche waarin je werkt en de waarde van je spullen en voorraad.

Bereken zelf de hoogte van je verzekeringspremies

De hoogte van de verzekeringspremie die jij straks betaalt om de zakelijke risico's af te dekken, is - zoals je hiervoor al las - afhankelijk van verschillende factoren. 

Maar de uiteindelijke kosten hangen ook af van jouw bereidheid om bepaalde risico's (gedeeltelijk) zelf te dragen of te verminderen door preventiemaatregelen te nemen. Met deze tool krijg je een indicatie van de premies die jij voor jouw bedrijfsverzekeringen betaalt.

Ook interessant voor jou

Webwinkel starten? Dit zijn de 7 belangrijkste risico's
7 verzekeringen voor startende ondernemers
Een horecabedrijf beginnen: wat zijn de risico's?
Wat je moet weten als je een kapperszaak begint
Algemene voorwaarden opstellen: wanneer relevant?

Gepubliceerd op:
05-10-2016

Verzekeringen voor jouw bedrijf

Als ondernemer loop je niet weg voor risico’s. Deze horen immers nu eenmaal bij het ondernemerschap. Maar bij sommige risico's sta je wat langer stil, omdat ze de continuïteit van je onderneming sterk kunnen beïnvloeden. Welke risico's dat voor jouw bedrijf zijn, hangt af van de omvang en de sector waarin je werkt. Hieronder vind je de belangrijkste bedrijfsverzekeringen op een rij: 

 1. Aansprakelijkheid 
  Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt andermans (letsel)schade door jouw schuld.
 2. Beroepsaansprakelijkheid
  Komt vooral van pas als je een adviserend beroep hebt en aansprakelijk kunt worden gesteld voor foutief advies (met grote financiële gevolgen).
 3. Gebouw
  Vergoedt schade aan jouw kantoorruimte door brand, water, inbraak of diefstal. 
 4. Inventaris/voorraad
  Verzeker je spullen tegen brand, diefstal of inbraak.
 5. Verkeer
  Verzeker je auto, bestelbus of werkmaterieel met een zakelijke autoverzekering. Dit kan via een WA-, WA-Beperkt Casco- of Allriskverzekering. 
 6. Rechtsbijstand
  Juridische ondersteuning bij zakelijke conflicten. Denk aan een klant die zijn rekening niet betaalt.
 7. Bedrijfsstagnatie
  Een uitkering voor doorlopende kosten als jouw bedrijf stil komt te liggen bij - bijvoorbeeld - schade door brand of storm.
 8. CAR-verzekering (voor ondernemers in de bouw)
  Vergoedt schade aan een bouwwerk door een storm of constructiefout.
 9. Krediet
  Met een kredietverzekering heb je de zekerheid dat je jouw geld ontvangt. 
 10. Transport
  Vergoedt schade aan de lading tijdens transport. Of je dit vervoer nou zelf regelt of uitbesteedt. 

Overzicht bedrijfsverzekeringen

Wil jij ook zeker van je zaak zijn? Klik hier voor een compleet overzicht van alle bedrijfsverzekeringen voor ondernemers.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met handige tips.

Hoe zijn andere ondernemers gestart?

Startersverhalen Naif Care

In de rubriek Startersverhalen vertellen succesvolle ondernemers over de start van hun bedrijf. Hoe hebben zij het aangepakt?

Lees hun verhalen

Wat is IkGaStarten?

IkGaStarten is een online initiatief van de Rabobank, de bank voor startend Nederland. Bedoeld voor startende ondernemers én voor mensen die nu nog in loondienst zijn, maar overwegen om ook de sprong te wagen. Iedere dag plaatsen wij hier nuttige informatie en tips die het leven van de ondernemer makkelijker en leuker maken.

Zakelijke rekening nodig?
X
Startersvoordeel

Bij de Rabobank is dit voor startende ondernemers het eerste jaar gratis.

sluiten

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.