Welke verzekeringen heb je nodig voor jouw bedrijf?

Bijgewerkt op 07 mei 2021
8 min  leestijd
14.712
Image
verzekeringen nodig voor bedrijf

Welke verzekeringen heb je allemaal nodig? Omdat startende ondernemers het vaak lastig vinden hun risico's helder te krijgen, zetten wij de belangrijkste voor je op een rij mét de daarbij behorende bedrijfsverzekering. 

Voor welke risico's zijn verzekeringen nodig?

In dit artikel zetten we de belangrijkste risico's voor ondernemers op een rij, inclusief de oplossing. Ben je benieuwd naar een specifiek risico? Klik dan op een van de links hieronder:

Wil je snel weten welke verzekeringen jij als ondernemer nodig hebt?

Risico: aansprakelijkheid

Als ondernemer ben je aansprakelijk voor schade die jij, jouw medewerkers of jouw producten toebrengen aan anderen, aan andermans spullen of aan het milieu. 

Ben je adviseur? Dan kun je ook aansprakelijk worden gesteld voor schade door een verkeerd advies. De hoogte van een schadeclaim is vooraf moeilijk in te schatten. In de praktijk claimen klanten echter steeds vaker - en voor hogere bedragen - en wijzen rechters de schadeclaim steeds vaker toe.

Heb jij jouw verzekeringen voor 2023 goed geregeld?

Choices

Oplossing: aansprakelijkheidsverzekering

De meeste ondernemers kunnen dit risico niet of nauwelijks zelf dragen en sluiten daarom een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af. Er zijn twee soorten: bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid

Risico: arbeidsongeschiktheid

Jouw bedrijf kan eigenlijk geen dag zonder jou. Maar wat als jij door een ernstige ziekte of een ongeval langere tijd niet kan werken? Red jij dat financieel? En wat betekent het voor je bedrijfscontinuïteit?

Vanaf 2024 wordt het waarschijnlijk verplicht om je te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.

Oplossing: arbeidsongeschiktheidsverzekering

Of je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluit en voor welke verzekering je dan kiest, bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Vraag jij je af hoeveel een AOV-verzekering kost?

Met deze tool kun je eenvoudig berekenen hoe hoog de premie voor jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering ongeveer zal worden.

Weet dan dat je zelf invloed kunt hebben op de hoogte van de premie door de keuzes die je maakt, zoals het inkomen dat je wilt verzekeren en de eigenrisicoperiode.

Risico: schade aan spullen of voorraad

Jaarlijks krijgt één op de tien ondernemers te maken met diefstal of inbraak. En wat te denken van brandschade? Je moet er niet aan denken dat je voorraad en gereedschap in vlammen opgaat, of dat een voorraad bederft door kortsluiting in je koeling.

Onderschat ook de gevolgen van wateroverlast niet, bijvoorbeeld door een storm. Veel ondernemers komen bijvoorbeeld flink in de problemen als hun laptop waterschade oploopt of wordt gestolen.

Oplossing: inventaris- en voorraadverzekering

Als de voorraad en andere spullen verloren gaan of beschadigd raken door bijvoorbeeld een inbraak of stormschade, kunnen de kosten met een inventaris- en voorraadverzekering worden vergoed.

Deze verzekering wordt ook wel een bedrijfsmiddelenverzekering genoemd. 

Verzekeringen, kapotte deur

Zekerheid voor je bedrijf

Is jouw bedrijf goed afgedekt? Het pand, voorraad en transport? Breng je risico's in kaart en sluit de bedrijfsverzekeringen van Interpolis af. 

Bereken je premie

Risico: cybercrime

Steeds meer ondernemers krijgen te maken met cybercrime. Ook zzp'ers. Eén klik op een dubieuze link kan een hoop ellende veroorzaken. 

Jouw bedrijf kan worden stilgelegd met ransomware en je kunt belangrijke informatie van jezelf of van je klanten kwijtraken. En daardoor imagoschade oplopen. Hoe goed ben jij hiertegen beschermd?

Oplossing: CyberPreventieCheck

Het risico op cybercriminaliteit is nog niet bij alle verzekeraars te verzekeren. Je kunt er in ieder geval wel veel aan doen om je risico’s te beperken. Installeer een goede firewall en een antivirusprogramma (ook op je telefoon en een draadloze netwerkprinter).

Voer iedere software-update die je aangeboden krijgt direct uit. En denk twee keer na voor je op een link klikt in een e-mail en voor je online programma’s downloadt.

Tip: check hoe groot jouw cyberrisico’s zijn met de Interpolis CyberPreventieCheck

Risico: juridische conflicten

Hoe klantvriendelijk je ook bent: het kan altijd gebeuren dat klant niet tevreden is over je dienst of product. Of dat er een conflict ontstaat met een leverancier of met een van je medewerkers. 

Conflicten met een leverancier of opdrachtgever vragen soms om juridische hulp. Die kosten lopen vaak flink op.

Een eenvoudig meningsverschil is meestal onderling nog op te lossen, maar bij ingewikkelde conflicten kan juridische hulp noodzakelijk zijn. De kosten daarvan kunnen flink oplopen.

Oplossing: rechtsbijstandverzekering

Met een rechtsbijstandverzekering heb je recht op juridische hulp van juristen of deskundigen van de verzekeraar. Zij helpen jou bij het oplossen van conflicten met opdrachtgevers, leveranciers, medewerkers of de gemeente. 

Risico: schade aan je bedrijfsauto

Je kunt met je bedrijfsauto betrokken raken bij een aanrijding en schade toebrengen aan je auto of die van een ander. Of nog erger: de inzittenden kunnen gewond raken of aan de gevolgen van de botsing overlijden. 

Daarnaast loop je met je bedrijfsauto, bestelbus of werkmaterieel risico op inbraak, diefstal, brand, ruitbreuk, storm- en hagelschade. 

Oplossing: een zakelijke autoverzekering

Als je auto op naam van de zaak staat, verzeker je je auto met een zakelijke autoverzekering. Je bent in ieder geval wettelijk verplicht om de Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) te verzekeren. Hiermee verzeker je de schade die je met je voertuig veroorzaakt bij anderen. 

Met een WA Beperkt Casco-verzekering verzeker je ook schade aan het eigen voertuig door brand, diefstal, inbraak, ruitbreuk, storm en hagel. Voor een vergoeding van schade aan je eigen voertuig bij een aanrijding door eigen schuld heb je een WA Casco-verzekering of All-Risk-verzekering nodig. 

Risico: schade aan je bedrijfspand

Brand, inbraak, storm, waterschade en blikseminslag kunnen ernstige schade aan je bedrijfspand veroorzaken. Je moet een flinke eigen reserve hebben opgebouwd, wil je de kosten daarvan zonder problemen kunnen betalen. 

Heb je geen eigen pand, maar heb je wel zelf betaald voor structurele verbeteringen aan je huurpand, zoals een nieuwe keuken of een houten vloer? Dan noemen wij dit huurdersbelang. Je huurbaas verzekert het pand, jij verzekert zelf jouw huurdersbelang. 

Oplossing: gebouwenverzekering

Met een gebouwenverzekering of opstalverzekering voor bedrijven verzeker je de herbouwwaarde van jouw bedrijfspand of huurdersbelang. De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om alles in dezelfde staat terug te brengen als vóór de schade. 

Risico: bedrijfsstagnatie

Als jouw bedrijf stil komt te liggen door bijvoorbeeld brand of wateroverlast, loop je het risico flink wat omzet mis te lopen. Ga maar na: je bent misschien weken bezig om de schade te herstellen en op te ruimen. En met het aanvullen van de voorraad als ook die verloren is gegaan. 

Al die tijd kun je geen zaken doen, dus vallen je inkomsten geheel of gedeeltelijk weg, terwijl de vaste lasten gewoon doorlopen.

Oplossing: bedrijfsstagnatieverzekering

Met een bedrijfsstagnatieverzekering ontvang je een vergoeding als jouw brutowinst door een grote schade (tijdelijk) daalt. Je krijgt deze vergoeding tijdens de herstelfase: de tijd die nodig is om de schade te herstellen, op te ruimen of te saneren.

Ook voor eventuele extra kosten, zoals het huren van vervangende bedrijfsruimte, ontvang je een vergoeding. 

Hoe hoog is de premie van mijn zakelijke verzekeringen?

De hoogte van de verzekeringspremie die jij straks betaalt om zakelijke risico's af te dekken, hangt af van verschillende factoren. Wat ook een belangrijke rol speelt, is jouw bereidheid om bepaalde risico's (gedeeltelijk) zelf te dragen of te verminderen door preventiemaatregelen te nemen.

In dit artikel lees je meer over wat zakelijke verzekeringen kosten en op welke aspecten je invloed hebt.

Calculator verzekeringen berekenen

Zelf je verzekeringen regelen

Bij Rabo ZelfZeker regel je als ondernemer eenvoudig zelf je verzekeringen. 

Bekijk de opties

Ook interessant voor jou
7 verzekeringen voor startende ondernemers
Algemene voorwaarden opstellen: wanneer relevant?

Meer over verzekeringen

Meer over verzekeringen

Snel weten welke verzekeringen je nodig hebt?

Beantwoord dan nu 7 vragen en binnen 2 minuten weet jij of je geen verzekering over het hoofd hebt gezien.

Sluiten