Welke verzekeringen heb je nodig voor jouw bedrijf?

Bijgewerkt op 02 maart 2023
7 min  leestijd
930
Auteur: Marieke Leijnen
verzekeringen nodig voor bedrijf

Welke verzekeringen heb je allemaal nodig? Omdat startende ondernemers het vaak lastig vinden hun risico's helder te krijgen, zetten wij de belangrijkste voor je op een rij mét de daarbij behorende bedrijfsverzekering. 

In dit artikel zetten we de belangrijkste risico's voor ondernemers op een rij, inclusief de oplossing. Ben je benieuwd naar een specifiek onderwerp? Klik dan op een van de links hieronder:

  1. Aansprakelijk gesteld worden
  2. Arbeidsongeschikt raken
  3. Schade aan spullen of voorraad
  4. Cybercrime
  5. Juridische conflicten
  6. Schade aan je bedrijfsauto
  7. Schade aan je bedrijfspand
  8. Bedrijfsstagnatie

Risico: aansprakelijkheid

Als ondernemer ben je aansprakelijk voor schade die jij, jouw medewerkers of jouw producten toebrengen aan anderen, aan andermans spullen of aan het milieu. 

Ben je adviseur? Dan kun je ook aansprakelijk worden gesteld voor schade door een verkeerd advies. De hoogte van een schadeclaim is vooraf moeilijk in te schatten. Klanten dienen steeds vaker claims in en voor hogere bedragen. Rechters wijzen schadeclaims steeds vaker toe.

Oplossing: aansprakelijkheidsverzekering

De meeste ondernemers kunnen dit risico niet of nauwelijks zelf dragen, en sluiten daarom een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af. Er zijn twee soorten: bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid

Lees meer over de verschillen tussen bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid

Risico: arbeidsongeschiktheid

Jouw bedrijf kan eigenlijk geen dag zonder jou. Maar wat als jij door een ernstige ziekte of een ongeval langere tijd niet kan werken? Red jij dat financieel? En wat betekent het voor je bedrijfscontinuïteit?

Het wordt in de nabije toekomst verplicht om je te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. De verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) komt voort uit het principeakkoord over pensioenen van de vakbonden en het kabinet.

Hoe deze verzekering eruit gaat zien, is nog niet duidelijk. De verplichte AOV voor zzp'ers is al een aantal keer uitgesteld en zal nu op zijn vroegst in 2026 ingaan. 

Oplossing: arbeidsongeschiktheidsverzekering

Of je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluit en voor welke verzekering je dan kiest, bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Vraag jij je af hoe duur een AOV-verzekering is? Met deze tool bereken je eenvoudig zelf hoe hoog jouw premie ongeveer zal worden.

Lees meer in het artikel: Arbeidsongeschiktheidsverzekering hoeft niet duur te zijn

Risico: schade aan spullen of voorraad

Jaarlijks krijgt een op de tien ondernemers te maken met diefstal of inbraak. En wat te denken van brandschade? Je moet er niet aan denken dat je voorraad en gereedschap in vlammen opgaat, of dat een voorraad bederft door kortsluiting in je koeling.

Onderschat ook de gevolgen van wateroverlast niet, bijvoorbeeld door een storm. Veel ondernemers komen flink in de problemen als hun laptop waterschade oploopt of wordt gestolen.

Snel weten welke verzekeringen jij als ondernemer nodig hebt? Dankzij de keuzehulp tool verzekeren weet je het binnen 5 minuten.

Oplossing: inventaris- en voorraadverzekering

Als de voorraad en andere spullen verloren gaan of beschadigd raken, dan worden de kosten door een inventaris- en voorraadverzekering vaak vergoed.

Deze verzekering wordt ook wel een bedrijfsmiddelenverzekering genoemd. 

Verzekeringen, kapotte deur

Zekerheid voor je bedrijf

Is jouw bedrijf goed afgedekt? Het pand, voorraad en transport? Breng je risico's in kaart en sluit de bedrijfsverzekeringen van Interpolis af. 

Bereken je premie

Risico: cybercrime

Steeds meer ondernemers krijgen te maken met cybercrime. Ook zzp'ers. Eén klik op een dubieuze link kan een hoop ellende veroorzaken. Je bedrijf kan worden stilgelegd met ransomware en je kunt belangrijke informatie van jezelf of van je klanten kwijtraken. Hoe goed ben jij hiertegen beschermd?

Oplossing: CyberPreventieCheck

Het risico op cybercriminaliteit is nog niet bij alle verzekeraars te verzekeren. Je kunt er in ieder geval wel veel aan doen om je risico’s te beperken. Installeer een goede firewall en een antivirusprogramma (ook op je telefoon en een draadloze netwerkprinter).

Voer iedere software-update die je aangeboden krijgt direct uit. En denk twee keer na voor je op een link klikt in een e-mail en voor je online programma’s downloadt. 

Tip: check hoe groot jouw cyberrisico’s zijn met de Interpolis CyberPreventieCheck

Risico: juridische conflicten

Hoe klantvriendelijk je ook bent: het kan altijd gebeuren dat klant niet tevreden is over je dienst of product. Of dat er een conflict ontstaat met een leverancier of met een van je medewerkers. 

Conflicten met een leverancier of opdrachtgever vragen soms om juridische hulp. Die kosten lopen vaak flink op.

Een eenvoudig meningsverschil is meestal onderling nog op te lossen, maar bij ingewikkelde conflicten kan juridische hulp noodzakelijk zijn. De kosten daarvan kunnen flink oplopen.

Oplossing: rechtsbijstandverzekering

Met een rechtsbijstandverzekering heb je recht op juridische hulp van juristen of deskundigen van de verzekeraar. Zij helpen jou bij het oplossen van conflicten met opdrachtgevers, leveranciers, medewerkers of de gemeente. 

Handig: bij Interpolis kun je ook terecht voor eenmalige rechtshulp.

Risico: schade aan je bedrijfsauto

Je kunt met je bedrijfsauto betrokken raken bij een aanrijding en schade toebrengen aan je auto of die van een ander. Of nog erger: de inzittenden kunnen gewond raken of zelfs aan de gevolgen van de botsing overlijden. 

Daarnaast loop je met je bedrijfsauto, bestelbus of werkmaterieel risico op inbraak, diefstal, brand, ruitbreuk, storm- en hagelschade. 

Oplossing: een zakelijke autoverzekering

Als je auto op naam van de zaak staat, verzeker je je auto met een zakelijke autoverzekering. Je bent in ieder geval wettelijk verplicht om de Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) te verzekeren. Hiermee verzeker je de schade die je met je voertuig veroorzaakt bij anderen. 

Met een WA Beperkt Casco-verzekering verzeker je ook schade aan het eigen voertuig door brand, diefstal, inbraak, ruitbreuk, storm en hagel. Voor een vergoeding van schade aan je eigen voertuig bij een aanrijding door eigen schuld heb je een WA Casco-verzekering of All-Risk-verzekering nodig. 

Risico: schade aan je bedrijfspand

Brand, inbraak, storm, waterschade en blikseminslag kunnen ernstige schade aan je bedrijfspand veroorzaken. Je moet een flinke eigen reserve hebben opgebouwd, wil je de kosten daarvan kunnen betalen.

Oplossing: gebouwenverzekering

Met een gebouwenverzekering, inboedelverzekering of opstalverzekering voor bedrijven verzeker je de herbouwwaarde van jouw bedrijfspand of huurdersbelang. De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om alles in dezelfde staat terug te brengen als vóór de schade.

Kijk voor je gebouw-, inventaris- én voorraadverzekering eens naar de Interpolis ZekerVanJeZaak verzekering.  

Risico: bedrijfsstagnatie

Als jouw bedrijf stil komt te liggen door bijvoorbeeld brand of wateroverlast, loop je het risico flink wat omzet mis te lopen. Ga maar na: je bent misschien weken bezig om de schade te herstellen en op te ruimen. En met het aanvullen van de voorraad als ook die verloren is gegaan. 

Al die tijd kun je geen zaken doen, dus vallen je inkomsten geheel of gedeeltelijk weg, terwijl de vaste lasten gewoon doorlopen.

Oplossing: bedrijfsstagnatieverzekering

Met een bedrijfsstagnatieverzekering ontvang je een vergoeding als jouw brutowinst door een grote schade (tijdelijk) daalt. Je krijgt deze vergoeding tijdens de herstelfase: de tijd die nodig is om de schade te herstellen, op te ruimen of te saneren.

Ook voor eventuele extra kosten, zoals het huren van vervangende bedrijfsruimte, ontvang je een vergoeding. 

Hoe hoog is de premie van mijn zakelijke verzekeringen?

De hoogte van de verzekeringspremie die je betaalt om zakelijke risico's af te dekken, hangt af van verschillende factoren. Wat hierbij een belangrijke rol speelt, is jouw bereidheid om bepaalde risico's (gedeeltelijk) zelf te dragen of te verminderen door preventiemaatregelen te nemen.

In dit artikel lees je meer over wat zakelijke verzekeringen kosten en op welke aspecten je invloed hebt.

Calculator verzekeringen berekenen

Zelf je verzekeringen regelen

Bij Rabo ZelfZeker regel je als ondernemer eenvoudig zelf je verzekeringen. 

Bekijk de opties

Ook interessant voor jou
7 verzekeringen voor startende ondernemers
Algemene voorwaarden opstellen: wanneer relevant?

Veelgestelde vragen over welke verzekeringen je nodig hebt voor je bedrijf:

  • Voor welke bedrijfsrisico's zijn verzekeringen nodig?De belangrijkste bedrijfsrisico's zijn aansprakelijk gesteld worden,
    arbeidsongeschikt raken (als zelfstandige), schade aan je spullen of voorraad, slachtoffer worden van cybercrime, juridische conflicten, schade aan een bedrijfsauto of bedrijfspand en het risico dat je bedrijf stil komt te liggen door schade.
  • Is een arbeidongeschikheidsverzekering verplicht voor ondernemers?
    Het wordt in de nabije toekomst verplicht om je te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Met deze tool kun je eenvoudig berekenen hoe hoog de premie voor jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering ongeveer zal worden. Hoe de verzekering eruit gaat zien, is nog niet bekend.
  • Wanneer heb je een aansprakelijkheidsverzekering nodig?Als ondernemer ben je aansprakelijk voor schade die jij, jouw medewerkers of jouw producten toebrengen aan anderen, aan andermans spullen of aan het milieu. De meeste ondernemers kunnen dit risico niet of nauwelijks zelf dragen en sluiten daarom een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af. Er zijn twee soorten: bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid.
  •  

Meer over verzekeringen

Meer over verzekeringen

Snel weten welke verzekeringen je nodig hebt?

Beantwoord dan nu 7 vragen en binnen 2 minuten weet jij of je geen verzekering over het hoofd hebt gezien.

Sluiten