Rechtshulp on demand

Zakelijke rechtsbijstand voor startende ondernemers: dit kun je verwachten

Als ondernemer kunnen er verschillende juridische vragen op je afkomen. Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering of rechtshulp on demand kun je altijd gebruikmaken van juridische hulp.

Zakelijke rechtsbijstand inschakelen bij juridische conflicten

Een zakelijk geschil met een leverancier, een conflict met de gemeente over een omgevingsvergunning of klanten die weigeren te betalen. Het zijn juridische conflicten die plotseling kunnen opduiken tijdens de opstartfase van je bedrijf.

Eenvoudige geschillen kun je vaak onderling nog oplossen, maar bij ingewikkelde problemen kan juridische bijstand nodig zijn.

Voorbeelden van zakelijke rechtsbijstand

Zakelijke rechtsbijstand kan dan bij veel verschillende situaties van pas komen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende zakelijke conflicten:

 • Geschil met een opdrachtgever, leverancier of medewerker
 • Wanbetalers
 • Garantiekwesties
 • Arbeidsrecht
 • Sociale wetgeving
 • Bedrijfspand
 • Vergunningen

Voor juridische hulp kun je een doorlopende zakelijke rechtsbijstandverzekering afsluiten. Als je niet verzekerd bent, kun je voor losstaande juridische vraagstukken terecht bij rechtshulp on demand. 

Rechtshulp on demand

Rechtshulp on demand is van toepassing op contracten, arbeidskwesties en huurgeschillen, niet voor geschillen met de overheid (vergunningen, bestemmingsplan en belastingen)

Zakelijke rechtsbijstandverzekering afsluiten

Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering heb je bij een zakelijk geschil (in de Benelux en Duitsland) het hele jaar door recht op juridische bijstand van juristen of deskundigen van de verzekeraar.

Zij nemen je alle juridische zaken uit handen. Je krijgt de kosten vergoed en - mocht het zover komen - ook eventuele proceskosten zijn voor rekening van je verzekering.

Rechtshulp on demand aanvragen

Met rechtshulp on demand krijg je juridische hulp, zonder dat je een rechtsbijstandverzekering hebt. Afhankelijk van het conflict, kun je zelf afspreken welke rechtsbijstand je wilt. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij: 

Incasso’s

Een klant die weigert te betalen. Een jurist schat de haalbaarheid van de situatie in en stuurt een officieel verzoek naar de klant. Dit gaat op basis van no cure no pay.

Sparren met een jurist

Als je een juridische zaak niet goed begrijpt en je even wilt overleggen met een specialist. De jurist zal je adviseren over je rechten en plichten en de eventuele vervolgstappen.

Met rechtshulp on demand krijg je juridische hulp, zonder dat je een rechtsbijstandverzekering nodig hebt.

Persoonlijk juridisch advies 

De jurist spitst het advies toe op je persoonlijke situatie, maakt een samenvatting van het advies en pakt met het verzenden van een officiële brief het probleem aan. 

Algemene voorwaarden opstellen of wijzigen

Als startende ondernemer is het verstandig om algemene voorwaarden op te stellen. Een jurist helpt je hierbij en zorgt ervoor dat dit document aan alle eisen voldoet.

Arbeidscontract en vaststellingsovereenkomst opstellen

Deze optie is alleen relevant als je besluit om personeel in dienst te nemen. Een specialist stelt een arbeidscontract op volgens de laatste wetgeving. Bij een vaststellingsovereenkomst (beëindiging contract) bepaal je samen de strategie en krijg je hulp bij de onderhandelingen.


Coronacrisis

Rechtshulp on demand kan handig zijn bij onverwachte gebeurtenissen. Bijna niemand zag bijvoorbeeld aankomen dat de wereld plots op slot ging vanwege de coronacrisis. Veel bedrijven en webshops importeren hun artikelen uit China en Europa.

De grenzen zijn gesloten, leveranciers gaan failliet, bestellingen worden uitgesteld of gecanceld, waardoor je je diensten of producten tijdelijk niet kan leveren.

Hoe ga je hier mee om als ondernemer en wat zijn je rechten en plichten? Door te sparren met een jurist krijg je snel antwoord op deze vragen.


Conflicten vermijden? Stel algemene voorwaarden op

Door het opstellen van leveringsvoorwaarden of algemene voorwaarden kun je het risico op conflicten verkleinen. In deze voorwaarden leg je alle wederzijdse rechten en verplichtingen tussen koper en verkoper vast. Denk daarbij onder meer aan:

 • De betaaltermijn
 • Garantiebepalingen
 • Levertijd
 • Wat je moet doen als er iets misgaat

Iedere branchevereniging heeft algemene voorwaarden opgesteld. Deze voorwaarden zijn juridisch getoetst en gedeponeerd. Maar zo'n branchespecifiek voorbeeld is wel generiek en (nog) niet volledig toegespitst op jouw bedrijf. Het is dan ook aan te raden om de standaardvoorwaarden aan te passen. 

Laat je algemene voorwaarden toetsen

Interpolis biedt ondernemers de mogelijkheid om de algemene voorwaarden juridisch te laten toetsen. Handig als je standaardvoorwaarden aanpast of je eigen voorwaarden op wilt stellen.

Zakelijke rechtsbijstandverzekering: dit zijn de kosten

Met de rekenhulp van de Rabobank  kun je berekenen wat een zakelijke rechtsbijstandverzekering, zonder eigen risico, per maand kost. 

Rekenvoorbeelden

 • Een zelfstandige organisatieadviseur met een jaaromzet van € 120.000 betaalt aan premie zo’n € 50 per maand. Dit is op jaarbasis ongeveer € 600.
 • Een zelfstandige schilder (zonder personeel) met een jaaromzet van € 60.000 betaalt per maand zo’n € 40 aan premie. Dit is zo'n € 500 op jaarbasis.

De premies voor een rechtsbijstandverzekering en de zakelijke kosten van rechtshulp on demand zijn fiscaal aftrekbaar.

Voor rechtshulp on demand betaal je per keer dat je juridisch advies vraagt. 

 • Sparren met een specialist kost € 39 (excl. btw)
 • Een persoonlijk juridisch advies kost € 299 (excl btw)

Een risico op een zakelijk geschil zit in een klein hoekje. Denk maar aan een potentieel meningsverschil met een opdrachtgever, leverancier, medewerker of de gemeente. Of over garantiekwesties, arbeidsrecht, sociale wetgeving, bedrijfspand en vergunningen.

Het is daarom goedkoper en praktischer om een zakelijke rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Dan kom je nooit voor onverwachte (proces)kosten te staan.

Ben je niet verzekerd, dan kun je altijd nog rechtshulp on demand inschakelen voor losstaande juridische vraagstukken. Zoals het opstellen van algemene voorwaarden, een conflict over een contract of een ad hoc advies over bijvoorbeeld de coronacrisis.  

Welke verzekering is geschikt voor startende ondernemers?

De Rabobank biedt met Interpolis ZekerVanJeZaak® een handig pakket aan voor (startende) ondernemers. Hiermee kun je de belangrijke bedrijfsrisico's, waaronder zakelijke rechtsbijstand, in één keer afdekken.

Bijgewerkt op: 12-05-2021

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Verzekeringen voor jouw bedrijf

Als ondernemer loop je niet weg voor risico’s. Deze horen nu eenmaal bij het ondernemerschap. Maar bij sommige risico's sta je wat langer stil, omdat ze de continuïteit van je onderneming sterk kunnen beïnvloeden.

Welke risico's dat voor jouw bedrijf zijn, hangt af van de omvang en de sector waarin je werkt.

Wil je snel weten hoe duur het is om jou bedrijf goed te verzekeren? Gebruik dan de online tool van de Rabobank.

Hieronder vind je de belangrijkste bedrijfsverzekeringen op een rij: 

 1. Aansprakelijkheid 
  Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt andermans (letsel)schade door jouw schuld. Weten wat je moet regelen? Check onze gratis whitepaper over aansprakelijkheid.
 2. Beroepsaansprakelijkheid
  Komt vooral van pas als je een adviserend beroep hebt en aansprakelijk kunt worden gesteld voor foutief advies (met grote financiële gevolgen).
 3. Gebouw
  Vergoedt schade aan jouw kantoorruimte door brand, water, inbraak of diefstal. 
 4. Inventaris/voorraad
  Verzeker je spullen tegen brand, diefstal of inbraak.
 5. Verkeer
  Verzeker je auto, bestelbus of werkmaterieel met een zakelijke autoverzekering. Dit kan via een WA-, WA-Beperkt Casco- of allriskverzekering. 
 6. Rechtsbijstand
  Juridische ondersteuning bij zakelijke conflicten. Denk aan een klant die zijn rekening niet betaalt.
 7. Bedrijfsstagnatie
  Een uitkering voor doorlopende kosten als jouw bedrijf stil komt te liggen bij - bijvoorbeeld - schade door brand of storm.
 8. CAR-verzekering (voor ondernemers in de bouw)
  Vergoedt schade aan een bouwwerk door een storm of constructiefout.
 9. Kredietverzekering
  Met een kredietverzekering heb je de zekerheid dat je jouw geld ontvangt. 
 10. Transport
  Vergoedt schade aan de lading tijdens transport. Of je dit vervoer nu zelf regelt of uitbesteedt. 

Aansprakelijkheid: een gratis whitepaper 

Als ondernemer durf je best een beetje risico te nemen. Maar ben jij goed voorbereid als je aansprakelijk wordt gesteld? De kosten kunnen enorm oplopen. Lees alles over de aansprakelijkheid van jouw bedrijf in de whitepaper die we hierover opgesteld hebben. 

Doe mij die gratis PDF maar

Overzicht bedrijfsverzekeringen

De hoogte van je premie hangt af van hoeveel je wilt verzekeren, wat voor soort bedrijf je hebt, of je medewerkers in dienst hebt en hoeveel omzet je draait.

Met deze rekentool kun je als ondernemer snel uit rekenen hoeveel het kost om jouw bedrijf te verzekeren. Je weet dan meteen welke verzekeringen nodig zijn voor jouw zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.