Beveiliging tegen inbraak noodzakelijk
Je werkt hard om je klanten blij te maken met mooie producten. Dus zorg je dat je je zaken op orde hebt en doe je iedere dag weer je uiterste best om je klant goed van dienst te zijn.
Je haalt de juiste spullen en tools in huis, zorgt voor voldoende voorraad en richt je winkel goed in. Een inbraak kun je missen als kiespijn. Want zonder voorraad of in een overhoop gehaalde winkel kun jij niet ondernemen. Daarom is beveiliging van je bedrijfspand erg belangrijk.
Veel gedoe na een inbraak in je winkel
Na een inbraak wil je als ondernemer liever geen omzet missen dus probeer je alles weer zo snel mogelijk op orde te krijgen. Er is ontzettend veel te doen en te regelen, denk bijvoorbeeld aan:
- Aangifte doen
- Puinruimen, zodat de zaak weer toonbaar is
- Nauwkeurig inventariseren wat er meegenomen is
- Eventuele inbraakschade aan je pand laten herstellen
- Afstemmen met je verzekeraar wat er precies gebeurd is en wat de vervolgstappen zijn.
- Alles wat er gestolen is opnieuw bestellen, zodat jij weer kunt leveren aan je klanten
Minder omzet na een inbraak
Inbrekers weten vaak precies wanneer ze hun slag kunnen slaan: op die momenten dat de voorraad extra hoog is. Dat zijn ook nét de belangrijke omzetweken voor je winkel, zoals de weken voor de feestdagen of juist aan het begin van een nieuw seizoen wanneer de producten net op de markt zijn en de marktwaarde extra hoog is.
Juist dan heb jij je voorraad hard nodig en wil je geen 'nee' verkopen aan je klanten. Ze wijken anders noodgedwongen uit naar de concurrent, een flinke domper voor jouw omzet. Die vervelende nasleep van een inbraak is precies waar ondernemers de meeste moeite mee hebben. Daarom is het verstandig om nu al na te denken over je bedrijfscontinuïteit in zo'n situatie. In het artikel over bedrijfsstagnatie lees je hoe je je hierop kunt voorbereiden.
Hoe vaak komt inbraak in winkels voor?
Bij meer dan 10% van de detailhandels wordt jaarlijks één of meer keer ingebroken. Het duurt gemiddeld maar drie tot vier minuten voordat de inbrekers er met de buit vandoor zijn.
Zelfs als het inbraakalarm afgaat, is de kans klein dat de politie op tijd ter plaatse is om de inbrekers in hun kraag te vatten. Helaas kunnen inbrekers in die korte tijd wel veel schade en gedoe veroorzaken. Zeker wanneer je geen goede beveiliging tegen inbraak hebt.
Tips: pand beveiliging voor ondernemers
Hieronder lees je een aantal handige preventietips om jouw zaak te beschermen tegen inbraak.
- Zorg voor een sterke inbraakbeveiliging voor bedrijven
Een inbreker wil niet gezien, gehoord of herkend worden. Zorg daarom voor een combinatie van verlichting, inbraakalarm en camera’s om de kans op ontdekking te vergroten. Grote kans dat inbrekers zich bedenken als ze zien dat je beveiliging goed op orde is.
- Denk als een inbreker
Ga op zoek naar de zwakke plekken in je beveiliging. Hoe komt een inbreker het makkelijkst binnen? En wat kun jij doen om dit te voorkomen of te vertragen?
-
Neem extra beschermingsmaatregelen bij diefstalgevoelige producten
Rookwaren, parfum en kleding zijn populair bij inbrekers. Ze zijn veel waard, gemakkelijk mee te nemen en eenvoudig te verkopen. Dat vraagt om extra beveiligingsmaatregelen, zoals een inbraakwerend rolluik voor de rookwarenkast en het parfumrek.
Ook handig: hang kledinghangers altijd om en om, zodat inbrekers niet in één snelle beweging alle kleding van een kledingrek mee kunnen grissen.
- Verbeter het alarmsysteem van je bedrijf direct na een inbraak
Veel ondernemers schaffen na een inbraak direct nieuwe voorraad en inventaris aan, maar vergeten de inbraakbeveiliging te verbeteren. Heel begrijpelijk in alle hectiek, maar niet zo handig. De inbrekers weten namelijk uit ervaring hoe ze gemakkelijk binnen kunnen komen én ze kennen de weg! Middelen als infrarooddetectie en trillingsdetectie kunnen hier helpen.
Mistbeveiliging als inbraakbeveiliging
Zeker in de detailhandel is mistbeveiliging een effectieve aanvulling op het alarmsysteem van je bedrijf. Inbrekers komen de winkel vaak vooraf verkennen en weten daardoor bij een inbraak precies de weg. Maar niet als je jouw zaak beschermt met mistbeveiliging!
Mistgenerator
Zodra het inbraakalarm afgaat, vult de mistgenerator je winkel in een paar tellen met een dichte mist. Die mist is onschadelijk voor je spullen, of het nu kleding is of een andere inrichting.
De inbrekers zien letterlijk geen hand voor ogen meer en maken dat ze wegkomen, zonder buit. Als je na de inbraak je pand goed doorlucht, verdwijnt de geur- en kleurloze mist vanzelf.
Inbrekers weten maar al te goed dat ze bij mistbeveiliging geen schijn van kans hebben, daarom schrikt de waarschuwingssticker op de winkelruit ze meestal vooraf al af.
Wil je hier meer over weten? Bekijk dan deze video om te zien wat de ervaringen van andere ondernemers zijn met mistbeveiliging:
Hoe verzeker ik mijn inventaris en voorraad?
In geval van inbraak loop je directe schade (denk aan het vervangen van je voorraad en het opruimen van puin) maar ook indirecte schade, je kunt namelijk minder snel leveren en loopt daarom omzet mis. De directe schade kun je verzekeren met de gebouwen, voorraad en inventaris verzekeringen.
De bedrijfsschadeverzekering is er voor misgelopen inkomsten als je onderneming stilvalt inbraak. Zo kun jij met een gerust hart ondernemen en je weer focussen op je klanten en op de groei van je bedrijf.
Veelgestelde vragen over inbraakbeveiliging voor bedrijven
- Inbraakbeveiliging voor bedrijfspanden: waar moet je aan denken? Met een gedegen beveiligingssysteem voor je bedrijf ben je inbrekers te slim af. In dit artikel lees je hoe vaak inbraak in bedrijfspanden voorkomt en hoe je aan de slag kunt met pand beveiliging.
- Hoe bescherm ik mijn winkel tegen inbraak? De gevolgen van inbraak kunnen voor ondernemers ingrijpend zijn. Gelukkig zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen. Denk bijvorobeeld aan een slim alarmsysteem en middelen als mistbeveiliging. Bekijk de andere preventietips in dit artikel.