Mistbeveiliging

Zo bescherm je je winkel tegen inbraak

In de detailhandel kan een inbraak behoorlijk roet in het eten gooien. Je werkt dagelijks hard om je klanten tevreden je winkel uit te laten gaan, daarvoor heb je ook je voorraad nodig. Daarom lees je in dit artikel tips om je winkel te beschermen tegen inbrekers.

Inbraak legt je winkel een tijdje stil

Als ondernemer wil je maar één ding: tevreden klanten, die zorgen voor een goede omzet. Dus zorg je dat je je zaken op orde hebt en doe je iedere dag weer je uiterste best om je klant goed van dienst te zijn.

Je haalt de juiste spullen en tools in huis, zorgt voor voldoende voorraad, richt je winkel goed in. Een inbraak kun je missen als kiespijn. Want zonder voorraad of in een overhoop gehaalde winkel kun jij niet vooruit. En je klant ook niet.

Veel gedoe na een inbraak in je winkel

Na een inbraak ga je daarom hard aan het werk om alles weer op orde te krijgen. En dat kost tijd. Puinruimen, nauwkeurig inventariseren wat er meegenomen is, de schade aan je pand laten herstellen, afstemmen met je verzekeraar. En alles wat er gestolen is opnieuw bestellen, zodat jij weer kunt leveren aan je klanten.

Hoe langer de levertijd, hoe langer de periode dat je ‘nee’ moet verkopen aan je klanten. Die vervelende nasleep van een inbraak is precies waar ondernemers de meeste moeite mee hebben.

Al dat geregel leidt af van waar het echt om gaat: tevreden klanten.

Vaak draaien winkels minder omzet na een inbraak

Inbrekers weten vaak precies wanneer ze hun slag kunnen slaan: op die momenten dat de voorraad extra hoog is. Dat zijn ook nét de belangrijke omzetweken voor je winkel. De weken voor de feestdagen bijvoorbeeld.

Of juist aan het begin van een nieuw seizoen, als de producten nog exclusief zijn en de marktwaarde extra hoog is. 

andres

Voorkomen is beter

Komt je bedrijf (gedeeltelijk) stil te liggen door brand, storm, inbraak, diefstal, een aanrijding of waterschade? Met de stagnatie-verzekering is deze schade en eventuele misgelopen winst gedekt.

Bereken je premie

Juist dan heb jij je voorraad hard nodig. Klanten wijken anders noodgedwongen uit naar de concurrent, een flinke domper voor jouw omzet.

Hoe vaak komt inbraak in winkels voor?

Bij meer dan 10% van de detailhandels wordt jaarlijks één of meer keer ingebroken. Het duurt gemiddeld maar drie tot vier minuten voordat de inbrekers er met de buit vandoor zijn.

Zelfs als het inbraakalarm afgaat, is de kans klein dat de politie op tijd ter plaatse is om de inbrekers in hun kraag te vatten. Helaas kunnen inbrekers in die korte tijd wel veel schade en gedoe veroorzaken.

Wat kun je zelf doen om inbraak te voorkomen?

Hieronder lees je een aantal handige preventietips om jouw winkel te beschermen tegen inbraak.

 • Zorg voor een gebalanceerde inbraakpreventie
  Een inbreker wil niet gezien, gehoord of herkend worden. Zorg daarom voor een combinatie van verlichting, inbraakalarm en camera’s om de kans op ontdekking te vergroten. Grote kans dat inbrekers zich bedenken als ze zien dat je beveiliging goed op orde is. 
 • Denk als een inbreker
  Ga op zoek naar de zwakke plekken in je beveiliging. Hoe komt een inbreker het makkelijkst binnen? En wat kun jij doen om dit te voorkomen of te vertragen? Op deze preventiekaart lees je een aantal tips om inbraak te voorkomen.
   
 • Neem extra beschermingsmaatregelen bij diefstalgevoelige producten
  Rookwaren, parfum en kleding zijn populair bij inbrekers. Ze zijn veel waard, gemakkelijk mee te nemen en eenvoudig te verkopen. Dat vraagt om extra beveiligingsmaatregelen, zoals een inbraakwerend rolluik voor de rookwarenkast en het parfumrek.

  Ook handig: hang kledinghangers altijd om en om, zodat inbrekers niet in één snelle beweging alle kleding van een kledingrek mee kunnen grissen.

 • Verbeter direct je beveiliging na een inbraak
  Veel ondernemers schaffen na een inbraak direct nieuwe voorraad en inventaris aan, maar vergeten de beveiliging te verbeteren. Heel begrijpelijk in alle hectiek, maar niet zo handig. De inbrekers weten namelijk uit ervaring hoe ze gemakkelijk binnen kunnen komen én ze kennen de weg!

In detailhandel is mistbeveiliging zeer effectief

Zeker in de detailhandel is mistbeveiliging een effectieve aanvulling op je inbraakpreventie. Inbrekers komen de winkel vaak vooraf verkennen en weten daardoor bij een inbraak precies de weg. Maar niet als je jouw zaak beschermt met mistbeveiliging!

Mistgenerator

Zodra het inbraakalarm afgaat, vult de mistgenerator je winkel in een paar tellen met een dichte mist. Die mist is onschadelijk voor je spullen, of het nu kleding is of een andere inrichting. De inbrekers zien letterlijk geen hand voor ogen meer en maken dat ze wegkomen. Zonder buit! Als je na de inbraak je pand goed doorlucht, verdwijnt de geur- en kleurloze mist vanzelf.

Inbrekers weten maar al te goed dat ze bij mistbeveiliging geen schijn van kans hebben, daarom schrikt de waarschuwingssticker op de winkelruit ze meestal vooraf al af.

Wil je hier meer over weten? Bekijk dan deze video om te zien wat de ervaringen van andere ondernemers zijn met mistbeveiliging:

Hoe verzeker ik mijn inventaris en voorraad?

Schade door bijvoorbeeld brand, wind, inbraak of water kan vervelende gevolgen hebben voor je gebouw, voorraad of inventaris. Met de gebouwen, voorraad en inventaris verzekeringen dek je deze risico’s af.

De bedrijfsstagnatieverzekering is er voor misgelopen inkomsten als je onderneming stilvalt door bijvoorbeeld brand of inbraak.

Zo kun jij met een gerust hart ondernemen en je weer focussen op je klanten en op de groei van je bedrijf.

Bijgewerkt op: 02-10-2018

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Verzekeringen voor jouw bedrijf

Als ondernemer loop je niet weg voor risico’s. Deze horen nu eenmaal bij het ondernemerschap. Maar bij sommige risico's sta je wat langer stil, omdat ze de continuïteit van je onderneming sterk kunnen beïnvloeden.

Welke risico's dat voor jouw bedrijf zijn, hangt af van de omvang en de sector waarin je werkt. Hieronder vind je de belangrijkste bedrijfsverzekeringen op een rij: 

 1. Aansprakelijkheid 
  Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt andermans (letsel)schade door jouw schuld. Weten wat je moet regelen? Check onze gratis whitepaper over aansprakelijkheid.
 2. Beroepsaansprakelijkheid
  Komt vooral van pas als je een adviserend beroep hebt en aansprakelijk kunt worden gesteld voor foutief advies (met grote financiële gevolgen).
 3. Gebouw
  Vergoedt schade aan jouw kantoorruimte door brand, water, inbraak of diefstal. 
 4. Inventaris/voorraad
  Verzeker je spullen tegen brand, diefstal of inbraak.
 5. Verkeer
  Verzeker je auto, bestelbus of werkmaterieel met een zakelijke autoverzekering. Dit kan via een WA-, WA-Beperkt Casco- of allriskverzekering. 
 6. Rechtsbijstand
  Juridische ondersteuning bij zakelijke conflicten. Denk aan een klant die zijn rekening niet betaalt.
 7. Bedrijfsstagnatie
  Een uitkering voor doorlopende kosten als jouw bedrijf stil komt te liggen bij - bijvoorbeeld - schade door brand of storm.
 8. CAR-verzekering (voor ondernemers in de bouw)
  Vergoedt schade aan een bouwwerk door een storm of constructiefout.
 9. Kredietverzekering
  Met een kredietverzekering heb je de zekerheid dat je jouw geld ontvangt. 
 10. Transport
  Vergoedt schade aan de lading tijdens transport. Of je dit vervoer nu zelf regelt of uitbesteedt. 

Aansprakelijkheid: een gratis whitepaper 

Als ondernemer durf je best een beetje risico te nemen. Maar ben jij goed voorbereid als je aansprakelijk wordt gesteld? De kosten kunnen enorm oplopen. Lees alles over de aansprakelijkheid van jouw bedrijf in de whitepaper die we hierover opgesteld hebben. 

Doe mij die gratis PDF maar

Overzicht bedrijfsverzekeringen

De hoogte van je premie hangt af van hoeveel je wilt verzekeren, wat voor soort bedrijf je hebt, of je medewerkers in dienst hebt en hoeveel omzet je draait. Gebruik de rekentool om uit te rekenen hoeveel het kost om jouw bedrijf te verzekeren. Je weet dan meteen welke verzekeringen nodig zijn voor jouw zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.