ZZP'ers vaker in de knel door late betalingen

2 min  leestijd
18
Auteur: Marieke Leijnen

Het aantal Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP'er) dat met een financiële terugval te maken krijgt, is sinds eind vorig jaar drastisch toegenomen. De belangrijkste oorzaak hiervan zijn uitblijvende betalingen; klanten van deze zelfstandige professionals betaalden heel laat of helemaal niet.

Het opvallende hierbij is dat veel ZZP'ers ervoor kiezen om een afwachtende houding aan te nemen, uit angst om deze klanten door een eventueel conflict te verliezen. "De laatste drie maanden van vorig jaar zagen we een verdubbeling van het aantal ZZP'ers dat in financiële problemen is gekomen", aldus Rob de Haan van Verkoopjevordering.nl, een webloket waar particulieren en kleine zelfstandigen hun openstaande vorderingen kunnen verkopen.

Incassobureau

De relatie met de klant beschadigen is het laatste wat ze willen: "Uit angst stappen ze daarom niet zo snel naar een incassobureau." Daarnaast is het starten van een gerechtelijke procedure voor veel ZZP'ers aan de dure kant.

Opheffingen

Uit recente cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) blijkt dat het aantal opheffingen van eenmanszaken de afgelopen jaren aanzienlijk toenam. In 2006 waren er nog 32.000 opheffingen, tegenover 50.000 in 2010. Toch is opgeven iets wat ZZP'ers zo lang mogelijk proberen uit te stellen, vertelt De Haan in het artikel. "Zo werkte een van mijn klanten vijf à zes maanden door, zonder betaling. Anderen komen wel in de knel, maar weten zich vaak te redden."

Ook interessant: 7 tips voor het omgaan met wanbetalers

Meer over zzp

Meer over zzp
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2023

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten