marieke

4 valkuilen voor startende ondernemers

Een bedrijf starten is een ding, maar ervoor zorgen dat het een goedlopende onderneming wordt (en blijft) kan voor startende ondernemers een grote uitdaging zijn. Uit onderzoek blijkt dat veel jonge bedrijven de eerste drie jaar niet halen. Waardoor komt dit en hoe omzeilt u met uw startup deze statistieken wel? De checklist 4 valkuilen voor startende ondernemers.

Sprout wilde wel eens weten waarom zoveel startups het uiteindelijk toch niet redden. Het ondernemersmagazine interviewde Jan Boeren, adviseur bij Koenders & Partners, en vroeg hem naar de grootste valkuilen voor startende ondernemers.

Valkuil 1: Geen reële inschatting maken van de inkomsten

Volgens Boeren is het voor veel starters moeilijk om van tevoren een juiste inschatting te maken van de verdiensten. "Het begint bij het rekenwerk vooraf", aldus de adviseur. "Hoeveel wil of moet je verdienen? Hoeveel verdien je aan één opdracht of aan één klant? Hoeveel aankopen van hoeveel klanten heb je dan nodig en wat is je plan om die klanten te krijgen?"

Rekensommetjes die lang niet door iedere ondernemer op tijd worden gemaakt. "En worden ze toch gemaakt, dan worden de 'onbekenden' vaak veel te rooskleurig ingecalculeerd. Vaak komen aannames tot stand door veronderstelling op veronderstelling te stapelen."

Valkuil 2: Het ontbreken van een helder verdienmodel

Volgens Koenders & Partners is een goed businessplan niet compleet zonder een helder verdienmodel. Boeren: "Daarin moet staan hoe dat allemaal gaat werken, wat er dan moet gebeuren en dat dat misschien wel heel uitdagend, maar toch ook realistisch haalbaar is."

Volgens het adviesbureau moeten startende ondernemers zich in dit plan vooral richten op het beantwoorden van essentiële basisvragen. Boeren: "Denk aan: hoeveel klanten heb je nodig, van welk type en met welke omzet? Hoeveel verdien je aan die klanten? Is het allemaal wel te doen met de personele bezetting die is voorgecalculeerd? Past het wel in de tijd? Levert het voldoende snel cash flow en resultaat op in relatie met de financieringsmogelijkheden?"

Valkuil 3: Het onzekere voor het zekere nemen

Een andere faalfactor is wanneer een ondernemer hoofdzaken (voldoende klanten) niet goed van bijzaken (grootte assortiment, bedrijfskleding etc.) weet te scheiden. "Er zijn veel ondernemers die 'alles' in stelling hebben gebracht - administratie geregeld, voorraad in orde, showroom, autootje voor de verkoper, bedrijfskleding voor het personeel, bedenk het maar - maar die 'kopende klant' zijn ze nog even vergeten: 'Dat komt wel: eerst alles netjes voor elkaar!' Het lijkt soms een vlucht voorwaarts."

Een dergelijke 'valse start' kan volgens Boeren best worden voorkomen: "Ons advies: zoek een partij die misschien ook wel een klant zou kunnen worden, maar beschouw hem voorlopig alleen als vraagbaak: vraag vooral waarom hij jouw product niet zou willen kopen. Bouw vervolgens aan jouw argumentatie, zorg dat je in de communicatie met jouw doelgroep de tegenwerpingen als het ware vóórblijft door vooraf al de argumenten te noemen waarom de potentiële klant jouw product nu juist wel zou moeten willen hebben."

Valkuil 4: Te weinig tijd en energie vrijmaken

Het ligt misschien voor de hand, maar als een ondernemer maar weinig tijd en energie kan vrijmaken voor zijn of haar nog jonge bedrijf, wordt de kans op succes aanzienlijk kleiner. "Veel ondernemers doen zo'n nieuw product 'er even bij'", legt Boeren uit. "En dat gaat dus niet! Het is verstandig om je vooraf te realiseren dat een startup altijd een enorme energievreter is en dat succes alleen komt als die energie er in ruime mate is. Bij de ondernemer, maar ook bij medewerkers die bij de productintroductie bestrokken zijn."

Volgens Boeren kunnen de regels van projectmanagement hierbij nog wel eens uitkomst bieden. Een projectleider werkt immers volgens strakke regels en planning en houdt zich doorgaan aan het gestelde budget. Wie zich goed voorbereidt op het feit dat ondernemen nu eenmaal veel tijd en energie in beslag neemt, kan hier bij een startup voldoende rekening mee houden en anticiperen op mogelijke problemen. "Focus is het toverwoord", aldus Boeren. "Als die er niet is, komt er van de startup zelden iets terecht."

Lees ook: 6 tips voor startende ondernemers

Gepubliceerd op:
24-11-2011

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

  1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
  2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
  4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
  5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
  6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.