Offerte maken en opstellen

5 tips voor een sterke start als zzp'er

Wil jij zzp'er worden? In dit artikel vind je vijf slimme tips voor beginnende zzp'ers, inclusief ervaringsverhalen van andere starters.

Zzp'er worden: tips

In principe kun je als zzp'er vrij snel aan de slag. Als je aan de basisvoorwaarden hebt voldaan, kun je meteen op zoek naar je eerste klant. Denk bij de basisvoorwaarden bijvoorbeeld aan je inschrijving bij de KvK en het bepalen van een goed uurtarief.

Wil je écht succesvol worden als zzp'er? Dan zul je er meer werk van moeten maken. Deze vijf tips helpen je daarbij.

Tip 1: Zorg voor een sterke huisstijl als zzp'er

Met een huisstijl vertaal je jouw identiteit als ondernemer naar een visueel concept dat terugkomt in al je uitingen. Bijvoorbeeld op je:

De kracht van een professionele huisstijl

Een goede huisstijl kan je helpen om nog professioneler over te komen. Zo wist Abolfazl Karami, oprichter van fastfoodconcept King of the Ribs, zijn bedrijf groter te laten lijken dan dat het eigenlijk was:

"Ik heb goed naar grote bedrijven en concepten gekeken en zo is King of the Ribs geboren. (...) Dankzij de professionele folders en het logo dachten de klanten dat we een grote keten waren. Al snel bleek het een succes en was een restaurant de volgende stap."

Tip 2: Haal alles uit je eigen website

Als zzp'er kun je tegenwoordig eigenlijk niet meer zonder website. Potentiële klanten bekijken vaak toch een aantal verschillende websites voordat ze met je in zee gaan.

Wat voor indruk krijgen ze van jouw bedrijf? Spits je taalgebruik toe op je ideale klant. Vermoei je lezer dus vooral niet met deftige woorden en jargon.

Soms kan een goede review een potentiële klant over de streep trekken.

Veel ondernemers worden via hun website ook door volledig nieuwe klanten gevonden. Hiervoor is het belangrijk dat je goed vindbaar bent in zoekmachines. Dit wordt ook wel Search Engine Optimization (SEO) genoemd. 

Voeg een webshop toe

We kennen de webshop vooral voor producten, maar hoe handig zou het zijn als klanten op jouw website ook een dienst kunnen afnemen? Zo kun je als copywriter bijvoorbeeld een strippenkaart of abbonnement aanbieden.

Tip 3: Regel je verzekeringen voor zzp'ers

Als zzp'er ben je helemaal zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van de juiste verzekeringen. Doe je dat niet? Dan kun je in flinke juridische en financiële problemen komen. De belangrijkste verzekeringen zijn:

Gratis tool voor ondernemers

IJzersterke start maken?

Maak gebruik van de Startversterker. Een gratis tool vol checklists, tests en uitdagingen. Onmisbaar voor de ambitieuze starter.

Zo werkt de startversterker

 1. Aansprakelijkheidsverzekering

 2. Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

 3. Rechtsbijstandverzekering

 4. Inventaris- en voorraadverzekering

 5. Bedrijfsstagnatieverzekering

 6. Pensioenverzekering

AOV afsluiten

De arbeidsongeschiktheidsverzekering is een bijzondere. Vanaf 2024 wordt deze waarschijnlijk verplicht voor zzp'ers. Benieuwd wat dit voor jou betekent? Je leest het in dit artikel.

Tip 4: Zo bouw je een netwerk als zzp'er

Helaas, door achterover te blijven leunen kun je geen succesvolle zzp'er worden. Je hebt een proactieve houding en een goede portie lef nodig. Als zzp'er zul je namelijk veel mensen aanspreken die je niet (goed) kent.

Hoe goed ben jij in netwerken? Test jezelf!

Potentiële klanten zijn overal, op netwerkevents, maar ook bijvoorbeeld op een verjaardagsfeestje. Vertel zoveel mogelijk mensen over wat je doet, je weet nooit hoe een koe een haas vangt.

Mond-tot-mondreclame

Tevreden klanten kunnen ook de sleutel zijn tot nieuwe klanten. Timmerman Stefan Westerweel vertelt erover in zijn startersverhaal:

“Er komen veel opdrachten binnen via mond-tot-mondreclame. Ik had de verwachting dat ik het eerste jaar blij mocht zijn als er een paar mensen zouden bellen voor wat kleine karweitjes, maar het werden al snel grote opdrachten.”

Tip 5: Houd grip op je financiën en administratie

Als je druk aan het ondernemen bent, kan het voorkomen dat je de financiën langzaam uit het oog verliest. Hoeveel geld kwam er vorige maand eigenlijk binnen? Heb je niet te veel ingekocht? Een goede boekhouding is niet alleen verplicht, maar ook essentieel om inzicht te krijgen in hoe je bedrijf ervoor staat.

Er zijn verschillende boekhoudpakketten op de markt, daarnaast huren sommige zzp'ers een accountant of boekhouder in. Met een zakelijke rekening houd je je zakelijke- en privéuitgaven gescheiden, dat schept alvast een hoop duidelijkheid.

Financiële regelingen

De overheid wil startende ondernemers graag een handje helpen. Jonathan van den Brink is zzp'er in de IT, hij vertelt: "Als je net start, weet je niet dat er allemaal fiscale mogelijkheden zijn. Er zijn veel subsidiepotjes waar je dan helemaal geen weet van hebt". 

Tip: maak gebruik van 9 subsidies en regelingen voor startende ondernemers.

Een gezonde buffer

Als straks eindelijk de eerste inkomsten binnenkomen, mag je heus een fles champagne opentrekken. Toch loont het om zuinig om te gaan met je zuurverdiende centen.

Helaas zagen we tijdens de coronacrisis dat veel zzp'ers niet genoeg buffers hadden om uit de problemen te blijven. Het is dan ook aan te raden om een buffer te vormen waarmee je in ieder geval een half jaar vooruit kunt.

Tip: Het kan helpen om jezelf iedere maand een vast salaris uit te keren. Zo kom je niet in de verleiding om extra inkomsten meteen op te maken. Let erop dat je de te betalen btw en inkomstenbelasting eerst opzij zet.

Lees ook

Freelancer worden? Dit zijn de aandachtspunten
9 rechtsvormen voor ondernemers
7 pensioenmogelijkheden voor zzp'ers

Bijgewerkt op: 14-08-2020

Wat vind je van dit artikel?

x4
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Als je start als zzp'er, is het een vraag die vaak door je hoofd speelt: hoe kom ik aan klanten? Zonder voldoende opdrachtgevers heb je immers ook geen uitzicht op veel inkomsten. Met de tips in deze checklist kom je verder.

Zzp
Acquisitie-klanten vinden
Acquisitie-klanten vinden

Zzp'ers zijn er in vele soorten en maten. De een barst van de ambitie en ziet het zelfstandigenbestaan als opstapje naar een groot bedrijf met personeel; de ander is tevreden met af en toe een mooi betaalde opdracht en wil 'gewoon leuk leven'.

Zzp
Zes typen zzp'er
Zes typen zzp'er

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

 1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
 2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
 3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
 4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
 5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
 6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.