marieke

6 inspirerende boeken voor onder de kerstboom

Geeft u dit jaar thuis tijdens kerst cadeautjes aan elkaar en heeft u nog geen idee wat u op uw verlanglijstje moet zetten? Of gaat iemand in uw omgeving volgend jaar een bedrijf starten en wilt u hem of haar verrassen met een geschikt cadeau? Wie weet brengen wij u op een leuk idee met deze korte lijst van inspirerende boeken voor (startende) ondernemers. Zit er iets voor u bij?

1. ZZP 2014 - Tijs van den Boom

Auteur Tijs van den Boom update zijn handboek voor zelfstandigen ieder jaar opnieuw; dat maakt van ZZP 2014 een actuele bron van waardevolle informatie en tips voor (startende) zelfstandige professionals. Van den Boom vertelt in dit boek niet alleen hoe het zit met belastingtarieven en aftrekposten of wanneer het oprichten van een flex-bv van toepassing kan zijn, maar geeft ook tips over hoe u als freelancer de crisis het hoofd biedt en waarom u wel (of juist wel) veel aandacht moet besteden aan social media. Een aanrader voor zowel toekomstige en nieuwe ZZP'ers als doorgewinterde kleine zelfstandigen die op de hoogte willen blijven van alle ontwikkelingen (en hoe zij hierop kunnen inspelen.
-> Klik hier voor meer informatie over ZZP 2014

2. Ondernemend naar de top - Christel Witteveen

Onlangs werd bekend dat Nederlandse mannen sneller geneigd zijn om een eigen bedrijf te starten dan vrouwen. 'Ondernemend naar de top' bewijst dat het ondernemerschap - zowel part-time als fulltime - vrouwen net zoveel kansen kan bieden als hun mannelijke collega-starters. In dit inspirerende e-book vertellen vijftien bekende en minder bekende onderneemsters over het ontstaan van hun idee, hoe ze de financiering voor hun plannen hebben geregeld en hoe zij hun personeel aansturen. Het boek heeft vooral een verhalende insteek en draait vooral om het inspireren van vrouwen om ook te gaan ondernemen. De feitelijke howto-informatie en tips om daadwerkelijk een succesvolle onderneming op te zetten ontbreekt daardoor, maar daar zijn weer andere boeken en websites voor.
-> Klik hier voor meer informatie over Ondernemend naar de top

3. Zin In Ondernemen - Harry Starren

Auteur Harry Starren wil met het nieuwe boek Zin In Ondernemen aankomende of nieuwe ondernemers op een originele manier inspireren met columns, leestips en het uitlichten van aansprekende cases uit het verleden. In dit boek dus geen hoofdstukken over 'Hoe maak ik een businessplan?'; het is eerder een frisse blik op dit bestaan en de zaken waarmee een startend ondernemer te maken krijgt. Het eerste deel gaat over creativiteit, kansen zien en het ontwikkelen van visie. Vervolgens komen onder meer ondernemersinstinct, samenwerking, leiderschap en zelfreflectie aan bod. Starren zelf omschrijft zijn werk als "een boek voor mensen die niet van managementboeken houden. Mensen zoals ik."
-> Dit boek is beschikbaar vanaf 31 december 2013. Klik hier voor meer informatie over Zin In Ondernemen.

4. Ondernemen is net reizen - Oscar Bulthuis

Volgens Bulthuis is ondernemen vergelijkbaar met het voorbereiden en maken van een wereldreis. Veel mensen zien dit als iets wat ze graag ooit nog eens zouden doen, maar de stap daadwerkelijk zetten… Dat lijkt op korte termijn soms niet haalbaar. Dit boek toont echter aan dat er op ondernemersgebied vaak meer mogelijk is dan u in eerste instantie  denkt. De auteur schrijft aanstekelijk en komt met praktische tips. 'Ondernemen is net reizen' draagt bij aan het omzetten van dromen naar daadwerkelijke doelen die haalbaar zijn, zodat het starten van een onderneming daadwerkelijk dichterbij komt. Dit boek moet u niet zien als een handboek - zo is het ook niet bedoeld - maar de opzet helpt u wel om uw plannen concreet te maken. Leuk en nuttig voor ondernemers en adviseurs.
-> Klik hier voor meer informatie over Ondernemen is net reizen

5. Een eigen bedrijf starten voor Dummies - Robert Jan Blom

Heeft u wel behoefte aan een concreet handboek? Kijk dan eens naar 'Een eigen bedrijf starten voor Dummies'. Als u de knoop eenmaal heeft doorgehakt en écht werk wilt maken van uw plannen, is dit boek een prima manier om u voor te bereiden op de uitdagingen van het ondernemerschap en hoe u eventuele hindernissen kunt nemen. Auteur Robert Jan Blom is vrij stellig over eventuele ondernemerskwaliteiten: "Vrijwel alles is te leren denk niet dat het ondernemerschap nu eenmaal in je moet zitten. Maar wél is het nodig om voor jezelf te bepalen of je zelfstandig ondernemer wilt worden en waarom."
-> Klik hier voor meer informatie over Een eigen bedrijf starten voor Dummies

6. Zes blauwe plekken en twee nieuwe opdrachten - Marleen Holtkamp

Inspirerend, humoristisch en bij vlagen pijnlijk herkenbaar: dat waren de ondernemersblogs die Marleen Holtkamp jarenlang schreef voor NUzakelijk. Haar meest bijzondere en inspirerende ervaringen als starter zijn inmiddels gebundeld in 'Zes blauwe plekken en twee nieuwe opdrachten'. Het boek leest niet alleen lekker weg, maar geeft starters ook een realistisch beeld over uitdagingen die zij kunnen ervaren bij hun eerste stappen op het ondernemerspad. Holtkamp vertelt in de blogs niet alleen wat ze meemaakt en hoe ze eventuele obstakels heeft overwonnen, maar geeft andere starters zo ook waardevol advies over hoe zij succesvol kunnen worden met hun bedrijf.
-> Klik hier voor meer informatie over Zes blauwe plekken en twee nieuwe opdrachten - ervaringen van een startende ondernemer

[Foto: Flickr/Scatto Felino]

Lees ook

4 marketingboeken die uw leven verrijken
De 7 schoonheden van succesvolle ondernemers
Vraag-antwoord: bent u een geboren ondernemer? 
Stappenplan: ZZP'er worden
Stappenplan: een eigen bedrijf starten
3 signalen die aangeven dat u klaar bent om te starten

Gepubliceerd op:
19-12-2013

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

  1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
  2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
  4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
  5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
  6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.