marieke

7 tips voor als u noodgedwongen voor uzelf begint

Niet iedereen die zich inschrijft bij de Kamer van Koophandel doet dit omdat hij altijd heeft gedroomd van een eigen bedrijf. Sinds het begin van de crisis zijn er ook mensen die 'noodgedwongen' ZZP'er worden, omdat het hen niet lukt om op tijd een andere baan te vinden. Weliswaar gaat het hierbij om een kleine minderheid, maar deze groep moet zich evengoed voorbereiden op hun start als ondernemer: 7 tips voor als u noodgedwongen voor uzelf begint.

1. De juiste voorbereiding

Als u eenmaal de beslissing hebt genomen om - dan al niet noodgedwongen - voor uzelf te beginnen en als freelancer op jacht te gaan naar nieuwe klussen en opdrachtgevers, gaat u natuurlijk niet van de ene op de andere dag van start. Hieraan moet eigenlijk altijd een proces van grondige voorbereiding aan voorafgaan, waarin u onder meer de kansen en concurrentie in de sector waarin u straks werkzaam bent goed gaat onderzoeken. Op welke doelgroep gaat u zich straks richten? Hoe bereikt u deze klanten? Waarin kunt u zich onderscheiden van andere aanbieders in de regio? En wat is een redelijk tarief voor uw werkzaamheden? Verwerk deze gegevens in een businessplan.

2. Bouw aan een netwerk

De meest voor de hand liggende manier is dat u zich in eerste instantie online verder gaat oriënteren. Op internet is uiteraard veel informatie te vinden voor startende ZZP'ers. Daarnaast kunt u met vragen natuurlijk ook altijd (telefonisch) terecht bij de Kamer van Koophandel (KvK) en de Belastingdienst.

Ook het bezoeken van relevante workshops en startersbijeenkomsten is een aanrader. Niet alleen omdat u hier relevante tips kunt krijgen over het maken van een succesvolle start als zelfstandig ondernemer, maar ook omdat dergelijke bijeenkomsten mogelijkheden bieden voor het netwerken met starters en andere relevante zakelijke contacten. En laat netwerken voor de meeste startende ZZP'ers nou net de voornaamste manier zijn om in contact te komen met potentiële klanten en opdrachtgevers. Lees hier hoe u effectief kunt netwerken.

3. De VAR-verklaring

De VAR-verklaring is in mei 2016 vervangen door de modelovereenkomst. Klik hier voor meer informate over de nieuwe ZZP-modelcontracten.

4. Het opzetten van een administratie

Als werknemer in loondienst was u gewend om uw salaris netto uitbetaald te krijgen en spaarde u vaak ook via een fonds of pensioenverzekering automatisch voor uw oude dag. Als ZZP'er bent u hiervoor altijd zelf verantwoordelijk en krijgt u te maken met inkomstenbelasting en (meestal) de btw-aangifte. Wel fijn: in de meeste gevallen komt u in aanmerking voor diverse fiscale voordelen, zoals de zelfstandigen- en startersaftrek.

Veel zelfstandige professionals kiezen bewust ervoor om hun administratie uit te besteden aan een accountant of boekhouder. De kosten hiervoor lopen uiteen en hangen grotendeels af van of u de complete bedrijfsadministratie door deze deskundige laat bijhouden of alleen hulp vraagt bij de belastingaangifte. Uiteraard kunt u ook besluiten om zelf een bedrijfsadministratie op te zetten. Hoe u dat doet, leest u hier.

5. De juiste risico's afdekken

Als ZZP'er bent u niet meer automatisch verzekerd tegen bijvoorbeeld de gevolgen van zakelijke conflicten, bedrijfsongevallen en arbeidsongeschiktheid. Omdat een ongeluk in een klein hoekje en fouten maken menselijk is, wordt doorgaans aangeraden om u tegen de belangrijkste risico's te verzekeren. Zo kunt u bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid afdekken met een goede AOV-verzekering

Tip: laat u bij het oriënteren op mogelijke verzekeringen altijd adviseren door een financieel adviseur. Omdat de risico's per persoon en branche sterk kunnen verschillen - een freelance tekstschrijver loopt doorgaans andere zakelijke risico's dan een aannemer - kan een adviseur specifiek uw situatie bekijken en aangeven welke premies voor u het meest relevant zijn.

6. Vergeet uw pensioen niet

Zoals gezegd spaart u als ZZP'er niet meer automatisch voor uw oude dag. Afhankelijk van wanneer u met pensioen gaat, heeft u vanaf uw 65ste of 67ste levensjaar in principe alleen recht op AOW. U moet dus zelf zorg dragen voor een aanvullend pensioen, tenzij u in een sector met een verplicht pensioenfonds werkzaam bent. In dat geval zult u ook als ZZP'er hieraan verplicht moeten deelnemen. Er zijn diverse manieren waarop u als zelfstandige professional pensioen kunt opbouwen. Denk aan het sparen voor lijfrente of door zelfstandig te sparen. Lees er meer over in het artikel 7 pensioenmogelijkheden voor ZZP'ers.

7. Besteding van de ontslagvergoeding

Een ontslagvergoeding, ook wel 'een gouden handdruk' genaamd, kan een fiscaal aantrekkelijke rol spelen bij het starten van een bedrijf. U kunt namelijk ook ervoor kiezen om een zogenoemde stamrecht-bv op te zetten. In dat geval legt u de betreffende ontslagvergoeding in en laat u deze vervolgens uitbetalen in termijnen, zodat het fiscale voordeel een stuk hoger uitvalt dan wanneer u de vergoeding in één keer op uw rekening krijgt bijgeschreven.

Een stamrecht-bv is - zoals de naam al doet vermoeden - een besloten vennootschap. Kijk samen met een financieel adviseur naar de mogelijkheden om in de algemene voorwaarden van uw bv op te nemen op welke momenten en op welke wijze u de periodieke stamrechtuitkeringenen ontvangt. U ontvangt deze bedragen verspreid over meerdere jaren. U moet er wel rekening mee houden dat uw jaarlijks inkomen daardoor lager is, maar het voordeel is dat het inkomen daardoor in een lager belastingtarief zal vallen, waardoor u uiteindelijk minder belasting hoeft te betalen. Wanneer u liever direct over uw hele ontslagvergoeding wilt beschikken, kunt u echter beter direct met de fiscus afrekenen.

Lees ook

Stappenplan: ZZP'er worden
In 5 stappen naar succesvol ZZP'er
Starten vanuit de WW in 7 stappen
Checklist: het starten van een bedrijf aan huis
5 belastingtips voor ZZP'ers
Checklist: uurtarief bepalen

Gepubliceerd op:
05-09-2013

Wat vind je van dit artikel?

x3
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Hoe bepaal je als zzp'er je uurtarief? Als startende ondernemer is het lastig om een prijs voor je dienst vast te stellen. Veel starters kiezen een te laag tarief. Deze tips helpen je op weg om je ideale uurtarief te bepalen.

Uurtarief bepalen
Uurtarief bepalen

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

  1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
  2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
  4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
  5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
  6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.