Belastingvoordelen startende ondernemers

8 belastingvoordelen voor starters

Als startende ondernemers kom je in aanmerking voor verschillende belastingvoordelen. Benut deze acht voordelen optimaal voor je aangifte inkomstenbelasting.

In dit artikel zetten we acht belangrijke belastingvoordelen voor (startende) ondernemers op een rij. Wil je direct meer weten over een specifiek onderwerp? Klik dan op een van de links hieronder:

1. Zelfstandigenaftrek (bekendste belastingvoordeel)

De zelfstandigenaftrek is de bekendste aftrekpost voor ondernemers. Iedere ondernemer die nog niet de AOW-leeftijd heeft bereikt en voldoet aan het urencriterium (je moet minimaal 1.225 uur aan je bedrijf besteden), heeft recht op zelfstandigenaftrek.

Je mag de zelfstandigenaftrek aftrekken van de te betalen belasting bij de aangifte inkomstenbelasting.

Verlaging zelfstandigenaftrek (tabel)

Tot en met 2019 was de zelfstandigenaftrek een vast bedrag van € 7.280 dat je van de winst mag aftrekken. De zelfstandigenaftrek wordt sinds 2020 stapsgewijs omlaag gebracht. In deze tabel kun je zien hoe dit zich ontwikkelt:

Jaar: Zelfstandigenaftrek:
2019 € 7.280
2020 € 7.030
2021 € 6.670
2022 € 6.310
2023 € 5.950
2024 € 5.590
2025 € 5.230
2026 € 4.870
2027 € 4.510
2028 € 4.120

Vervolgens gaat de zelfstandigenaftrek na 2028 jaarlijks met € 110 omlaag. In 2036 bedraagt deze nog € 3.240.

Zelfstandigenaftrek 2021

2. Startersaftrek

Naast de zelfstandigenaftrek kun je ook aanspraak maken op de startersaftrek, die voor 2020 en 2021 is vastgesteld op € 2.123.

Deze aftrekpost is geïntroduceerd om startende ondernemers, die in eerste instantie nog maar weinig winst maken, fiscaal te ondersteunen en is simpel gezegd een verhoging van de zelfstandigenaftrek.

Gedurende de eerste vijf jaar van een onderneming mag je de startersaftrek maximaal drie keer toepassen.

3. Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid

Als je deels arbeidsongeschikt bent, kun je ook aanspraak maken op de startersaftrek. Het urencriterium is dan verlaagd naar 800 uur.

Voor het eerste, tweede en derde jaar is de aftrek respectievelijk € 12.000, € 8.000 en € 4.000, waarbij ook geldt dat je aftrek nooit hoger is dan je winst.

4. WBSO-regeling: aftrek speur- en ontwikkelingswerk

Er zijn nog meer belastingvoordelen. Doe je voor je onderneming technisch-wetenschappelijk onderzoek? Of ontwikkel je nieuwe fysieke producten of productieprocessen? Dan heb je misschien recht op de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk (in het Engels 'research and development').

Voorwaarden WBSO-regeling

Je maakt alleen aanspraak op dit belastingvoordeel als je:

  • aan het urencriterium voldoet
  • in het kalenderjaar minimaal 500 uur bezig was met speur- en ontwikkelingswerk

Je vraagt de regeling aan via de RVO. Doe de quickscan om te kijken of je hiervoor in aanmerking komt. 

5. Meewerkaftrek

Werkt je partner onbetaald of tegen onkosten (< € 5.000 per jaar) mee aan het bedrijf? Dan kun je gebruik maken van de zogenaamde meewerkaftrek. Dit is afhankelijk van de behaalde winst en het aantal meegewerkte uren (minimaal 525).

Urenadministratie bijhouden

Vergeet dus niet om de urenadministratie zorgvuldig bij te houden, bijvoorbeeld met een app. Je kunt afhankelijk van het aantal gewerkte uren maximaal 4% van de winst aftrekken.

6. Stakingsaftrek, een van de minst positieve belastingvoordelen

Mocht je in de toekomst willen stoppen met ondernemen, dan kom je in aanmerking voor stakingsaftrek. Je kunt maximaal € 3.630 aftrekken van de winst die je hebt behaald bij het staken van de onderneming.

De belastingdienst adviseert bij deze en andere ingewikkelde aftrekposten om professioneel advies in te winnen als je denkt dat je er recht op hebt. Check dit dus even bij een boekhouder of accountant.

7. Mkb-winstvrijstelling

Je hebt als ondernemer ook recht op mkb-winstvrijstelling. Zelfs als je niet voldoet aan het urencriterium. 14% van je winst (na de zelfstandigen- en startersaftrek) is onbelast.

8. Aftrekbare zakelijke kosten

Alle kosten die je voor je onderneming uit zakelijk oogpunt hebt gemaakt, zijn volledig of gedeeltelijk aftrekbaar. Daaronder vallen ook kosten die zijn gemaakt met het doel een onderneming tot stand te brengen. Denk aan marktverkenning en ingewonnen adviezen.

Wellicht ten overvloede: om geld terug te krijgen van de belasting, moet je de kosten die je als ondernemer maakt wel kunnen verantwoorden in je administratie.

Bijgewerkt op: 13-01-2021

Wat vind je van dit artikel?

x133

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

  1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
  2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
  4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
  5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
  6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.