Alles over de zelfstandigenaftrek

8 belastingvoordelen voor starters

Als startende ondernemers kom je in aanmerking voor verschillende belastingvoordelen. Benut deze acht voordelen optimaal voor je aangifte inkomstenbelasting.

In dit artikel zetten we acht belangrijke belastingvoordelen voor (startende) ondernemers op een rij. Wil je direct meer weten over een specifiek onderwerp? Klik dan op een van de links hieronder:

1. Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is de bekendste aftrekpost voor ondernemers. Iedere ondernemer die nog niet de AOW-leeftijd heeft bereikt en voldoet aan het urencriterium (je moet minimaal 1.225 uur aan je bedrijf besteden), heeft recht op zelfstandigenaftrek.

Dit was tot en met 2019 een vast bedrag van € 7.280 dat je van de winst mag aftrekken. Hierdoor betaal je dus minder belasting. Bij je belastingaangifte over 2019 vul je hier dus nog een bedrag van € 7.280 in.

Verlaging zelfstandigenaftrek

Let op: De zelfstandigenaftrek gaat vanaf 2020 omlaag. Tot en met 2027 wordt de aftrekpost jaarlijks met € 250 verlaagd, in 2028 gaat de subsidie eenmalig met € 280 omlaag, tot de zelfstandigenaftrek nog € 5.000 bedraagt. In 2020 bedraagt de aftrek dus € 7.030.

Zelfstandigenaftrek animatie

2. Startersaftrek

Naast de zelfstandigenaftrek kun je ook aanspraak maken op de startersaftrek, die voor 2019 en 2020 is vastgesteld op € 2.123.

Deze aftrekpost is geïntroduceerd om startende ondernemers, die in eerste instantie nog maar weinig winst maken, fiscaal te ondersteunen en is simpel gezegd een verhoging van de zelfstandigenaftrek.

Gedurende de eerste vijf jaar van een onderneming mag je deze extra aftrekpost maximaal drie keer toepassen.

3. Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid

Als je deels arbeidsongeschikt bent, kun je ook aanspraak maken op de startersaftrek. Het urencriterium is dan verlaagd naar 800 uur.

Voor het eerste, tweede en derde jaar is de aftrek respectievelijk € 12.000, € 8.000 en € 4.000, waarbij ook geldt dat je aftrek nooit hoger is dan je winst.

4. WBSO-regeling: aftrek speur- en ontwikkelingswerk

Doe je voor je onderneming technisch-wetenschappelijk onderzoek? Of ontwikkel je nieuwe fysieke producten of productieprocessen? Dan heb je misschien recht op de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk (in het Engels 'research and development').

Voorwaarden WBSO-regeling

Je maakt alleen aanspraak op deze aftrekpost als je:

 • aan het urencriterium voldoet
 • in het kalenderjaar minimaal 500 uur bezig was met speur- en ontwikkelingswerk

Je vraagt de regeling aan via de RVO. Doe de quickscan om te kijken of je hiervoor in aanmerking komt. 

5. Meewerkaftrek

Werkt je partner onbetaald of tegen onkosten ( < € 5.000 p/j) mee aan het bedrijf? Dan kun je gebruik maken van de zogenaamde meewerkaftrek. Dit is afhankelijk van de behaalde winst en het aantal meegewerkte uren (minimaal 525).

Vergeet dus niet om de urenadministratie zorgvuldig bij te houden, bijvoorbeeld met een app. Je kunt afhankelijk van het aantal gewerkte uren maximaal 4% van de winst aftrekken.

6. Stakingsaftrek

Mocht je in de toekomst willen stoppen met ondernemen, dan kom je in aanmerking voor stakingsaftrek. Je kunt maximaal € 3.630 aftrekken van de winst die je hebt behaald bij het staken van de onderneming.

De belastingdienst adviseert bij deze en andere ingewikkelde aftrekposten om professioneel advies in te winnen als je denkt dat je er recht op hebt. 

7. Mkb-winstvrijstelling

Je hebt als ondernemer ook recht op mkb-winstvrijstelling. Zelfs als je niet voldoet aan het urencriterium. 14% van je winst (na de zelfstandigen- en startersaftrek) is onbelast.

8. Aftrekbare zakelijke kosten

Alle kosten die je voor je onderneming uit zakelijk oogpunt hebt gemaakt, zijn volledig of gedeeltelijk aftrekbaar. Daaronder vallen ook kosten die zijn gemaakt met het doel een onderneming tot stand te brengen. Denk aan marktverkenning en ingewonnen adviezen.

Wellicht ten overvloede: om geld terug te krijgen van de belasting, moet je de kosten die je als ondernemer maakt wel kunnen verantwoorden in je administratie.

Bijgewerkt op: 15-06-2020

Wat vind je van dit artikel?

x113
x11

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ben jij werkzaam in de zorg en droom je van een eigen praktijk? Weet dan dat je bij de oprichting of overname gebonden bent aan regels van de overheid. We zetten de regels voor zorgprofessionals op een rij.

Eigen praktijk in 10 stappen
Eigen praktijk in 10 stappen

Slimme apps maken je leven als zzp'er een heel stuk makkelijker. Even chatten, een aantekening maken of een rekening betalen, je hoeft er niet meer naar je laptop. Deze apps zijn handig voor vrijwel elke zzp'er.

Zzp
Starten zzp'er met zaak
Starten zzp'er met zaak

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

 1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
 2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
 3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
 4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
 5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
 6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.