Alles over de zelfstandigenaftrek in 2015 home

8 belastingvoordelen voor starters

Dit zijn dé 8 belastingvoordelen voor startende ondernemers. Benut ze optimaal voor je aangifte inkomstenbelasting.

1. Zelfstandigenaftrek

Iedere actieve ondernemer die jonger is dan 65 jaar en voldoet aan het urencriterium (je moet minimaal 1225 uur aan je bedrijf hebben besteed in het belastingjaar), heeft recht op zelfstandigenaftrek. Dat komt neer op zo'n drie dagen per week. Werk je ook in loondienst? Let dan ook op dat je meer dan 50% van je tijd aan je bedrijf hebt moeten besteden.

Zelfstandigenaftrek, ondernemersaftrek, animatie

2. Startersaftrek

Naast de zelfstandigenaftrek kun je ook aanspraak maken op de startersaftrek, die voor 2018 is vastgesteld op 2123 euro. Deze aftrekpost is geïntroduceerd om startende ondernemers, die in eerste instantie nog maar weinig winst maken, fiscaal te ondersteunen en is simpel gezegd een verhoging van de zelfstandigenaftrek. Gedurende de eerste vijf jaar van een onderneming mag je deze extra aftrekpost maximaal drie keer toepassen.

3. Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid

Als je deels arbeidsongeschikt bent, kun je je ook aanspraak maken op de startersaftrek. Het urencriterium is dan verlaagd naar 800 uur. Voor het eerste, tweede en derde jaar is de aftrek respectievelijk 12.000, 8.000 en 4.000 euro, waarbij ook geldt dat je aftrek nooit hoger is dan je winst.

4. WBSO-regeling: aftrek speur- en ontwikkelingswerk

Doe je voor je onderneming technisch-wetenschappelijk onderzoek? Of ontwikkel je nieuwe fysieke producten of productieprocessen? Dan heb je misschien recht op de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk (in het Engels 'research and development').

Je maakt alleen aanspraak op deze aftrekpost als je:
-aan het urencriterium voldoet
-in het kalenderjaar minimaal 500 uur bezig was met speur- en ontwikkelingswerk

Je vraagt die aan via de RVO. Doe de quickscan om te kijken of je hiervoor in aanmerking komt. 

5. Meewerkaftrek

Werkt je partner onbetaald of tegen onkosten ( < € 5000 p/j) mee aan het bedrijf? Dan kun je gebruik maken van de zogenaamde meewerkaftrek. Dit is afhankelijk van de behaalde winst en het aantal meegewerkte uren (minimaal 525). Vergeet dus niet om de urenadministratie zorgvuldig bij te houden, bijvoorbeeld met een app. Je kunt afhankelijk van het aantal gewerkte uren maximaal vier procent van de winst aftrekken. Ga naar de meewerkaftrektabel.

6. Stakingsaftrek

Mocht je in de toekomst willen stoppen met ondernemen, dan kom je in aanmerking voor stakingsaftrek. Je kunt maximaal € 3.630 aftrekken van de winst die je hebt behaald bij het staken van de onderneming. De belastingdienst adviseert bij deze en andere ingewikkelde aftrekposten om professioneel advies in te winnen als je denkt dat je er recht op hebt. 

7. MKB-winstvrijstelling

Je hebt als ondernemer ook recht op MKB-winstvrijstelling. Zelfs als je niet voldoet aan het urencriterium. 14% van je winst (na de ondernemersaftrek van 1. en 2.) is onbelast.

8. Aftrekbare zakelijke kosten

Alle kosten die je voor je onderneming uit zakelijk oogpunt hebt gemaakt, zijn volledig of gedeeltelijk aftrekbaar. Daaronder vallen ook kosten die zijn gemaakt met de duidelijke bedoeling een onderneming tot stand te brengen. Denk aan marktverkenning en ingewonnen adviezen.

Wellicht ten overvloede: om geld terug te krijgen van de belasting, moet je de kosten die je als ondernemer maakt wel kunnen verantwoorden in je administratie. De Belastingdienst heeft een overzichtelijke opsomming van mogelijk aftrekbare kosten opgesteld.


 

Bijgewerkt op: 23-01-2018

Wat vind je van dit artikel?

x29
x4

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Het aantal ondernemers groeit. In het vierde kwartaal van 2017 startten bijna 50.000 nieuwe bedrijven. Dat was 8,5% meer dan in 2016 (bron: kvk). De meeste starters beginnen als zzp'er. De rechtsvorm die daarbij hoort is de eenmanszaak.

Studenten bedrijf starten
Studenten bedrijf starten

ZZP

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder zersoneel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

 1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
 2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
 3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
 4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
 5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
 6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de gratis Startversterker en ga sterker van start. 

Start sterker

 • Focus op je doel
 • Ontdek wie je nodig hebt om te groeien
 • Draai meer omzet met topklanten

Naar Startversterker

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.